Yurt dışı.. Hollanda da yaşayan anneler var mı aranızda?

Eben

Üye
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2016
34
5
16
Merhabalar
19aylık bir bebeğim var ve eşim iş değiştirmeyi düşünüyor, hem bebeğimizin geleceği hem de iş için yurt dışına gitmek istiyor.
Ve hatta hollanda ile görüşüyor
Aranızda hollanda yaşayan var mı, yaşam şartları hakkında bilgi verebilecek yardımcı olabilecek.. Bilgilerinize ihtiyacım var ..

hollanda kesinlikle onermem,eskisi gibi degil artik,euroya gectiken sonra hersey daha zorlasti-irkciligi solemiyorum bile,ben birda dogup buyudugum halde irkclik yasiyorsam sornadam gelenler icin cok daha zor

Hollandada yasayan akrabalarim var. Yeni gelin olarak giden biri de var. Yasam sartlari zor. Sonradan gidenler icin alismak acayip zor. Bence Türkiyede gecimini saglayabilen gitmesin. Anlattiklarini göre irkcilik da az degil Hollanda da. Hatta artis var. Gelin olarak giden bayanin Türkiyede isi de vardi. Su anda dil olmadigi icin calisamiyor bile. Eskisi gibi degil is imkanlari avrupada..iyi bir meslegi olana belki.ama normal isciye zor

Ustteki mesajlara istinaden konu sahibesi, expat yani yabanci olarak hayatla gocmen olarak hayat cok farkli. Expatsaniz, diger yabancilarla arkadaslik ediyorsunuz. Nitelikli isgucundenseniz, ayrimciliga da pek ugramiyorsunuz. Ben ayrimciliga nerdeyse hic ugramadim diyebilirim. Ote yandan sosyal hayatta ayrimciliga ugrayabilirsiniz, ozellikle koyu tenliyseniz. Birazcik koyu tenliyseniz bile ev bulamiyorsunuz, insanlar sokakta suratiniza vebaliymissiniz gibi bakiyorlar. Afise edilen bohem, rahat, liberal hayat beyazsaniz, hatta sari sacliysaniz gecerli. Su yazdigim icin Allah affetsin ama bazen beyaz tenli olduguma sukrediyorum.

Derdiniz cocugun gelecegiyse, ben olsam giderdim. Zaten aile olarak gidiyorsunuz yalniz kalmazsiniz. Sizin de Ingilizceniz varsa, sizin gibi cocuklu ev kadini cok onlarla takilirsiniz. Ben Almanya'dayim tum is arkadaslarim Dogu Avrupali, esleri de sizin gibi. Ya dil kursuna gidiyorlar, ya cocukla ilgileniyorlar.

Ben olsam cocugumu ozel okula verirdim. British School var bir kere Amsterdam'da, o tek basina gelse bile yeter.

Ben olsam giderim. haftasonlarina Italya'ya Fransa'ya bilet alirsiniz gezersiniz. Hollanda bayık bir ülke, ucuz uyuşturucu ve öğrenci partilerinden hoşlanmıyorsanız size sosyal olarak verecek bir şeyi yok. Öyle bir Londra, New York vb beklemeyin. Hava berbat, sürekli soğuk, yiyecek bir şey yok varsa yoksa domuz patates. Yasal tatil günlerinin sayısı yüksek olmasa kimse buralarda durmaz. İnsanları da zaten mal gibi arkadaşlık veya başka sosyal ilişkiler kuramıyorlar.
Esiniz IT'de calisiyorsa Hollanda'da hem sirketler iyi, hem kariyer olanaklari iyi, hem de maaslar iyi. Begenmezseniz geri donersiniz, esiniz de yurtdisi tecrubesiyle daha iyi is bulur.

