1.sınıf Öğretmen seçimi..

Dua edin de başka meslekten sözleşmeli öğretmen olmasın. Ankara'nın göbeğinde istatistik mezunu sözleşmeli sinif öğretmeni var, benim bildiğim .
Gazetecilik, işletme, kamu yönetiminden mezun sözleşmeli sinif öğretmenligi yapan tanıdıklarım da var.
Hatta eski ev arkadaşımin (formasyon falan yok,sosyoloji okumuştu) sınıfında üç özel öğrenci vardı. Kızda sıfır bilgi, sıfır deneyim...

birinci sınıf okuttuğunu, öğrencilerini çok sevdiğini söyleyen (ve çocukların fotoğrafını ailelerinden onaysiz sabah akşam Internete atan) bir arkadaşım 'asla onları mezun etmeden ayrılmam, birbirimize çok alıştık. Parası iyi değil ama gönlümü verdim ben' falan derdi (öğretmenlik mezunu değil) . Daha birinci sınıf bitmeden belediyeden iş bulmuş iki milyara. Dönemin ortasında , bıraktı gitti çocukları.
Maalesef eğitim sistemimiz gerçekten rezalet.
Benim ilkokul hocam da kameramandi mesela,taa 20 sene önce. Gerçi çok severdim kadını ama , yanlış yine de.
Tabiki çok yanlış. Öğretmenlik mezunu olmayan birine nasıl öğretmenlik yaptırabilir ki..
Eğitim sistemimiz gerçekten çok kötü.
İnşallah bundan sonra düzelir. Umutsuz da olsam :(

Benim oğlumda bu yıl okula basliycak ben şansa bıraktım öğretmeni her çocuk nasıl farklıysa her veli ve öğretmende farklı o yüzden fikir almadım diğer velilerden Allah yavrumunn yardımcısı olsun.

Merhaba canım :) bir öğretmen olarak naçizane fikirlerimi paylaşmak isterim . İlkokul bir çocuk için bence en önemli dönem olarak görüyorum(Sınıf öğretmeni değilim branş öğretmeniyim ) seçme konusuna gelince aslında büyük bir okulsa velilere seçme değil de tercih hakkı verilmesi yerinde olurdu . Ama herkes iyi niyetli değil ne yazık ki . Asla cinsiyet ayrımı yapmıyorum 1. Sınıf olduğu için erkek öğretmen hamilelik ya da Doğum izni olmayacağından dolayı uzun süreli bir düzen kurabilir kadınları asla dışlamıyorum her zaman kadınların daha iyi bir öğretmen olduğunu savunmuşumdur sadece 1. Sınıf için erkek hocaların daha uygun olduğunu düşünüyorum tecrübelerime dayanarak.Tercihen orta yaşlarda olmasını düşünebilirsiniz :)
Çok teşekkür ederim.
Erkek olma ihtimali de var.
Hayırlısı inşallah.

Bence iş öğretmenden çok öğrencinin kendinde bitiyor. Ben de öğretmenim. İlkokulda ilk 3 sene çok problemli bir öğretmenim vardı, kadının psikolojik sorunları vardı. Eşiyle boşanma aşamasındalarmış o zamanlar, kadın muhtemelen evde eşiyle kavga edip gelip bize sıra dayağı çekiyordu. Ki ben o kadar sessiz bir öğrenciydim, ben de o dayakları yiyordum. Okumayı söktüğümü annem gelip öğretmene söylemişti, o kadar ilgisizdi yani.. Parmak kaldıramazdım ki korkudan, yanlışsa dövecek çünkü.. Hiçbir şefkat ve sevgi görmedim öğretmenimden.. Sınıfta hiçbirimiz görmedik ki..
Ama çalışkan bir öğrenciydim, bakın ben de öğretmen oldum. Hem de böyle, asla örnek olamayacak bir öğretmenim varken.. Mesleğimi seviyorum. Çocuğunuzun içinde varsa her şekilde açığa çıkar başarısı, öğretmen sadece bir kılavuz, aileye de çok iş düşüyor.

