16-22 Aylık Bebekle Oynayabileceğiniz Oyunlar, Evde Yapabilecekleriniz.
Aşağıdaki etkinlikleri deneyin ve çocuğunuzun hareketleri sırasında ritim ve denge becerilerini nasıl kullandığını izleyin:
Bir geçit töreni yapın! Bir marş müziği çalın ve çocuğunuzu omuzda taşıyarak evin içinde yürüyüş yapın. Daha sonra onu yere indirin ve yürüyüşün başını çekmesine fırsat verin.
Başka bir yetişkinle birlikte bir örtüyü ya da mini bir kaydırağı çocuğunuzun başının yukarısında tutun. Çocuğunuz ayakta dururken ya da otururken, bunu yumuşakça kaldırıp indirin. "Kutu Kutu Pense" ya da başka bir şarkı söylerken, örtüyü yukarıda tutarak bir halka çizecek şekilde yürüyün.
Çocuğunuzun sorun çözme ve "biniş ve iniş" kavramını irdeleme becerisini özendirmek için aşağıdaki etkinlikleri deneyin:
"Biniş ve iniş" oyunu. Çocuğunuzun üstüne çıkıp inebileceği farklı boylarda tabureler, alçak bir katlanır merdiven, alçak bir masa, bir kanepe minderi gibi değişik şeyleri sırayla dizin. Dikkatli bir gözetim altında, çocuğunuzun bu parçaları tırmanarak aşmak için çalışmasını sağlayın. Bu uğraşı sırasında "bin" ve "in" yönlendirme sözlerini kullanın.
Bir define saklama. Çocuğunuzun oyun alanına özel bir nesneyi saklayın. Bakalım, bulabilecek mi? Önce, göz önünde olan bir yere saklayın. Çocuğunuzun sorun çözme becerileri daha gelişkin düzeye çıktıkça, define avının güçlüğünü yavaş yavaş artırın!
Aşağıdaki fikirleri çocuğunuzun problem çözme yeteneğini geliştirmek için deneyebilirsiniz:
Büyük bir tabağın içini pirinç yada diğer bakliyatla doldurunuz. Çocuğunuz kaşık ve kaplar vererek bakliyatı bunun içine doldurmasını isteyin. Bu aktivite el ve göz koordinasyonu üzerine yapılacak çok güzel bir egzersizdir.
ıçine sığabilecek misin? oyunu oynayın. Birkaç tane büyük karton kutu bulun. Bir kısmı çocuğunuzun sığamayacağı kadar küçük, birkaçı da sığacağı kadar büyük olsun. Çocuğunuz kutuya girerken "Bakalım sığacak mısın?" diyerek alan farkındalığı yeteneğinin gelişmesini sağlayabilirsiniz.
"Yukarı, aşağı" oynayın. Onun size yukarı zıpla, aşağı atla demesini sağlayın. Sonra siz ona söyleyin. Düz dur ya da diz çök, yavaş yürü, hızlı koş gibi... Bu aktiviteler çocuğunuzun gelişen dil becerisine yardımcı olur.