youtube’da oguzhan ulutas baya detayli anlatmis izleyebilirsiniz. ben hep suphelenip gitmemistim cok pismanim. bir de hep dikkat eksikligi diyince sadece odaklananamak dusunuluyor. ancak mesela sosyal kodlari okuyamamak da dehb belirtilerindenmis. bunu duyunca baya aydinlandim.Ben de kendimden şüpheleniyorum Yorumları takipteyim
"Sosyal kodları okuyamamak" biraz açıklar mısınız?youtube’da oguzhan ulutas baya detayli anlatmis izleyebilirsiniz. ben hep suphelenip gitmemistim cok pismanim. bir de hep dikkat eksikligi diyince sadece odaklananamak dusunuluyor. ancak mesela sosyal kodlari okuyamamak da dehb belirtilerindenmis. bunu duyunca baya aydinlandim.
dehb icin zaten normal bi insanin beyninde 2 sekme aciksa dehb’li birinin 100 sekme aciktir, bu yuzden cok yorucudur denir. sizde de olabilir. ben de kimsenin konusmalarini dinleyemiyorum bi noktada kopuyorum. surekli hayal kuruyorum. bi video izliyorum diyelim yarisinda kopup gidiyorum. sosyal kodlari okumamak da bildigim kadariyla biri sana kizar, kuser anlamazsin, imalari anlamazsin; sana dogrudan soylenirse anlarsin gibi gibi."Sosyal kodları okuyamamak" biraz açıklar mısınız?
Benim hayatım dağınık. Ben o yüzden şüpheleniyorum.
Örneğin yemek yapacağım. Sebzeleri yıkıyorum. (genelde bir iki sebzeyi dolaptan eksik çıkarmış olurum) yıkadıktan sonra tencereyi dolaptan çıkarıyorum. Dolabı boş görüp diyorum ki makinayı boşaltayım tencereleri dolaba yerleştireyim. Tencereleri yerleştirirken aklıma sebzeler geliyor. Sebzeyi doğrarken tencere de bi yandan ısınsın diyorum. Tencere ısınırken telefonda izlediğim şeye reklam giriyor onla uğraşıyorum. Tencere çok kızmış hemen yağ salça vs halledeyim. Aaa salça buzdolabında kaldı alayım. O sırada sebze doğrama işi yarım kaldı vs vs.
Bakın daha sebzeler tencerede kavrulamadı bile bir paragraf yazı oldu
Allahtan yemeklerimin tadı fena değildir.
Bütün hayatı böyle çok sekmeli yaşıyorum. Bilgisayar yavaşlıyor bir süre sonra. Aynı anda 100 şey düşünüyorum. Çok yorucu. Hep baş ağrım var.
Bende bu sorundan muzdarip birisiyim. Gerçekten de asla imalari anlamam. Çok iyi anlarsın der cevremdekiler ama bazı insanların tavırlarını ezberledigim için biliyorum. Fakat onun dışında genelde beni umursamıyor der insanlar oysa ben o an onu istemsizce dinlemem.dehb icin zaten normal bi insanin beyninde 2 sekme aciksa dehb’li birinin 100 sekme aciktir, bu yuzden cok yorucudur denir. sizde de olabilir. ben de kimsenin konusmalarini dinleyemiyorum bi noktada kopuyorum. surekli hayal kuruyorum. bi video izliyorum diyelim yarisinda kopup gidiyorum. sosyal kodlari okumamak da bildigim kadariyla biri sana kizar, kuser anlamazsin, imalari anlamazsin; sana dogrudan soylenirse anlarsin gibi gibi.
Ben de hep umursamaz vurdumduymaz bulunurdum. hatta psikiyatriste gitmeden once ailem dahi sende dikkat eksikligi yok umursamiyorsun umursayinca dinliyorsun diyorlardi ama zaten dikkat eksikligi olan bireyler ilgilendigi seyleri pur dikkat yani fazla odakli dinliyor geri kalan hicbir seye odaklanamiyor. benim odaklanamadigim sey o kadar fazla ki her seferinde ikaz edip ani yasamam imkansizBende bu sorundan muzdarip birisiyim. Gerçekten de asla imalari anlamam. Çok iyi anlarsın der cevremdekiler ama bazı insanların tavırlarını ezberledigim için biliyorum. Fakat onun dışında genelde beni umursamıyor der insanlar oysa ben o an onu istemsizce dinlemem.