Öğretmen araştırması nasıl olur devlet okullarında bilmiyorum ama bizzat o öğretmenlerle konuşmanız bence sizi en çok rahatlatan şey olacaktır. Hatta çocuğunuzla birlikte gidin mümkünse. Çocuklar sevgiyi hisseder. Çocuğunuzun da fikrini alarak değerlendirirsiniz. Konuşmasından az çok tahmin edersiniz, sizi tatmin edebilen yaklaşımlara sahip öğretmeni tercih edersiniz. (Zaten seçeneklerinizi 2ye indirmişsiniz)

Ve tabi ki pedagojik hassasiyeti olan, çocuk sevgisi olan, öğretmen de seçilir mi diye bakmayan bir zihniyetteki öğretmene emanet edin evladınızı. Zira özellikle ilkokul öğretmenlerinin çocuklarda bıraktığı travmayı telafi etmek çok zor olabilir. Veya öğretmeni sayesinde ufku açılan, yaratıcı düşünebilmesi engellenmemiş, öğrenmeyi seven bir çocuk olabilir. Muhakkak ki ilk eğitim evdedir ama okulda da devam edebilmelidir bu.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Öğretmenleri hiç görmedim. Ancak uyum haftasında görebileceğim.
İlkokul öğretmenin ne kadar önemli olduğunu. ben kendimden çok iyi biliyorum.
Fozgeb üyeye yazmıştım.size de yazayım ki
Bi öğretmenin hayatı nasıl şekillendirdiğini görün..
Ben doğuştan işitme engelli olduğum ve işitme cihazı da kullanmadığım için.
Çok zorluklar yaşadım...
Bunların en acısı da... bazı çocukların benimle alay etmeleriydi.....:KK43:
Öğretmenim iyiydi.. ama nasıl iyiydi?
Anlattığı dersi anlamışım. anlamamışım.hiç ilgilenmezdi..
Mesela matematik zor gelirdi. Neden çünkü nasıl yapıldığını duyamıyordum...
Neyse, son sınıfa geldiğim de, ortaokula gideyim mi. gitmeyeyim mi diye annem öğretmene soruyor...
Bi kere annemin. bu soruyu sormakla ne kadar büyük bir cahillik ettiğini görün...
Öğretmenin cevabı :)
"Ortaokulda birden fazla çok öğretmen olacağı için. ayrı ayrı uğraşır.bence göndermeyin"
Ve ne kadar rahat bir ailem varmış ki.
Bu kadar önemli hayati bi kararı bana bırakıyorlar :)
Bizim dönemimizde bilinçli okumak yoktu.
Ben zaten okulda mutsuzum.nasıl gitmek isteyeyim ki..
O sene sadece ben değil. bir çok kız gitmedi okula.

Şimdi bu öğretmen tam tersini yapsaydı.
Deseydi ki.." bu çocuk ezilmemesi ve özgüveni için mutlaka okumalı. ben hocalarla konuşurum elimizden ne gelirse yaparız.yeter ki okusun"
Ee sonuç? Özgüvenim olmadığı ve aile sorunlarım da olduğu için.yıllar sonra anca lise mezunu olabildim.
Bi karar vermekle "hayat" değişiyor.

Merhaba. Sınıf öğretmeniyim. Öncelikle çocuğunuza etiketleme yapmamanızı tavsiye ediyorum. Pek çok hareketli ve kural tanımaz diye etiketlenen çocukların sınıfta süt dökmüş kedi olduğuna, pek çok evde süt dökmüş kedi olup da sınıfta herkese kök söktürenine rastladım. Kayıt yaptırdığınız okulda size seçim hakkı sunuluyorsa öğrencileriyle sağlıklı iletişim kurup sağlıklı bir sınıf ortamı yaratan herhangi bir öğretmeni seçmeniz yeterli olacaktır. Sağlıklı sınıf ortamında öğrenciler nasıl davranacağını bilir hale geliyor zaten. Hayırlı günler dilerim.
Çok teşekkür ederim.
Umarım. dedikleriniz gibi olur.
Umarım. kızım kurallara uyarak beni şaşırtır.

