- 1 Ocak 2017
- 1.918
- 3.264
- 133
- Konu Sahibi feruzecerci
-
Çok teşekkür ederimAynı hayaller içinde biri olarak cevap yazmak istedim... Artısını eksisini elimden geldiğince paylaşmak istedim..
Öncelikle çok güzel bir hayal. Kendi işini kurmak güzel geliyor insana. Fakat sizin bu süreçte karşılaşacağınız bir çok zorluk olacaktır. Tarım ve hayvancılık bilgi ve tecrübe isteyen şeyler. Eğer sıfırdan başlayacaksınız çok fazla maliyet gidersiniz olacak ilk başta. Tarla, tarım aletleri vs. 2m başlangıç için iyi bir rakam olabilir fakat ilerisi için yetmeyecektir. Yapacağınız işi iyi planlamanız gerekiyor. Adım adım hayallerinize ulaşım sağlayabilirsiniz. Hayvancılık ozellikle büyükbaş-küçükbaş ilk başlangıç için tercih edilmemeli eğer deneyiminiz yoksa. Hayvan yem bakım maliyetleri yüksek. Öncelikle bunlarla ilgili teknik bilgilere hakim olmalısınız derim.
Ben kendi planlarımız üzerinden izah etmeye çalışayım dilim döndüğünde. Benim k.validemler bulunduğumuz ile cok yakın bir köyde oturuyorlar. K.pederim tarımla uğraşıyor. Eşimde özel sektörde çalışıp aynı zamanda tarımda babasına yardım ediyor. Şuan 150 donume yakın yer ekiyorlar. Bilgi ve tecrübe kazanıyor. Her sene uyguna buldukları etraftan tarla alıp bu dönüme ulaştılar. Mevcut tarım aletlerini farklı donem- yıllarda uygun fiyatlı bulduklarında alıp çoğaltiyorlar. 5 dönümlük bir araziyi komple ceviz-badem bahçesi yaptık. Bu sene ticari olarak satışa başlayacağız. İzin günlerinde ve aksamlari gidip tarla-bahçe bakımlarıyla ilgileniyoruz. Küçük bir meyve bahçesi kurmak istedik bu sene 50 den fazla fidan alıp özenle ektik hepsi kurudu mesela tamamen zarardayiz fidanlardan. Sonbaharda tekrar ekmeyi deneyeceğiz mesela. Deneyip bakıyoruz. Bu süreçte eşim çalışıyor çok yoğun şekilde sektöründen memnun mu hayır değil. Ben doğumdan sonra işten çıkartırdım. Ama bir anda olmuyor hersey zamana yayilmali ki herseyi kaybetmeyelim emin adımlarla ilerleyelim. Kendimize 5-8 yıllık plan oluşturduk. Bu süreçte eşim deneyim kazanmaya devam edecek, para biriktirip tarla alacağız ve eksik tarım aletlerini tamamlayacağız. Tarla ve tarım aletlerini tamamladiğımizda ilk tavuk(et-yumurta) ve arı satın alacağız. Bakimlari daha kolay ve haftalik olarak yapilabiliniyor. Daha sonra büyük baş ve küçük baş hayvancılık için birkaç tane satın alıp deneme yapacağız ilk 1-2 yıl. Bu süreçte şehirdeki evimizde kalmaya devam edeceğiz. Eşim aktif olarak git gel yapacak. Verim sürecine göre karar verip eşim işinden ayrılacak ve hayvan sayısını cogaltacak. (Hayvancılık 7/24 aktif çalışma isteyen bir sektör saat geciktiremiyorsunuz. Tatil gezme planı yapamıyorsunuz. Tarımdaki mahsulü hayvancılıkta kullanıp yem maliyetini düşürebilirsiniz ilk önce tarım tabiki. )Yeterli deneyim ve birikime ulastigimizda da şehirdeki evi komple kapatıp köyde kendimize yeni yaşam alanı ev yapmayı düşünüyoruz. O sürece kadar çoğu konuda hem deneyim hemde köyde yeterli yatırımı yapmış olacağız.