Ben şu an şöyle çözüm buldum. O an ne yapıyorsam anı yaşamaya çalışıyorum.
Bir sonraki aşamayı geçmeden düşünmemeye çalışıyorum. Ama bunu yapmak için kendimi sıklıkla ikaz etmem gerekiyor.
Ben de hep umursamaz vurdumduymaz bulunurdum. hatta psikiyatriste gitmeden once ailem dahi sende dikkat eksikligi yok umursamiyorsun umursayinca dinliyorsun diyorlardi ama zaten dikkat eksikligi olan bireyler ilgilendigi seyleri pur dikkat yani fazla odakli dinliyor geri kalan hicbir seye odaklanamiyor. benim odaklanamadigim sey o kadar fazla ki her seferinde ikaz edip ani yasamam imkansiz
bazi seyleri aylarca erteliyorum bazenTam 2 gündür yapmam gereken bir iş var hala yapacagim. İkaz bu kadar yarıyor.
Dehb organik bir hastalıktır. Beyinde bulunan nörotransmitterlerin bozulan dengesine bağlı olarak ortaya çıkar.iyi aksamlar herkese, gectigimiz gunlerde dehb (dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu) tanisi aldim. hiperaktivite yok bende sadece dikkat eksikligi var. cocuklugumda farkinda degildim daha yeni yeni farkina vardim.
doktora gittim, gitmeye devam edecegim ancak doktorda da vakit kisitli biliyorsunuzdur. belki burda baska dehb olan vardir diye yazmak istedim. bana onereceginiz kitaplar ve dehb’le mucadele icin uyguladiginiz taktikler var mi? internette arastiriyorum ancak hep cocukluktaki dehb ile ilgili seyler cikiyor.
biliyorum zaten ilac kullanmaya basladim. kitabi bu konu hakkinda daha detayli bilgi edinmek ve bu konuda belki bazi taktikler vardir diye soruyorum.Dehb organik bir hastalıktır. Beyinde bulunan nörotransmitterlerin bozulan dengesine bağlı olarak ortaya çıkar.
Yani kitapla falan düzelmez. İlaç kullanmanız gerekiyor. Tek tedavisi bu. Tabi kesin olarak dehb iseniz.
Eğer başka nedenlerden dolayı odaklanmakta sorun yaşıyorsanız, orası ayrı tabi.
Harikayizbazi seyleri aylarca erteliyorum bazen
moxoyu duymustum ama bana onu yapmadi doktorum. bi form gibi biseyde test gibi doldurdum ve konustuk. ilaca basladim ben, ilerde duruma gore bakacagim doktorumun da tavsiyeleriyle.Konuyu takipteyim lütfen bilen uygulayan herkes atlamadan yazsın merakla bekliyorum
Acaba doktorla beraber süreci konustunuz mu yani tedavi olarak ilacla mı devam edeceksiniz yoksa baska tedavi yöntemi varmı?
Benimde bir süredir aklımda hatta moxo testi olarak arastırdım girmeyi dusunuyorum ama tedavi sürecim ilaçla ilerleyecek diye çekinip bir türlü gidemiyorum
Konunuzda ilaç kullanıyorum yazdığınızı görmedim, yorumları da okumadım eğer orada yazdıysanız, ondan direkt böyle söyledim.biliyorum zaten ilac kullanmaya basladim. kitabi bu konu hakkinda daha detayli bilgi edinmek ve bu konuda belki bazi taktikler vardir diye soruyorum.
tesekkur ederimKonunuzda ilaç kullanıyorum yazdığınızı görmedim, yorumları da okumadım eğer orada yazdıysanız, ondan direkt böyle söyledim.
