Amniyosentez düşünenler dikkatli olun, memleket ne halde?
Karnından sıvı alınırken fenalaşıp öldü
DÖRT buçuk aylık hamile olan eşi Feride Sağır’ın karnından bebeğe test yapmak (amniyosentez) için sıvı alınmak istenirken fenalaştığını ve yaklaşık 1 ay sonra da yaşamını yitirdiğini ileri süren Murat Sağır, Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve görevli doktorlardan şikayetçi oldu.
İddialara göre, Gaziosmanpaşa’da oturan 4 buçuk aylık hamile Feride Sağır, Ağustos 2010’da kontrol için gittiği Gaziosmanpaşa Kızılay Kliniği’nde yapılan muayenesinde bebeğinin yüzde 80 down sendromu olabileceğini öğrendi. Klinikteki doktorların büyük bir hastanede 4’lü test uygulanmasının ardından kesin sonucu öğrenebileceğini söylenmesi üzerine Feride Sağır, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek test için randevu aldı. Ertesi gün gittikleri hastanede eşine refakat eden Murat Sağır, yaşananları şöyle anlattı:
"Biz 19 Ağustos 2010’da sabah erkenden eşimle Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde olduk. Bize bu testin çok riskli olduğunu söyleyerek bir belge imza attırdılar. Bir doktorla hemşire eşimi test yapmak için odaya aldı. 15 dakikada biteceğini söyledikleri işlem sırasında eşim feryat figan bağırdı. Bu arada 2 kez iğneyi batırarak sıvı almayı denediler ama başarılı olamadılar. Bu işlemin bebek hareketsiz olduğu anda tek seferde yapılması gerekiyormuş" dedi.
İĞNE KÜÇÜKMÜŞ
İşlemin uzaması ve eşinin çok acı çekmesini üzerine durumu, klinik şefine anlattığını söyleyen Sağır, "Klinik şefi bana eşimin kilolu olduğunu, normal iğnenin 9 cm olduğunu ve bize 12 cm iğne gerektiğini anlattı. Eğer iğneyi getirirsem yarın sıvı alma işlemini kendisinin yapacağını söyledi. Eşim o akşam hastanede kaldı. Ben de iğneyi temin ettim. 20 Ağustos günü sabah erkenden başka bir kadın doğum uzmanı doktor sıvı alma işlemini 15 dakikadan daha kısa sürede gerçekleştirdi. Bir eldivenin içine 4 tüp sıvı koydular. Bunları İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürmemi söylediler. Eşim hastanede oğlum Burak Emre (7) ile kaldı. Ben tahlilleri götürüp bıraktım. Sonuçları 20 gün sonra alacağımı söylediler" dedi.
BEBEK ÖLDÜ, AYNI GÜN KÜRTAJ YAPMADILAR
Aynı gece çok acı çekmesine rağmen doktorların eşini eve gönderdiklerini belirten Murat Sağır, şöyle konuştu:
"21 Ağustos Cumartesi günü eşim kendini kötü hissettiğini söyledi. Titremeye başladı. Acilen hastaneye götürdüm. Nöbetçi doktor eşimi hemen ultrasyona aldı. Bebeğin kalp atışlarının durduğunu söyledi. Ancak kürtaj işlemini yapacak doktorun hastanede olmadığını Pazartesi günü kürtaj yapılabileceğini söyledi. Eşimi servise çıkardılar. Yanına bir refakatçi bırakmamı istediler. Eve gidip baldızımı alıp hastaneye geldiğimde eşimin fenalaştığını öğrendim. Yanına gittiğimde el ve ayak parmaklarının morardığını gördüm. Daha sonra alındığı yoğun bakımda 25 gün boyunca aletlere bağlı olarak yaşadı. Bu süre boyunca kullanması gereken bütün ilaçları, sosyal güvencem olmasına rağmen devletin karşılamadığını söyleyerek bana dışarıdan satın aldırdılar. Hatta son zamanlarında enfeksiyon ilaçları aldırdılar. 15 Eylül Çarşamba günü eşim öldü" dedi.
Şikayetinden sonra Şişli Cumhuriyet Savcılığı’nca soruşturma başlatıldığını belirten acılı eş Murat Sağır, "Eşimin ölümünde kusurlu olan kimse cezalandırılmasını istiyorum. Başka bir isteğim" yok dedi.