Bu arada 1. Sınıfı alacak öğretmenler bellidir. Geçen sene dördüncü sınıfları mezun edenler alır tayini çıkmazsa. Okul belli işe geçen senenin velileri ile konuşabilirsiniz ama tekrar diyorum okul kolay kolay öğretmen seçtirmez.
Evet belli. Fakat çalıştığım için okula gidemedim.
Sadece bi arkadaşımın önermesiyle karar verdim.

Kızınızın eğitimi için en iyisinin olmasını istersiniz tabiki. Ama 4 yılını geçireceği için mutlu olması daha önemli. Mutlu olması bütün hayatını etkiler. Size şunu söyleyeyim öyle çok iyi denilen öğretmen reklam iyi yapılmış ya da reklamını iyi yapmış olabilir. Sınıfına da iyi öğrenciler geldiği için tabi iyi olacaktır. Ama diğer reklamsız öğretmen daha da iyi olabilir. Yani ona gelenler seçme olmasa da. Yıllar önce çok iyi diye toplama sınıf alan öğretmen arkadaşından sonradan çok yakınan oldu. Diğer reklamı olmayan arkadaşın sınıfından 3 fen lisesi kazanan oldu mesela. Bi de bu sınıflar da veliler de ayrı sıkıntı oluyor çocuklarda. Kızınız arada kaynamasın. Ben aynı okulda oğlumu çok rağbet gören herkesin istediği öğretmene değil de normal gördüğüm arkadaşa verdim.
Yazdıklarınız çok doğru. Hiç bir şeyin garantisi yoktur. İlla mükemmel olacak diye de düşünmüyorum.
Her duruma hazırlıklıyım :)

Peki neden o öğretmeni şikayet etmediniz?
Bakın ben disiplin otorite derken.tabiki bu şekilde demiyorum Allah korusun böyle öğretmenlerden.
Burda iyi tanıdığım @Koalina var.
Bi bakın. sınıfta nasıl disiplin sağladığına.
İnşallah koalina gibi bir öğretmeni olur.

Bizim şikayetlerimiz ilçeden geri dönüyor çünkü hem çocuğa yapılan fiziksel bir şiddet yok hem de veli şikayeti yok. Aksine çok memnun veliler. Çünkü "disiplinli" öğretmenden memnunlar.
Söylemek istediğim şu; öğretmen şöyleyMİŞ diye duyduğunuza çok inanmayın. Başkasının disiplin ve eğitim anlayışıyla sizinki bir olmayabilir.

Bu konuda hayli şanslı bir veliyim.Kızım geçen sene 1.sınıfa başladı.Bizimki hariç 2 tane daha 1.sınıf öğretmeni vardı.Bir tanesine kimse çocuğunu vermek istemedi. (Bu öğretmenin,yılın sonunda okumayı öğrenemeyen komşumuzun,pırıl pırıl gözleri parlayan akıl topağı kuzusunu rehabilitasyona yönlendirdiğini duydum. Kesinlikle kazanılabilecek bir çocuktu. )Kura çekerek belirlendi öğretmenlerimiz.Bize geçmişteki velilerin çok övdüğü bir öğretmen denk geldi. Düşünün ki,yaz tatilinde gelip öğrencisini gören,okuduğu kitapları,yaptığı dergileri kontrol eden,bazısına göre fazla abarttığı düşünülen,ama bence mesleğine aşık bir eğitimci.Geçmişteki velilerden bilgi almanızı öneririm.

