- 31 Aralık 2017
- 6.460
- 22.146
- 348
- 28
- Konu Sahibi Biti Zdrava
-
Ben Ağrı Doğubayazıt’tayım, 1.500 eşyalı evde kiram, okuluma 10 dk mesafede. Erkek arkadaşım Van merkezde 950’ye oturuyor yine merkezi ve okuluna yürüyerek 15 dk, eşyalı yine. Maraş’ta arkadaşım var, 850, Silopi’de Ceylanpınar’da Akçakale’de arkadaşlarım çalışıyor yine hepsi 1.000₺’nin altında. Siz İzmir’den örnek veriyorsunuz şu an, yeni atanan birisinin İzmir’e atanması çok olasılık dışı.Ben izmideyim, Ankara'da, Manisa da, Erzurum da, Eskişehir de, Iğdır da , İstanbul'da öğretmen arkadaşlarım var , kendim de ogretmenim. Tek başına yaşayan yeni öğretmen erkekse İzmir de 2000-2500 civarında 1+1 bulabilir çünkü merkeze uzak, ulaşımı zor, güvenliği şaibeli yerler ortalama son bir yıldır bu civarda. Ama merkezlere yakın, ulaşımı kolay , nispeten güvenli bölgelerde 4000- 5000 den başlıyor. Diğer illerde de durum şu anda 3 aşağı beş yukarı benzer durumda. O yüzden insanlar güç bela zorunlu hizmetlerini bitirip , ailelerinin yanına dönmeye başladılar.
Kız yok, yürekten etmedim ben o duayı şapşikValla dediğim gibi o şehirler gerçekten daha pahalıymış.su yorumdaki son cümleyi yazmasan özür dileyecektim valla.ama iyi niyetli değilsin.
Meslekten mesleğe değişiyor.mesela ben sağlık teknikeriyim.hiç öyle doğu görevi falan yok bizde. Istediğin yerden başlıyorsun.puanlar da aşağı yukarı aynı. Eskiden olduğu gibi doğu illeri daha düşük olmuyor.aynı seyrediyor. Dediğin öğretmen , asker ve polisler için geçerli.Ben Ağrı Doğubayazıt’tayım, 1.500 eşyalı evde kiram, okuluma 10 dk mesafede. Erkek arkadaşım Van merkezde 950’ye oturuyor yine merkezi ve okuluna yürüyerek 15 dk, eşyalı yine. Maraş’ta arkadaşım var, 850, Silopi’de Ceylanpınar’da Akçakale’de arkadaşlarım çalışıyor yine hepsi 1.000₺’nin altında. Siz İzmir’den örnek veriyorsunuz şu an, yeni atanan birisinin İzmir’e atanması çok olasılık dışı.
Ama zorunlu hizmetleri bitince bildikleri alıştıkları şehirlere ailelerinin yakınına tayin istemeleri çok yüksek olasılıklı.... İşte o zaman , aile evlerine mecbur kalıyorlar artık...Ben Ağrı Doğubayazıt’tayım, 1.500 eşyalı evde kiram, okuluma 10 dk mesafede. Erkek arkadaşım Van merkezde 950’ye oturuyor yine merkezi ve okuluna yürüyerek 15 dk, eşyalı yine. Maraş’ta arkadaşım var, 850, Silopi’de Ceylanpınar’da Akçakale’de arkadaşlarım çalışıyor yine hepsi 1.000₺’nin altında. Siz İzmir’den örnek veriyorsunuz şu an, yeni atanan birisinin İzmir’e atanması çok olasılık dışı.
Emlaktan haberim var.şu an Vanda ev bakıyorum ama burada çok güzel, eşyalı evler en fazla 2000 lira. Az önce sahibindene baktım sen o kadar iddialı konuşunca.bizim buralara gelsin arkadaş. Hem aileden de daha uzak olur rahat eder.dediğin şehirlere gerçekten gitmemek lâzımKız yok, yürekten etmedim ben o duayı zaten şapşikseverim ben seni, istemem zorlanmanı tabii ki anladım zaten senin son 2 yıldır emlak durumlarından haberin olmadığını ama sen öyle değil diye inat edince ben de mecbur kaldım.
