Araştırmalarla Sporun Sağlık Üzerine Etkisi
University of Ulster (Belfast)’dan Dr.Colin Boreham tarafından, bayanlar arasında yapılan bir araştırmada, asansör yerine merdiven kullanan veya günde birkaç kez merdiven çıkan bayanların; kötü kolesterollerinin düştüğü, iyi kolesterol olan HDL’ nin arttığı, hareket bakımından da daha dinamik oldukları gözlenmiştir.
Kuzey Karolina Duke Üniversitesi’nden yapılan açıklamada; günde 30 ar dakikadan haftada 3 defa yapılan sportif çalışmaların, depresyon ilaçlarından daha iyi netice verdiği ifade edilmiştir.
Uluslararası Kalp Yayınları; kalp krizlerinin, sert geçen kışlarda %19 daha fazla olduğunu ve tansiyon sorunlarının arttığını açıklamıştır.
Çeşitli sağlık yayınlarında, her gün alınan 500 mg C vitamininin yüksek tansiyonu %9 azaltarak, düzenleyici rol oynadığı açıklanmaktadır.
ACSM’s Health & Fitness Journal, bilinçsizce yapılan yavaş yürüyüş veya sistemsiz koşuların, çalışmacıları zayıflatmadığını açıklamıştır. Ayrıca, zayıflamak için yakılandan daha az kalori alımını gerekli görmektedir.
British Heart Foundation; her gün alınacak 100–300 mg aspirinin kanı sulandırması sebebiyle kalp krizlerini önlediğini açıklamıştır. Ayrıca diğer araştırmalar, aspirinin bağırsak kanserini önlenmesinde etkili olabildiği, kas hücrelerinin yenilenmesine ve eklem yerlerinin tedavisine yardımcı olduğunu göstermiştir.
Wisconsin Üniversitesinde yapılan araştırmada, kardio ve fitnes ağırlıklı çalışmaların, beynin kan damarlarını geliştirdiği ve kas kontrol sistemini arttırdığı belirtilmiştir.
New England Journal of Medicine’den yapılan açıklamaya göre, 490.000 kişi üzerinde yapılan araştırmalarda, her gün içilen alkolün yaşam süresinden %20 kısalttığı belirtilmiştir. Ayrıca, sigaranın da alkolden daha fazla açıdan insana zararlı olduğu, başlama yaşı, içilen süre, her ikisinin de birlikte kullanılması ve miktarına göre bu yüzde ve insan üzerine zararlı etkilerinin daha da katlandığı açıklanmıştır. Bu risk bilhassa kadınlarda, menapozdan sonra, göğüs ve rahim kanseri olma ihtimalini arttırmaktadır.
The Journal Sport Medicine’den yayınlanan muhtelif araştırma sonuçlarında, 60–80 yaş kadın-erkek gruplarına haftada üç gün yaptırılan yaşlarına orantılı hafif sportif çalışmaların, uyku kalitesini arttırdığı, kaslarını güçlendirdiği, depresyonu önlediği gözlenmiştir. Ayrıca bu kişilerde şeker hastalığının düzene girdiği, insülin seviyesinin ayarlandığı, zeka ve fiziksel aktivitede önemli gelişmeler olduğu açıklanmıştır.
Jornal of Strength and Conditioning Research’tan yapılan açıklamada; sadece koşan kişiler, sadece ağırlık çalışanlar ve her ikisini birlikte yapanlar (her yaştan kadın-erkek) üzerinde çeşitli deneyler yapılmış, sonuçta hem aerobik (koşu v.s.) hem ağırlıklı fitness (vücut geliştirme, aletli veya aletsiz kassal çalışmalar) yapanların daha güçlü, aktivitelerde çabuk ve devamlılık sağladıkları, enerjilerini daha ekonomik kullandıkları, daha rahat koştukları, daha az bel, bacak, diz ve bilek sakatlıklarına yakalandıkları gözlenmiştir. Bu sebeple, sadece aerobik ve step yapanlarda oluşan bu sakatlıklar (özellikle diz sakatlıkları) için ağırlıklı bacak çalışmaları bir nevi tedavi görevi yapmaktadır.
Kanada’da yayımlanan C-Health dergisinde; yapılan araştırmalarda, doğumdan önce hamilelik egzersizi yapan bayanların enerjisinin arttığı, sırt ve bel ağrılarının azaldığı, doğum sancılarının süresinin üç saat civarında kısaldığı ve doğumdan sonra daha çabuk kilo verebildikleri açıklanmaktadır.
İngiltere’de vücut geliştirme yapan bir gurup sporcular üzerinde yapılan denemelerde, az uyku uyuyan sporcularda performans düşüklüğü kaydedildi. Vücudun dokularını uykuda yenilediği ve enerji depoladığı bilinmektedir. Ancak düzenli spor yapanlarda uykuların daha düzgün olduğu da tespit edilmiştir.
Archives of Internal Medicine’den yapılan açıklamada: Bayanlar arasında yapılan araştırmalarda; haftada üç gün birer saat olarak yapılan egzersizlerin, beş ay süre ile devamı halinde, total kolesterolde 13 puan ve LDL (kötü kolesterolde) 14 puanlık düşüşler görüldüğü belirtilmektedir.