Kızınızın eğitimi için en iyisinin olmasını istersiniz tabiki. Ama 4 yılını geçireceği için mutlu olması daha önemli. Mutlu olması bütün hayatını etkiler. Size şunu söyleyeyim öyle çok iyi denilen öğretmen reklam iyi yapılmış ya da reklamını iyi yapmış olabilir. Sınıfına da iyi öğrenciler geldiği için tabi iyi olacaktır. Ama diğer reklamsız öğretmen daha da iyi olabilir. Yani ona gelenler seçme olmasa da. Yıllar önce çok iyi diye toplama sınıf alan öğretmen arkadaşından sonradan çok yakınan oldu. Diğer reklamı olmayan arkadaşın sınıfından 3 fen lisesi kazanan oldu mesela. Bi de bu sınıflar da veliler de ayrı sıkıntı oluyor çocuklarda. Kızınız arada kaynamasın. Ben aynı okulda oğlumu çok rağbet gören herkesin istediği öğretmene değil de normal gördüğüm arkadaşa verdim.
Yazdıklarınız çok doğru. Hiç bir şeyin garantisi yoktur. İlla mükemmel olacak diye de düşünmüyorum.
Her duruma hazırlıklıyım :)
Bizim şikayetlerimiz ilçeden geri dönüyor çünkü hem çocuğa yapılan fiziksel bir şiddet yok hem de veli şikayeti yok. Aksine çok memnun veliler. Çünkü "disiplinli" öğretmenden memnunlar.
Söylemek istediğim şu; öğretmen şöyleyMİŞ diye duyduğunuza çok inanmayın. Başkasının disiplin ve eğitim anlayışıyla sizinki bir olmayabilir.
Bu yorumunuza kesinlikle katılıyorum.
Öğretmenlerin hiç birini görmedim.sadece bi arkadaşımın. kendi kızı için araştırırken bana verdigi bilgi doğrultusunda öğrendim.
Umarım hayal kırıklığı yaşamayız :(

Bu konuda hayli şanslı bir veliyim.Kızım geçen sene 1.sınıfa başladı.Bizimki hariç 2 tane daha 1.sınıf öğretmeni vardı.Bir tanesine kimse çocuğunu vermek istemedi. (Bu öğretmenin,yılın sonunda okumayı öğrenemeyen komşumuzun,pırıl pırıl gözleri parlayan akıl topağı kuzusunu rehabilitasyona yönlendirdiğini duydum. Kesinlikle kazanılabilecek bir çocuktu. )Kura çekerek belirlendi öğretmenlerimiz.Bize geçmişteki velilerin çok övdüğü bir öğretmen denk geldi. Düşünün ki,yaz tatilinde gelip öğrencisini gören,okuduğu kitapları,yaptığı dergileri kontrol eden,bazısına göre fazla abarttığı düşünülen,ama bence mesleğine aşık bir eğitimci.Geçmişteki velilerden bilgi almanızı öneririm.
O yavrucak için üzüldüm..
İşte diyorum ya öğretmen kavramı herkese göre değişir.
Mesela benim kızım çok sevecen çok candan. İlgisiz ve sevgisiz bi öğretmen onu mutsuz edebilir.

Elbette çocuğunuza uygun öğretmen olsun demek hakkınız. Ama benim endişem sizin istediğiniz özellikler gerçekten çocuğunuza uygun özellikler mi? Ondan emin olun derim. Bazı çocuklar okulda farklı evde farklı olabiliyor. Anaokukundaki davranışlarını iyi değerlendirin derim. Bi de malesef her şey doğru öğretmende bitmiyor. Keşke öyle olsa. Sınıftaki diğer öğrenci ve veliler çocuğun davranışlarında belirleyici olabiliyor. Çok tercih edilen bir öğretmen arkadaşım var mesela. Çocuğumun asla onun sınıfında olmasını istemezdim. Çok iyi bir öğretmen olduğunu düşünmeme rağmen. Çünkü sınıfta davranış problemi olan birkaç öğrenci hem onu hem diğer öğrencileri o kadar geriyor ki güler yüz gösteremez hale geliyor diğer çocuklara. Hakkınızda hayırlısı olsun. İçinizi ferah tutun. Tevekkül iyi hissettirir, rahatlatır sizi.

