Yemek yapma fobisi

yeniuye01

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
16 Kasım 2014
732
362
103
Dalga geçmeyin lütfen. Hani başkalarına anlamsız gelen fobiler vardır ya bende de bu fobi var. Siz aman onda ne var diyebilirsiniz ve diyeceksiniz ama mesela bende sizin gibi korkuyorum dediğiniz şeye aman ne var onda diyebilirim.
Konuya gelirsek matematik işlemlerini( elbette çok abartılı olmadığı sürece ) kafadan yaparım, kanuni durumlarda iyiyim, bilgisayarı takır takır kullanır yetmedi içini açar tamire kalkarım vs vs. Yani bence kafası çalışan biriyim. Ama gel gör ki akşama ne yemek yapsam diye düşününce kafada şalter iniyor. Yok arkadaş çalışmıyor. Boş boş bakıyorum. Yemek nedir sorusundan öteye geçemiyorum. Hadi zor zahmet yemek buldum diyelim bu seferde o yemek pişene kadar gerim gerim geriliyorum.
Tahminim bunun sebebi çocuklukta. Ben küçükken abilerimle bir aradaydık. Yengelerden biri beni istemedi evde. Bildiğiniz istemedi. İlkokula gidiyordum daha. Ne suç işledim inanın bilmiyorum ki çocuk ne suç işleyebilir? Çok da sakin bie çocuktum akrabalar bile söyler hala. Bu yenge beni bakışıyla, yalnız bulursa diliyle döverdi resmen. Onun yüzünden, onunla karşılaşmamak için buz gibi odalara saklanır kimseyle görüşmezdim, orada uyurdum. Bir kişide aman Ali Rıza efendi tadımız kaçmasın diye itiraz etmedi bu duruma. Anlayacağınız gariban bir çocuk olarak büyüdüm. Bu durumda bırakın mutfağı salona bile çıkmazdım bişey demesin diye. Az bişey akşam yemeği yer, ortalıktan kaybolurdum. Sanıyorum bu sebeple bir yaştan sonra gelişimim de ilerlemedi çok zayıf bir çocuk olarak kaldım. Boyum kısa kaldı. Kızmasın diye haliyle mutfağa da girmezdim , odaları da mutfakla yanyanaydı. Su bile almaya girsem parmak ucumda girer çıkardım. Çıkıp gürültü yapıyorsun diye kızmasın isterdim. Falan falan işte. Onlar evde yokken mutfağa girer makarna yapardım mesrla. Ama annem der arada, o kadın yüzünden çocuğum babasının ekmeğini bile zor yerdi diye. Hiç birşey yapmadı değil ailem ama karşıdaki laftan anlayan biri değildi. Çok sinsiydi zaten, kimse yokken yapardı yapacağını.
Özetle tahminim bu kadın yüzünden hayatımda pek çok sorun yaşadım ve psikolojik olarakk hala yaşıyorum( yıllardır görmedim boşandı abimle ama rüyamda kavga eder, bazen döverim). Yıllarca arkadaşım olmadı, ezik kaldım falan . Bu sorunlardan biri de galiba bu mutfak mevzusu. Bunu yeni fark ediyorum. Mutfağa giresim bile yok. Vakit geçirirken mutfakta bunalıyorum . Çok dağınık zaten. Güzel mutfakları görünce özeniyorum, güzel yemek yapanları görünce de özeniyorum ama yok ben bir an önce kaçmak istiyorum oradan. Bu arada yapınca güzel yemek yaparım ama bu huy yüzünden tecrübe kazanamıyorum. Haftada 2 kez en az dışarıda yemek yiyoruz ve bu da sağlıksız biliyorum ama yenemiyorum bunu. Saatler öncesinden geriliyorum. Tıpta ismi de var bu fobinin.
Evlenmeden öncede böyleydim. Annemin dediğinden çıkmazdım mutfakta. Kendim ufak tefek şeyler dışında bir şey yaptığım nadirdir, kurabiye, patlıcan salatası, makarna, kısır vs
Evlenirken en büyük korkum pilav yapmaktı. Kimden duyduysam en zor yemek pilavdir diye, korktum. İlk kez annem olmadan yaptığım yemekelrden biri pilavdı. İnat ettim. Ve ilginç ki kaç yıllık evliyim, evlendiğimden beri yaparım ve lapa olmafı hiç. Belki yumuşak olmuştur ki o da bir elin parmağını geçmez. Herkeste çok beğenir çok şükür.
Uzun oldu kusura bakmayın ama lütfen yardım edin nasıl yenerim bunu. Destek olun bana. Utanıyorum artık herkesten. Bir yere gitsem gerekseyemek yapamam insanlar ayıplar beni diye stres yapıyorum. 2 yıldır belki yeni kek yaptım geçen gün. Ama tecrübesiz olunca içi azzııcık hamur kaldı. Çorba bile stres yahu
Yardım lütfen

