Birde şöyle bir başlık var doktorumun listesinde umarım buda sizlere yardımcı olur.
Gebe Kaldım Ne Yapmalıyım?
Öncelikle tebrikler. Hayatınızın en güzel ve en heyecanlı deneyimlerinden birine hazır olun. Gebelik fizyolojik bir olaydır ve önemli bir gerekçe olmadıkça hayatınızı olumsuz olarak etkilemeyecektir. İlk muayene ne zaman olmalı? İlk muayene gebeliğin 6. haftasında yapılmalıdır. Daha önce yapılan muayenelerde gebelik kesesi görülmeyebilir. Acele etmek boşuna telaşlanmanıza sebep olur. Kalp atımları 7 haftadan önce görülmez.
Gebelik yaşı son adetinizin ilk gününden hesaplanır 40 hafta ya da 280 gündür. Bu tarihi doğru bilmeniz önemlidir.
Hamileliğin ilk belirtisi adet sancıları benzeri ağrılardır. Bütün hastalar bu ağrılar nedeni ile kanmalarının başlayacağından endişelenirler. Bu yerleşme ağrısıdır bebeğin rahim duvarlarını germesiyle oluşur. Sık idrara gitme uykuya düşkünlük memelerde dolgunlaşma ve ağrı ısı artışı nefes alıp verme sıklığında artış akıntı artışı ve kabızlık normal belirtilerdir korkmayın.
İLK 3 AY VÜCUDUN Gebeliğe tepki verdiği kabullenmekte zorlandığı dönemdir şikayetler olacaktır tansiyon çok düşecektir halsizlik yorgunluk olur tesadüfen tansiyonunuzu ölçtürürseniz korkmayın 7/5 6/4 gibi değerler çıkabilir bu yüzden ilk 3 ay bol tuzlu beslenebilrisiniz zaten canınız tuzlu şeyler çekecektir bol da su içmek iyi gelir. Mide bulantısı nedeniyle su içmek zor olsa da yudum yudum aralıklarla en az 8 bardak su tüketmelisiniz.
Gebelikte sigara
içilmesi ve alkol alınması sakıncalıdır. Arkadaşımın doktoru 5 taneye izin vermiş gibi bahanelerle kendinizi kandırmayın bazı bebeklere bir sigara bile çok zarar verebilir. Bırakamıyorsanız gebelikte hipnoz tedavisiyle bu konuda yardım alabilirsiniz. Kafein içeren çay, kahve, ve kolalı içeceklerden tüketilmemelidir. Bitki çaylarından karma olanları tavsiye etmiyoruz ama meyve çayları ıhlamur kuşburnu gibi ya da rezene ve papatya çayları içilebilir. Soda zararlı değildir.
Gebelik boyunca çiğ köfte, çiğ sucuk sosis salam pastırma yememeye özen gösterin bunları iyi pişirilmiş olarak tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerini pastörize olanları satın alın. Çiğ yumurta olan pasta kremaları besin zehirlenmesine yol açabilir özellikle sıcak havalarda tavuk ve kremalı pastaları emin olmadığınız yerlerde yemeyin.
Çiğ etle elle temas etmemeye eldiven kullanmaya özen gösterin genel sağlımız için de gereklidir. Çiğ etlerde yaşayan toxoplasma paraziti gebelikte ciddi tehlikeler ortaya çıkarmaktadır.
İlk 10 hafta röntgen çekilmesi problem yaratır sonrasında mecbur kalınırsa doktor onayıyla kurşun önlük korumasıyla ve doz ayarlamasıyla çekilebilr. Tomografi gebelikte uygulanmaz . Fakat MR çekilmesinin hiçbir riski yoktur.
Neler yapabilirim? Gebelik sırasında aşağıdakilerin yapılmasında veya kullanılmasında sakınca gösterilmemiştir.
Cinsel ilişkide bulunmak kanama enfeksiyon ya da erken doğum tehdidi durumlarında yasak koymadığımız sürece zararlı değildir.
Spor yapmak-ilk 3 ay haricinde en iyisi yürüyüştür . 3 aydan sonra günde en az 30 dak tempolu yürüyüş tavsiye ederim son haftalar süreyi 1 saate kadar çıkarmalıyız.
Saç boyatmak-ilk 10 hafta dan sonra organik boyalar kullanarak
Makyaj yapmak krem kullanmak zarar vermez sadece sivilce ilaçlarının bazıları kullanılmaz
Denize ve havuza girmek zarar vermez ıslak mayoyla kalmayın. Bacak krampları tehlikesi nedeniyle derinde tek başınıza yüzmeyin.
