Verdiğiniz kiloları geri almamanız için PÜF NOKTALARI! Ø Mümkün olduğunca şeker ve şekerli gıdalardan uzak durun. Saf karbonhidrat olan şeker, insülin metabolizmasının bozulmasına neden olur ve kan şekerin de sürekli iniş ve çıkışlar görülür. Bu da yeme kontrolümüzü yitirmemize neden olur. Şekerli gıdaları protein ve yağ içeren, kan şekerinin ani iniş ve çıkışlarını önleyecek süt, yoğurt gibi gıdalarla tüketelim. Sütlü tatlı, ballı yoğurt vb.
Ø Kesinlikle öğün atlamayın Öğün saatiniz geldiğinde nerede olursanız olun uygun bir yiyecek seçip tüketin. Öğün atlamanız diğer öğünde yeme kontrolünüzü kaybetmenize neden olabilir.
Ø Su içmeyi asla unutmayın. Metabolizmayı hızlandırmak ve doygunluk hissi vermesi için en iyi sıvının su olduğunu unutmayın. Ancak soğuk günlerde sıcak olarak tüketilecek bitki çayları, sıcaklarda da soğuk olarak içeceğiniz soda, ayran. Vb. içecekler suya alternatif olabilir.
Ø Her gün 1 porsiyon sebze yemeği ve 1 porsiyon et, tavuk, balık veya alternatifi baklagil yemeği tüketin. Etin diğer bir seçeneği yumurtadır. Et ürünlerini kullanamadığınız ya da alamadığınız günlerde sebzeli yumurta yemekleri doğru bir seçim olacaktır.
Ø Atıştırmak için en doğru seçim, çiğ sebzelerdir. Bol bol salatayı her öğünde tüketin.
Ø Fast-food yemek kaçınılmaz gibi adeta; ancak kanser riski olduğu bilinen fast-food gıdaları bol yeşillik veya meyve ile tüketin. Böylece posa, C ve A vitamini sayesinde bu riski en aza indirgersiniz.
Ø Son olarak da kalsiyumdan zengin Süt, yoğurdu günde en az 1 bardak almaya özen gösterin. Süt içemeyenler için aynı değerdeki yoğurt tüketilebilir. Aynı miktardaki süt, yoğurt yemeklerin, çorbaların, kahvenin içinde de alınabilir.
Ø Sağlıklı ve zayıf kalmak için doğru beslenmek kadar harekette önemlidir. Mümkün olduğunca aktif yaşayın. Kısa mesafelerde araç kullanmayın, yürüyün. Asansör yerine merdiveni tercih edin. Kendinize en azından haftada 3–4 kez uygulayabileceğiniz bir spor programı yapın. Bunu doktorunuza danışarak ve koşullarınızı göz önünde bulundurarak yapın. Örneğin her gün 1 saatlik açık havada yürümek...
Ø Her şeyden daha önemlisi yaşama güler yüzle bakabilmektir. Yaşamınızda değiştirebileceğiniz şeyleri değiştirmek, değiştiremeyeceklerinizi de kabullenip hayatınızda ki stresi azaltmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Zaten mutluluğun anahtarı da bu değil mi. Ne dersiniz
Ara öğünlerde neler yiyebiliriz? Taze ve kuru meyveler, süt, ayran, çayla birlikte biraz peynir ve galeta, diyet bisküviler, 1 avuç karışık çerez ( badem, fındık, ceviz, leblebi, kuru üzüm…
, dondurma.
Hanımlar olarak haftalık günlerimiz yani arkadaş toplantılarımız oluyor, ne yapalım bu toplantılara gitmeyelim mi? Hayır diyet yapmak ya da sağlıklı beslenmek için sosyal hayatımızdan vazgeçmeyelim. O zaman vereceğimiz kilolarda kalıcı olmaz. Beslenme alışkanlığını kazanmak ve sürdürmek hayatın içinde olmalıdır.
