2 Milyona ne alınır ? Yeni bir hayat ve sıfırdan başlama fikri...

Her şeyi bırakıp köye yerleşmek mantıklı mı?

• Evet, mantıklı

OY: 50 28,2%
  • Hayır, mantıksız

OY: 127 71,8%

• Ankete Katılan
    177
depresyonda mısınız acaba
Burdan depresyonda olduğu belli. Bende 2 sene önce babamı kaybettim. Ne annem, ne kardeşlerim morga giremedi. Ben girdim. Orda yatan babam değildi. Evet babamın bedeniydi ama ruhu benim bilmediğim bir yerlere gitmişti. Ben maneviyatımı 20 sene önce beslemeye başladım. Belki de o yüzden babamın ölümüyle baş edebildim. Bu hayatın mahşerin bir provası olduğunu ve babamla yeniden kavuşacağımızı biliyorum.
Ve ben ne yaptım biliyor musun? Babamın işlerine sahip çıkmaya çalıştım. Ona borcumu böyle ödeyeceğimi düşünüyorum. Arkadaşları da tebrik etti beni “Aferin babanın bayrağını yere düşürme” dediler.

Allahım bu nasıl bir felaket bizim oralar hala güvenli söylediklerinize bakarak. Çiftçinin malına da tenezzül edecek kadar düşmüş demek ki insanlar.
Size 25 sene önceki başımıza geleni anlatayım mı ve devamında da benzer seyler yaşadık

Köyde yasarken 20 tane karışık inek danamız vardı
Evimizle hayvanlarımızın oldugu yer bıraz uzak çünkü koku oluyor diye dedem uzağa yaptırmış

Hayvanların olduğu yer yol kenarı
Gece 3 te hayvanlarımızı calmak için iki kamyon ve 6 tane adam gelmiş

Hepsını tek tek zincirlemişler
İneklerden biri kızgınlık dönemindeydı tabi onu hesap edememişler
Ve danaları tutamıyorlar çiftleşmek istedikleri için ellerinden kaçıyor
Onlar kaçınca ineklerde kaçıyor
Yoldan geri eve doğru geçerlerken bir otomobil danaya carpıyor

Kaza olunca jandarmaya haber verılıyor
Hırsızlar kaçıyor
Bu arada 4 köpeğimiz vardı onları da zehirlemişler

Çocuk aklımda kalan kaza yaptıgı için ağlayan aile can çeken hayvan başında ağlayan annem fenerlerle inekleri arayan jandarma ve ifade veren babam

Ve bu tek seferlik değil kaç kere daha böyle girişimleri oldu

İki sene öncede 45 tane kazını çaldılar annemin
Daha yenı başkasının 10 tavuğunu çalmışlar

Bıktırdılar yani insanları
Sadece mallarından değil canlarından da korkuyor insanlar

size kendi bildiğim işten fındık yetiştirmekten bahsedeyim
fındığın her yıl yaşlanmış büyük dalları kesilir
dibinde yeni biten ince filizler kesilir
yılda iki kez gübre atılır
yabani otlar için ot ilacı atılır
ama otlar yine bitmez her yıl iki kez tırpanlanır
daha iyi verim istiyorsan altları çapalanır
sonra toplanır kurutulur makinaya verilir tekrar kurutulur çuvallanır
bu arada sel olursa bahçede veya harmanda sürüklenip gider(son yıllarda üst üste sel oluyor)
bu bahsettiğim işleri insanlar yapar ama mesela tırpan makinaya verme gübre atma işlemlerinde tarım makinaları kullanılır
hem işçi parası verirsin hem mazot parası hem makinalar sürekli bozulur tamirat parası
eskiden bu işlerde biz yazları yardım ederdik ve fındık daha değerliydi o yüzden kazancı iyiydi
babam köyde ilk şehre ev yapan araba alan üniversitede çocuk okutan insandı,üç köyden bizim bahçelere insanlar işçi olarak gelirdi
şimdi biz de yaşlandık herkesin işi gücü ailesi var yapamıyoruz
her şeyi işçiler yapmak zorunda hepsini parayla yaptırmak lazım ve köyde işçi bulamıyoruz
çünkü herkes sigortalı işim olsun kaygısıyla çocuk okula gidecek derdiyle şehre taşında işe girdi
bu işleri yapmak için insan yok,afganlar çalışıyor

bu sadece fındık için bir örnek eminim ki diğer tarım ürünleri ve hayvancılık için de böyle bir çok şart vardır

