• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yemek yapma fobisi

O yengeyi Allah bildiği gibi yapsın. Elbet yaptıklarının karşılığını görecek.

Ben yemek yapmayı sevmeme rağmen hergün ne yapacağım sıkıntısı yaşıyordum. Bunu haftalık pazar alışverişi yaparak ve yemek listesi hazırlayarak çözdüm .

Yemekleri 2 günlük yapıyorum, et, sebze,bakliyat mevsime göre balık diye belirleyince yapması daha kolay oluyor.

Nefis yemek tariflerinde, yemeklerin yapılış videoları da oluyor size yaparken yardımcı olur muhakkak. Başta basit yemeklerden başlayın yapa yapa eliniz alışır. Birde ben yemek yada evde herhangi bir iş yaparken hep birşeyler dinleniyorum,iyi oluyor.
Allah a havale ettim onu.
O uygulama var çok güzel gerçekten ama işte başlamak sorun oluyor. Pazardan yapsam nasıl olur sizce ?
Bende pazardan bikaç günlük yemek yapayım diyorum. Bazı arkadaşlarım 5 günlük falan yapıyoruz diyorlar. Utanıyorum sormaya hangi yemek diye.Hangi yemekler dayanır sizce ? Dışarıda yemekten daha iyidir sonuçta. Zamanla fobimi yenince 2 günlük hatta günlük yapmaya başlarım inşAllah

O uygulama var çok güzel gerçekten ama işte başlamak sorun oluyor. Pazardan yapsam nasıl olur sizce ?
Bende pazardan bikaç günlük yemek yapayım diyorum. Bazı arkadaşlarım 5 günlük falan yapıyoruz diyorlar. Utanıyorum sormaya hangi yemek diye.Hangi yemekler dayanır sizce ? Dışarıda yemekten daha iyidir sonuçta. Zamanla fobimi yenince 2 günlük hatta günlük yapmaya başlarım inşAllah
Basit patates yemegi yap 3 gun yersin

Sizin fobiniz yemek yapmak degıl kı sindirilmek ezilmek aşağılanıp hor görülmek. Bunu da ıkı vıdeo ızleyıp zorla kendınıze ezıyet edıp yemek yapmaya zorlamakla aşamayacagınız aşikar. Hanı cocuklugunuza ınelım dıye klıse bır psıkolog sozu varya belkı de yardım alsanız o bastırılmıs cocukluk duygularınız acıga cıkacak sorun kekten börekten çorbadan ıbaret olmadıgı ortaya dökülecek. Sız kendı evınızde mutfagınızda bıle rahat hıssetmıyorsunuz. Belkı bı kek yapacaksınız extra malzeme koyarken bıle ıkı kere dusuneceksınız belkı de kakao koymak bıle sızı tedırgın edecek o anda. Kalıpların dısına cıkıyorsunuz cunku. Eger ımkanınız varsa ozelde yoksa devlet hastanesı psıkologundan lutfen yardım alın uzuldum durumunuza
Teşeklürşer haklısınız . İnanın bunu da ben anladım zaren. Acaba neden böyleyimdite düşüne düşüne o günlerle ilgili olduğunu anladım. Zaten psikiyatriye gidiyorum. Bipolar teşhisi kondu. Muhtemelen o günlerde yaşanan olaylar bozdu psikolojimi. Doktorum psikoterapiye yönlendirdi de işler çok yoğun gidemedim bir tülrü. Sanki ne yaparsam yapayım yanlış yapacağım, birisi azarlayacak gibi hissediyorum, dediğiniz gibi en basit şeyi bile düşünüyorum olur mu diye.

