Yemek yemek yemek

BalYapanSinek

Aktif Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2018
367
461
53
Eskişehir
Kızlar, mutlu bir gün geçiriyorsunuzdur umarım. Daha önce de belirtmiştim, yeni evliyim henüz 1 ay olmadı. Ama 1 senedir falan eşimle aynı evde yaşıyorduk. Evlenmeden önce idare ediyorduk yemek olayını. Haftanın bir günü eşimin ailesindeydik. Bazen dışarda yiyorduk ya da eve sipariş ediyorduk. Nadiren yapmışımdır yemek. Daha çok meze hazırlamayı biliyorum. Şimdi evlendik ve ona güzel şeyler hazırlamak istiyorum ama eşim de çok yemek yiyen ve seçen bir insan değil. Akşam tost da yapsam yer eline sağlık aşkım der. O yüzden bir tencere yemek yapsam da yetiyor ona hatta elim biraz bol maalesef çok artıyor yemek. Bir gün yediği yemeği ertesi gün yemekten pek hoşlanmıyor eşim. Tabi yiyor ama çok keyif alarak değil. Daha fırın alamadık. Malum her şeyin fiyatı iki katına çıktı bu dönem. Birkaç ay sonra alabiliriz. Yapacak yemek bulamıyorum şaka gibi. Evimiz markete falan çok uzak. O yüzden bazı akşamlar eşimle gidip alışveriş yapıyoruz ama dolapta çürümesin ziyan olmasın sebzeler diye azar azar alıyoruz. Ve gerçekten her şey aşırı pahalı olmaya başladı. Durumumuz iyi çok şükür ama fazla sebzeler çürüyünce çok üzülüyorum. Yemek yapmak denilince aklıma sadece kuru fasülye ve nohut geliyor. Onları haşlayıp dondurucuya atmıştım habire yaptığım için bittiler Her gün böyle güzel yemekler nasıl hazırlıyorsunuz ya? Yemek yapayım diyorum bazen bakıyorum bir şey eksik dolapta. Gidip alayım desem git gel 1 saatim yolda geçiyor. Bakkalda falan da her şey satılmıyor malum. Tek başıma yaşarken ne kolaydı. Kuru ekmek yiyip doyuyordum hatta öğrencilik dönemimde kurtlanmış pirinçle pilav yapıp yediğim bile olmuştu Ay yine uzatmışım çok. Özetle çok yemek yemeyen,bir tabak yemekle doyan bir eş için neler yapabilirim? Fırın kullanmamı gerektirmeyecek yemek isimleri alabilir miyim sizden?

Sebzeleri çürütüyorsan sebzeli güveç en basit yemek. Tek tek ne yazalım canın. Gir internete ne tarifler var. Günün yemeği günün menüsü falan yaz. Ohooooo...

Yaptığınız yemeği o akşamlık ayırın, kalanını kaynar halde kavonoza koyup sıkıca kapatın, soğuyunca da buzdolabına kaldırın. Konserve yapmış oldunuz, sonra açıp yersiniz, zamandan da kazanırsınız. Yemek planını da haftasonu yapıp ona göre alışveriş yapın. Her gün yemek düşünmeye gerek kalmaz böylece.

Sebzeleri çürütüyorsan sebzeli güveç en basit yemek. Tek tek ne yazalım canın. Gir internete ne tarifler var. Günün yemeği günün menüsü falan yaz. Ohooooo...
Bakıyorum zaten genelde. Yapmaya da çalışıyorum az çok. Ama çok becerikli de değilim maslesef. Böyle pratik şeyler yapıyorum işte mantardı patlıcandı işte dediğim gibi nohut fasülye ama bakıyorum millet döktürüyor maşallah. Hele bu etli köfteli şeyleri pişiremiyorum hiç. Çiğ kalıyor içi. Anlamıyorum tariflere de uyuyorum.

tek cesit yemek yap, az yap, madem meze yapiyorsun.

artan sebzeleri de turlu yemegi veya sebzeli kavurma, sebzeli noddle gibi yemekler yaparak bir cok sebzeyi karistir gitsin.

benim de su an firinim yok, firin gercekten cok rahat oluyor ya tek cesit yemek yapilacagi zaman.

