Bebeğimin Yatağı Nasıl Olmalı?
İyi bir gece uykusu , hepimizin olduğu gibi bebeklerinizin de ihtiyacı! Bebeğinizi yatağına her yatırdığınızda, yattığı yerin sadece güvenli değil aynı zamanda rahat ve huzurlu olduğundan da emin olmanız gerektiğini unutmayın! İşte bir bebek karyolasında ve aksesuarlarında bulunması gereken özellikler:
Bebek Karyolası:
● Karyola kesinlikle sağlam olmasına dikkat edin. Aksi takdirde, bebeğiniz biraz kımıldamaya, tekme atmaya ya da tırmanmaya başladığında karyola devrilebilir.
● Karyola önerilen bütün güvenlik standartlarına uygun olmalı. Karyolanın parmaklıkları arasında 6 cm’den fazla boşluk olmamasına dikkat edin. Böylece bebeğin kafasının parmaklıklar arasında sıkışmasını engelleyin.
● Karyolanın yanlarında bulunan parmaklıkları tek elinizle alçaltıp yükseltebilmelisiniz. Parmaklıkların kazara açılmasını önlemek için kilit sistemine sahip olup olmadığını kontrol edin.
●Yatak boyuna uygun bir karyola seçin.Bebeğinizin uyuduğu zamanlarda yatağın yüksekte olması, sizin sırt sağlığınız için de önemlidir. Bebek hareket etmeye başladığında, bebeğin dışarı çıkmasını engellemek için yatağını alçaltmalısınız.
●Bebeğin karyolasında keskin köşeler, delikler yada kıymıklar olup olmadığını kontrol edin. Bazen, yeni modellerde bile, keskin kenar ya da noktalar, çatlaklar ya da bozukluklar olabilir. Bebeğinize zarar verebilecek her şeye karşı karyolayı inceleyin ve onu yatağa koymadan önce karyolanın güvenli olduğuna emin olun.
●Bebeğinizin karyolasını koyacağınız yeri iyi seçin. Karyolayı pencerenin , perdenin ya da bebeğinizin tırmanmasına yardımcı olacak hiçbir eşyanın yanına koymayın. Bazı perde bağları bebeğinizin boğulmasına neden olabilir, bu nedenle bir yere karar vermeden önce etraftaki her şeyi kontrol edin.
Yatak:
Yataklar en pahalı yaylı yatak modellerinden ekonomik poliüretan modellere kadar çeşitlilik gösteriyor.Yaylı yataklar sırt için iyi bir destek oluştururken, taşımak için ağır olabiliyor.
●Karyolaya uygun bir yatak seçin. Bu, bebeğin yatakla karyola arasında oluşabilecek boşluklara kaymasını engeliyor.Yatağı karyolanın bir ucuna doğru ittiğinizde, karşı tarafta yatak ile karyola arsında oluşan boşluk 3.80 cm’den fazla olmamalı. Zamanla sünger yatakların köşeleri yıpranabilir ve tehlikeli boşluklar oluşturabilir.
●Yatağın destek sistemini kontrol edin.Yatağı farklı yönlere iterek metal askıları oynatın. Eğer askı sistemi yerinden çıkarsa , sistem tamir edilmeli yada sağlamlaştırılmalı. Askıları yerlerine kilitleyecek güvenlik klipsleri bulunmalı.
●Yatağı yumuşak bir örtüyle kaplayın.Yatağın üstüne ve ölçülerine uygun bir çarşafın altına serilmiş naylon-kapitone bir yatak örtüsü , bebek bezi sızıntılarına karşı yatağın temizliğini koruyacağını aklınızdan çıkarmayın.
Koruyucu Yastıklar:
Koruyucu yastıklar, bebeğinizin karyolanın sert tahtalarıyla olan direk temasını engelliyor.
●Koruyucu yastıkların arkalarında bulunan bağları sayın.Bu yastıkların en az 6 yerinden bağlanabileceklerine emin olun. Böylece, bebeğiniz uyurken yastıkların onun üstüne düşmesini engelleyin.
●Bu yastıkların bağları bağlandıktan sonra, bu bağların uzun kısımlarını bebek çiğnemesin ve kendi etrafına dolanmasın diye kesin.
●Yastıkların etiketlerini kontrol edin.Yastıkların (çarşaf ve battaniyelerin de) yanıcı özellikte olmamasına özen gösterin.
Bebeğinizin Karyolasını Dünyaya Açan Etmenler
Bebekler basit şekilleri, parlak ve zıt renkleri tercih ediyorlar. Bebeğinizi büyülemek için karyolasında bulunması gerekenler:
●Hareketli Objeler: Hareketli şekiller ,yatarken onları takip etmek için gerekli baş ve boyun kontrolünü yeterince sağlamış bebekler için mükemmel! Ufak kazaları önlemek için, bebeğiniz bu objeleri tutabilir duruma geldiğinde , onları bebekten uzaklaştırın.
●Aynalar:Ayna, bebeğinizin kendi yansımasını izlemesi için harika bir araç! Bu aynanın bebek için güvenli ve kırılmaz olmasına, ayrıca karyola kenarına güvenli bir şekilde monte edilmesine dikkat edin.
●Karyola Oyuncakları:Bebeğinizin karyolasına yerleştirdiğiniz güvenli oyuncaklar ona büyük bir eğlence kaynağı olabilir.Ancak bu oyuncaklar bebeğin yüzüne doğru düşerse, onun nefes almasını engelleyebilir. Bu nedenle karyolasında oyuncaklarıyla oynayan bebeği takip edin ve o uyurken bu oyuncakları kaldırın.
●Müzik: Yumuşak ve dinlendirici ninniler ya da enstrümantel müzik bebeğinizi sakinleştirir ve odasında yalnızken kendini iyi hissetmesini sağlar.
Biliyor muydunuz?
Bebeğinizin karyolasına asla yastık (koruyucu yastıklar hariç) koymayın. Küçük bir bebeğin hareketleri, bir yastığı güvenli şekilde kullanabilecek kadar gelişmemiştir. Oldukça düz bir yastık bile , bebeğinizin nefes almasını engelleyebiliyor.