Son düzenleme:
Gelişim insanın bulunduğu yer ile doğru orantılıdır
İstediğiniz nedir beklentileriniz nelerdir bilemiyorum ama her halükarda siz eşiniz ve çocuğunuz burada olduğunuzdan daha ileride olacaktır

Ustteki mesajlara istinaden konu sahibesi, expat yani yabanci olarak hayatla gocmen olarak hayat cok farkli. Expatsaniz, diger yabancilarla arkadaslik ediyorsunuz. Nitelikli isgucundenseniz, ayrimciliga da pek ugramiyorsunuz. Ben ayrimciliga nerdeyse hic ugramadim diyebilirim. Ote yandan sosyal hayatta ayrimciliga ugrayabilirsiniz, ozellikle koyu tenliyseniz. Birazcik koyu tenliyseniz bile ev bulamiyorsunuz, insanlar sokakta suratiniza vebaliymissiniz gibi bakiyorlar. Afise edilen bohem, rahat, liberal hayat beyazsaniz, hatta sari sacliysaniz gecerli. Su yazdigim icin Allah affetsin ama bazen beyaz tenli olduguma sukrediyorum.

Derdiniz cocugun gelecegiyse, ben olsam giderdim. Zaten aile olarak gidiyorsunuz yalniz kalmazsiniz. Sizin de Ingilizceniz varsa, sizin gibi cocuklu ev kadini cok onlarla takilirsiniz. Ben Almanya'dayim tum is arkadaslarim Dogu Avrupali, esleri de sizin gibi. Ya dil kursuna gidiyorlar, ya cocukla ilgileniyorlar.

Ben olsam cocugumu ozel okula verirdim. British School var bir kere Amsterdam'da, o tek basina gelse bile yeter.

Ben olsam giderim. haftasonlarina Italya'ya Fransa'ya bilet alirsiniz gezersiniz. Esiniz IT'de calisiyorsa Hollanda'da hem sirketler iyi, hem kariyer olanaklari iyi, hem de maaslar iyi. Begenmezseniz geri donersiniz, esiniz de yurtdisi tecrubesiyle daha iyi is bulur.

En güzeli çalışan kadınlar için olanaklar geniş. Ben fırsatını bulsam dakika düşünmem şahsen. Kreşler 0-3 yaş arası, devlet okulu 3-4 yaşında yarım gün başlıyor sonra okul sonrası bakım hizmeti veren tonla yer var.
Yeme de yanında yat :)

:KK57:21.yuzyilda, Avrupa'nin gobeginde mi oluyor bunlar? Futursuzca Avrupa hayranligi yaparlardan degilimdir ama gercekten sasirdim.

Eveeeeeet
Gozlerimle gordum
Ben PhDdeyken Iranli bir cocuk, koyu renkliceydi yani Arap gibi degil ama bizim akca pakca dedigimiz turden de degildi. Yurttan gecmek icin ev ariyordu, bursu da iyiydi, 6 ay ev bulamadi. Dedim ya ben beyaz ve acik renkli oldugum icin insan yerine konuyorum.

Zenciler, Araplar, Hintliler koyu renkliler zaten cok asagilaniyor, siz saniyor musunuz ki Almanlar zenci gorduklerinde onlerini ilikliyorlar? Hos, burdaki Afrikalilarin, Araplarin da profili de cok dusuk. Afrikalilar sokakta uyusturucu satiyor. Araplar ayni balcik zihniyetler bulabildikleri kadar cok kadinla yatip kalkmaya calisiyor. Adam Avrupa'nin ortasinda yasiyor ama kafa hala Tunus'taki koy. Bunca yabancinin ne amacla AB'ye alindigini zaten anlayamadim.

Eveeeeeet
Gozlerimle gordum
Ben PhDdeyken Iranli bir cocuk, koyu renkliceydi yani Arap gibi degil ama bizim akca pakca dedigimiz turden de degildi. Yurttan gecmek icin ev ariyordu, bursu da iyiydi, 6 ay ev bulamadi.