Yani evet, yeni atananlar ve çocuklu memurlar artık mecburen öyle yapıyor. İstanbul dahil pek çok ilde öğretmen, memur, doktor, işçi sayıları tehlikeli biçimde azalıyor bu yüzden... Yakında lüks sayılan beldelerde yaşayıp doktorsuz öğretmensiz temizlikçisiz kalanların isyanlarını okuyacaksınız. Sonra da birden fazla ailenin kirayı paylaşıp bir arada yaşadığı evler normallşecek zamanla...Emlaktan haberim var.şu an Vanda ev bakıyorum ama burada çok güzel, eşyalı evler en fazla 2000 lira. Az önce sahibindene baktım sen o kadar iddialı konuşunca.bizim buralara gelsin arkadaş. Hem aileden de daha uzak olur rahat eder.dediğin şehirlere gerçekten gitmemek lâzım
Muğlada lüks beldeler için o isyan başladı bileYani evet, yeni atananlar ve çocuklu memurlar artık mecburen öyle yapıyor. İstanbul dahil pek çok ilde öğretmen, memur, doktor, işçi sayıları tehlikeli biçimde azalıyor bu yüzden... Yakında lüks sayılan beldelerde yaşayıp doktorsuz öğretmensiz temizlikçisiz kalanların isyanlarını okuyacaksınız. Sonra da birden fazla ailenin kirayı paylaşıp bir arada yaşadığı evler normallşecek zamanla...
sanırım öğretmenler için konuşuyorsunuz?Ben Ağrı Doğubayazıt’tayım, 1.500 eşyalı evde kiram, okuluma 10 dk mesafede. Erkek arkadaşım Van merkezde 950’ye oturuyor yine merkezi ve okuluna yürüyerek 15 dk, eşyalı yine. Maraş’ta arkadaşım var, 850, Silopi’de Ceylanpınar’da Akçakale’de arkadaşlarım çalışıyor yine hepsi 1.000₺’nin altında. Siz İzmir’den örnek veriyorsunuz şu an, yeni atanan birisinin İzmir’e atanması çok olasılık dışı.
kiralara şaştım kaldım.ankara da fazla maaş verilmiyor mesela memura işçiye.ama kiralar uçtu gitti.ben geçen ay yüzde yüz zam yaptım yoksa çıkmamı isteyecekti .haklı da herşeye aşırı zam geldi benzin yüzde 300 mesela.kendi kiracılarımdan da tefe tüfe üstü zam talep ettim.biri yaptı.1000 tl ye ayakkabı bulmanın zorlaştığı dönemde eşyalı dairemi ben o fiyata asla kiraya vermezdim.var annemin evi boş vermiyorum.içinin yıpranma payına değmez.maaşların değerinin düşmesi asıl sorun.pahalılık değilsanırım öğretmenler için konuşuyorsunuz?
benim bildiğim sağlıkçılar ve polisler mesela büyükşehire kolay atanıyor.
Ancak konu sahibi formasyonum var dedi, öğretmen olarak atanmayı düşünüyor yani. O yüzden yorum sahibiyle yeni atanan öğretmenler üzerinden konuşuyoruz :).Meslekten mesleğe değişiyor.mesela ben sağlık teknikeriyim.hiç öyle doğu görevi falan yok bizde. Istediğin yerden başlıyorsun.puanlar da aşağı yukarı aynı. Eskiden olduğu gibi doğu illeri daha düşük olmuyor.aynı seyrediyor. Dediğin öğretmen , asker ve polisler için geçerli.
