2012 Ekim bebekleri büyüyor

Anlamaz demeyin, çocuklara 6 aylıktan itibaren kitap okuyun

Çocuklara küçük yaştan itibaren, hatta bebeklikten başlayarak kitap okumak, onların dil gelişimini ve öğrenme kabiliyetlerini olumlu etkiliyor.

Pedagog Zeynep Aydoğmuş, anlamasa bile bir bebeğe 6 aylıktan itibaren kitap okunmasının anne ile ilişkisinin gelişmes...i, göz kontağının kurulması ve duygu paylaşımı açısından çok faydalı olduğunu söylüyor. Çocuk, annenin hikaye okurken çıkardığı farklı ses ve tiyatral mimiklerini görüp etkileniyor. Yaşı büyüdükçe kelime hazinesi genişliyor, duygu dünyası zenginleşiyor ve anlama kapasitesi artıyor. Oğlu Oğuzhan'a 6 aylıkken kitap okumaya başlayan Berrin Kaçar da Aydoğmuş'un ifadelerini doğruluyor. Bebekliğinden beri annesinden hikaye dinleyen 5 yaşındaki Oğuzhan, 1,5 yaşında kısa cümlelerle de olsa düzgün konuşmaya başlamış. Bugün yaşıtlarına göre daha uzun cümleler kurabilen Oğuzhan, yapmak istediklerini ve duygularını daha kolay ifade ediyor.

Ev hanımı olan Berrin Kaçar, hamilelik döneminde okuduğu kitaplardan çocuğa kitap okumanın faydalı olacağını, çocuğun okumayı sevmesi için anne-babasını kitap okurken görmesi gerektiğini öğrenmiş. 6 aylık bebeğe kitap okuduğunu çevresinden gizlediğini belirten Kaçar şöyle konuşuyor: "6 aylık çocuğa kitap okunur mu, demesinler diye gizledim. Duyanlar çok komik buluyordu. Ama hem ben okumayı seviyordum, hem de vaktim vardı. Oğuzhan da çok güzel dinliyordu. Yemek yaparken bile ona kitap okuyordum. O dönemde çizgi filmleri de olan Teletubies'lerle başladım. Peter Pan'ı, Heidi'yi, duygusal sahneleri çok seviyor. Bu tür kitapları tekrar okutuyor. Dinlemesi için ilgisini çeken hikayeler olması gerekiyor. Aksi takdirde sıkılıyor. Oğuzhan konuşkan bir çocuk. Uzun cümleler kuruyor. Enteresan konular düşünüyor. Hayal gücü çok geniş. Çabuk öğreniyor. Anlatılanı dinlemiyor gibi görünse de öğreniyor. Anaokulunda İngilizce dersi de alıyorlar. 500'e yakın İngilizce kelime biliyor şimdiden."

Berrin Kaçar, sürekli kitap okumasını isteyen oğlunun talebine cevap verebilmek için her anneye örnek olabilecek ilginç bir yöntem denemiş. Oğuzhan'ın dinlemeyi en çok sevdiği hikaye ve masalları okuyarak kasetlere kaydetmiş. Uyumadan önce yine bizzat kitap okuyor; ama gün içinde hikaye isteyen Oğuzhan teypten tek başına hikaye dinleyebiliyor. "Eşimle bizim kitap okuma alışkanlığımız yoktu. Biz de okumaya başladık." diyen Berrin Hanım, fırsat buldukça akşamları ailece kitap okuma saati yaptıklarını söylüyor. Eğitimli insanların gözetiminde yetişmesi için Oğuzhan'ı 3 yaşındayken yuvaya veren Berrin Kaçar, "Çekirdekten Çınara" adlı kitabı okuyunca çocuğunu kendisi yetiştirmeye karar verdiğini söylüyor ve şöyle konuşuyor: "Anne baba olduğumuzda çocuğu nasıl yetiştireceğimize dair bir fikrimiz yoktu. Çocuk gelişimiyle ilgili kitaplar okumaya başlayınca, özellikle okula gitmeden önce aileden aldığı eğitimin çok önemli olduğunu öğrendik. Bu yüzden Oğuzhan'ın okulunu ve oturduğumuz muhiti değiştirdik. Şu anda yaşına uygun olarak oğluma maddi ve manevi anlamda kazandırabileceğim her şeyi vermeye çalışıyorum. Buna göre okuyacağım kitapları yeniden seçiyorum."