Haftalık düzenlenen günlerde neler tüketelim? Bol yeşillikle kısır, mercimek köftesi, patates salatası, çökelek veya lor salatası, yağsız meyveli kekler, sebzeli az yağlı börekler, aşure, sütlü tatlılar ve tabii ki bu saydıklarımızdan 1–2 seçeneği misafirimize sunmak.
Yemek saatinde dışarıdaysam ne yemeliyim ki diyetim bozulmasın? Peynirli Tost, portakal suyu
Dürüm döner( soğanlı, yeşillikli), ayran
Zeytinyağlı veya yoğurtlu soslardan hazırlanmış peynirli Akdeniz Salatası
Mayonezsiz Hamburger, Ayran
2 top dondurma
Tuz zayıflarken hiç kullanılmamalı mı? Hayır. Tuz özellikle hipertansiyonu olan kişilerde ya da vücudu ödem yapan kişilerde kullanılmamalıdır. Ancak fazla alınan tuzun vücuttan atılmakta zorlandığını ve kalp-damar hastalığına yakalanma şansınızı arttırdığını bilmenizde de yarar var. Yaz aylarında ise hiçbir sağlık problemi olamayan birinin tuzu tamamen hayatından çıkarması da vücuttaki sıvı dengesini bozar.
Zayıflama Diyeti yaparken tamamen yağsız yemek mi gerekiyor? Hayır. Yağda eriyen vitaminlerin erimesi için yağ gereklidir. Günlük olarak alınması gereken yağ miktarı 2–3 yemek kaşığı kadardır. Bunu da et, tavuk, balık girmeyen yemeklere ve salatayla tüketmek yeğ tüketiminizi azaltacaktır.
Diyet Ürünleri gerçekten diyet mi? Kalorisiz mi? Tabii ki kalorisiz değil. Ancak diyetten ne anlaşıldığına karar vermek gerekir önce; diyet ürünlerinin arkasında etiketlerde ki bu ürünlerde mutlaka besin değeri tablosunu gösteren bir etiket vardır. Bu ürünlerin en büyük özelliği şeker ve yağdan fakir, lif yönünden zengin olmasıdır. Bu da günlük alınan kaloriyi düşürüyor ve daha tok tutucu oluyor. Ben kendi adıma bu ürünleri seviyor ve zevkle tüketiyorum.
Dolma, sarma yemek diyetimi bozar mı? Dolma ve Sarma Türk mutfağının en dengeli yemekleridir. -Özellikle, etli olarak hazırlananları - İçerisinde tahıl grubundan pirinç ya da bulgur, kıyma ve sebze vardır. Üzerine yoğurt döküp afiyetle ama ekmeksiz yerseniz dengeli beslenir ve diyetinizi de bozmazsınız.
Kahvaltı yapmasam olmaz mı? Olmaz. Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Çünkü metabolizmanızın çalışması için ve yediklerinizin yakılması için kahvaltı etmek şarttır. Yapılan çalışmalara baktığımızda şişman bireylerin neredeyse %80 ninin kahvaltı yapmadığını gösteriyor.
Diyet yaparken yiyebileceğim tatlı var mı? Elbette ki var ancak tatlı yiyerek fazla kalori alıp diğer alınması gereken yiyecekleri kaldırmak zorunda kalırız ve tek tip beslenmiş oluruz. Oysa ki düzenli öğün yaparsak ara öğünlerde de meyveyi tercih edersek tatlı ihtiyacımızı karşılarız. Arada sırada tatlı olarak sütlü tatlıları, dondurmayı ve Aşureyi kullanabilirsiniz. Yine de ben çikolatasız yapamam diyorsanız. Yapılan çalışmalar 20 gr çikolatayla 80 gram çikolata arasında fark olmadığını gösteriyor. Çikolatanın salgıladığı serotonin hormonu ki bu hormonun mutluluk verdiği söyleniyor kişiye. Öyleyse günde 20 gram çikolata yiyerek mutlu olabilirsiniz.
IZMIRLI BIR DIYETISYENDEN ALINTI INSAALH FAYDAM DOKUNUR ARKADASLARIM EYLEMLERIM DEVAM EDECEK