sanırım derdimi anlatamadım. Ben buraya evlilik yoluyla gelmedim, sosyal yardım almayı bende bilirim yollarınıda iyi biliyorum. Ancak sorun bu değil farkındaysanız. Evladım için kalktım geldim buralara ancak altın kafes bana cehennem gibi geldi. Birde gerçekten bizim insanımız neden çözüm yolu olarak sürekli aman gelme ya da aman gitçilerle dolu? Almanyadaki türkler neden geldin burası iyi değil git minvalinde yorum yaparken, gördüğüm kadarıyla Tr’dekilerde aman sakın gelme burası berbat diyor pardon ben ne yapayım? Gerçekten yaşamayan anlamıyormuş. Bir arkadaşta yazmış 3 sene ara verdikten sonra iş bulunmaz diye beni de korkutan konulardan biride bu zaten. Okuyan çalışan kadınlar varsa aman diyim sakın eşinize kanıpta işinizi gücünüzü bırakıp yurtdışına ne olursa olsun bence gelmeyin. Ydışında da yaptığınız iş ne olursa olsun değeri kıymeti yok. İng iş bulursun söylemleride yalan. Bir büyüğüm demişti eşini bırak işini bırakma diye. O kadar doğrudan ki.
Merhaba sıkıntınızı az çok anlıyorum buradaki arkadaşların yorumlarını okumadım ama dediğiniz gibi bir çoğu gelme diyor çünkü yaşam çok pahalı
Herkes kendi yaşadığı yeri bilir. Bu arada 3 sene 5 sene iş için uzun süreler değil kim dedi bunu bilmiyorum ama mesleğiniz varsa mesleğinizde iyiyseniz hatrı sayılır bir mesleğiniz varsa işsiz kalmazsınız. Ama vasıfsız işçi kategorisinde çalıştığsanız yine iş bulmaniz zor değil fakat çalışma şartları ve saatleri birde asgari ücret ile asla ve asla tek başınıza İstanbul gibi bı yerde maalesef geçinemezsiniz.
Şöyle tarif edeyim diyelim ki devlete atanmadınız bir hemşiresiniz bakım hemşire diyorum vasıfsızda değil.
Bir çok özel hastane asgari ücretle başlatıyor ama İstanbul biraz daha yüksektir diye tahmin ediyorum.
25 bin almış olsanız bunun en iyi en iyi ihtimalle 15 i kira o da muhtemelen şansınız yaver gider ve ara mahalleden bir yer bulursanız,
Geriye kalan 10 bin
Türkiye'de bir kafede içeceğiniz bir kahve 100 TL yani hergun işe giderken bı yerden kahve alayım deseniz bunun 3bini kahveye gider
Yeme içme olarak evde yerseniz ki bu para ile anca size yeter bir koli yumurta 150 TL
Hergun siz ve çocuğunuz bir tane yese 300 lira
Peynir kilosu 400 yani mutfak en iyi en iyi ihtimalle kendimi düşünerek söyleyeyim 5bin ila 7bin
Servisi olmalı işinizin yoksa 1500 lira gibi bir ücret servise gider
Elektrik su doğalgaz gaz bizim 2000 civarı geliyor
Diğer giderler vs aklıma gelmiyor ama bu hesabın üzerine 3 azaltın 5 ekleyin o Aralık'ta
Burada çocuğunuzu bir kreşe veremezsiniz ücretsiz belki belediyelerin tek çalışan anneler için olanakları vardır bilemem ,
Ama sabah 7 evden çıkış akşam 6 -7 eve dönüş
Cumartesi yarım gün 2 e kadar çalışma ile çocuğu sadece akşamları ve pazar gunu görebilirsiniz.
Bu yüzden gelmeyin diyorlar muhtemelen ama oradaki şartlarda böyle ise ve çocuğunuz orda mutlu değilde burda mutlu olacaksa buraya dönmeniz de fayda var