Çocuklar anadilini 6 aydan itibaren öğrenmeye başlar

Pedagog Zeynep Aydoğmuş: "6 aylık olana kadar bütün bebekler aynı sesleri çıkarır; ama bundan sonra 6 ay 1 yaş arasında kendi anadilinin seslerini öğrenmeye ve ayırt etmeye başlar. 6 aylık bir bebek okunan kitabı elbette anlamaz; ama anne ile ilişkisinin gelişmesi, göz kontağının kurulması ve duygu paylaşımı açısından çok olumlu etkileri vardır. Çocuk, annenin hikaye okurken çıkardığı farklı ses ve tiyatral mimiklerini görür ve etkilenir. İlk dönemde günde 1-2 dakika bazı resimler üzerinden anlatılabilir. Çocuk büyüdükçe seçilen kitaplar yaşına uygun olarak değişmeli. Çocuk anlamadığı kitaplardan sıkılır. 2-3 yaşındaki çocuklara resimli küçük hikayeler farklı ses ve mimiklerle zenginleştirilerek okunabilir. Kitap okuma, daha çok adlandırmalı, hareketlendirmeli etkinlikler olmalı. Çocuğun okumayı öğrenmeden hikaye dinlemeye alışması, onun sosyalleşmesi, dil gelişimi, kendini ifade edebilmeyi öğrenmesi gibi olumlu kazanımlar sağlar.
 
bizimki de dün akşam yaptı sonunda. 3 günlük çıkardı resmen..şimdi de yok.. oluruna bırakacağım demek ki arada olacak böyle..
bende de az idrara çıkma var. ve o kadar da sıvı alıyorum.. az gidiyorum wc ye ama çok idrarım gelmiş oluyor..anlamıyorum bunu..

insan zor günler yaşıyor,eminim geçecek hepsi ve zorlukları gülerek anacağız inşallah..ben de eşimle ilk günler sorunlar yaşadım. annem bizimle beraber. birbirlerini çok severler,ama ev halkı birdenbire 2den 4e çıktı..düzenler değişti..bir de bebek daha birşey anlamıyordu,hep bendeydi zaten.. eşimin bebekle ilgili çok yapacağı bişey yoktu..anca ben söylüyordum o yardım ediyordu.. dışarı çıkılmıyor tabi ilk günler..eşim de evde sıkılmaya başladı hep dışarı çıkmak istedi,akşamları erkeğin dışarı çıkması hoşuma gitmeyen birşeydir..tartışıyorduk,bir de anneme güveniyordu nasılsa yalnız değil diyordu benim için herhalde.. çok şükür atlattık.. şimdi ben de çok sıkmıyorum o da beni anlıyor..orta yolu bulduk.. sanırım cinsel yaşamın normale dönmesi de etkili oluyor...
 

biz de bunu çok seviyoruz..kızım 6da uyanıyor,eşim de 7de normalde. 6da alıyoruz yatağa..bir elini ben bir elini eşim tutuyor,kahkahalar gülücükler.... sonra hepimiz bir daha uyuyoruz..sonra eşimle kalkıp kahvaltı ediyoruz,kızımız uykuya devam ediyor...en sevdiğim huyu da ağlamadan olduğu yerde vakit geçirmesi..çok seviyorum onu..
 
Yapılan çeşitli araştırmalara göre bebeklerin yaklaşık olarak %85 inin birinci aydan başlayarak emzik kullandığı gösterilmiştir. Annelerde emzik kullanımı ile ilgili yapılan anketlerde, emzik kullanımının genellikle normal bir davranış olarak kabul gördüğü ve bebeklerin emziğe kuvvetle bağlandıkları saptanmıştır. Anne sütünü kısa süre alan bebeklerde emzik kullanma sıklığının daha fazla olduğu bilinmektedir.

450 anne-bebek ikilisinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre;

- Erken dönemde emzik kullanan bebeklerde, kullanmayanlara göre 4 kez daha erken anne sütü bırakıldığı görülmüştür.

- Emzik kullanan annelerden bazıları ya anne sütünü kesmiş ya da emzirme arası süreyi uzatmışlardır.

