- 31 Aralık 2017
- 6.460
- 22.146
- 348
- 28
- Konu Sahibi Biti Zdrava
-
Evet konu sahibi formasyondan bahsettiği için sadece öğretmenlikle ilgili konuşuyorum.sanırım öğretmenler için konuşuyorsunuz?
benim bildiğim sağlıkçılar ve polisler mesela büyükşehire kolay atanıyor.
Yeni ögretmensiniz anladım şimdi. Ben ne dersem diyeyim şu an çok anlamlı gelmiyecek size çünkü 6 aya kadar etkisi görülecek reel enflasyon ve kurdan bağımsız olarak bile , sadece geçen hafta yapılan net açıklamanın kira oranlarına yansıması üç ayı bulacak ama şöyle söyleyeyim; 4-5 yıl sonrayı öngörebilsek bile bir mucize olması ve sizin haklı çıkmanız için tüm yüreğimle dua ediyorum.Eylülde tuttum evi, sürekli bakıyorum kiralık dairelere, gerçekten buralarda bahsettiğim fiyatlar güncel fiyatlar. Ben buradan çıksam 3.000’e veremez benim evimi. 1.500 bile burası için çok pahalı. Burada 1.500 kiralık daireler merkezi ısıtma oluyor vs okulumda doğalgaz elektrik internetin kiraya dahil olmadığı durumda olan tek benim. Ve diğer arkadaşlar da benden 1-2 hafta önce tutmuşlar evlerini. Kimse 2-3 yıllık kiracı değil, 1 senemiz dolmadı evlerimizde. Yine şu an ev değiştirsem daha güzelini en fazla 2.000’e buluyorum burada. Tayin için de 2 senem var, o zaman da Van’a erkek arkadaşımın yanına geçeceğim zaten.
Bazen gerçekten başka bir ülkede gibi hissediyorum kendimi. Antalya’da 1 milyonun altında sıfır 1+1 satılık daire bulmak pek mümkün değilken bu taraflarda 350-400’den yukarıda bulmak çok zor. Erkek arkadaşımla birlikte ev almayı düşündüğümüz için hakimim ikimizin de yaşadığı illerde kiralık dairelere de satılık dairelere de.
Konu sahibi için zorunlu görevin bittiği, batıda büyük şehire geçtiği günleri konuşmanın şu an için hiçbir anlamı yok. Çünkü henüz atanmamış bile. Atansın, 4-5 yıl bir çalışsın da o zaman bakacak buna. Şu an için bir öğretmenin atanarak ailesinden ayrı bir yaşam kurması imkansız değil asla. 4-5 yıl sonra belki daha kötü olacağız belki çok daha iyi. Hiç kimse öngöremez bunu.
Öğretmen maaşı şu an bu kadar değil, anca ek dersle bu seviyeye geliyor. Halimiz hiç iyi değil gerçekten, maaşın tamamı kiraya gitse ne yiyecek bu insanlar?
Şu var şimdi, siz diyorsunuz ya 3.000-4.000 kiralar, öncesinde 1.500-2.000’di büyük bir ihtimalle oralarda. Çok Burada eskiden 400’müş. Geçen yıl 800. Bu yıl 1.500 buranın normali -hatta pahalı görüleni-. Ben Eskişehir’de 2020’ye kadar 400₺’ye oturdum. İlk evi tuttuğumda 375’ti. Daha önce 350. Bu sene Eskişehir’de de 1.000-1.500 civarı öğrenci evleri.Yeni ögretmensiniz anladım şimdi. Ben ne dersem diyeyim şu an çok anlamlı gelmiyecek size çünkü 6 aya kadar etkisi görülecek reel enflasyon ve kurdan bağımsız olarak bile , sadece geçen hafta yapılan net açıklamanın kira oranlarına yansıması üç ayı bulacak ama şöyle söyleyeyim; 4-5 yıl sonrayı öngörebilsek bile bir mucize olması ve sizin haklı çıkmanız için tüm yüreğimle dua ediyorum.
Biliyorum canım sistemi...2- 3 branş dışında hiçkimse özelde iyi para kazanmıyor, onlar da ancak haftada 60 saati bulurlarsa , insanlık dışı çalisirlarsa ekonomik olarak rahat ediyorlar. Bu sayı da o kadar az ki hem özelde hem devlette yüzde biri bulmaz. Hele ozellerde durum yüzde 99 icler acisı... İşin kötüsü bundan sonra kamu- özel de pek farketmeyecek. Bizim endişemiz bu zaten.İstanbul’da, özellikle belli branşlarda bizi 2’ye 3’e katlayan çok var özelde. Deli gibi çalışıyorlar orası ayrı. Ancak memursan belli kurallar var. Belli saatin üzerinde çalışamıyorsun, belli bir gelirin üzerine çıktığında, mal varlığın olduğunda vergi kesiliyor. Gelirin az çok belli, sabit kalıyor. Özelde başta asgari ücretin dahi altında alınıyor. Ancak zamanla isim duyurarak, etütler özel dersler vs ile devletteki öğretmenden çok daha fazla kazanmanın yolları her zaman açık.