Açıkçası ailemin olduğu şehre asla dönmek istemem. Şehirle alakalı bir durum değil asla. Dönersem kiraya para vermeyeyim, masrafım azalsın gönlümce harcayayım ya da birikimimi rahatça yapayım derim. Çok şeyden ödün vererek mutsuz olurum. O yüzden bana çok anormal geliyorHepsi İstanbul’da doğmuş büyümüş kişiler. Antep’e Urfa’ya Mardin’e Van’a Hakkari’ye gittiler. hepsi buraya geri dönmek istiyorlar. Orada yaşayıp ayrı ev yada İstanbul’da aile evinde kalmak arasında seçimlerini yaptılar. Ama mesela Antep’e ilk atandığında 4 yılımı tamamlayıp İst döner ayrı eve çıkarım diyorlardı. Şimdi o ihtimali memurunda yok.
Evli olunca daha fena aslında. Neden sadece bekar memur kalmayacak ?Muğlada lüks beldeler için o isyan başladı bile
bir sonraki döneme buralarda bekar memur kalmaz. gidebilen gider. kiralar 7 bin 8 bin olmuş, gelen nasıl ev tutacak?...nispeten biraz ucuz olan bir ilçeden diğer ilçelere (başta bodrum) yol 2 saat sürüyor. (polisleri filan görevlendirmeyle bodruma zorla gönderiyorlar)
yakında öğretmen de kalmaz. olanlar emekli olunca yerine kimseyi koyamazlar.
sağlıkçı burada zaten çok yok --devlet hastaneleri minicik. insanlar aydına denizliye izmire gidiyor.
imamlar da gider diyecem de zaten imam hiç görmedim ben. onlar ne yapıyor bilmiyorum.
özelde marketler filan burada lojman usulü çalışıyor. a101'lerin filan üstleri personel lojmanı, bekar kasiyer kızlar 3lü 4 lü birlikte kalıyorlar. (çünkü burada yerli fazla çalışmıyor, asgari işlerde çalışanlar dışarıdan geliyor)
marmaris migroslar vs. ise merkezdeki uladaki (yani etrafta en yakın) tokilerden servis yapıyor. 6.5 da kalkıyorsun 9da açılan market için. tam istanbul usulü.
bu şekilde de pek çalışan bulunmuyor. ciddi zorluk var personel bulmakta. buranın yerlisi pek çalışmıyor. dışarıdan gelmiş başka iş bulamayan (astsubay eşi vs.) genç kızlar çalışıyor mesela, böyle bir grup var. onlar da çocuk yapıp çıkıyor. ciddi kriz var kısacası.
birden fazla ailenin kirayı paylaşıp bir arada yaşadığı evler olabilir ya da çin usulü fabrikada ye iç fabrikada yat. olur. bizde fabrika yok da yani işyerinde ye iç işyerinde yat, dönemi olabilir. kalan kısım da öyle yaşayacağıma evde otururum der herhalde
fakirleştik iyice işte.o yüzden konuş konuş aynı.boşver eğlenmeye bakalım deliliğe vuralım en iyisiEvli olunca daha fena aslında. Neden sadece bekar memur kalmayacak ?
Doğuda da büyük ve güzel şehirler var.nedense batı ve akdeniz tarafı hep bir tepeden bakıyor buralara. Gerçi van'a atanmadan önce bende öyleydim.medya algı operayonu yapıyor.biz de etkileniyoruz.doğuda küçük şehir yok mu var. Eee her bölgede çok küçük şehier var.sadece doğuda değil ki.Açıkçası ailemin olduğu şehre asla dönmek istemem. Şehirle alakalı bir durum değil asla. Dönersem kiraya para vermeyeyim, masrafım azalsın gönlümce harcayayım ya da birikimimi rahatça yapayım derim. Çok şeyden ödün vererek mutsuz olurum. O yüzden bana çok anormal geliyor. Ama tabi doğduğu şehirden başka yer görmemiş insan için daha doğu taraflar, imkanları, sosyal hayat açısından zorlayıcı olabiliyor. Yine de ara bulunabilirdi gibi geliyor bana.