- Bu annelerin emzirmekten utandığı ve ağlama sesinden rahatsız olduklarını da belirtmişlerdir.

- Bu bebeklerde büyüme geriliği de saptanmıştır.

- Emzirmekten rahatsız olan annelerde emziğin anne sütünün kesilmesinde etkili olduğu ancak emzirmekten rahatsız olmayan annelerde emzirme süresine etki etmediği görülmüştür.

Diğer açılardan incelendiğinde de bebeklik döneminde sıklıkla kullanılan emziğin en geç 2 yaşın sonunda çocuk tarafından bırakılması gerektiği görülmektedir. Aksi halde yukarıda sayılanların dışında da bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Uzun süreli bir emzik alışkanlığı sonucunda karşılaşılabilecek problemler:

- 2 yaşından sonra devam eden emme alışkanlığı dişlerin yer değiştirmesine ve üst dişlerin öne, alt dişlerin arkaya çekilerek aralarında açıklıklar meydana gelmesine neden olur. Bu dönemde bıraktırılabilirse bu açıklıklar kapanır. Ancak 3,5 yaşından sonra meydana gelen açıklıklar kalıcı hale gelebilir.

- 3-4 yaşlarına kadar emzik emen çocuklarda v tipi üst çene (üst çene darlığı) ve dolayısı ile yüz yapısında bozulma meydana gelebilir.

- 4 yaş civarına kadar emzik emmeye devam eden çocuklarda kulak ve burun hastalıkları daha sık gözlenir.

Emziğin Faydaları

- Emzik bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin eder ve ona güven hissi verir.

- Emme hareketi bebek için başlı başına bir memnuniyet kaynağıdır. Çünkü doğumu izleyen haftalarda bebeğin en güçlü refleksi emmektir.

- Emzik sayesinde üzerindeki gerilimi atar, sakinleşir ve uykuya daha kolay dalar.

- Emzik kullandırılmayan bebek, bir süre sonra parmak emmeye başlayabiliyor. Ancak çocuğunuzu emzikten vazgeçirmek parmak emmekten vazgeçirmekten daha kolay oluyor.

- Bazı uzmanlar, emziklerin, bebeğin elleriyle bazı beceriler geliştirmesine de yardımcı olduğunu ileri sürmektedirler. Ağızlarından düşürdüklerinde bulmak için beşik ya da yataklarının çevresini yoklamalarına ve emziği yeniden ağızlarına sokmaya çalışmalarına yol açar.

Emziğin Seçiminde ve Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Emzik tabanı bebeğin emziği yutmasını engeller. Bu plastik kısım burun deliklerini kapatmayacak şekilde yapılır ve hava geçmesini sağlamak için delikleri içerir. Geceleri yumuşak malzemeden yapılanları tercih etmemelisiniz.

- Emzikler kauçuk ve silikon olmak üzere iki maddeden yapılırlar. Kauçuk doğal bir maddedir, elastik ve dayanıklıdır. Özellikle diş çıkartan bebeklerde kauçuk emzik kullanmak uygun olur. Ancak kauçuk emzikler, suyu içlerine emdikleri için çabuk bozulur. Silikon da silisyumdan üretilir. Silikon emzikler kolay bozulmaz, ancak diş darbelerine karşı dayanıklı değillerdir. Bu yüzden silikon emzikler henüz diş çıkarmamış bebekler için daha uygundur.

- Damaksız emzikler anne memesini andırdığı için bebekler tarafından tercih edilir. Ancak bu tür emzikler özellikle bir yaşından sonra damağa baskı yaparak damak yapısını ve üst ön dişlerin sıralanışını bozabilirler. Bu tür emziklerin bir yaşından sonra kullanılması önerilmiyor. Damaklı emzik ise daha elips ve yukarı doğru kıvrıktır. Bu anatomik şeklinden dolayı 2-3 yaş arasında bile rahatlıkla kullanılabilir. Damağa tamamen adapte olduğundan, herhangi bir bozukluğa neden olmaz.

- Doğrusu bebekleri geceleri emziksiz uyutmak daha zor olur. Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik tercih etmelisiniz. Bebek uykuya daldıktan sonra ise onu uyandırmadan emziği ağzından almalısınız.