İşte tam da bunu söylüyorum.Şu var şimdi, siz diyorsunuz ya 3.000-4.000 kiralar, öncesinde 1.500-2.000’di büyük bir ihtimalle oralarda. Çok Burada eskiden 400’müş. Geçen yıl 800. Bu yıl 1.500 buranın normali -hatta pahalı görüleni-. Ben Eskişehir’de 2020’ye kadar 400₺’ye oturdum. İlk evi tuttuğumda 375’ti. Daha önce 350. Bu sene Eskişehir’de de 1.000-1.500 civarı öğrenci evleri.
Kiralarda her yerde müthiş artış var, ben artış yok demiyorum. Sadece yeni atanan birisinin doğuda geçinmesi çok zor değil diyorum.
Muhtemelen unv dışarıda okudunuz ve eve dönmek zor geldi.O kadar normal ki ...Ben 18 imde cıktım mezun olduktan sonra bir dönem bekledim 2. dönem atandım o kaldığım sürede bile yaşadıklarınızı yaşadım.Atanma konusunda bu durum sizi motive eder belki daha iyi hazırlanmanızı sağlar .Aynı yerde farklı ev tutmak aileye küfür gibi geliyor bana , ben kendi aileme yapamazdım anlaşamadığım halde .Düşünsenize bizim toplum buna hiç hazır değil herkes soracak neden başka evde diye...He benim hiç umrumda olmazdı canları ne isterse düşünsünler de . Ailem çok üzülürdü bu sorularla muhattap olmaktan.İnşallah çarçabuk atanır ,isteklerinize kavuşursunuzBekarım, öğretmenlik için bu sene sınavlara gireceğim ama ailemle yaşamaktan artık rahatsızım. Anlaşamadığımız noktalar oluyor artık kuşak farkından mıdır bilmiyorum. Sizce yaşadığım bu durum normal mi? Önceleri çok sorun değildi ama artık sorun haline gelmeye başladı. Ayrı ev deseniz bulunduğum bölgede kiralar uçmuş, maalesef hala ekonomik özgürlüğüm yok bir ümit atama falan bekliyorum. Sevgili de yok artık iyice evlenemeyeceğimi falan düşünmeye başladım. Benim yaşadığım durum normal mi benim durumumda olan var mı? Yoksa bende mi bir problem var içimi dökmek istedim.
.
Evlilik icin acele etme aileden kurtulayim derken bu gunleri mumla ararsinŞöyle de bir durum var ev arkadaşı karışmıyor ama aile karışıyor yaptıklarına. Mesela gece ışığı kapat, erken yat diyorlar ben erken yatamıyorum orası ayrı. Onlar yaş itibariyle sessizlik istiyor ama bende sessizliği sevmiyorum. Evleneyim desem kısmet olmuyor elimde de bir işim yok diplomadan başka...
Aileyle hem niye kalınmasın ben elimden gelse yavrumu dibinden ayirmayacagim.26 yaşinda aileyle oturmak istememek çok doğal, bir yerden sonra ayri bir düzen kurmali insan ama belirttiginiz gibi kiralar çok uçtu, diğer her şey de öyle. Bu şartlarda çook iyi kazanmayan bir çok kişi ailesiyle kaliyordur yapacak bir şey yok
Yaşlı ve genç.. Aile bile olsa o kadar çok çatışma yaşanıyor ki. Valla daraldım. Atansam da artık kendi hayatımı kursam. Evlilik de çözüm değil artık insanlar eskiye göre çok tahammülsüz.Benzer durumdayız. 29 yaşındayım, bekarım. Ailemle oturuyorum. 2 yıldır işsizim artık umudumu kestim. Bari evleneyim yaşım da geldi diyorum ancak erkekler de çalışan meslek sahibi kadınları istiyorlar.
Sıkışıp kalmış durumdayım. Annem babam da yaşlandılar. Çok yüklenemiyorum onlara da.
Onun yerine sınava çalışmayı daha mantıklı buluyorum. Maddi gücüm olsa bir dakika bile durmazdım.yaşama o zaman sorguluyorsan. gir bir kafeye çalış atanana kadar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?