Ben 8 yillik evliyim hala bazen günler ne yapacağımı sasiririm cok zorda kalırsam biraz baget kızartır biraz pilav ve salata...o günü kurtarırm sanada tavsiye ederim cokta pratik

Böyle yapınca kaç gün kalıyor, sebze yemeklerini mi böyle saklıyoruz ?

Kadınlar kulübündede yemek bölümü var ordan bakabilirsiniz
Bin çeşit yemek var hangi birini yazabilirizki :)
Az önce baktım da pek marifetli değilim yemek konusunda. Çok güzel yemekler var orada kendime de güvenemiyorum bir türlü. I yüzden hep basite kaçıyorum.

Benim eşimde öyle.
Haftalık menü yap. Ona göre malzeme al.

Bulgur köftesi yoğurtlu.
Mantı
Bulgur pilavı
Patlıcanlı sebzeli türlü
Tavuk kavurma
Tavuk sis.
Taze fasulye.
Pirinç pilavı
Sarma
Dolma
Corba
Bamya
Karnıyarık
Içli köfte.

Nefs ymk tariflerinde tek tek ara.
Evdeki malzemeye göre.

Teşekkür ederim. Ya artık her şey çok basitleşti internette her yerde tarifleri var. Ama benim elimin mi lezzeti yok anlamadım. Daima hatalı eksik yapıyorum. Köfte yapsam içi çiğ kalır,dolma yapam kuş üzümü fazla kaçar tatlı olur ya da suyunu az koyarım yanar dolmalar, patlıcan yapsam acısını tam çıkarmamış olur. Yapa yapa mı alışıyor buna ya. Kendimi beceriksiz hissediyorum gerçekten

Yemeğin ana malzemesi olan şey dışında neler eksik olabilir ki?

Mesela sebze yemeği yapacaksınız, soğan, salça, yağ, belki biraz kıyma ve biraz da baharat lazım. Kıymayı yemeklere katmak üzere kavurup saklama kabıyla dondurucuya koyarsanız elinizin altında olur bozulmaz da. İstediğiniz kadar içinden alır kalanını geri koyarsınız. Soğan, salça, yağ, baharat zaten kolay kolay bozulmaz. O nedenle biraz fazlaca alabilirsiniz.

Bu malzemelerle, şu mevsimde kabak, karnabahar, ıspanak gibi yemekler yapabilirsiniz. Yanına çorba/yoğurt/makarna/pilav uyar.

Sebze dışında İzmir köfte ya da patates oturtma(kıymalı patates) yapabilirsiniz. Yuvarlak ve biraz pirinçli köfteler yapıp patates, bezelye ve havuçla salçalı/salçasız pişirebilirsiniz, aynısı kuşbaşı tavukla da olur. Biber/kabak dolma yapabilirsiniz. Yanına salata/yoğurt/komposto/turşu uyar.

Tavuk bonfile alıp sote, kremalı/mantarlı/körili tavuk yapabilirsiniz. But, baget alıp tencerede tavuklu salçalı yemek yapabilirsiniz. Pilav/makarna/salata uyar.

Çorbalardan mercimek, şehriye, domates, tarhana yapabilirsiniz. Yanına da ton balıklı/ızgara tavuklu/peynirli/cevizli salata yapabilirsiniz. Hafif bir akşam yemeği olur.

Balık alıp pişirebilirsiniz. Kızartma sevmiyorsanız ızgara gibi yaparsınız ocakta. Ya da seramik/teflon tencereye koyup kapağı kapalı pişirirseniz fırında buğulama gibi olur. Hamsiyi hamsi tava yapar gibi yağlı kağıdın üzerine dizip üstünü de kapatıp az yağla tavada pişirebilirsiniz. Yanına salata/turşu/içecek ve taze ekmekle gayet doyurucu olur.