Nacizane tavsiyem bulundugunuz yere çok yakın köylerden ilk başta toprak edinip ufak yatırımlar yapıp kendinizi deneyin. İş çıkışları izin günlerinizde orasıyla ilgilenin. Süreç içerisinde planınız zaten oluşur.
Benim için bir diğer önemli etken de köyümüz bizim yaşadığımız ile 20 dk mesafede. İlerde çocuğumun iyi bir eğitim alması için okula kendim getirip götürebilirim şehire. Planlarınızı bugüne göre değil 10-20 yıl düşünerek yaparsanız sonradan pişman olma ihtimaliniz daha düşük olur.
Umarım fikir olma açısından faydalı olmuş olur.
Eldeki parayı ziyan etmeye acımam da eşimin işsiz olmasına çok üzülürüm o istifa ederse (kamuda) yaşına bakarak da yeniden bir işe giremez özel sektörde de yapamaz. Ha benim için giderim yine bir hukuk bürosuna girer çalışırım ya da başka bir firmaya. İş de seçmem asgari ücretle de çalışırım. Ama onun öyle bir şansı olmaz sanırım. Tek korktuğum onun hayatını mahvetmek, kendim için hiç korkmuyorum.
Köyler düşündüğünüz kadar toz pembe yerler değil.Bildiğiniz bir köy olsa bile 2 3 ay tatil yapınca bayıldım aşık oldum diyen insanlar hayattlarının tamammını orda geçirince pişman oluyor. yazın sempatik bulduğunuz konu komşunun ne kadar içi çürümüş yoz insanlar olduğunu anlayacaksınız. hele bir de hiç bilmediğim biyerden alalım diyorsunuz. herkesin gözü yeni gelenin üzerinde olur hem sevmezler hem çekemezler. akıl vereninizde bol olur hadli hadsiz herkes bişey söyler .Detaylı okumak istemeyenler için, Bu birikimle tarım/hayvancılık yapmak üzere eşimin işinden istifa etmesi, benim işimi bırakmam ve bir köye yerleşmek mantıklı mı ?
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
Başlıkta görüleceği üzere çok bir param yok, 2 milyona bir köye yerleşmeyi düşünüyorum. Çünkü mesleğimi sevsem de hayattan bunaldım. Hatta hayvancılık ve tarım yapmayı düşünüyorum. Köy araştırıyorum, hangi köyden bir tarla alsam diye. Geçenlerde anneme bahsettim bana " 2 Milyon ne ki ne yapılır, işi bırakmaya değer mi, bir de eşinin aklına giriyorsun gül gibi işinden istifa ettireceksin adamı.." dedi. Eşim dünden razı çünkü işinden o da memnun değil. Bir kısmıyla bir köye yerleşelim kalan kısmıyla ucuzluk bir iki araba alır ticaret yaparım, şeklinde düşünüyor ama tabi hayvancılık fikrinden habersiz.
İşim başkalarının derdini tasasını üstlenmek, her gün yatarken birinin dosyasını (hayatını) düşünmek, bunu yaparken doğru mu yapıyorum diye düşünmek. Şöyle diyeyim kusurla adam öldüren kişi de müvekkilim dolandırıcılık yapan da mağdur da. Ben savunurum işim bu, kazandığım dosyalarda bile hakimin yerinde olsam en az şu kadar ceza verirdim derim ve bu bende vicdan yükü olur asla kazandım hırsında biri olmadım sadece üzerime düşeni yapıyorum ki bu sıralar bizim işler bile kesat. Nereye kadar başkalarının hayatındaki olayı sırtlayacaksın ki deyip duruyorum.
Hukuken bilgili olduğumu düşünüyorum ama iyi bir avukat olduğumu düşünmüyorum. Dolayısıyla işi bırakıp tarım veya hayvancılık yapayım diyorum. İnternetten köye göçen insanları izliyorum.
