"Prenses Doğum" adı verilen ağrısız doğum yöntemiyle, sancı çekmeden, o dayanılmaz ağrılara katlanmadan anne adayları bebeklerini kucağına alabiliyor. Hastanemizde epidural anestezi ile ağrısız ve normal doğum; beceri ve deneyimli uzman bir kadroyla ve en son teknolojinin ürünlerini kullanarak yaptırılmaktadır. Hastanemiz Kadın Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Sinan Küçük ağrısız doğum yapmak isteyen anne adaylarının tercih ettiği 'Prenses Doğum' yöntemini anlattı.
“Ağrısız doğum; doğum sancıların karında basınç, kasıklarda baskı şeklinde algılandığı tamamen normal bir doğumdur. Bu yöntemle anne adayları ağrısız doğum ile karnındaki bebeğin tüm hareketlerini hissederken, sancı hissetmiyor. Epidural anestezi ile doğum; ağrıların giderilmesinde en etkili yoldur.” Epidural anestezinin hem normal hem de sezaryen doğumların son derece rahat ve keyifli geçmesini sağladığını söyleyen Op.Dr.Sinan Küçük, güvenle uygulanan modern bir tıbbi yaklaşım olduğunu belirtti.
“Prenses Doğum” da iğnenin yapılmasıyla vücudun bir süre sonra uyuşmaya başladığını belirten Op.Dr.Sinan Küçük epidural anestezi nedir sorusuna şöyle cevap verdi: “Epidural anestezi, vücudun belirli bir bölgesindeki ağrı iletimini durduran bölgesel anestezi türlerinden biridir. Doğum ağrısını kontrol altına almanın en etkili yöntemi olmakla birlikte sezaryen başta olmak üzere bel seviyesi altında yapılan pek çok ana cerrahi ameliyat epidural anestezi ile yapılabilir.” dedi.
Deneyimli ellerle yapılan epidural anestezinin hiç bir tehlikesi olmadığını vurgulayan Dr.Küçük: “Çok nadir olarak işlemden sonra bir hafta-on günlük baş ağrıları yaşanabilir. Kullanılan ilaçlara bağlı olarak hafif alerjik bir reaksiyon gelişebilir ve hastada birkaç saatlik kaşıntı ortaya çıkabilir.” Prenses doğum diğer adıyla ağrısız doğumun avantajlarını anlatan Kadın Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Sinan Küçük “doğumda annenin bilinci açık olduğu için sezaryen sırasında doğuma katılabilir, ameliyat devam ederken bebeğini kucağına alabilir.
Epidural anestezinin dezavantajı hastanın isteği ile normal dozdan daha fazla ağrı kesici yapıldığında ıkınma hissi azalacağı için doğumun ikinci evresi uzayabilir ve vakum ya da forseps uygulanması gerekebilir. Nadiren işlem sonrası idrar yapma hissi birkaç saatliğine azalabilir. Bacak sinirlerinde hissizlik çok nadiren görülen ve genelde geçici bir komplikasyondur. Epidural anestezi ile prenses doğumun en sık görülen yan etki tansiyon düşmesidir. Omurilik içinde ağrı ve motor iletimi sağlayan sinirler dışında istemsiz çalışan kasların fonksiyonlarını kontrol eden sinir lifleri de bulunur. Bu liflerin etkilenmesi durumunda kan damarlarında gevşeme ve genişleme meydana gelerek tansiyon düşüklüğü ortaya çıkabilir. Bu ani tansiyon düşmesinin önüne geçmek için işlemden hemen önce damar yolundan yaklaşık 1 litre sıvı hızlı bir şekilde verilerek damar yolunun dolması sağlanırsa sorun yaşanmaz.”
Kimlere epidural anestezi uygulanmaz sorusuna; Op.Dr.Sinan Küçük şöyle cevap verdi: “Hastada kanama, pıhtılaşma bozukluğu, epidural yapılacak bölgede veya vücutta yaygın enfeksiyon bulunması halinde epidural anestezi uygulaması önerilmez.” Epidural anesteziyle doğum yapmak isteyen anne adayları hastanemize gelerek uzmanımızla tanışarak ayrıntılı bilgi alabilirler.