İşe alımda ilk ön eleme üniversiteye göre yapılıyor.İşe girerken bitirdiğin üninin hiç bi katkısı yok tamamen kişinin durumu önemli .
Çok basit bakıyosunuz olaya.
Dediğiniz gibi olsa işgörüşmesi denen olayın ortadan kalkması lazım.
Okuduğu okul bitirdiği bölüm adı soyadı yazıyo e işverende maaşı saati yazar bakar eniyi okul arar gel başla der.
Niye demiyo çünkü bu kişinin normal hayatında nereli olduğu nerede oturduğu kelimeleri kullanışı oturup kalkması üstübaşı elini ayağını nereye nasıl koyduğu çok çok önemli.
Maaşa gelince bildiğiniz kıytırık bi dükkanda 5,6 bin maaş alanda var kurumsal bi firmada 1,500 lira ike çalışan mühendiste.
Basit mi bakıyorum??? Allah Allaaah... İş görüşmesi neden olmasın??
Orada var 10 bin ilan benim dediğim çok iyi firma sayısı zaten 200-300 onlara istinaden konuşuyorum. Onlar da CVlerden en göz alıcıları seçip, aralarından görüşmeye çağırıyor, sadece okul önemli diye ağzımdan bişey çıktı mı? Bir ilana 400-500 kişi başvuruyor, görüşecekleri kişi ile ilgili elemeyi neye göre yapıyorlar sizce? Okul ya da iş deneyimi. Geri kalan binlerce firmada okula bakmadan işyerine yakın mı, kadın mı erkek mi, az maaşa tav olur mu mantığı. Ben tüm firmalar okula bakıyor mu dedim ya da sadece okula bakıp alıyor mu dedim??? Adama müdür ilanı açıyor, atıyorum 10 Boğaziçili başvurdu o piti piti yapmıyor, görüşmeyle seçiyor en iyisini. Bakın Silikon vadisindeki en büyük firmalara çalışan portföyüne, en iyi okuldan adam alır. Yani en iyi okuldan mezun olanlar iyi firmalarca seçilir kısmının nesi benim basite indirgemem?
Ben İTÜ mezunu bir mühendisim, iyi yerde de çalıştım, kötüde de, çok çok iyi yerlerde staj da yaptım, abartısız 50-60iş görüşmesine gittim, görüştüm, envayi çeşit mülakata sınava girdim, bazı iş görüşmelerinde şehir dışına gittim diye sabah 9'da girip akşam 5'de çıktığımı bilirim, çok iyi dediğin yer üç kuruşa başla dedi, sırf İK mantığını anlamak için Mülakat teknikleri, İK semirlerine katıldım, yani olayı basite indirgemeyecek kadar çok bilgim var.
İşe alımda ilk ön eleme üniversiteye göre yapılıyor.
Özellikle düşük puanlı özel üniversitelerin çoğu mülakata bile çağrılmıyor.
ODTÜ, Boğaziçi vb. üniversite mezunları başvurmuşken Sabahattin Zaim Üniversitesi mezununu çoğu büyük kurumsal şirket çağırmaz.
Açıkçası triska hanım ben de arkadaşlar gibi düşünüyorum.Aktif olarak dil kullanması gerekiyosa firmayı temsil etmesi gerekiyosa toplantı/ yemek seyahat özel okul hatta öncesinde de kolej mezunu önceliklidir.
Banlanan üye samimi konuştu: Hayvan gibi polemik yaptımkonu polemiğe gidiyor yanlız, bu konu polemikten kapanırsa ne gülerim
herkes aile hekimin gibi düşünecek değil
herkes mutlu olacağı bölümü yazsın zaten
ama bilg müh olupta maaelesef işsiz insan çok, memleketin hali bu
Aktif olarak dil kullanması gerekiyosa firmayı temsil etmesi gerekiyosa toplantı/ yemek seyahat özel okul hatta öncesinde de kolej mezunu önceliklidir.