Zenciler Araplar zaten cok asagilaniyor, siz saniyor musunuz ki Almanlar zenci gorduklerinde onlerini ilikliyorlar? Hos, burdaki Afrikalilarin, Araplarin da profili de cok dusuk. Afrikalilar sokakta uyusturucu satiyor. Araplar ayni balcik zihniyetler bulabildikleri kadar cok kadinla yatip kalkmaya calisiyor. Adam Avrupa'nin ortasinda yasiyor ama kafa hala Tunus'taki koy. Bunca yabancinin ne amacla AB'ye alindigini zaten anlayamadim.
Yani tabi ki ekstra saygi gostermelerini beklemem ama sirf renginden dolayi boylesi davranislar sergileyeceklerini aklima getirmezdim. Iranli'ya cok uzuldum, ne olursa olsun secimini yapmadigimiz ozelliklerimizden dolayi oteki olmak korkunc bir sey :(

Yani tabi ki ekstra saygi gostermelerini beklemem ama sirf renginden dolayi boylesi davranislar sergileyeceklerini aklima getirmezdim. Iranli'ya cok uzuldum, ne olursa olsun secimini yapmadigimiz ozelliklerimizden dolayi oteki olmak korkunc bir sey :KK43:

Yani konu sahibesine de yazdim, burasi oyle filmlerdeki gibi New York, Boston vs degil:kızgın:Avrupa kozmopolit degil, gayet bayici.

Almanlar, Avusturyalilar, Isvicreliler, Hollandalilar Avrupa'nin ve dunyanin redneckleri bence :bicak:

- Irkci ve fasitsler ama disari cok tolerantiz goruntusu veriyorlar
- Multecileri gosteris yapmak icin aldilar ama onlar da berbat davraniyorlar
- Ulkerleri gunessiz, b.k gibi, kendileri de b.k gibi zaten
- Ruhsuz, robot gibi, espriden eglenceden anlamayan tipler
- Muhendislik ve doktorlukta profesyonel olarak yetersizler, Bir Amerikali veya Kanadali muhendisle karsilastirmazsiniz bile. Dikkat ederseniz burda oyle buyuk yazilim sirketleri falan yok, Amazon, Google, Fb hep Silikon vadisinden.
Doktorlar zaten berbat, hicbir klinik tecrubeleri yok. Saglik sistemi daha da berbat, 3 hafta sonraya ancak randevu buluyorsunuz, o zamana da zaten iyilesmis oluyorsunuz.
- Musteri hizmetleri hic yok. Benim banka kartim calindi, aktar aktar 10dk ordan oraya oraya bekledim abartmiyorum.
- Servis sektoru yok, bir restorana gidiyorsun musteri geldi hizmet edelim anlayisi yok arkadaslari gelmis gibi davraniyorlar. Magazalardaki satis gorevlileri de ister al ister lam havasinda musteriyi taktiklari yok.

Ben de cantami alip yakinda ya daha guneye ya da daha kuzeye goc edicem az kaldi

Yani konu sahibesine de yazdim, burasi oyle filmlerdeki gibi New York, Boston vs degil:kızgın:Avrupa kozmopolit degil, gayet bayici.

Almanlar, Avusturyalilar, Isvicreliler, Hollandalilar Avrupa'nin ve dunyanin redneckleri bence :bicak:

- Muhendislik ve doktorlukta profesyonel olarak yetersizler, Bir Amerikali veya Kanadali muhendisle karsilastirmazsiniz bile. Dikkat ederseniz burda oyle buyuk yazilim sirketleri falan yok, Amazon, Google, Fb hep Silikon vadisinden.
Doktorlar zaten berbat, hicbir klinik tecrubeleri yok. Saglik sistemi daha da berbat, 3 hafta sonraya ancak randevu buluyorsunuz, o zamana da zaten iyilesmis oluyorsunuz.
- Musteri hizmetleri hic yok. Benim banka kartim calindi, aktar aktar 10dk ordan oraya oraya bekledim abartmiyorum.
- Servis sektoru yok, bir restorana gidiyorsun musteri geldi hizmet edelim anlayisi yok arkadaslari gelmis gibi davraniyorlar. Magazalardaki satis gorevlileri de ister al ister lam havasinda musteriyi taktiklari yok.

Ben de cantami alip yakinda ya daha guneye ya da daha kuzeye goc edicem az kaldi
ahahhaha :D Guney iyidir, guneye git bence. Ispanya, Italya dunyadaki cennetler:dondurma: Buna Turkiye'yi de eklerdim ama artik ben bile gidisattan korkuyorum acikcasi. Politikayi goz ardi etsem bile sosyolojik problemleri goz ardi edemiyorum.