Teşekkürler haftalık plan yapsam iyi olur. Bazısı yenilikleri doğrayıp da koyuyormuş dolaba hatta. Ama nasıl olur bilmiyorum. Veya 1 haftalık yemeği yapıyormuş pazardan. Tadı değişir mi emin olamıyorum bişey olmuyor diyorlar. Hoş şu durumda dışarıdan yediğimiz yemek daha sağlıksız. Hiç yoktan şu psikolojik durumu atlatama kadar yapsam mı 5 günlük falan yemek
Oha bir haftalı yemek mi 😬
Ben öyle bişey yapsam bile eşim yemez. Maksimum 2 gündür bizde yemeğin ömrü. Çalışmıyorsanız taze yapın fobinizi yenersiniz. Toplu yapmak daha uzun sürüyor. Ama soğanları doğrayıp yemeklik bölüp poşetleyip dolaba atabilirsiniz. Ben yapmıyorum ama yapanlar kolaylık olduğunu söylüyor.
Ben genelde derindondurucuda saklayabileceğim sebzeleri fazla alıyorum. Mesela 1 kilo fasulye alıyorum. Temizliyorum soğan salça domates soteliyorum fasulyeyide ekliyorum sonra içinden yarısını alıyorum soğuyunca poşetleyip dolaba atıyorum. Acil durumlarda yemeksiz kalınca çıkarıyorum tencereye koyup az bi du ekleyip pişiriyorum on beş dk da. Birde nohut mercimek gibi bakliyatları bir gün akşamdan ıslatıp ertesi günü surayla pişirşyorum düdüklüde. Soğuyunca bölüp poşetliyorum derin dondurucuya atıyorum. Haşlanmış nohut fasulye filan pişava çorbaya hemen ekliyorum. Yada soğan doğrayıp salça yağ hemen yemeğini yapıyorum. Bir kilo kıyma alıp köfte yapıp dolaba atabilirsiniz. Yiyeceğiniz miktarda çıkarıp hemen kızartırsınız.

Teşeklürşer haklısınız . İnanın bunu da ben anladım zaren. Acaba neden böyleyimdite düşüne düşüne o günlerle ilgili olduğunu anladım. Zaten psikiyatriye gidiyorum. Bipolar teşhisi kondu. Muhtemelen o günlerde yaşanan olaylar bozdu psikolojimi. Doktorum psikoterapiye yönlendirdi de işler çok yoğun gidemedim bir tülrü. Sanki ne yaparsam yapayım yanlış yapacağım, birisi azarlayacak gibi hissediyorum, dediğiniz gibi en basit şeyi bile düşünüyorum olur mu diye.
Esin ne yapiyor yemek yèiyormu evde

Çocuklukta yaşadığınız olumsuz olayları için destek aldınız mı hiç? Bu fobinin ötesinde bir durum aslında. Çünkü çocukken psikojik şiddet görmüşsünüz, mutfağa giremeyişiniz ondan muhtemelen, geçmişi hatırlatıyor.

Yemek konusunda ben 5 günlük yemek hiç yapmadım, sağlıklı olur mu, tadı tuzu kalır mı 5 günlük yemeğin emin değilim. 5 gün aynı yemeği yemekte insana eziyet olur. Eşiniz de destek olabilir yemek konusunda aslında ikinizde çalışıyorsunuz, biriniz ana yemek biriniz pilav yapabilirsiniz yada çorba.

İşte onu da terapide verılen alıstırmaları yapa yapa aşacaksınız. Bence en ıyı terapi müzik. Kulaklıklarınızı takım en sevdıgınız parcaları sırayla calın ve bı yemek yapın. Kek olur pasta olur hatta pilav olur. Ama oyle dan dan degıl dans ederek sarkıya seslı eslık ederek. Moralınız duzelecek. Ben evı bıle oyle supuruyorum. Hayallere dalıyorum, evlatlarımı dusunuyorum, hayatımdakı artıları dusunuyorum. Vucut o anda seratonın salgıladıgı ıcın hem keyıflı hem lezzetlı seyler cıkıyor ortaya. Bunu bı deneyın derım. :KK45:

Ya ben yengeye cok gıcık oldum. Dövesim geldi resmen. Ben olsam arar bulur içimi dökerdim.
Benim eltim de görümcemin kızını buldugu yerde sıkıştırır. Kız da hiç sesini çıkaramaz.

siz ses çıkarsanız. ayy ben yolda koca koca adamlara bile müdahale ediyorum dayanamıyorum.

Kimse yokken yapardı yapacağını. Annem de babamda diğerleri de herkes konuştu ama kadın inanın laftan anlamazdı. Hatta insanlar konulunca hıncını kundaktaki bebeğinden çıkartırdı. İnsanlar o yüzden kızdırmak istemezdi. 90larda şimdiki gibi değildi , aman yuva bozulmasın olayı daha yaygındı. Bebeği dövmesin diye susarlardı
Pislik kadinn. Abinizle bosanmislar ama peki yigeniniz nerde su an? O kadinin yaninda degildir insllah?

