Benim çevremde pek memur yok şekerim. O yüzden memur örneğim de pek yok. Kariyeri yüzünden evlenemedi değil de boşandı diyebileceğim bir kişi var o da bir şirkette ceo, eşi kaldıramadı kariyerini. Ama aynı kişinin kardeşi başka bir şirkette ceo, o iki çocuklu evliliği yolunda giden bir kadın mesela.
Benim çevrem şehirli, üç beş kuşak öncesi de okumuş meslek sahibi, beyaz türk diyebileceğimiz kesim. Geneli evli, çocuklu, bekar olanlar da kendi isteği ile bekar. Boşananlar da yeniden evleniyor falan. Bizim çevre aile hayatını seviyor.
Farklı çevrelerde, kültürlerde işler nasıl ilerliyordur bilmiyorum çok. Ama kariyerin engel olduğunu düşünmüyorum. Çokça şahit olduğum bir durum değil bu.
memur olmaktan kastım ortalama iş yani. kadının "kariyerim var" diyebilmesi için ortalama üstü, hatta ortalama üstünün de biraz üstü bir seviyesi olması lazım. bankacı, öğretmen ne biliyim hemşire vs. bir kadını (özelde mi memur mu olduğunun bir önemli yok) kariyer sahibi olarak kabul edemem yani, mesela ya da düz bir avukatı. akademisyenlerin %90'ının bir kariyeri yok benim gözümde senesi doldukça ünvan alan tonla akademisyn var, kişiye özel ilanla girip
herkesin kariyer tanımı başka olabilir tabii ki de bence "okumuş ve çalışıyor" olmak bir kıstas değil burada, ciddi bir geliri ve kalburüstü bir başarısı olması lazım. O dediğiniz CEO olan kadınlar mesela, onlar evet, gerçekten kariyeri olan kişilerdir.
ha fakat,
"kadınlar evlenmiyor çünkü kendine ait geliri var, erkeğe maddi ihtiyacı yok" diyorsak bu "kariyer" değildir, bu "maddi özgürlük"tür ve başka bir şeydir...
evlenmiyor, ilişki yürütmüyor neyse bu arada ben illa evlenme eksenli bakmıyorum da , mesaj çok uzuyor.
sizin aile/çevre ortamınızın kültürü/sosyal yaşam anlayışı evliliği destekleyen (salt yapılmasını değil, sağlıkla sürdürülmesini de destekleyen, bu önemli), altını oymayan ya da taraflardan birini büyük mutsuzluklara sonsuz sorumluluklara hapsetmeyen bir kültür, demek ki buradan anladığım.
ancak işte çoğu durumda baskın kültür evliğiğin yapılmasını desteklese bile (ki orası da tartışılır mesela aşırı masraflı düğünler yapılan kültürler de var, bunlar evliliğin yapılmasını bile aslında ne kadar destekliyor emin değilim. evliliği çok kutsal görse de pratikte pek desteklemiyor sanki, neyse)
asıl nokta evliliğin sürdürülmesinde hiiiiiiç yardımcı değil çoğu kültür. insanlar da hiiiiiç o riski almıyor, diye düşünüyorum.