Kesinlikle katılıyorum ama biz zamane anneleri çok pimpirikliyiz.Kızım 2 yaşında ve ben elimde olmadan ilk okula nasıl başlayacak?öğretmeni nasil biri olacak vs. diye dertleniyorum.Sonra kendi kendime çok kiziyorum köyde öğretmen bulamayan boş okullarda ögretmen yolu gozleyen öğrenciler geliyor aklima.Onlarin anne babasi ögretmen seçiyor mu?Peki ya biz?annelerimiz sadece okula yollardi gerisini berisini düşünmezdi.Bence artik teknoloji ilerledi soba derdi yok,camaşır,bulaşık.Rahatliktan bunlara sarıyoruz.Eminim bundan 20-30 sene öncesinde olsak işten güçten böyle saçma şeylere kafa yoracak zaman bulamazdık

Çok hoş yazmışsınız :))

Ben de bir öğretmen olarak fikrimi yazayım.Öncelikle öğretmen tercih etmek bana çok normal geliyor bunu belirteyim.Fakat sınıflarımızda biz öğretmenleri tercih edip gelenler olduğu gibi kura ile gelenler de var.Bir veliyi hergün görüp çocuğuyla ilgili konuştuğumuz gibi ebeveynini hiç görmediğimiz öğrencilerimiz de var.Her türden zekaya sahip çocuklar veya davranış problemi olanlar vs. bir sürü öğrenci ile günün belli saatlerini geçiriyoruz diyelim kısacası.Yani secsenizde isler istediginiz gibi gitmeyebiliyor.Ben burdan bakınca öğretmen seçerken işini iyi yapan ve halden anlayan bir eğitimci aramayı tercih ederim.Sonuçta konusup derdinizi yada kafaniza takilan bir meseleyi eğer öğretmeninizle konusabiliyosanız sorunlarınızı rahatlikla halledebilirsiniz.Bence çocuklara sevgiyle yaklasan ogretmeni arastirin disiplin falan boş(bence).Cocuklari seven ogretmenlerin ogrencileri hep daha mutlu ve basarili üstelik kurallari da sorgulayabiliyorlar ve öğretmenleriyle cok rahat duygu ve düşüncelerini paylasabiliyorlar aynı şekilde veliler de cok rahat iletisim kurabiliyorlar.Neyse sozu cok uzattim insallah gonlunuze göre bulabilirsiniz.

Merhaba arkadaşlar.
Hemen konuya geçiyorum.Benim bu eylülde. devlet okulunda 1. sınıfa başlayacak bir kızım var.
Yarın eşim okula gidip öğretmen konusunu konuşacak. okul müdürünün öğretmen seçimini kabul edip etmeyeceği belli değil.
Şimdi burda yanlış anlaşılmak istemiyorum, ben en iyi öğretmeni seçeyim.diğer çocuklara kötü öğretmen düşsün gibi değil asla.
Daha önce ki konumda da belirtmiştim.
Kızım çok hareketli, bıcır bıcır çok konuşan ve kurallara pek uymayan bi kız.

Şimdi burda özellikle tecrübeli annelerden ve öğretmenlerden öneri istiyorum.
Kızıma nasıl bi öğretmen olmalı??
Yumuşak huylu, bazı yaramazlıkları tolere edebilen. çok da disiplin sağlayamayan bi öğretmen mi
yoksa.
Disiplinli, otorite kurabilen yeri geldiğinde sevecen olabilen bir öğretmen mi daha iyi olur?
Birde kadın öğretmen mi yoksa erkek öğretmen mi daha iyi olur.
Şöyle düşünüyorum.eğer erkek olursa kızım belki biraz çekinip kurallara uyabilir. Yanlış mı düşünüyorum acaba?
@pelin- @Koalina @damdan daha vardı ama nicklerini tam yazamadım.

Açıkçası tedirginim şikayet almaktan korkuyorum. Bu yüzden doğru öğretmen hangisi bilemiyorum?
Lütfen bu kararsızlığıma yardımcı olun.

Konunuzda bir öğretmenimizin de yazdığı gibi bizlerin zamanında hamburger menüsü seçer gibi öğretmen seçimi yapılmazdı. Tabi ki her aile evladının iyi eğitim almasını, iyi öğretmenlere denk gelmesini ister. Ancak bence bu işi eğer öğretmen seçimi söz konusu değilse şansa bırakmak. İlk okul eğitimi zaten 4 yıl ve 4. Sınıfta zaten farklı öğretmenler giriyor. Çocuğunuz hayatı boyunca maalesef hep iyi öğretmenlere denk gelmeyecek. Ya da öğretmen seçimini hep yapamayacak. O yüzden şansa bırakmanız taraftarıyım. Hayatta hep iyi seçimlerin karşımıza çıkmayacağını bilmeli. Tabi ki evladınız kötü bir muamele veya eğitim görürse müdahale etmelisiniz. Bunun haricinde yine de seçim yapacağım diyorsanız; birinci sınıflara girecek olan öğretmen listesini alın ve de mezun ettikleri öğrencilerin velilerinden bilgi alın. İnşallah evladınız, gönlünüze göre iyi bir öğretmene denk gelir. Rabbim evladınızı muvaffak eylesin, üniversitelerden mezun olduğunu da göstersin :)