bugün ben çok tepem atınca amaan gider babamın köyüne domates biber ekerim diyorum ama
ben gittiğimde orda bir evim var
evimin önünde bahçem var
ahırım var
kümesim var
ekip dikeceğim hatta hali hazırda bahçelerim var
tanıdığım bildiğim yardıma ihtiyacım olduğunda koşacağım akrabalarım var
olmadı dönüp geleceğim şehirde bir evim işim var
siz ise sıfırdan başlamaktan bahsediyorsunuz
malum pandemide herkes kendini kıra atmak isteyince köylüler de bunu fırsat gördü
izliyorsanız köye yerleşenleri dolandırılanlar zarar eden aç kalan insanları da görmüşsünüzsür
sıfırdan başlamak için en az 10 milyonunuz ve düzenli geliriniz olması lazım
o teşvikler hibeler falan da hikaye ben hepsini araştırdım başvurdum
yok birinde yaş şartı birinde ürün şartı birinde hepsini sen karşılayacaksın sonra ödeyecek vs vs vs

öte yandan bu çağda insanın kesinlikle bir avuç toprağı olması gerektiğini düşünüyorum
bunu en çok depremde ve pandemide anladım
depremde şehirde içecek su bulamazken köye kaçtığımızda bahçemizde biberimiz domatesimiz dondurucuda köy mahsüllerimiz gürül gürül akan sularımız ilk sarsıntıda yıkılmayacak tek katlı bir evimiz vardı
pandemide sokağa çıkma yasakları varken annem babam köye gidip bağında bahçesinde dolaşabildi
ve şimdiki ekonomik durum karşısında da hem köyde hem şehirde bahçemize biberinden patlıcanına marulundan maydanozuna ektik para vermeden yiyoruz

eğer bu hayalinizse tabi ki vazgeçmeyin
ama her şeyi geride bırakarak sıfırdan gidip başlamak zor
bence en uygunu bulunduğunuz şehirde hatta imkanınız varsa yaşamak istediğiniz şehire tayin isteyebiliyorsanız orada bir arazi almak
adım adım önce ev yapmak
sonra ne ekip dikeceksen onu dikmek
hafta sonları gidip ilgilenmekle başlayabilirsiniz
hiç yapmadığınız şeylerse öğrenip yapmak çok zor
hepsini işçilere yaptıracaksanız da ona para yetmez

Çok üzüntü verici. Lapseki tarafında da duymuştum böyle şeyler. İnsanlar hayvan damlarını yollardan uzak, görünmeyecek yerlere yapıyorlarmış hırsızlıktan korunmak için. Akrabalarına bile söylemiyorlarmış yerini. Ne hallere geldik

Kusura bakmayın da anneniz haklı...bunun için mi okudunuz hukuk okumak kolay mı...bı de eşiniz kamudaymis...bence fazla absurd bir hayal. Kuaför bir tanidigim dükkanı kapatip köye yerleşti minik bir çiftlik sahibi oldu .o bile geri dönüyor yapamadı olmadı. Kaldı ki siz avukatsinz eşiniz memur..bence bu riske girilmez.
Basiniz sağolsun ALLAH sabır versin ama bence sizin babanızın vefatından sonra psikolojininiz bozulmuş..tek açıklaması bu...yardım almanızı oneririm

İki milyonum olsa neyapardım
Gider urfaya köyüme yerleşirdim bir koyunumu keçimi alırdım
Birde merkezden bir ev o evide kiraya verirdim kafam rahat mis gibi.. 25 yaşındayım böyle bir hayalim var. Şehirden uzak da doğayla başbaşa kalmayı çok isterim

amannn köyü bu kadar anlatan yaa benim nesillerdir ailemin gecmisi köy tarlada var evde traktörde amcam ölünce babam millete gitmesin diye tarlayı kendi isliyo traktör degistirdi bu yuzden iyisini aldı vs köy adamı yaslandırır tatlım sen istedigin kadar o ise bunu tutarım bu ise sunu tutarım desende olmaz

valla hic akıl karı degil ille hem köy temiz hava istiyorsan digital ortamda ise basla kendinede silivriden bi ev al merkezde cok olmayan hem kendine arazi olur hem istanbula yakın

ama öyle interne yok vs ooooo benim icin büyük korku filmi senin dedigin

Köy hayatının ege dizileri gibi olduğu sanılıyor. Siz bunu gelir getiren iş olarak yapacaksınız. Hiç bilmediğiniz bir alanda hem de. Bana çok mantıksız geldi.
aynen öylee vurdumu anlının catısına 50 derece gunes en iyi günes kreleri bile kurtarmaz seni köy isi beladır eve süreki adam tutucaksan ne ala ooo hava miss gibi avukat bunlarla ugrassn pesss

size iyi geleceğini düşünüyorsanız ve yapabileceginize inanıyorsanız deneyin derim, köye yerleşen youtuberleri izleyin hatta iletişime geçip bilgi almaya çalışın, artısını eksisini tartın, hayal kırıklığı yaşamamak adına çok iyi düşünüp ona göre adım atmanız gerekir.

