• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yine bir kira meselesi siz napardınız

buyukkonusmamaliyim

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
28 Mayıs 2024
15
6
1
26
Şimdi ben kiracı bir öğrenciyim. Ev sahibim normalde her Ağustos ayında kira zammı yapar. Bu Ağustos ayında da yine kira güncellemesi hakkında konuşuyorduk ben 7 bin olan kiranın 11 - 11.5 bin civarında olmasını teklif ettim(Zaten burda buna muadil evler 13 civarı öyle çok ucuz teklif de değil bu) Kendisi de bana 10 bin yapalım o zaman yılbaşında tekrar konuşalım bu iyiliği unutma falan dedi. Yani teklifimden 1.500 TL civarında daha az kira alacak ama yılbaşında tekrar zam yapacaktı. Amma velakin kendisi yılbaşına az bir zaman kala vefat etti ve benim artık kirayı gönderdiğim yeni kişi kendisinin çocuğu. Şimdi vefat eden ev sahibim ile aramızda geçen bu konuşmayı söylemeli miyim? Vicdanen söylemem gerekiyor biliyorum ama bir yandan da öğrenciye neden yılda iki kez zam yaparsın diye içten içe kızıyorum. Neyse siz olsanız napardınız büyük ihtimalle söyleyeceğim bu arada sadece fikir almak istedim

yılbaşında tekrar konuşalım bu iyiliği unutma falan dedi. Yani teklifimden 1.500 TL civarında daha az kira alacak ama yılbaşında tekrar zam yapacaktı. Amma velakin kendisi yılbaşına az bir zaman kala vefat etti
dünya hayatı ne kadar geçici. Adam yılbaşı için plan yapmış ama yılbaşını göremeden ölmüş. Biz de bir sürü plan yapıyoruz, ama hangilerini gerçekleştireceğiz ömrümüz hangilerine yetecek Allah bilir. Bu konu beni duygulandırdı, düşündürdü. Ben olsam oğluna/kızına söylerdim bu arada.

Bu kızgınlığı rahmetliye hayattayken söylemeliydiniz. Sonuçta yaşasaydı zam yapacaktı. Mutlaka çocuğuna haber verin, hak yemeyin derim.
Haklısınız o an kal geldi ve ben bir şey diyemedim yaptığı şeyin iyilik olduğunu düşünüyordu. Bu arada 4. Yılım bu evde ve gerçekten kira artışı konusunda hep iyi niyetli davrandım. Önceki sene 2500 olan kiramı 7 bin yapmayı ben teklif ettim kendisi de şaşırmıştı. Maksat piyasanın altına oturmayayım hak geçmesindi amacım. Şu an fırsatçı biriymişim gibi görünsün istemem sadece genelde iyi niyetli adımlarım kazıklanmakla son buluyor

Şimdi ben kiracı bir öğrenciyim. Ev sahibim normalde her Ağustos ayında kira zammı yapar. Bu Ağustos ayında da yine kira güncellemesi hakkında konuşuyorduk ben 7 bin olan kiranın 11 - 11.5 bin civarında olmasını teklif ettim(Zaten burda buna muadil evler 13 civarı öyle çok ucuz teklif de değil bu) Kendisi de bana 10 bin yapalım o zaman yılbaşında tekrar konuşalım bu iyiliği unutma falan dedi. Yani teklifimden 1.500 TL civarında daha az kira alacak ama yılbaşında tekrar zam yapacaktı. Amma velakin kendisi yılbaşına az bir zaman kala vefat etti ve benim artık kirayı gönderdiğim yeni kişi kendisinin çocuğu. Şimdi vefat eden ev sahibim ile aramızda geçen bu konuşmayı söylemeli miyim? Vicdanen söylemem gerekiyor biliyorum ama bir yandan da öğrenciye neden yılda iki kez zam yaparsın diye içten içe kızıyorum. Neyse siz olsanız napardınız büyük ihtimalle söyleyeceğim bu arada sadece fikir almak istedim
Allah rahmet eylesin, haber vermelisiniz tabii. Vefat eden kişi artık hakkını arayamaz, onun hakkını yememek sizin göreviniz. Yılda 2 zam istemiyorsanız bunu ev sahibiniz hayattayken halletmeliydiniz.

Artık mülkün sahibi mirasçıları ya da mirasçısı..Rahmetli ile konuşmanızı anlatıp öyle devam edersiniz ..

Eğer vefat eden ev sahibiniz iyiliğiniz için ve öğrencidir diyerek tüfeden düşük zam yaptıysa yılbaşına kadar vicdanen sizin zamlı devam etmeniz bana daha mantıklı geliyor ancak hukuksal olarak galiba konu daha farklı.

Zaten alabileceği zam max %65 desek hesaplandığında 11,5a denk gelir. Sizden yaklaşık 4 ay boyunca 6bin eksik almış belki de 5 ay bu şekilde ödediniz o zaman 7.5 yapar. Hak olarak normal kirayı vermeniz gerek diye düşünürsek ağustosa kadar 12bin öderseniz zaten yapılması gereken yapılmış olur. Bunun üstünü kabul etmeyin ancak çocuklarına durumu iletmeniz gerekir vicdanen.

Back