Annem köylerin hiç masum olmadığını söylüyor. Hatta çobanlık yapma fikrime aşırı sert çıktı, o kadar okudun çalıştın bunun için mi, köylerde ne kötü insanlar var o dağlarda başına bir kötülük gelir, sen bilmezsin diyor. (Müge Anlı seyircisi)
Evet 2 milyon bu devirde hakikaten çok küçük bir meblağ, hatta o parayla ev almaya kalksan muhtemelen küçük bir daire alırsın onda da istediğin yerde olmaz. İşi bırakma sebebim para değil, babamı kaybettiğimden beri ölümü hatta ölmeyi düşünüyorum. Bir insan doğum gününde mumlara üflerken içinden "umarım tez vakitte kavuşuruz" diye dilekte bulunmaz. Yani hayatın bana bomboş geldiği günlerde doğayla iç içe yaşamanın hayali beni hayatta tutuyor.
Bunları aileme söylemiyorum çünkü iş duygu sömürüsüne dönüşmesin, mantıklı mı değil mi buna karar verecek zihinde değilim. Şuan iş yerinde işlerimi görüşmelerimi bitirdim kapanışı yine bu tarz videolarla yapıyordum ki buraya yazmak aklıma geldi.
Ben gideceğim arkadaşlar belki gittiğim yerde internet de olmaz :) Kediler köpekler tavuklar koyunlar keçilerle sıfırdan bir hayata başlayacağım. Köyde yaşayan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
Belki sadece hayal olarak kalır ileride bu sayfaya bakıp hatırlarım, belki de gerçekleştiririm ve buraya bir not bırakırım.
Köyler düşündüğünüz kadar toz pembe yerler değil.Bildiğiniz bir köy olsa bile 2 3 ay tatil yapınca bayıldım aşık oldum diyen insanlar hayattlarının tamammını orda geçirince pişman oluyor. yazın sempatik bulduğunuz konu komşunun ne kadar içi çürümüş yoz insanlar olduğunu anlayacaksınız. hele bir de hiç bilmediğim biyerden alalım diyorsunuz. herkesin gözü yeni gelenin üzerinde olur hem sevmezler hem çekemezler. akıl vereninizde bol olur hadli hadsiz herkes bişey söyler .
birde herkes uyanık geçnir sabah uyanırsınız bakarsınız tüm mahsulunuz hasat edilmiş veya hayvanınız çalınmış. alanı çalanı bulamazınız .bulsanızda sizi kimse tutmaz zaten böyle iş yapan hem belalıdır bulaşmazlar hemde konu komşu akraba varken yeni gelen yabancıyı kimse tutmaz. sürekli herkes sizi kazıklamak ister aa bir avukat karı koca gelmiş şehirli köyden arsa almış tarım yapacakmış tarktörün saati x liramı bunlarda para var 2x isteyelim . bir çok negatif şey söyleyebilirim size . annniz yüzde yüz haklı
Alakasız olacak ama bu komşunun kafasına kazma kürekle vurup komalık etme mevzusu o kadar tanıdık geldi ki acaba Erzurum’dan mı bu hikayeValla kalçası yiyen Doğu Anadoluda köye yerleşirAnnem ufak bir kasabadan geliyor, ara sıra memleketten haberler geliyor komşu kavgasında komşunun kafasına kazmayla vurup komalık eden de var, komşu kadınla yatıp kalkan evli koca herif de var ... köy kültürünü yaşamak isteyenlere Kars-Ardahan-Erzurum üçlüsünü öneriyorum 3 günde bavullarını toplayıp büyük şehirin ayağını öperler
2 milyona güzel bir köyde arsa kalmadı kiDetaylı okumak istemeyenler için, Bu birikimle tarım/hayvancılık yapmak üzere eşimin işinden istifa etmesi, benim işimi bırakmam ve bir köye yerleşmek mantıklı mı ?