:KK57:21.yuzyilda, Avrupa'nin gobeginde mi oluyor bunlar? Futursuzca Avrupa hayranligi yaparlardan degilimdir ama gercekten sasirdim.

Türk isimle ev aramaya ciksan sorun yasiyorsun. Esim ve ben ikimizde akademisyeniz. Gelirimizde iyi buraya göre ama Türk oldugumuzdan verilmedi bir kac ev. Bunu bazilari acik yüzüne de söylüyor. Kanunen irkcilik yasak belki ama bu insanlar irkci degil demek degildir. Birde tabi müslüman isen isin iki kat zor artik. Bunu burdaki yabanci olan is adamlari da söylüyor.

Bende hollanda dan tr ye geldim.. Ayni konuyu daha gecen esimle konusuyorduk.. Baya bir moraler yerle bir oldu.. Esimde belcikada yada hollandada iş bakiyor.. Kendisi haritaci ordada Türk şirketleri varmiş.. Sen istek yapsan ilk daha kolay olur filan diyor, ama ailemin durumu orda suan karışık.. Babam ALS hastası, erkek kardesim sözlenmek istiyor ve abimin evlili salantıda onunda iki cocugu var ve annem bakiyor.. Şirket herseyinizi karsilarsa gidin derim.. Bende esimden bunu istedim, ilk once sen git yerini ayarla sonra biz gelelim.. Şirket once seni kabul etsin dedim.. Bakalim herseyin hayirlisi.. Esiniz ne tür iş yapacak?

Türk isimle ev aramaya ciksan sorun yasiyorsun. Esim ve ben ikimizde akademisyeniz. Gelirimizde iyi buraya göre ama Türk oldugumuzdan verilmedi bir kac ev. Bunu bazilari acik yüzüne de söylüyor. Kanunen irkcilik yasak belki ama bu insanlar irkci degil demek degildir. Birde tabi müslüman isen isin iki kat zor artik. Bunu burdaki yabanci olan is adamlari da söylüyor.
Valla hem sasirdim hem uzuldum. Irkcilar her yerde vardir mutlaka ama bu kadar acikca soyleyebileceklerini dusunmemistim. Kendim musluman degilim ama dunyada var olan musluman imajindan cok rahatsizim, oyle seyler duyuyorum ki gercekten gelecekten endise duyuyorum. Sizin adiniza da cok uzuldum; umarim bir gun butun insanlar birbirini etiketlemeden yasamayi basarabilir.

Valla hem sasirdim hem uzuldum. Irkcilar her yerde vardir mutlaka ama bu kadar acikca soyleyebileceklerini dusunmemistim. Kendim musluman degilim ama dunyada var olan musluman imajindan cok rahatsizim, oyle seyler duyuyorum ki gercekten gelecekten endise duyuyorum. Sizin adiniza da cok uzuldum; umarim bir gun butun insanlar birbirini etiketlemeden bakmayi basarabilir.

Yani Türkiyede Avrupa icin hep toz pembe bir imaj cizilir ne dense. Sanki buraya gelince hersey kolay ve sorunsuz oluyormus gibi. Ama eskisi kadar is bulmak ve tutunmak da kolay degil. Biz burda dogup büyüdük okuduk calisiyoruz. almancam ve inglizcem bir cok Almaninkinden daha iyi ama gel gör ki ev bulma gibi islerde ayagina celme takiyorlar. Is yerlerindede ilerlemeni pek istemezler. Yani engel olabilseler olurlar bundan herkes emin olabilir. Aralarinda iyileri de var sükür. Beni rahatsiz eden: Eskiden annem basörtüsü ile sokaga cikarken kimse bakmazdi. Artik burda bir cok kisi ters ters bakiyor anneme. O tek basina disari ciksa acikcasi tedirgin oluyorum ister istemez.