Kıymayı kavursam buzluğa atsam çözülmesini beklemeden yemeğin içine ekleyebilir miyim peki?

beş günlük plan yap. örneğin bir gün bezelye pilav, ikinci gün tavuk erişte, üçüncü gün köfte makarna, dördüncü gün mantar sote bulgur vs. bu yemeklerin malzemelerini liste yapıp haftasonu bir gün gidip toptan al sürekli bakkala markete gitmek zorunda kalma. elin zamanla alışır lezzetlenir merak etme. kolay gelsin

Benim eşimde yemek seçmez ama bazen bende şaşırıyorum ne yapsam diye.Biz de iki kişiyiz ve annemden büyük sofralar için yemeklere alıştğımdan ilk başlarda iki kişilik pişirmesi zor oluyordu.Zamanla alıştım.
Mesela dün şehriyeli erişte yemeği yaptım yanına bulgur pilavı cacık. Belki fikir olur sana.

Kıymayı kavursam buzluğa atsam çözülmesini beklemeden yemeğin içine ekleyebilir miyim peki?
Evet o yüzden kavurarak koymak daha pratik. Zaten tane tane oluyor, o nedenle bölmeye gerek olmuyor. Kaşıkla alabilirsiniz istediğiniz kadarını.

İyice kavurup tuz koyup kavanozla oda sıcaklığında saklayanlar bile var.

Aynı şekilde kuşbaşı eti de(ben kuşbaşının daha minik ve yağsız olan sote denilenini alıyorum) topluca pişirip buzdolabı poşetlerine yayarak (ince olacak şekilde) paylaştırarak koyuyorum buzluğa. Çıkarınca teflon tencerede kısık ateşte ısıtıp dürüm yapıyoruz ya da patates kızartıp yoğurt ve salça sos ile birlikte çökertme kebabı yapmış oluyorum. Poşetin yarısını bölüp tencere yemeğinin içine katıyorum pişerken (nohut, kuru fasülye vs).

Şimdiki aklım olsa eve buzdolabı yerine buzluk alırdım, o derece :)
Geçen pazara gittim. Ispanak, pırasa aldım, yıkadım, doğradım hooop buzluğa.
Zaten evde daimi olarak kavrulmuş kıyma ve kuşbaşı pişirdiğim eti bulundururum.
Kıymalı ıspanak, kıymalı patates yapmak böylece 5 dakika.
Zeytinyağlı pırasa yapmak 5 dakika :)
Tencere yemeğinde uzun uzun ve ağır ateşte pişmeyen yemek olmadıkça etin pişme kıvamı beni de tatmin etmiyor. O yüzden öncesinde kavrulmuş, pişmiş kullanmak daha doğru geliyor.
Haftasonu 1-2 saat vakit ayırıp et/kıyma kavuruyorum.
Soğan doğruyorum, buzluğa atıyorum.
Bazen havuç falan robotta rendeleyip vakumlu kaba koyup salata için onu da dolapta hazırda bekletmiş oluyorum :)
Haftasonu iki çeşit çorba yapıp, kaynar halde 1 litrelik kavanozlara koyuyorum. Bir gün birini diğer gün birini acıyorum vs...
Zamanla pratiklik kazanacaksınız. Ama çürütmek istemediğiniz sebzelerin buzluk saklama koşullarını öğrenip bundan faydalanın derim.

Eşim asla bugün yenilen yemeği açta olsa yarın yemez
Ben yemek yaparım elim boldur bolca yaparım mesela karnıyarık 10 tane yaparım 6 tanesini poşetlere koyar buzluğa atarım yemek yapmak istemediğim zaman hemen çıkartır tencereye dizerim yeni yapışmış gibi olur eşim anlamaz bile daha önceden yaptığımı
Bu arada 2 sene boyunca fırınım yoktu çalışıyorduk ihtiyaçtan duymadık hiç çünkğ fırında yapılan herşey tavada tencerede yapılıyor ..
Yemek normalde hiç bilmezdim ama iyiki nefis yemek tarifleri sitesi var bayadır herşeyi ordan bakarak yaparım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…