Bir de İstanbul’da yaşamayı düşünen insanlar için atanmayı uygun görmüyorum açıkçası. Antalya için de böyle, ben Antalyalıyım, senelerdir hiç kadro açılmaz. Antalya’da çalışmak isteseydim atanmaz özelde çalışırdım. Atanmış kişinin de İstanbul’da geçinmesi çok zor olduğu için devlette çalışmaktan başka yollara başvurulmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.
Istanbul , Antalya da özel okullar , özel hastaneler devletten daha iyi mi maaş veriyor? Atanmayanlar daha mı rahat kira öder o şehirlerde anlamadım?Açıkçası ailemin olduğu şehre asla dönmek istemem. Şehirle alakalı bir durum değil asla. Dönersem kiraya para vermeyeyim, masrafım azalsın gönlümce harcayayım ya da birikimimi rahatça yapayım derim. Çok şeyden ödün vererek mutsuz olurum. O yüzden bana çok anormal geliyor. Ama tabi doğduğu şehirden başka yer görmemiş insan için daha doğu taraflar, imkanları, sosyal hayat açısından zorlayıcı olabiliyor. Yine de ara bulunabilirdi gibi geliyor bana.
Bir de İstanbul’da yaşamayı düşünen insanlar için atanmayı uygun görmüyorum açıkçası. Antalya için de böyle, ben Antalyalıyım, senelerdir hiç kadro açılmaz. Antalya’da çalışmak isteseydim atanmaz özelde çalışırdım. Atanmış kişinin de İstanbul’da geçinmesi çok zor olduğu için devlette çalışmaktan başka yollara başvurulmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.
ahahaEvli olunca daha fena aslında. Neden sadece bekar memur kalmayacak ?
Eylülde tuttum evi, sürekli bakıyorum kiralık dairelere, gerçekten buralarda bahsettiğim fiyatlar güncel fiyatlar. Ben buradan çıksam 3.000’e veremez benim evimi. 1.500 bile burası için çok pahalı. Burada 1.500 kiralık daireler merkezi ısıtma oluyor vs okulumda doğalgaz elektrik internetin kiraya dahil olmadığı durumda olan tek benim. Ve diğer arkadaşlar da benden 1-2 hafta önce tutmuşlar evlerini. Kimse 2-3 yıllık kiracı değil, 1 senemiz dolmadı evlerimizde. Yine şu an ev değiştirsem daha güzelini en fazla 2.000’e buluyorum burada. Tayin için de 2 senem var, o zaman da Van’a erkek arkadaşımın yanına geçeceğim zatenAma zorunlu hizmetleri bitince bildikleri alıştıkları şehirlere ailelerinin yakınına tayin istemeleri çok yüksek olasılıklı.... İşte o zaman , aile evlerine mecbur kalıyorlar artık...
Sizin şu an bu kiralarla oturmaniz, yeni kiraya verilen evlerin ,eski kiracı çikinca neredeyse iki katına fiyatlarla yeniden kiraya verilmesini de engellemiyor artık. Size tavsiyem yeni piyasayı iyice gözden geçirmeden hiç bir yere tayin istemeyin .
İstanbul’da, özellikle belli branşlarda bizi 2’ye 3’e katlayan çok var özelde. Deli gibi çalışıyorlar orası ayrı. Ancak memursan belli kurallar var. Belli saatin üzerinde çalışamıyorsun, belli bir gelirin üzerine çıktığında, mal varlığın olduğunda vergi kesiliyor. Gelirin az çok belli, sabit kalıyorIstanbul , Antalya da özel okullar , özel hastaneler devletten daha iyi mi maaş veriyor? Atanmayanlar daha mı rahat kira öder o şehirlerde anlamadım?
Öğretmen maaşı şu an bu kadar değil, anca ek dersle bu seviyeye geliyorkiralar 7 bin 8 bin olmuş
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?