Arkadaslar tip okusun demis, iyi hos guzel ama herkes doktor olamaz ki, doktorluk puanla olmaz yani. Ayy daha buradan boyleyse cocugun ailesini dusunemiyorum. 500 puan almis genç, ne istedigini, o puani nicin aldigini da biliyordur
biliyor musun eşimin çalıştığı şirkette odtü mezunu mühendis arşivde çalışıyor ve aldığı ücret de 1300 tl...bil müh olup işsiz olan var da Boğaziçi mezunu olup işsiz olan yoktur herhalde.
bir de mühendislik de bir çok meslek gibi sevgiyle yapılıyor gerçekten.
seviyorsa bu mesleği çok başarılı da olur, çok mutlu da olur, mesleki tatmini de yüksek olur.
biliyor musun eşimin çalıştığı şirkette odtü mezunu mühendis arşivde çalışıyor ve aldığı ücret de 1300 tl...
sadece odtü boğaziçi vs mezunu olmak yetmiyor maalesef
şirket adını tabiki verememHangi şirket burası ki mühendislik mezunu adam 1300TL ye çalışıyormuş hem de ODTÜ den? Yani asgari ücret..
Yani mühendisler düşük başlıyor ülkede ama bu kadar da değil bence.
Bizim de yeni mühendisimiz var, yeni mezun ve hiçbir şey bilmiyor sadece bilir gibi yapıyor 2750TL alıyor.
Elbette okul sadece bir adım. O adam 35-40 yaşında o maaşı alıyorsa eğer hem de mühendislik bitirip başka sorunları vardır mezuniyetten sonra kendini aşamadığı.şirket adını tabiki veremem
ama bu adam yeni mezun değil
35-40 yaş aralığında
demek istediğim illa odtü mezunu diye çok iyi yerlerde çok iyi maaşlara çalışacak diye bir kaide yok, okul, bölüm vs ne kadar önemliyse, kişinin kendi yetenek ve çabası da o kadar önemli...
Nasil yok yahu? Kamuda evet yoktur da ozel sektör neredeyse tamamen mezun oldugu universiteye bakarİşe girerken bitirdiğin üninin hiç bi katkısı yok tamamen kişinin durumu önemli .
artık sorunları mı var kendisinde mi iş yok onu bilemiyorumElbette okul sadece bir adım. O adam 35-40 yaşında o maaşı alıyorsa eğer hem de mühendislik bitirip başka sorunları vardır mezuniyetten sonra kendini aşamadığı.
Benim çalıştığım yere birkaç yıl önce biri geldi. Adam Almanya doğumlu yani ana dili gibi Almanca biliyor. 15 yaşından sonra USA da yaşamış ana dili gibi İngilizce biliyor ama TR’ye gelmiş burada 1000TL maaşla başlamış bir yerde. Sonra bize geldi. Daha önceki iş yerinde 1000TL ye fit olan adam 1500 ye atlar misali başladı. 1 hafta sonra kendi bıraktı gitti. Bundan sonraki hayatında da çap atlayacağını sanmıyorum. İlk geldiğince çok karizmatik gelmişti gözüme 40 küsür yaşındaydı. Ama 1 günde dibe çekti kendini.Bu misal senin dediğin adamın da başka sorunları vardır hayatta onu tutuklu bırakan. Yoksa bitirdiği bölüme göre 5-6 katına katlaması lazım maaşını.
artık sorunları mı var kendisinde mi iş yok onu bilemiyorum
bir aile dostumuz var, iş makinesi fabrikası var 3 mühendis çalıştırıyor yanında, üçünden de illallah ediyor adam..
kendisi hiç okumamış ama dişiyle tırnağıyla gelmiş bu günlere, kendisini yetiştirmiş
ben bunlara 5000 tl maaş veriyorum ama her işi kendim yapmak zorunda kalıyorum dedi
geçen gün üçünü de çıkartmış işten
yani var böyle örnekler de...
o yüzden odtüden boğaziçinden mezun olması benim için herşey demek değil
adam okulu kazanana kadar hayvan gibi çalışmış ama sonra salmış kendini( belkide psikolojisi bozulmuş artık) okulu 7-8 senede bitirmiş
e bu adam bitirmiş mezun olmuş da, nasıl olmuş
iyi bir dereceyle bitirmek var vasat şekilde bitirmek var
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?