Karatay Diyetinin Özeti;
Karatay Diyetinin başlıca kuralı İşlenmiş Gıdalardan ve Glisemik İndeksi yüksek gıdalardan uzak durmak
Ekmek hiç tüketilmiyor onun yerine CEVİZ, FINDIK, FISTIK VEYA KAJU tüketilebilir 1 çay bardağı kadar
( tabi kavrulmamış ve tuzsuz )
Proteinlerin hepsi serbest ( TAVUK, KIRMIZI ET, BALIK, HİNDİ VE HER TÜRLÜ SÜT ÜRÜNÜ )
Sebzelerde serbest ama bazılarını ciğ tüketmeyi öneriyorlar;
Mesela Havuç çiğ tüketilebilir ama pişince Glisemik indeksi yükseldiği için CAnan Hoca zayıflama sürecinde tüketmeyin diyor
Aynı şey Lahana içinde geçerli
yani kapuska yerine güzel bol hakiki zeytinyağlı lahana salatası yenilebilir dilediğimiz kadar
Bakliyatlarda serbest ama Nohutun glisemik indeksi daha yüksek olduğundan çok sık tüketmeyin deniyor
Yeşillikler, Domates ve Salatalık serbest ve kahvaltıda dilediğimiz kadar tüketiyoruz
Zeytinde Meyve olarak geçiyor ama klasik bir Karatay Kahvaltısında her gün 10 tane bile tüketilebilir
Yumurta Kolestrolü çıkartır denir senelerdir ama kesinlikle öyle birşey yok ( Karataya başladıktan 3 ay sonra ne olur ne olmaz tahlillerimi yaptırdım ve her gün hakiki tereyağında iki yumurta tükettiğim halde doktor sonuçlarımı çok beğendi
aksine eskiden yüksek olan kolestrolüm normale dönmüş
)
Yani her gün yumurta dilediğimiz kadar serbest
Bazen sabah omlet yiyip akşam melemen canım istediğinde bile tükkettim ve hiç kötü olmadım
Hakiki Tereyağ bol bol yiyin diyor Canan Hoca
tabiki hakiki Zeytinyağda
Yağ tüketmezseniz yağ yakamazsınız diye bas bas bağırıyor
Pirinç, Un ve bilimum Şeker içeren şeyler yasak ( Bal hakikiyse içinde şeker olmadığına eminseniz az tüketebilirsiniz diyor
ama içinde şeker olduğundan reçeller yasak )
Kurubakliyatlar ve Bulgur serbest ( kilo vermeye çalışanlar haftada 1 gün 3 - 4 kaşık bulgur pilavını geçmesinler diye yazıyordu kitabında )
Yemekleri kısık ateşte ve hakiki zeytinyağıyla yapıyorum ben ( öyle tavsiye ediliyor diye )
Bu arada Sağlam bir Karatay Kahvaltısından sonra en az 6 -7 saat açıkma olmuyor
eğer 3 saat sonra acıkıyorsanız bir yerde bir hata vardır diyor CAnan Karatay
Mesela bunlar benim yaptığım kahvaltılardan birkaç örnek
Eki Görüntüle 1341762 Eki Görüntüle 1341763 Eki Görüntüle 1341764 Eki Görüntüle 1341765 Eki Görüntüle 1341766 Kışın Domates, Salatalık yerine Turp, Havuç tüketilebilir
Ben Kırmızı biberide kahvaltıda çok seviyorum
Kıymalı Yumurtada serbest
Şarküteri ürünleri yasak ( sosis, salam yasak ama kasap sucuğu ve pastırma serbest )
Buradada bir kaç akşam yemeği Örneği var ;
Eki Görüntüle 1341768 Eki Görüntüle 1341770 Eki Görüntüle 1341771 Eki Görüntüle 1341774 Eki Görüntüle 1341780 Bu arada belirteyim ben gelende günde 2 öğün yediğim için bu kadar çok tüketebiliyorum
eğer öğlende birşey yeme niyetim varsa ( atıyorum Anneme gideceksem ille öğlende sende otur sofraya der
) bende ona göre sabah azaltıyorum yada akşam azaltıyorum
Akraba günümüz olduğunda sağlam kahvaltımı yapıyorum ( ki genelde sabah 8de o kahvaltı edilmiş oluyor ) sonrada gittiğim Akrabanın evinde bana uygun olanları ( salata tarzı, mercimek köftesi, çigköfte gibi bana uygun hafif şeyleri ) dilediğim gibi yiyorum ( genelde saat 4ü az geçiyor yemek servisinin yapılması ) ama akşam eve geldiğimde yatana kadar sadece ayran içiyorum
NOrmalde yemek yedikten 4 saat sonra Vucut Leptin denen bir hormon salgılar ve eğer biz o 4 saatten sonra ağzımıza sakız dahi olsa çiğnenen birşey atmazsak o Leptin hormonu bir sonraki öğüne kadar vucutta çalışır, depolardaki yağları yakar
Leptini bozmayan şeyler; çay, şekersiz Türk kahvesi, Filtre Kahve, ıhlamur tarzı bitkisel çaylar, ayran ve süt ( fazla olmayacak süt ama )
Bunları acıkma hissi hafif başladığında tüketebiliriz Leptinin devam etmesi için
Sağlam bir Karatay kahvaltısından sonra zaten uzun bir süre açlık hissedilmiyor
Meyve konusunda CAnan Hoca ancak organik olduğundan eminseniz tüketin ama onunda fazlası şeker diyor
Zayıflama sürecinde meyve serbest ama şeker oranı düşün olanlardan ve mümkünse sabah kahvaltıyla tüketin diyor
Maalesef şimdiki Meyvelerin hepsi ilaçlı olduğunda çok düzgün olan meyveleri yemeyin kurtu ve şekli bozuk olanlar daha az ilaçlı olduklarını belli eder diyor
Heee Lahmacun ( bol marulla serbest )
Mercimek köftesi, Çiğköfte, Kısırda serbest olanlar arasında gönül rahatlığı ile yiyebiliyoruz
Meyvelerden kavun, karpuz,taze incir ve üzümden uzak durun diyor Şeker oranı ( glisemik indeksi ) çok fazla yüksek diye
Kuru Günkurusu ve kayısıda sabahları tüketebiliyoruz
Bu arada ben hergün Yumurta yiyemem diyorsak onun yerine 2 adet yerli muz tüketilebiliyor
hatta ben bazen yoğurt, cacık yada koca bir bardak Ayranda kahvaltıya dahil ediyorum
Az daha unutuyordum
Balık ızgara yada buğlama olacak
yada çok çok az yağda ( ben nadiren yapıyorum eşim çok isteyince ) veeeeeeee normalde tatlıya karşı olan Canan Hoca Balığın üstüne 1 Kibrit kutusu kadar tahin helva yiyebiliyorsunuz diyor
Hatta benim takip ettiğim Karatay Grubunda ( sağlıklı yaşıyoruz diye bir grup ) bir abi ilk karataya başladığında tatlı krizine girdikçe sırf helva yiyebilmek için haftada 3 gün balık yaptığını itiraf etmişti
O zamanlar helva yemek için balık yapardık artık balık yediğim için helva yiyorum demişti
meğer balığın bayat olma ihtimali varsa helva zehirlenmeyi önlermiş içindeki bir maddeden dolayı ve o yüzden azda olsa serbest
Valla baya uzun oldu kusura bakmayın kızlar ama Karatayın aklıma gelen herşeyini yazdım
ama olurda kafanıza birşey takılırsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım
Sanırım bu kadar bilgiylede Karatay gayet güzel yapılabilir