Yani Türkiyede Avrupa icin hep toz pembe bir imaj cizilir ne dense. Sanki buraya gelince hersey kolay ve sorunsuz oluyormus gibi. Ama eskisi kadar is bulmak ve tutunmak da kolay degil. Biz burda dogup büyüdük okuduk calisiyoruz. almancam ve inglizcem bir cok Almaninkinden daha iyi ama gel gör ki ev bulma gibi islerde ayagina celme takiyorlar. Is yerlerindede ilerlemeni pek istemezler. Yani engel olabilseler olurlar bundan herkes emin olabilir. Aralarinda iyileri de var sükür. Beni rahatsiz eden: Eskiden annem basörtüsü ile sokaga cikarken kimse bakmazdi. Artik burda bir cok kisi ters ters bakiyor anneme. O tek basina disari ciksa acikcasi tedirgin oluyorum ister istemez.
Evet Turkiye'de soylediginiz gibi dusunen bir suru kisi var. Ben oyle dusunmuyordum ama boyle acik acik ayrimcilik yapildigini duydugumda sasirdim. Maalesef insanlarda korkunc bir genelleme hastaligi var ve gorunen o ki bu evrensel. Avrupa'da gecmiste pek cok irkci-ayrimci olaylar yasandi ama goruyorum ki sonuclarindan ders alan pek cikmamis. Annenizin ve sizin hep iyi insanlarla karsilasmanizi dilemekten baska bir sey elimden gelmiyor ne yazik ki.

La cherry su mesajlarına bı bak la

Evet Turkiye'de soylediginiz gibi dusunen bir suru kisi var. Ben oyle dusunmuyordum ama boyle acik acik ayrimcilik yapildigini duydugumda sasirdim. Maalesef insanlarda korkunc bir genelleme hastaligi var ve gorunen o ki bu evrensel. Avrupa'da gecmiste pek cok irkci-ayrimci olaylar yasandi ama goruyorum ki sonuclarindan ders alan pek cikmamis. Annenizin ve sizin hep iyi insanlarla karsilasmanizi dilemekten baska bir sey elimden gelmiyor ne yazik ki.

Tesekkür ederim. Eskiye göre daha cok irkcilik var. Bu hem siyasetten kaynakli hem gecim eskisine göre daha zor oldugu icin. Mesela bir akrabagim hollandada yasiyor. Gecen sene Hollanda ve Türkiye arasinda siyasi bir olaylar oldu. Kac yillik Hollandali komsusu selamini kesti (eskiden hep birbirlerine özel günlerde ufak tefek hediyeler yaparlardi). Insanlar artik daha mi tahamülsüz birbirine bilmiyorum. 2015 de gelen mültecilerden sonra avrupadaki tüm irkci partilerde artislar kaydedildi. Hatta bazilari simdi hükümetde bile. (ADMIN: Siyasi konular yasak oldugunu biliyorum,ama burdaki hayatin degisikligini hem oylamalarda görebiliyoruz,hem devamli burdaki Türklere o konular soruldugu icin eklemek istedim. Yani siyasi görüslere girmek gibi bir niyetim yok.Umarim ban yemem)

ben ingiltere'de okuyorum maaşallah diyeyim hiçbir şekilde ırkçılık yok ya da ben yaşamadım. o kadar şaşırdım ki diğer ülkelerde yabancıların gördüğü muameleye:oha: sorsan sözümona en çok onlar karşıdır ırkçılığa.

Cevap veren herkese çok teşekkür ederim.
Hem üzüldüm hem şaşırdım ve de iyice karıştım açıkcası .
Bu arada eşim mühendis, ben hemşireyim ama yabancı dilim yok, gidersem çalışmayı düşünmüyorum yani.
Eindhoven şehrinden bir şirket ile görüşüyor eşim, şehir ve iş ile ilgili herşey çok güzel anlatılıyor .
Kendi halimize yaşayan aktif sosyal hayatı olmayan insanlarız. Tabi ki eş dost değil kastettiğim .
Hak hukuk eğitim vs herşeyiyle çok güzel bir tablo çiziliyor bize . Böyle olması zaten iikillendirmişti biraz, şimdi sizlerin fikirleri ile iyice karıştım
Bu arada yurt dışına gitmeye hiç birzaman olumlu bakmadım hatta hiç düşünmedim bile ama şimdi mecbur düşünmem gerekiyor. Eşim ikna etmeye çalışıyor beni .

Back
X