Ev ustune ev olmuyor işte illa ayni evde yasamak diye tutturunca erkek ailesi boyle aslinda herkes mutsuz .. sen annenler yengen .. herkesin kendi evi olsun ne merakliyiz beraber yasamaya .. hayati birbirimize zehir etmeye
..Yemek için üzerine git .. vakit buldukça yap yemek zevk almaya çalış anca öyle yenersin ..

Çocukluğuna üzüldüm canım.İnsan o ş.siz kadına ne diyeceğini bilemiyor.

Haftada iki gün çıkıyormuşsunuz ya.Onu kademeli olarak bire indirmeyi düşünsen?Bi de kolay ve pratik yemekler yapsan,denemişsindir ama komik videolar,şarkı vs eşliğinde yapsan belki o sıkıntıyı unutursun

Fobi konusunu anlıyorum. Çok saçma biliyorsun ama olmuyor. Kendini ikna edemiyorsun, elin ayağın terliyor, nefesin daralıyor, uzaklaşmak istiyorsun. O yüzden üzerine git falan demeyeceğim olmayacak çünkü. Fobin varsa ya kaçarsın ya destek alırsın başka şansın yok. Kaçamayacağına göre, en azından şu yemek tabletleri çıkıp bizi pişirme dersinden kurtarana kadar, destek alman lazım.

Ailende de iyi yokmuş ya ne demek suyuna gitmek? Diyememişler mi siz gidin karışma çocuğuma? Anneniz babanız nasıl rahat etmiş siz açken anlamadım. Yenge belli manyakmış yani. Mutfak değil korkunç olan ayrıca o kadın, aileniz. Yemeklerle küsmeyin. Aksine canınız ne istiyorsa gidin yapın. Nefis yemek tarifleri var mesela müthiştir her tarifi tutar bende yapın yapın yiyin. Acısını çıkartın o günlerin. Sıcacık salon yapın oturun keyif yapın. Herkes kendi pisliğinde boğulsun. Mutfağa dekor yapın hatta hoşunuza gider belki. Ben aynalar astım, çiçekler koydum, mumlar aldım masama. İçeri girince gözünüz açılsın.

Ya ben yengeye cok gıcık oldum. Dövesim geldi resmen. Ben olsam arar bulur içimi dökerdim.
Benim eltim de görümcemin kızını buldugu yerde sıkıştırır. Kız da hiç sesini çıkaramaz.
Çok sessiz bir çocuktum. Bugüne kadar kimseye fiske vurmuş insan değilim hatta. Arada rüyamda dövüyorum ama Allah a havale ettim o gereksiz için artık üzülmek istemiyorum. Çok ama çok kötü kalpli bir insan. Yeğenlerimi göstermemek için çabaladı. Başarılı olamadı. Ortada küfür olsa vs tamam o da yok. Sadece yaklaşık 6 yıl falan sonunda evden gidin dedim bunlara. Sonrada çıkıp gittiler zaten. Onun hıncı kaldı içinde. Kendisi yaparken iyiydi ben yıllar sonra ses çıkarınca zoruna gitti hanımın

Sizin yenge de ferhunde gibiymiş zaten.
Bence yemek tarifleri videolarını izledikçe insanın yapası geliyo şevki artıyor. Yaptıkça daha da yapmak istiyprsun yeni şeyler denemek filan. Her gün ne yemek yapacağını bilmiyorsan da internette bugun ne pişirsem yazdığınız zaman menüler çıkıyor. Bildiklerinizle ve elinizde olan malzemelerle kendi menünüzü çıkarabilirsiniz.