Güneşlenmek- haşlanmayın En az 30 numara koruyucu faktörlü bir güneş kremi kullanın yüzde kalıcı lekeler oluşabilir
Bilgisayar kullanmak zararlı değildir
Cep telefonunu olabildiğince üzerinizde taşımayın konuşmak yerine mesaj laşın
Mikrodalga fırın kullanmak zarar vermez
Güvenlik kapılarından geçmek zararlı değildir ama belirtirseniz geçirmiyorlar zaten
Otomobil kullanabilirsiniz
Uçakla yolculuk yapmak zararlı değildir-Gebeliğin 26. haftasından sonra doktor raporu gerekir bu havayollarının kendilerini korunmak için yasal prosedür gereği istedikleri bir rapordur yoksa uçmak gebeler için sakıncalı değildir
Prize takılan sinek ilaçlarını kullanmak zararlı değildir.
Erken gebelik döneminde beslenmem nasıl olmalı? Taze doğal temiz ve çeşitli beslenin yeterli. Bu dönemde kalori artırılmasına gerek yoktur. Bebek 5 aylık olduğunda 300 gr olacaktır bu değişmez 100 kg olsanızda hiç kilo almasanızda
Hatta zayıflasanız da. Kusuyorum iştahsızım bebeğim gelişmeyecek diye düşünmeyin öyle olsa kusan hiçbir annenin bebeği büyümezdi. Şişmanlatıcı (yağlılar, kızartmalar, hamur işleri, tatlılar, fast food'lar) besinlerden uzak durun. Bunlar zaten bebeğiniz için yararlı öğeler içermezler. Bulantı ve kusmalara bağlı canınız yemek istemiyorsa kendinizi zorlamayın. Bu dönemde kilo vermenin sakıncası yoktur.
İlk 10 hafta yasaklara dikkat edin yeter çok dengeli beslenemeyebilirsiniz mutlaka et yemeli süt içmelisiniz diye bir şey yoktur. Gün gelir sadece kuru ekmek ister canınız olsun.
Bebeğiniz ve vücudunuz size ihtiyacınız olan şeyi söyleyecektir. Canınızın çektiği ihtiyacınız olandır.
eğer daha önceden başlamadıysanız folik asit e şimdi hemen başlamalısınız. En iyi ve kullanımı en kolay folic acid preparatı folbiol tablettir günde bir adet kullanılır. Multivitamin de kullanabilirsiniz. Demir hapları tüm gebelere 12. haftadan sonra gereklidir.
Gebelik hormonları nedeniyle uyarılan salgı bezleri akıntınızın artmasına yol açar
Numis med intim likid sabun gebelik boyunca genital temizlik için günde 2 kez kullanmanızı ve yalnız penye çamaşır tercih etmenizi akıntı sarı yeşil renkli olursa kötü kokulu ,ise ve kaşıntı varsa bana iletmenizi öneririm.
Gebeliğin belli dönemlerinde size vereceğim ilaçlar:
Folbiol tablet günde 1 adet ilk 10 hafta devamlı ( doğrusu gebelik planlandığında başlamaktır)
Elevit pronatal tablet multivitamindir günde bir adet gerek olursa.
Gynoferon draje günde 1 veya 2 adet 12. haftadan sonra yemekten 2 saat önce alın
1 saat öncesinde ve sonrasında demir ilaçları midede süt, süt ürünü ve yumurta ile bir araya gelmemeli etkisi azalır. Demir ilaçları büyük tuvaletinizin rengini siyaha boyar endişelenmeyin. Ağızdan yeterli gelmediği durumlarda damardan demir serumları önerebilirim güvenle kullanılır.
Pregnacare krem, mustela krem ya da phytolastil jel çatlaklar için 4 aydan itibaren hergün karın bölgesine kalça ve memelere kullanılmalı badem yağı ve bebe yağları da tercih edilebilir aralarında pek fazla etkinlik farkı yoktur. Cildiniz müsaitse çatlaklara hiçbiri engel olmaz.
Magnesium diasporal saşe günde bir ya da iki defa yarım bardak suya 2 poşet eritilip içilir 6 aydan itibaren erken doğum riskini bacak kramplarını azaltmak için verilecektir. barsakları çalıştırma avantajından dolayı kabızlık için de kullanılabilir.
Osteocare tablet günde iki defa yemeklerden önce demir ilacıyla farklı saatlerde eğer kalsiyum eksikliği varsa .
Lansinoh krem doğuma 3 hafta kala her iki meme ucuna hergün 2 şer kez sıkarak masaj yaparak uygulanır emzirmeye hazırlık kremidir emzirirken de kullanılmalıdır çatlamadan önce tedbir almak her zaman daha etkilidir