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
Başlıkta görüleceği üzere çok bir param yok, 2 milyona bir köye yerleşmeyi düşünüyorum. Çünkü mesleğimi sevsem de hayattan bunaldım. Hatta hayvancılık ve tarım yapmayı düşünüyorum. Köy araştırıyorum, hangi köyden bir tarla alsam diye. Geçenlerde anneme bahsettim bana " 2 Milyon ne ki ne yapılır, işi bırakmaya değer mi, bir de eşinin aklına giriyorsun gül gibi işinden istifa ettireceksin adamı.." dedi. Eşim dünden razı çünkü işinden o da memnun değil. Bir kısmıyla bir köye yerleşelim kalan kısmıyla ucuzluk bir iki araba alır ticaret yaparım, şeklinde düşünüyor ama tabi hayvancılık fikrinden habersiz.
İşim başkalarının derdini tasasını üstlenmek, her gün yatarken birinin dosyasını (hayatını) düşünmek, bunu yaparken doğru mu yapıyorum diye düşünmek. Şöyle diyeyim kusurla adam öldüren kişi de müvekkilim dolandırıcılık yapan da mağdur da. Ben savunurum işim bu, kazandığım dosyalarda bile hakimin yerinde olsam en az şu kadar ceza verirdim derim ve bu bende vicdan yükü olur asla kazandım hırsında biri olmadım sadece üzerime düşeni yapıyorum ki bu sıralar bizim işler bile kesat. Nereye kadar başkalarının hayatındaki olayı sırtlayacaksın ki deyip duruyorum.
Hukuken bilgili olduğumu düşünüyorum ama iyi bir avukat olduğumu düşünmüyorum. Dolayısıyla işi bırakıp tarım veya hayvancılık yapayım diyorum. İnternetten köye göçen insanları izliyorum.
Annem köylerin hiç masum olmadığını söylüyor. Hatta çobanlık yapma fikrime aşırı sert çıktı, o kadar okudun çalıştın bunun için mi, köylerde ne kötü insanlar var o dağlarda başına bir kötülük gelir, sen bilmezsin diyor. (Müge Anlı seyircisi)
Evet 2 milyon bu devirde hakikaten çok küçük bir meblağ, hatta o parayla ev almaya kalksan muhtemelen küçük bir daire alırsın onda da istediğin yerde olmaz. İşi bırakma sebebim para değil, babamı kaybettiğimden beri ölümü hatta ölmeyi düşünüyorum. Bir insan doğum gününde mumlara üflerken içinden "umarım tez vakitte kavuşuruz" diye dilekte bulunmaz. Yani hayatın bana bomboş geldiği günlerde doğayla iç içe yaşamanın hayali beni hayatta tutuyor.
Bunları aileme söylemiyorum çünkü iş duygu sömürüsüne dönüşmesin, mantıklı mı değil mi buna karar verecek zihinde değilim. Şuan iş yerinde işlerimi görüşmelerimi bitirdim kapanışı yine bu tarz videolarla yapıyordum ki buraya yazmak aklıma geldi.
Ben gideceğim arkadaşlar belki gittiğim yerde internet de olmaz :) Kediler köpekler tavuklar koyunlar keçilerle sıfırdan bir hayata başlayacağım. Köyde yaşayan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
Belki sadece hayal olarak kalır ileride bu sayfaya bakıp hatırlarım, belki de gerçekleştiririm ve buraya bir not bırakırım.
Ticaret,hayvancılık vs bunlar benim fikrimce sonradan yapılacak şeyler değil. Atadan gelme bilgi birikim gerektiren şeyler.