Kendimle inatlaşmamlazım

Ayda 2 ye düşürmek istiyorum. Maddi olarak da sağlıkolarak sa battık. Videolar, sesli kitaplar falan açıyorum. Hani ekrana bakmamı gerektirmeyecek şeyler.
Kimsenin günahını almak istemem ama başkası aklıma gelmiyor. Bu kadın bana zarar vermek için fırsatı kaçırmazdı. bi tane iyi kötü radyo almış babam, onlarda ayrı eve çıkmıştı galiba emin değilim. Mutfağa koydum bu radyoyu hani dinlemek için. Bigün bi baktım anteni ortadan kırılmış başkası niye yapsın belli kasıtlı yapılmış

Yengeniz sizin çocukluğunuzu harcarken anneniz neredeydi peki
Kimse yokken yapardı yapacağını. Annem de babamda diğerleri de herkes konuştu ama kadın inanın laftan anlamazdı. Hatta insanlar konulunca hıncını kundaktaki bebeğinden çıkartırdı. İnsanlar o yüzden kızdırmak istemezdi. 90larda şimdiki gibi değildi , aman yuva bozulmasın olayı daha yaygındı. Bebeği dövmesin diye susarlardı

Haklısınız teşekkürler

Kadın bize kızıp bebeği döverdi. Böyle man yak bir kadındı.
O uygulamayı indirdim . Onlarca tarif ekledim de yapacak cesaretim yok. Hep kaçış bahaneleri uyduruyorum
Mutfağınıza çok özendim benimde öyle olur umarım

Ne pişirsemdiye düşününce iptal oluyorum. Dediğiniz gibi internette aratıyorum ama tıkanıp kalıyorum resmen. Tek çare mutfağa dalmak galiba. Haftasonu zor bir şey yapayım denemek ve korkumu yenmek için.
Yemek videolarını sevmem açıkçası , izledikçe acıkıyorum , hemen önümde olsun istiyorum. Şekerim düşüyor

Yaa ne tatlısınız mutfak fobisi olabilir tabi =) ben size tavsiyeler vereceğim merak etmeyin (Mesleğim bu özelden yazın, tarif de paylasorım =) işin psikolojik kısmı zor o konuda da yardım alsanız rahatlarsınız, eminim =)
Şimdi öncelikle mutfagınızı güzel Br temizliyoruz ve tezgahınız oldukca bos olsun. Yenilik, genişlik ferahlık hissi verir. Acık renkler de öneririm.
İkincil olarak yemek yapmak sizin göreviniz değil ve bizler evimizde iyi yemekler yapmak zorunda değiliz yemek bazen tutar bazen tutmaz bu profesyoneller için bile böle ise varsın lapa olsun pilavlar
Şöle düşünmekte fayda var dısarıda kullanılan yağlar genelde sahlıga zararlı olabiliyor. Evde yapmak cok daha güvenli.
Mutfak esinizlr beraber eğlenceli vakit gecirebileceğiniz, özgür ve özgün olabileceğiniz bir alan. Yemeği sevdiyiniz seylerden baslayın. YouTube ta refika nın videoları var mesela oradan göre göre ne yapacağınıza dair bir ısık yanar o gün için ama genel olarak evde ne varsa o değerlendirilir böylece cok düşünmenize gerek kalmaz.
Sektörde calısmıs biri olarak söylüyorum bu işin tek bir formülü var denemek ve denemekten korkmamak =) sizin kekinizin daha güzel olması için 2.belki 3.keze ihtiyacı var. Göre göre dokuna dokuna olur bu işler =)

Ne demişler emek olmadan yemek olmaz
Evinize pazar yakın ise haftalık pazar alışverişi yaparak ne yapacağınız kafanızda bir hafta boyunca hemen hemen belli olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…