Umarım faydalı bilgilere ulaşırsınız. Geçmiş olsun
Kendimde olduğundan ben de son zamanlarda şüphe etmeye başladım.iyi aksamlar herkese, gectigimiz gunlerde dehb (dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu) tanisi aldim. hiperaktivite yok bende sadece dikkat eksikligi var. cocuklugumda farkinda degildim daha yeni yeni farkina vardim.
doktora gittim, gitmeye devam edecegim ancak doktorda da vakit kisitli biliyorsunuzdur. belki burda baska dehb olan vardir diye yazmak istedim. bana onereceginiz kitaplar ve dehb’le mucadele icin uyguladiginiz taktikler var mi? internette arastiriyorum ancak hep cocukluktaki dehb ile ilgili seyler cikiyor.
su an dehb’in tam yerinde duramama anindayim sonra uzun uzun cevap yazicam sizeKendimde olduğundan ben de son zamanlarda şüphe etmeye başladım.
Ben ki ilkokuldan beri çalışma masasının başından kalkmayan,zamanında okuma rekorları kırmış, liseye kadar üstün başarılarla gelmiş birisi olarak, şuanki çalışma yaşamımda ve bireysel hayatımda resmen beyinsel,ruhsal ve psikolojik olarak dipleri görmekteyim.
Başladığım işleri yarıda bırakmam (spora başlayıp 3 ay gidip bırakma, en çok yapmayı istediğim hobiye başladıktan sonra devam ettirememe,eskiden kitap delisiyken şimdi ise 10 sayfaya zar zor odaklanabilmem).
İnsanlarla olan ilişkilerimde sıkıntılar yaşama, ani öfke patlamaları,dürtüsellik (göz teması kurmaktan kaçınmak mesela bu hastalığın belirtilerinden biriymiş ve sosyal fobi ile çok görülürmüş sizde var mı bu durum)
İnsanlarla iletişimlerde umursamamazlığım çok olmaya başladı ve beni rahatsız ediyo artık.
İlgim çok kısa sürede dağılıyo,şuan tez yazıyorum ama nasıl zul geliyor,çalışmayı o kadar seven eski benden şuan eser kalmadı.
Son 3 yılım böyle, herhangi bir şeyle ilgili çalışmak işkenceye dönüştü.
İşleri erteliyorum (kişisel veya iş yeri) ve bana zarar vermeye başladı üstünden gelemiyorum.
Teşhis kesin olarak koyulmamıştı doktor tarafından ancak bunları okuduğumda bi acaba demedim değil.Çok fazla örtüşüyor belirtileriyle.
Yazın psikiyatriste gidip muayene olmuştum, bu belirtlerle birlikte içimden hiçbir şey yapma isteği gelmiyo diyip anlatmıştım ve majör depresyon tanısı ve dikkat eksikliği başlamış diyip antidepresan başlattıydı bana.Tedaviyi reddetmeyip devam ettirdim halen daha devam ediyo, dopamin üzerine etkili olanlardan yazdı.
Baya fark görmeye başladım,odaklanmama çok iyi geldi ancak bu dehbnin sosyal sorunlarına henüz çözüm olabilmiş değil.
Hala elim kitaplara gitmiyo.
Dehb’nin beyinde etki ettiği yer frontal korteksmiş bu arada, dopaminlerimizin azalmasından mütevellit bünye şaşıyor yani:)
Yalnız değilsiniz,yetişkin dehb çok yaygınlaştı.Ancak kimse gidip tanı alamıyor,o yüzden toplumda bireyler kendilerinde olduklarının farkında değiller bile.
Siz çok şanslısınız,tanıyı doktorunuz koymuş.Tedavisi ilaç ve farkındalıkla mümkün diyorlar.İnşallah bu durum bize engel değil güzel bir farklılık olarak etki eder.Bu durumu avantaja çevirebilir miyiz acaba?
Bitiremediğim ve yarım bıraktığım tüm işlerimi bi sihirli çubukla tamamlamak şuan tek dileğim:) Bir de eski kitap delisi ben’e geri dönebilmek.Ah keşkeee…
cok tesekkur ederim bu tur seyler ariyordumKardelen C. Ergin (@hiperaktifbirisi) • Instagram photos and videos
7,845 Followers, 115 Following, 207 Posts - See Instagram photos and videos from Kardelen C. Ergin (@hiperaktifbirisi)www.instagram.com
kendi sürecinden yararlanarak yetişkin dehb hakkında bilimsel bilgiler veren psikoloji masterı olan bir kadının hesabı. işinize yarar bilgiler edinebileceğinizi düşünüyorum.