ay evet ya unuttum bak
eskiden babam kışın yeni doğan bakımsız hayvanları alırmış içinden su geçen bahçemiz var atarmış oraya
malum ot da çok üç beş ay orda hayvanlar takılırmış
yazın fındık toplama zamanı gelince de satarmış
kışın şehirde yaşadıklarından gidip bakmazmış bile hayvanlara
şimdi mümkün mü kamyon dayayıp çalıyorlar hayvanları
en son bir ineğimiz vardı köyde amcamlar bakıyordu
resmen hayvanı otladığı dereden çalıp götürdüler annem de bir daha almadı

köyden uzak bahçelerimiz var mesela bir çuval fındık bile bırakamayız yine araçla gelip çalıyorlar
her akşam çuvallar toplanıp eve harmana getirilir

müge anlıyı hafife almamak lazım sanırım kastamonuydu hayvanlarını çalmak için 5-6 kişilik aileyi yakmamışlar mıydı
köylüler çok da masum değil artık,hatta insanlar masum değil

tarım hayvancılığın günümüz ekonomik şartlarında halihazırda işletmeniz yoksa çok gelir getireceğini düşünmüyorum
ekonomi düzelse ne kadar düzelecek her türlü köy hammaddesi ithal tohum bile
bir çiftçi ancak kendini geçindiriyor artık
köy hayatını seviyorsanız düzenli geliriniz olacak arada gidip dağ bayır göreceksiniz
kendi mutfak ürünlerinizi doğal yiyeceksiniz
büyük çaplı işlerdense butik işler bende daha çok gelir getirir
aromatik bitkiler gibi organik ürünler gibi
yine de memuriyetten biriktirdiğin 2 milyonu biriktiremezsiniz

bence konudaki en mantıklı fikir bağ bahçe içindeki bungalov
ekonomi ne kadar kötüleşse de parası olanlar zor günlerde daha çok lükse kayıyor
herkes kendini doğanın içine atma derdinde
bahçesinde doğal ürünler yetiştireceğiniz üç beş bungalov büyük çaplı işlerden daha kazançlı olur
ama yine de zor olur

aynen öylee vurdumu anlının catısına 50 derece gunes en iyi günes kreleri bile kurtarmaz seni köy isi beladır eve süreki adam tutucaksan ne ala ooo hava miss gibi avukat bunlarla ugrassn pesss
Dolu vurur, sel vurur mahsül yok olur. Tarlada yılan, akrep, kene olur. Doğalgaz yok, kışın sobanın derdi var. Şehirde büyümüş biri için bunlar çok zorlayıcı şeyler. Hayatında ahıra girmemiş insanlar köy hayali kuruyor. Ahırdaki keskin koku üstüne bir sinse bir daha girmek istemeyecek.

Gelir getiren iş olarak degil, hobi bahçesi gibi olsa harika fikir. Ama şehirdeki işi birakip her seyi satıp köyde çiftçi olmak, çoban olmak çok saçma.

Benim de bir ege köyünde otel/pansiyon hayalim var. Ama param yok.

Kesinlikle öyle tarlada ot bırakamıyorsun onu bile atıp arabaya götürüyorlar

selden bahsetmişim bunun dolusu var kuraklığı var donu var
var da var
geçen yıllarda amerikan kelebeği diye bir şey çıktı ayakta ağaç bırakmadı hayvan
hayvancılık yapsan hayvan hastalığı var
ya mesela çernobil patladığında bizim 15 tonluk bahçemizden bir çuval fındık çıkmadı o yıl
insanın aklına gelir mi ama oldu

Ben işin içinde olmadan bildiklerimi yaziyorum. Siz işin içindesiniz. Daha ne riskler vardir.

Saksıya ettiğim soğanlar bile tam çıkmadı. Kendimi tarlada düşünemiyorum.

Bu istekleriniz eşinize fazla gelecektir. Toptan bir hayatı, yaşam tarzını değiştirmek istiyorsunuz ancak sizinle birlikte olanları da düşünmeniz gerekiyor, birlikte yol almak istiyorsanız. Bu kadar keskin bir fark yaşayacaksanız, eşinizle yollarınız ayrılmaya dahi gidebilir. Şahsen beni tutup Anadolu'nun ortasında bir yere hayvancılık yapmaya götürmek isteseydi eşim, "İnternet bile doğru düzgün olmayacak, ben hayatın manasını arayacağım, sadece hayvancıklarım, bitkiciklerim olacak" filan deseydi, maalesef ondan ayrılırdım. Bunun bir ortası olmalı.