İnternette köye yerleşen güzel güzel yaşayan insanları görünce insan heves etmiyor değil ama şehir yaşamına alışan insan için göründüğü gibi olmuyor gerçekten. Şehirde doğup büyümeme rağmen işim gereği 3 sene köyde yaşamak durumunda kaldım. Yaşamı sürdürmek bile o kadar zordu ki benim için. Köy hayatı da bence öyle toz pembe değil asla. Oturup kalktığım bir ailenin buzağısı olmuştu çok sevimli gel bak demişlerdi kokudan ahıra giremedim bile öğürmekten,onlar ise normal girip çıkıp işlerini yapıyorlardı alışmışlardı çünkü çocukluktan geliyordu. Sonradan yapılacak bir şey değil bence o yüzden. Bir de hayvancılıkla uğraşan ailesi olan arkadaşlarım var anne babaları başlarından ayrılamıyor hayvanlar bakım istiyor aynı ilçenin köyünde ailesi gelip gidemiyorlar o yüzden. Yani böyle bir işe girdiğinizde her şeyi de sizin üstlenmeniz lazım,bakacak edecek insan yok diye yakınıyorlar çünkü bu işle uğraşanlarda. Eşim de kamuda diyorsunuz,köy geçmişi vs yok diye misal veriyorum bence hiç kalkışmayın dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmayın. Hem bu devirde kim işine severek gidiyor ki. Hepimiz bıktık ama
Alakasız olacak ama bu komşunun kafasına kazma kürekle vurup komalık etme mevzusu o kadar tanıdık geldi ki acaba Erzurum’dan mı bu hikaye
+1Hiç iki milyonum olmadı bilemiyorum ne yapılır
2022 de 2milyona çok şey oluyorduBunun için köyde olmaya gerek yok ki. Şehirden biraz uzak yerler var tarlalar bağlar bahçeler. Kiralık veya satılık. Ama bizim gibi Akdeniz bölgesindeyseniz 2 milyona ne ev olur nede tarla bağ bahçe olur. İmkansız.
Sacmalamayın demeye gelmiştim amaDetaylı okumak istemeyenler için, Bu birikimle tarım/hayvancılık yapmak üzere eşimin işinden istifa etmesi, benim işimi bırakmam ve bir köye yerleşmek mantıklı mı ?
Evet doğru geçen yıl temelden eve girdik 1 buçuk milyona daha evimizi teslim almadık ama şuan aynı binadan boş daireyi müteahhit 3 milyona satıyor.2022 de 2milyona çok şey oluyordu
Bende konunun eski olduğunu farkedin diye yazdımEvet doğru geçen yıl temelden eve girdik 1 buçuk milyona daha evimizi teslim almadık ama şuan aynı binadan boş daireyi müteahhit 3 milyona satıyor.
Bizim bulunduğumuz yerde artık temelden ev alma devri bitiyor eşim yatırımlık için yine bir almayı düşünüyordu ama müteahhitler artık parça parça ödeme şeklini kabul etmiyormuş.
Peşin olarak 5-6-7 milyona kadar evler var. Tarla arsa onlar zaten imkansız gibi bişey olmuş.
Bizde Ankara'dan yeni yapılan evlere bakıyoruz oralar buraya göre çok daha uygun hatta bize bedava geliyor buraya göre kıyaslarsak.
Bu arada konunun eski olduğunu sizin yorumunuzdan sonra farkettim
Hayatımda böyle köy duhmadim o nasıl bir yermiş.oralar iyice yobaz olmuş insanlık bitmis.Valla kalçası yiyen Doğu Anadoluda köye yerleşirAnnem ufak bir kasabadan geliyor, ara sıra memleketten haberler geliyor komşu kavgasında komşunun kafasına kazmayla vurup komalık eden de var, komşu kadınla yatıp kalkan evli koca herif de var ... köy kültürünü yaşamak isteyenlere Kars-Ardahan-Erzurum üçlüsünü öneriyorum 3 günde bavullarını toplayıp büyük şehirin ayağını öperler
Kocanizla beraber gidiyorsunuz bence mutlu olacaksınız bilmiyorum ama öyle hissettimDetaylı okumak istemeyenler için, Bu birikimle tarım/hayvancılık yapmak üzere eşimin işinden istifa etmesi, benim işimi bırakmam ve bir köye yerleşmek mantıklı mı ?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?