Ben de poğaça konusunda berbatım. Videolu anlatım açıyoruö, durdura durdura yapıyorum, yok anam yok... hele mayalısı asla olmuyor. Stres oluyorum elim denemeye bile gitmiyor

Crockpot diye bi pisirici var,at butun malzemeleri icine,3 kasikta su koy, zaman ayarini yap,3-4 saate istersen 6 saatte guvec usulu mis gibi yemegini cikariyor.
Kemik suyu yapip buzluga at, makarnaya o sudan kullanarak sos yap mesela mis gibi yemek.
Yulafi sutle ozlestir istersen azcik pisir, kakao serp muz kes ustune al sana mis gibi ogun.
Corba icinde at malzemeleri dudukluye, 20-30 dk kaynasin, robottan gecir baharatini ekle bi tasim daha kaynat, al sana corba ☺
Tavuk yapacaksan but al ya da kalca tadi guzel olur, serp baharat, bikac kasik yogurt soya sosu ya da sevdigin sostan dkle, karistir, marine olsun,patatesleri soy, koy kapakli borcama malzemeleri pissin, tavuk yumusayinca borcamin kapagini ac, ustu kizarinca al firindan bitti gitti.
O canavar yengenin de alacagi olsun, insallah huzur bulmaz

Bence mesele yemek değil, çocukluğunuzdaki travmaları bi şekilde yemek yapma meselesine yüklemişsiniz. Hiç kolay şeyler yaşamamışsınız ki. Yengenize çok güzel laflar ederdim de banlanmak istemiyorum. :sinirli: Bence psikolojik destekten başka şansınız yok, inanın her şey daha kolay olacak, uykularınız da düzene girer, eminim hayatınızın başka yerlerinde de sıkıntı yaşıyorsunuzdur. Mutlaka mutlaka iyi bir terapist bulun.

Bu tarz insanlar vakti gelince yaptıklarının bedelini ödüyorlar onun için içiniz rahat olsun.

Yemek konusuna gelince dışarıya harcayacağınız parayı kumbaraya atın sizi evde yemek yapma konusunda teşvik eder.
Bilindik tarifler yerine değişik mutfaklardan yemekler deneyin, basit ama lezzetli tarifler başlangıcınız olsun.

Kek yaptım geçen ama içi azıcık hamur kaldı 😔 üzülüyorum böyle olunca kendime kızıyorum beceriksiz diye
Yav boşver
Bak bizim de fırın değşuk
Kekin içi hamur kalınca çikolata sosu yapıp döküyorum üstüne lap lup yiyoruz
Farkedip içi hamur mu kalmış diyen olursa yok canemmm ıslak kek bu sostan öyle geliyordur diyip geçiyorum hahah 😅

Görümcene söylesene bu durumu, koca kadın çocuktan ne ister ki.
Ayaklarıyla itiyor omzunu. Böyle saçma sapan hareketler. Ama kendi oğlunun kılına dokundurmaz. Görümceye söylesem ortalık karısıtıryor derler. Ben eşime söyledim. Cocuga öğret bu kadın böyle yaptıgı zaman gitsin annesine anlatsın. Hem kim yaparsa yapsın sesini çıkarmayı öğrensin. Bi de eltimi o anda uyardım yapmamasını söyledim. Bir de pişkin pişkin o bana alışkın diyor.
Bir de eşimin ailesi toptan tuhaf olduğu için çok dahil olmak istemiyorum.

Bu yengelerdeki her b'ka maydanoz olup sinsi sinsi milletin evladını köşeye sıkıştırma huyu beni bitirdi.
Biz de yengeyi yahu.
Yeminle her mevsim o mevsimin uygun kıyafetlerini hepsini ellerimde tek tek beğenip poşet poşet doldurup yolluyorum. Kışın ilaçları yazın bilmem neleri...

Terapi falan alsanız?
Hatta bu durumlarda o kişiyle yüzleşme yaptırılır falan.
Mümkünse konuşun.

Back