Hayvancılık nasıldır bilmiyorum ancak tarım işlerinin zorluğunu biliyorum, burada tropikal uyumlu meyveler yetiştiriliyor (Akdenizdeyiz) ve her şeyiyle bakımı, ilacı tamam diyelim, sonrasında dahi günlerce insanlar bahçelerinde 7-24 nöbet tutmak zorunda kalıyorlar. Don olacak diye de beklerler, çalınacak diye de... Hep beklenmesi lazım. Çünkü bir kamyonet yanaştırıp, çuval çuval toplayıp çalıp götüren çeteler dolu etraf. Sadece meyve değil, fidan da çalıyorlar. İnanır mısınız, toprak dahi çalıyorlar. :)

Geçtiğimiz günlerde, kaktüslerim için bir çuval torf aldım, yarısını kullandım. Kalan yarısını da dükkanımın hemen arkasındaki minnacık bahçeye bıraktım. "Ula allaan toprağını kim çalar ki?" diyerek. Çalındı. :)) Öyle hayal ettiğiniz gibi olmuyor, her yerden tahmin edemeyeceğiniz paralar, olaylar çıkıyor.

2 milyon, sıfırdan bir hayat kurmak için yeterli değil maalesef günümüz ekonomisinde. Yoksa "Ev yaptırmanız lazım" vs saymayacaktım, ne olacak zaten siz karar verdikten sonra prefabrik bir ev dahi işinizi görür. Ancak hayvan, ağaç bakımı, sulaması, ilacı, gübresi vs derken... Evdeki hesap çarşıdakini tutmaz büyük başlamaya girişecekseniz.

Ancak hayalinizin imkansız olduğunu da söyleyemem.

Kararınız netse, önce iyi bir araştırı ile başlayın derim, ardından bu işi bizzat yapanlarla konuşun. Senelerce işin içinde olanlarla ayrı, sizin gibi sonradan hayatını değiştirenlerle de, gerçeklerine de uyanın yani hayalinizin.

Benim tavsiyem her zaman insanın hayalinin peşinde olması gerektiği yönünde olacaktır, hayalperestim evet, dünyaya bir kere geliyorsak, ne için geldiysek, nereye aitsek orada olmalıyız ki bunu da en güzel hayallerimiz gösterir. Yastığa kafamızı koyduğumuzda, gözümüzü kapadığımızda neredeysek, neyin hayali içinde mutluysak oyuzdur. 4 sene istemediğim bir bölümde okudum, kendimi asla o meslekte hayal edemedim, zorladım yapamadım, güzel bir maaş ve kariyeri istemedim. Ardından başka meslekler denedim ve asla tatmin olmadım, sonunda dön dolaş, taaa lisedeki hayalime döndüm, onu gerçekleştirdim ve şu an benden huzurlusu yok. "Yerimi buldum" dedim. Ancak ülke ekonomisi zorluyor işte... Bu coğrafyada çok potansiyel, çok hayal ölüyor, bunu da hesaba katarak biraz gerçekçi olmak ve ölü/öldürülecek yatırım yapmamak da gerekiyor, elinizdeki tek para bu ise.

Siz, işi yapanlarla konuşun, eşinizle birlikte devam etmek istiyorsanız da hayalinizden biraz feragat etmeniz, bir orta yolda buluşmanız gerekebilir nitekim çok köklü bir değişimden bahsediyorsunuz. En olmadı, küçükten başlarsınız, bu, köylük/yazlık bir yerde bahçeli minik bir ev edinerek, orada 4-5 kanatlı hayvan beslemek, 2-3 keçi bakmak ve ağaçlarınızın olması olabilir, denersiniz bi... Biraz alıştırır, kendinizi görürsünüz, sonra sonra olacak gibiyse, o zaman büyürsünüz, o zaman geçmiş mesleğinizi vs geride tam bırakırsınız.

Eskinin bir reklamı vardı, su satan çocuk reklamı, onun gibi işte:

Ayrıca, kaybınız için üzgünüm; destek görüyor musunuz? Lütfen ihmal etmeyin, destek alın.
Ancak şunu da ilave edeyim, evet, ruhsal olarak bir sıkıntıdasınız, kaybınızın ardından bir arayıştasınız belli ki, ben de senelerce pek çok şeyin buhranı ile uğraştım durdum ve tedavi gördüm ama, istediğim yerde olup, tamamen istediğimi yaptığımda, daha farklı bir iyileşme basamağına ulaştığımı da söylemeden geçemeyeceğim. Bu da bir terapi.
Şimdi resim yapıyorum, onları satıyorum vs, aldığım pek çok terapiye bedel olduğunu söyleyebilirim bunun.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…