2008 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

Burcu beni görmedin herhalde,çabuk kaçtın aaaaaaaaaaaa
evet canım ya bu aralar bi hışımla oturuyorum pc başına ve aynen bakıp çıkıyorum ne oldu bana anlamıyorum evde olduğum halde vakit bulup kk ya giremiyorum vaktim olduğunda da kimsecikler olmuyo

15 – 18 Ay

Neler Yapabilir?

● Merdivenleri temkinli tutunarak çıkabilir. Genellikle emekleyerek çıkmayı tercih eder.

● Baş parmak ve işaret parmağını kullanarak küçük parçaları kolaylıkla yakalar.

● Elinde bir şey taşıyarak yürüyebilir. Koşar, ama yavaştır.

● Kitap dergi bakarken sayfaları kendi açabilir. Tanıdığı resimlerin adlarını söylemeye çalışır, hayvanların seslerini taklit eder.

● Kalemi tutarak karalama yapar. Çizgi çizebilir.

● 4 küpü üst üste koyabilir.

● Kendini besler, kaşıkla çorba içerken zorlanabilir.

● Bardağı iki eli ile tutarak alır, içip yerine bırakabilir.

● 18 ay dolarken artık eline aldığı oyuncakları ve eşyaları ağzına götürmez, elinde evirip çevirerek inceler.

● ıki basamaklı emirleri anlar ve yapar. “Sarı topu bul, bana getir”, “Oyuncağı al, sepete koy” gibi.

● Plan yapabilir. Yaptığı işin sonuçlarını kavramaya başlar. Örneğin öksürük taklidi yapar, telaşla gelmenizi bekler. Yasaklara ulaşmak için sizin uzaklaşmanızı bekler, kızacağınızı bildiği için saklanır.

Değişiklikler

● 8-12 dişi vardır.

● 30 kelimeye kadar söyleyebilir. Sesini yükseltip alçaltarak pek çoğu anlaşılmaz kelimelerle bir şeyler anlatır.

● Algısı çok daha açıktır. Söylediklerinizi daha çabuk kavrar.

● Şarkı söylemeyi sever, basit ritimleri yakalar ve tekrar eder.

● Adını bildiği eşyaları istenildiğinde bulur ve getirir.

● Çok meraklıdır. Çevresindeki herşeyi inceler. Ama tehlike kavramı hala yoktur. Merakı kendine zarar vermesine neden olabilir.

● Ayrılma korkusu ile bağımsız olma arasında kararsızdır. Kendi başına oynar ve keşfe çıkar. Ama kısa zamanda geri dönüp anneyi kontrol eder.

● Kelimenin son hecesini uzatarak veya daha belirgin vurgulayarak soru sorar.

Oyunlar

● Su ve oyun hamurlarıyla birlikte oynamaktan hoşlanır.

● Onunla ses taklitleri yapabilirsiniz. Araba sesi, hayvan sesleri, zil v.s seslerini oyun halinde çıkararak öğrenmesini sağlayın.

● Benim, senin kavramını öğretin. Sayıları birlikte sayın.

● Herşeyin adını, rengini ve ne işe yaradığını söyleyerek öğrenmesine yardımcı olun.

● “Ali babanın çiftliği” gibi şarkıları birlikte söyleyin ve hareketlerini yapın. Sesleri birlikte farklı tonlarda çıkarın, taklit etmesini bekleyin.

● Zıt kavramları öğretmeye başlayın. Yastık yumuşak, tahta oyuncak sert gibi.

● Diğer çocuklarla bir araya getirin ve birlikte oynamaya teşvik edin. Paylaştığı zaman övün.

● Şekilleri tanıtın. Yuvarlak nesneleri birlikte bulup yuvarlayın. Köşeli oyuncakların yuvarlanamayacağını, aradaki farkı kavramasını sağlayın.

● Oyuncağı uzağa koyun, alet kullanarak almaya teşvik edin. Tabureyi çekip çıkmak, veya sopayla koltuğun altındaki topu çıkarmak gibi.

● Kuklalarla oynayın. Onun da size kukla oynatmasını izleyip alkışlayın.

Bakım

● Tehlikeler için evi güvenli halde tutun. Mutlaka bebeğinizin yakınlarında olun.

● Sofraya birlikte oturun. Sizinle aynı yemeklerle kendini beslemesine izin verin. Çorba gibi sıvı gıdalarda yemesine yardımcı olun.

● Giysilerini kendisi çıkarabilir, yaptığında övün.

● Diş fırçalamayı, el yıkamayı birlikte yapın, zamanlarını öğretmeye başlayın.

● 18. ay karma aşıları ve normal kontrolu için doktora gidin.