- Emziği bebeğe vermeden önce şekere veya bala batırmak hatalı bir alışkanlıktır. Bu hareket bebeğin diş minelerini zedeler ve diş çürüklerine neden olur. Ayrıca buna alışan bebek, ağzında sürekli tatlı bir tat almak isteyebilir. Bebeklerin kalıcı olmayan süt dişlerinin de bakımı çok önemlidir. Eğer bunlara iyi bakılmazsa hemen altlarında bulunan kalıcı dişler de zarar görebilir.

- Emziğin temizliği üretildiği malzemeye göre değişir. Kauçuk olanlar özel bir dezenfektan madde yardımı ile soğuk sterilize edilmelidirler. Silikon olanlar ise sıcak yöntemle de steril hale getirilebilirler. Emziklerin devamlı temiz durmasını istiyorsanız, emniyetli bir çengelli iğne ile çocuğun kıyafetine tutturun ve böylece sürekli yere düşmesini engelleyin.

- Yeni doğan bebeğinizin burnunu tıkamaması için, emziğin arkasındaki plastik ağızlık bölümünün küçük olması gerekir. Ama bebeklik dönemini aşmış çocuğunuz için emzik alacaksanız, arkasındaki ağızlık bölümünün, olduğu gibi ağzına sokamayacağı, dolayısıyla da boğulmasına yol açamayacağı kadar büyük olmasına dikkat edin.

- "Ortodontik" diye nitelendirilen emziklerin meme başları yassıdır; buna karşılık daha alışılmış çeşitlerin, başları yuvarlaktır. Ortodontik çeşitlerin dişetleri ve dişler için daha iyi olduğu ileri sürülmekle birlikte, bebeğinizin hangisini seçeceğini görmek için her ikisini de denemeniz daha doğru olur. plastik ağızlığın biçimi, bebeğinizin değil, sizin seçiminize bağlıdır; bununla birlikte, hangisini seçerseniz seçin, havasızlıktan boğulmaya yol açmaması için, üstünde havalandırma delikleri bulunmasına dikkat edin.

- Bütün emzikler onaylanmış güvenlik standartlarına uygun olmalıdır.

- Etiketinde standartları açıkça belirtilmeyen emzikleri sakın almayın.

- Emziğin ağızlığında havalandırma delikleri bulunması, bebeğin burnunun tıkalı olması ya da daha büyük bir çocuğun bütünüyle ağzına alması durumunda son derece önemlidir.

- Emzikleri biraz olsun yıpranmaları durumunda bile, atın.

- Emzikler, çok küçük bebeklerin boyunlarına asılmamalıdır: Boğazlarına dolanarak boğulmalarına yol açabilirler.

- Yeni doğmuş bebeğinizin emziğinin, tıpkı biberon memeleri gibi, mikroptan arındırılması gerekir.

- Biberonların mikroptan arındırılmasında yararlanmış olduğunuz yöntemleri, emziklerde de izleyin.

- Bebeğiniz parmaklarını -ve başka nesneleri- sık sık ağzına soktuğu yaşa geldiğinde, artık emzikleri mikroptan arındırmaya gerek kalmaz.

- Ama kuşkusuz, emziği yere düşünce, mutlaka iyice yıkadıktan sonra yeniden verin.

- Kullanılmayan emzikleri hep aynı kabın içinde tutmak, hem temiz kalmalarını sağlar, hem de bebeğiniz yaygarayı bastığında, "emziğini nereye koşmuştum?" diye dört bir yana koşuşturmaktan sizi kurtarır.

Eğer bebeğiniz emziği bırakmak istemiyorsa bir takım önlemler almak gerekir:

- Öncelikle emzik emme süresi mümkün olduğunca kısıtlanmalı, emzik kesinlikle şeker, reçel vs gibi şeylere batırılmamalıdır.

- Emzik emmek istediğinde sevdiği bir sebze meyve verilerek onunla oyalanması sağlanmalıdır. Bu tür şeyleri de yerken tek başına bırakılmamalı, emmesi önlenmelidir.

- Ayrıca emziği emmediği durumlarda mükafatlandırılarak (sözle veya hediye ile veya bak büyüdün işte gibi sözlerle...) teşvik edilmelidir.