Kızım ilkokul 2ye geçti. Bazı sebeplerden dolayı 3 öğretmen değiştirdik. Kızım da ne yazık ki pek kural tanımaz.bunin için kendime kızıyorum. İki öğretmeni daha yumusak yüzlüydü ama ortadaki öğretmen baya sertti. Bağırmaları diğer sınıflara giderdi falan:) ilk baş iyi olmaz diye düşünmüştüm ama en uyum sağladığı o oldu bence. Evet sınırlıydı ama sevecendi de aynı zamanda. Daha birinci sınıfta o kadar kızmaya gerek var mı bence yok ama iyi öğretmendi yani.
Ben de ogretmenim ve bazen koridorlar yankılanıyor gercekten birden fazla çocukla ilgilenmek zor .çocukları seven bir öğretmen olsun olacaksa yoksa çocuk çok mutsuz olur. Bazı öğrenciler lutfen bizim öğretmenimiz de siz olun derlerdi o kadar da nöbetlerde kızarım halbuki :) sevgiyi çocuklar hissediyorlar gercekten

Öğretmen ayrımı yapmanız gayet doğal bu kötü sistemde.
Mükemmel öğretmeni aramayın onların sınıflarında da enteresan veliler çıkıyor saçma sapan veli zırvalıklarıyla uğraşıyorsunuz.
Önemli olan adı kötü öğretmene çıkmamış öğretmene vermek. Orta-üst seviye işini yapan öğretmeni bulmak.
İlk okulda beklenti temelin sağlam olması.
İletişim becerisi yüksek, kendini iyi ifade edebilen, bilgiyi aktarabilen öğretmen lazım.
Bence mahallenizde o okuldan ortaokula geçen başarılı öğrencileri gözlemleyin hangi öğretmenin sınıfından mezun olmuşlar sorun soruşturun.
İnanın hiç araştırmadım. Sadece bi arkadaşım kızını aynı okula verdi.
Arkadaşım sorup soruşturmuş.oda bana söyledi.
Başka öğretmenler de var beğenilen. Ama o çevresinden bu iki öğretmeni söylemişler.
Hayırlısı inşallah.
Tabi ki okulda veli veya öğretmen sorunları olacaktır.bu kaçınılmaz zaten. Yaşayıp göreceğiz.

Bir eğitimci olarak dedim ki; öğretmen öğretmendir. Ben çocuğumla ilgilendikten sonra.

Sonra...tuttum oğlumun elinden geçen yıl. Müdürün verdiği sınıfa kayıt ettirip götürdüm sınıfına. Noldu biliyor musunuz? Ağlayarak çıktım okuldan, bir daha gitmedim ve çocuğumu biraz da araştırarak başka bir okulda başka bir öğretmene verdim.
Niçin mi ağlayarak çıktım?
Sevgili sınıf öğretmeni arkadaşımız istemiyormuş başka öğrenci. Tüm öğretmenler 40la mevcudu tamamlamışken hanımefendi 26 dan fazla öğrenci alamazmış. Uğraşamazmış çocuğumla. Aynen böyle dedi..
Evet şikayet ettik müdürüne. çok da bir şey olmadı. Sadece okul müdürü bizden özür diledi ve meb e şikayet etmememiz için yalvardı tabi.. Ama böyle durumlar söz konusu iken öylesine bir okula ve şansa bırakmamalıyız tabii ki çocuklarımızı. Geleceğimizi..
Gerçekten üzücü bir durum olmuş.
Müdür neden müdahale etmedi ki?

Back
X