Son düzenleme:
burda yazanların nerdeyse hepsini yapıyor ege ama hala 5 dişimiz ve baba, gel, dede, gibi basit şeyler dışında daha kelime haznemiz gelişmedi ve halaaa anne demiyor benzer şeyler cıkıyor ama anne cıkmıyor ağzından :KK43:(((((((

ben basamaklı klozet adaptörü arıyorum kızlar ama bulamadım burda acaba hiç gözünüze çarptı mı herhangibir sitede şimdiden başlayım diyorum çünkü kakasını anlayabiliyorum şu bez değiştirme işi iyice canımı sıkmaya başladı çünkü açtıktan sonra bağlatmak istemiyorr

Burcu paylaşın çok güzel canım,biz de de drum aynı canım konuşmada bi ilerleme yok,bide küplerle pek oynamıyor veya anını yakalarsam yaptırsam da çok güzrl yapmıyor tam yerleştirmiyor acala acala yerleştirip kaçıyor hoşlanmıyor galiba,ben de zorlamiyorum.
Canım tuvalet eğitimi başlamadan önce kkda ruvalet eğitimi ilgili yazıları var bi göz at istersen.Bezini bağlamasını istemiyorsa belki de gerçekten tuvalet eğitimi için hazır olmaya başladı.Sanberkin de artık anlaşılıyor ama ben sanki başlamasından orkuyorum biraz erteliyorum hava biraz düzelsin o zamn başlayım diyorum.

Burcu canım güzel paylaşımın için tşkler. Bizimkide konuşuyor ama anlamsız bazen dediklerini anlamıyorum.Ama anneyi anniiii der ve herkese söyler. memleketteyim halen burda baya bir degişti yeni şeyler söylüyor ve çogu anlaşılabiliyor. abisi ve ablası ile çok güzel oynuyor. ama küp yapmaya gelince bizimkiside yapmaz kol bastıda çok güzel oynar ayaklarıyla ritmik hareketler yapıyor.şarkı nasılsa ayaklarını ona göre vuruyor. diş sayımızda 16 tane bizimde fazla çıkmış.:))

Günaydın Cumalarınız mübarek olsun. Biz bugün nasip olursa 11.30 arabasıyla dönüyoruz istla annemle birlikte. tatil bitti malesef:KK43:(

Burcu canım güzel paylaşımın için tşkler. Bizimkide konuşuyor ama anlamsız bazen dediklerini anlamıyorum.Ama anneyi anniiii der ve herkese söyler. memleketteyim halen burda baya bir degişti yeni şeyler söylüyor ve çogu anlaşılabiliyor. abisi ve ablası ile çok güzel oynuyor. ama küp yapmaya gelince bizimkiside yapmaz kol bastıda çok güzel oynar ayaklarıyla ritmik hareketler yapıyor.şarkı nasılsa ayaklarını ona göre vuruyor. diş sayımızda 16 tane bizimde fazla çıkmış.:))
yerim ben onun ayakklarını,gördüğüm kadarıyla çoğu bebekler ve çocuklar bu şarkıdan çok hoşlanıyor....sanberk ise yavaş şarkılarda da çok hoşlanmaya başladı elleri yavaş yavaş sağlıyor müzük ritmine uygun:)))))CAnım bizim dişlerimiz ise 12 ama 1 ay olcak hep köpek dişleri bekliyoruz hala çıkmadılar ama baya beyazlar galiba hepsi birden patlayacak.
Çocuklar ortamı değiştirince onlar da çok değişiyor ben de memelekete gidince sanberkte hızlı gelişimi fark ediyorum.Yeni insanlarla karşılamak yeni sesleri duymak dil gelişimene destekliyor.Hava biraz düzelsin daha sık gezmelere çıkarız umarım bebişlerimiz de birden konuşmaya başlar.

Günaydın Cumalarınız mübarek olsun. Biz bugün nasip olursa 11.30 arabasıyla dönüyoruz istla annemle birlikte. tatil bitti malesef:KK43:(
iyi yolculuklar canım,tatil bitti evet ama evini de özlemişsindir....e biz evde oturuken sen gezdin yeter o kadar,fazla kıskandırma bize..sempatiksalakcinni

aslıcım umarım sağ salim dönmüşsünüzdür sanırım anneni de getiriyorsun oh bence tatil devam ediyor o zaman :))

merhaba fikriyecim iyiyim misafirlerim vardı yeni gitti sen nasılsın canım

videolarınıza baktım canım cok tatlı ya bizimki de cok tatlı oynuyor müziğe cok yatkın kulağı ben onu hep müzikle uyutmuştum bebekken
canım videolardaki ses sanırım senin sesin değil mi
böyle videoda izlemek cok farklı maşallah sanberk cok akıllı ve hareketli canım ya

teşekkür ederim canım,eminim Ege de çok çok tatlıdır,hangi bebek değilki.

Canım evet benim sesim ama ilk videodaki biraz hastaydım burnumla konuşuyorum biraz:))))))))99

videolarınıza baktım canım cok tatlı ya bizimki de cok tatlı oynuyor müziğe cok yatkın kulağı ben onu hep müzikle uyutmuştum bebekken
canım videolardaki ses sanırım senin sesin değil mi
böyle videoda izlemek cok farklı maşallah sanberk cok akıllı ve hareketli canım ya

Şİmdi müzikle uyutmuyormusun bence devam et,çok faydalıymış biliyorsun.
Ben de niniler söylüyorum öyle uyur sanberk.

X