Anneni dinle süt ve süt ürünlerini tüket düzenli beslen daha gelişim çağındasın hem boyun da uzar .Yaşım küçükse kusuruma bakmayın hiçbir yerde yardım bulamadım belki buradan birileri yardım eder diye düşündüm.
Şu anda vejetaryenim herkes biliyor ama annem vegan olmamı doğru bulmuyormuş bu yaşta. Kemiklerim gelişmezmiş ve kaslarım erirmiş. Ya aslında ben skolyozum ama süt ile alakası olduğunu düşünmüyorum. Annem büyüyünce vegan olursun diyor ama ben şimdi olmak istiyorum yardım?
Vejetaryan: Sadece et ve et ürünleri tüketmeyene denir.
Vegan: Et, süt gibi hayvansal hiçbir ürünü tüketmeyene denir.
Ya ama gerçekten et yiyemiyorum tamam süt ve süt ürünleri tüketirim ama et yapamamdeğil vegan vejetaryan bile olma .
Ya haklısın aslında ama ailem de hergün et balık yemiyor arada bir tüketiyorlar annem yapmıyor çoğunlukla kendi yemeğimi yapıyorumBana göre vegan olman şu sebepten sağlıklı değil. Sağlıklı bir vegan diyette hayvansal gıdalardan alamadığın mikro besinleri almak için çok dikkatli bir planlama yapman ve bu mikro besinleri alabileceğin alternatif gıdalara erişimin olması gerekiyor. Ki bu alternatif gıdalar çoğunlukla yerel değil. Bulması zor ve maliyeti yüksek. Muhtemelen damak tadının alışmadığı ürünler.
Üstelik yaşın itibariyle evin market alışverişini yapmıyorsundur, ya da yemeklerini hazırlamıyorsundur. Senin için ayrıca bir menü hazırlamaya başlamak annen için yorucu olur.
Ya haklısın aslında ama ailem de hergün et balık yemiyor arada bir tüketiyorlar annem yapmıyor çoğunlukla kendi yemeğimi yapıyorum
Yaşım küçükse kusuruma bakmayın hiçbir yerde yardım bulamadım belki buradan birileri yardım eder diye düşündüm.
Şu anda vejetaryenim herkes biliyor ama annem vegan olmamı doğru bulmuyormuş bu yaşta. Kemiklerim gelişmezmiş ve kaslarım erirmiş. Ya aslında ben skolyozum ama süt ile alakası olduğunu düşünmüyorum. Annem büyüyünce vegan olursun diyor ama ben şimdi olmak istiyorum yardım?
Vejetaryan: Sadece et ve et ürünleri tüketmeyene denir.
Vegan: Et, süt gibi hayvansal hiçbir ürünü tüketmeyene denir.
Teşekkürler ihtiyacım olan da buydu. Ama annem izin vermiyor yani gelişmem gerekiyormuş. Yoksa bende birsürü film izledim araştırdım aynı senin anlattıklarını tüm veganlar söylüyor da, ailemi ikna etmek zor biraz.B12'ye de değinmeden duramayacağım.
B12 herhangi bir besinde bulunmaz çünkü b12 besinlerde bulunan değil, bakteriler tarafından üretilen bir vitamindir.
Yani ette, sütte ya da yumurtada b12 bulunmaz. B12, bakterinin doğal olarak olduğu yerde bulunur. Mesela bahçeden kopardığınız bir salatalığın üstünde, bakterilerden dolayı bulunur.
Dolayısıyla eğer herhangi bir besinde b12 varsa, o b12 besinin kendisinden dolayı değil, üzerindeki, içindeki bakterilerden dolayı oradadır.
Fakat hayvansal ürünler bu bakterileri o ya da bu şekilde tesadüfi olarak içerseler de, bu ürünler pişirildiği an tüm b12 kaybolur.
E eti (yani hayvan cesedini) ya da yumurtayı da çiğ tüketmediklerine göre, hayvansal ürün tüketen kişilerin hayvansal ürünlerden b12 alma şansları yoktur.
Bunun, bizzat benim şahit olduğum örneklerinden biri, annem. Annem vegan olmadan seneler önce yani her türlü hayvansal ürünü tüketirken, vücudundaki tüm b12 stoklarının bittiği ve hiçbir şekilde b12 almadığı ortaya çıkıyor. Halbuki et, süt, yumurta, balık, peynir, yoğurt vs. hepsini tüketiyor.
Ama b12'yi bunların hiçbiriyle alamazsınız.
B12'yi doğal olarak dışarıdan almanıza olanak sağlayan tek ürünler fermente ürünlerdir. Mesela turşu. Sirke. Bira. Şarap. Ya da şu anda aklıma gelmeyen diğer fermente ürünler.
B12 aslında vücuttaki bakterilerin de ürettiği bir vitamindir. Bu bakteriler özellikle ağzımızda, kalın ve ince bağırsaklardadırlar. Kalın bağırsakta üretilen b12 vücut tarafından emilemez ve dışarı atılır fakat sağlıklı işleyen bir vücutta, ağızda ve ince bağırsakta üretilen b12'nin emilebilmesi ve vücut için yeterli gelmesi gerekmektedir.
Fakat birçoğumuzda bu üretim ve emilim sağlıklı işlemiyor ve kendimize yeterli b12 vitaminini üretemiyor ya da absorbe edemiyor olabiliriz. Yani bunun hayvansal gıda tüketip tüketmemekle hiçbir alakası yok çünkü hiçbir koşulda, hayvansal gıdalardan b12 alma şansınız yok.
Dolayısıyla vegan olup olmamaktan bağımsız, eğer vücut kendine yetecek kadar b12 üretip absorbe edemiyorsa, belirli dönemlerde b12 hapları alarak vücudun b12 stoklarını rahat rahat doldurabilirsiniz. B12 zaten günlük olarak çok az miktarda alınması gereken, depolanabilen ve depodan kullanabilen bir vitamin.
Söz gelimi, sadece 1 ay boyunca b12 hapı alırsanız, bu stok size (kişiden kişiye değişmekle beraber) yıllarca yetecektir.
Neden herkes et yiyerek beslenmek zorunda mı?konuya inanmadım...
Teşekkürler ihtiyacım olan da buydu. Ama annem izin vermiyor yani gelişmem gerekiyormuş. Yoksa bende birsürü film izledim araştırdım aynı senin anlattıklarını tüm veganlar söylüyor da, ailemi ikna etmek zor biraz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?