Ben bolca süt, peynir, yoğurt, yağsız et tüketerek fazlasıyla protein alıyorum. Sizden vegan beslenme hakkında bilgi almak istedim ama basmakalıp şeyler dışında bir şey söylemiyorsunuz. Saydığınız sebze, kuruyemiş ve baklagillerden yeteri kadar protein alınmadığını düşünüyorum. internette besin içerikleri sitelerindeki protein değerlerini porsiyonlarıma göre hesaplayınca iyi sonuçkar çıkmıyor. Özellikle sebzelerde hiç bir şey ifade etmiyor. Ben hayatımı chia tohumu tüketerek geçiremeyeceğim için sizden olumlu şeyler duymak istedim, günlük neler yediğiniz hakkında, ne kadar proteini hangi gıdalardan aldığınızla ilgili. ama bilgi vermek istemiyorsunuz herhalde. Yine de konu sahibine yazdığınız bilgiler için teşekkürler.
Yazdığım yazıya dayanan şeyleri anlayarak okusaydınız, benim de yeterince protein aldığımı anlamış olurdunuz. Özetle ne demişim, günlük enerji ihtiyacını karşılayacak kadar beslenen hiçbir insanın günlük protein ihtiyacından daha az protein alma ihtimali yok.
Ben size bir günde yediklerimi söyleyeyim (ki kışlada yaşamadığıma göre baya çeşitli bir menüm var, her gün başka başka şeyler yiyorum), siz gidin, yediğim her şeyin protein oranlarına tek tek bakıp toplama işlemini yapın.
Siz kendi yedikleriniz için o toplama işlemini yapıyor musunuz? Hayır.
Kendi yediğiniz hakkında fikriniz yok, benim yediklerime gelince beslenme uzmanı kesilmeye çalışıyorsunuz:)
Basmakalıp olanlar sizin söyledikleriniz.
O kadar basmakalıp, tipik ve komik ki, bu verdiğiniz tepkilerden oluşan karikatür sayfaları var. Çünkü herkes aynı sizin gibi, bir veganla karşılaştığında, ilk olarak akla gelebilecek her türlü absürd ve manasız tepkiyi veriyor.
Merak etmeyin, henüz vegan değilken ve veganlıktan ilk kez haberdar olmuşken, aynılarını ben de yaptım.
Doğru bildiğimiz yanlışlar bilimsel veriler ortaya koyularak sarsıldığında, hepimiz böyle cahilce ve komik savunma mekanizmaları oluşturuyoruz.
Lütfen kalkıp bilgi vermek istemiyorsunuz heralde demeyin. Şunca işimin gücümün arasında küçük bir kitapçık olacak kadar cevap yazdım şu başlığın altında.
Sorduğunuz soruların hepsine cevap olacak bilgileri verdim. Ve ısrarla, veganlığa dair kafanıza takılan hemen hemen her sorunun cevabını alabileceğiniz bir video paylaşıyor ve izlemenizi rica ediyorum.
Daha ne bilgi verebilirim? Bir vegan olarak böbreğimi çıkartıp alın, bir vegan böbreğinin üstünde otopsi yapın isterseniz, o zaman içinize siner:)
Bu tepkinizin sebebini anlayabiliyorum. Siz sanıyorsunuz ki, hayvansal ürün tüketerek beslenmek, "normal" olan. Bu yüzden bugüne kadar kendi diyetinizde günde ne kadar protein, ne kadar kalsiyum, ne kadar fosfor, ne kadar magnezyum, ne kadar demir aldığınızı hesaplamak falan aklınıza bile gelmedi. Zaten gördüğünüz üzere, siz günde kaç gram protein alıyorsunuz dediğimde cevap veremiyorsunuz.
Ben sizin gül hatrınıza dün yediğim tüm şeylerdeki protein miktarlarını buraya yazıp toplayayım bari. Maksat, bahaneniz kalmasın:)
Şöyle iki avuç falan badem yedim ki yaklaşık 50 gram protein içeriyordu. Tek başına bu bile benim almam gereken günlük protein miktarına eşit zaten.
Yani başka hiçbir şey yemesem bile günlük protein ihtiyacımı karşılamış oldum.
Ekstra olarak haşlanmış nohuttan salata yaptım. Yaklaşık 2 bardak nohuttan. 25-30 gram protein daha almış oldum.
Kahvaltıda çavdar ekmeği yemiştim birkaç dilim. En az bir 15 gram da oradan var.
Başka sebze, meyveler de var yediğim. Onlardan da en az 7-8 gram geldiğini düşünürsek, gördüğünüz gibi ben bile günlük olarak almam gereken protein miktarının en az iki katını almışım.
Üstelik vücuda zehir etkisi yapan doymuş yağ, trans yağ, kolesterol hayvansal protein almadan.
Aldığım çeşit çeşit yüksek mineral ve vitamin de cabası.
İsterseniz aynı toplama işlemlerimizi kalsiyum alımım için de yapalım.
Mesela önceki gün, tek bir öğünümde, maş fasulyeli, kinoalı, kaju fıstıklı bir salata yedim. Bu tek tabak salatayla ne kadar protein aldığımı da hesaplayalım mı? Durun hesaplayalım.
100 gram kinoa, 40 gram protein. 100 gram maş fasulyesi, 30 gram protein. 1 avuç kaju, 5 gram protein. Salatanın içindeki yeşil yapraklı bitkileri, sosları vs. de kattığımızda, tek bir salatayla yine günlük protein ihtiyacımın neredeyse iki katını karşılamış oldum, görüyor musunuz:)
İşte geçen gün de bir öğünümde patatesli bulgur pilavıyla mercimek çorbası vardı. Yine bir öğünde, neredeyse bütün protein ihtiyacımı karşıladım.
Bence şimdi siz de belki de hayatınızda ilk kez, bir günde aldığınız protein miktarını hesaplayın ve halinize yanın. Çünkü günlük ihtiyacınızdan kat kat fazla protein aldığınız ortaya çıkacak ve işin kötüsü aldığınız proteinin çoğu, daha önce de belirttiğim gibi, vücutta zehir etkisi yapan hayvansal proteinden oluşacak.
Sadece Google'da bitkisel protein kaynakları yazarak binlerce siteden bilgi edinebileceğiniz bir konu için, defalarca, her türlü detayı ve bilimsel bilgiyi paylaştığım uzun uzun yazılar yazdım. Umarım veganlığı düşünmenizde faydası olur.