- Anne ve babanın en çok dikkat etmesi gereken nokta; bebekleri gergin, sinirli ve huysuzken emziği onu susturmak için tek çare olarak görmemektir. Ağlayan bebeği susturmak için önce tatlılıkla yaklaşarak sakinleştirmeye çalışmak gerekir.

- Daha büyükçe çocuğunuza, bazı karşılaştırmalar yaparak, yuvada başka hiç kimsede emzik olmadığını anlatabilirsiniz: Ama sakın onu utandırmayın; yuvaya emziksiz gitmeyi bir oyunmuş, yeni bir deneymiş gibi görmesine gayret edin.

- Böylece çocuğunuzun gün geçtikçe emziğe yalnızca yatma saatlerinde gereksinme duyacağı, daha sonra da hiç duymayacağı bir noktaya erişirsiniz.
 
idrar yolu enfeksiyonu olmuşsun galiba,yanma da eşlik ediyosa antibiotik tedavisi uygulanır heralde. benim de doğum sonrası oldu. idrar yolu enfeksiyonu+ hemoroid + meme ucu+ dikişlerle aynı anda baş etme gücü verdi Rabbim! mem ucu dışında atlattım hepsini çok şükür :)
 

guzel cnm cok guzel hemde.heycanlı,yorucu be guzelım.bende hamılelıkte aldıgım 7 kg verdım rahatım o yuzden ama hamılelıgın son aylarında bu artık emeklıyor olur veya yuruyor pesıonden kosmak zor olur
 
Gunaydin tontis anne ve dabalari ilk defa bugun 10 da uyandik hala uyanigiz dun gecede 2 de uyuduk 2 gundur pusetine sallanarak uyuyor
 
herkese merhabalarr sabah 10 da kalkti oglum emzirdim altini degistirdim, hep bi ikinma sikinma halinde, benimkide tuvalet sorunu yasiyor sanirim, yapiyor ama cok cok az. simdi ayaklarimda salladlim yatiyor.tam birakicam basliyor yine mikir mikir ayaklarimi hissetmiyorum
 
annelik zormuş bacılr mafoldum dün 6 da uyandı gece 11 e kadar uyumadı.öle uyanık baksa durmuoda aglıo kolik war benım bebeğimde bebek arabasını içeri aLDIM bakalım durmadıgı zaman ona ne tepki wercek onda dursa bari kuzum ya.
 
dışarı çıkmaya ihtiyacım var çok bunaldım evde

dün komşunun kızına bıraktım doruk'u uyurken markete gidip geldim o bile iyi geldi bana
 
Matkap sesleri esliginde uyuyor kuzum ama ben kafayi yicem ev basimiza yikilacak sanki

Sut sorunu yasiyorum biliyorsunuz,dun 5 saat sol mememle hic bulusturmadim Ece'yi sonra sagdim gogsumu 60ml cikti sadece yani buna da sukur demeliyim sanirim :26:
 
Kizlar ben ne zaman helva yesem gogsum sisip tikaniyor suttenmi acaba?yatarken bir dilim yiyip uzerinede su iciyorum
 
bikaç defa benim oğlumda öyle ağlayarak uyandı ama nasıl bi ağlama kıpkırmızı oldu canı yanar gibi bende anlamadım neden ?

benimki yassı simetri uçlu emzik alıyor kolay kolaynca aventte buldum :) almazmış bebişler bu emziği zaten zor buldum onuda önceden bi tane kuzenim getirmişti bende yenisini alayım dedim a
 
dışarı çıkmaya ihtiyacım var çok bunaldım evde

dün komşunun kızına bıraktım doruk'u uyurken markete gidip geldim o bile iyi geldi bana

aynen hatta bugün çıkacam kısmetse hava güzel komşuya dedim gel çıkalım biraz dışarı yoksa çatlicam evde valla avm yakın bize bari oraya gideyim emzirme yeride var hiçteyse
 
internetten online alisveris sitelerine bakiyorum ama kesmiyor,benimde alisveris krizim var :)

bende hepsine üyeyim kahvaltıdan önce bi dolanıyorum sanki acil ihtiyacım varmış gibi :) evden çıktığım da yok doğru düzgün ama eşimin bi iki parça mevsimlik alması lazım kendine onu da tek alışverişe gönderim gelmiyor aldıklarını beğenmem die :)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…