canım bende kızım için acaba geç mi konuşacak endişesini zaman zaman yaşıyorum. Bu dönemlerinde kaç kelime söyleyebilmeliler bilmiyorum. internette farklı kaynaklarda farklı bilgiler var. Çok belirgin olarak kullandığı bir kaç kelime var elbet ama henüz iki kelimeli cümleler falan kurmuyor. Bizde acaba geç mi kalmış oluyoruz.?
Bence çocuğun konuşması hem çevresindeki insan sayısına ama daha çok içsel dünyasına bağlı.
Kuzenimin oğlu benim oğlumdan 4.5 ay küçük ve benim oğlumdan çok daha fazla konuşuyor.kuzenim ona “ömer oğlum baba nerde?” Diye sorıyor ve o da “baba yooookkkk”diyor.ama benim oğlum daha baba bile diyemiyor.dememek için de direniyor.
Ama kuzenimin 4. Çocuğu ve diğer çocukları da hep ömerle oyun oynuyorlar.çocuğun etkileşime girdiği birsürü kişi var evde ve en önemlisi kendi yaşına yakın 3 tane daha kardeşi var.
2 hafta önce annemlere gittim kardeşimin 2 çocuğu da geldi ve ben akşama kadar oğlumu bile göremedim.yanıma bile gelmedi.kuzenleriyle harika oynadı.
Ama zavallı çocuk doğduğundan beri annesinin aşırı stresli ortamından dolayı o da o stresten etkileniyor.
Mesela çok bağırıyor.çok agrasif.ben ve babasına aşırı derecede dikleniyor.
İşte bu huylarını diğer evde terbiye edemedik.sırf o yılan kadın bize yine cehennem gibi günler yaşatmasın diye çocuğu susturmak için resmen çocuğu tepemize çıkardık.Allah’ından bulsun diyorum başka da bir şey demiyorum.
Eşime taşınmadan bir gün önce dedim ama.bak çocukla başedemiyoruz.Annen mutlu mu acaba? Bırakmadı çocuğumuzu kendi dünyamıza göre terbiye edelim.annene okadar öfkeliyim ki dedim.
Neyse velhasıl kelam.gelişim psikolojisine göre çocuklarımız şu anda telefrafik konuşma döneminde olmalı.yanii birkaç sözcüğü kuralsız olarak yanyana koyabilme dönemi.”anne su,baba iş git..”gibi.
Benim oğlum susadığında bardağı gösterip hııı hııı diyor hem de bağırma tonunda.amacı da bağırıp çağırayım da babaannem gelsin beni alıp götürsün..
Bir şey söylediğimde anlamadığında nııııııııı diyo.sanırım nein demeye çalışıyor.
Yeni yeni amca,dayı,hala,teyze,iyi,Komm ,gooooooolllll diyo.goooooolü söylemeye başladığında tam 12 aylıktı.
Bir de ben ona almanca öğrettim.
Mesela sus,akıllı ol,yemelisin,içmelisin,koş,yapma,kafa,kulak,burun,el,ayağı çok uzun zamandır söylüyorum ve hepsini anlayıp anladığına dair tepki veriyor.
Mesela almancayla kafanı göster diye soruyorum hemen gösteriyor.gibi gibi..
Çok kafaya takmıyorum.çok şükür ki en azından bizi anlıyor.konuşma da zamanla olacaktır.