Yapan nasil yapiyor🤷‍♀️

Kızım 12 oğlum 8 yaşında ben oldum 34 yaşında
Yani epey bir zaman geçti üstünden hatırlamıyorum pek ama ikisini de kendim büyüttüm. Hemde en küçüklüklerinden bugüne kadar hala her sosyal aktiviteleri de yaptırarak
Mesele şu. Önceliğin çocuk kendin ve eşin olacak geri gelen her şey 2. Plan.
Yetişmeyeni yetiştirmeye çalışmayacaksın. İnsansın süper kahraman değil.
 
Biraz büyüyünce rahatlarsınız ama hafta sonu vs babasına bırakıp biraz kendinize zaman ayırın derim
 
Yumurta hic sevmez yemez cocugumuz da sevmiyor daha 1 yasinda
Kvdem diyodu ki ben senelerce sogani 4e bolup yemege attim sende oyle yap
Dedim oyle yemekten tat alamam ki ben
4e bolup atip sonra icinden cikarmak mantikli gelmedi bana
Terbiyeli corbalari falan da icmez yumurta var icinde diye
Zor yani yemek skalam
 
Beni yemek cok oyaliyor sanirim
Mutfaktan cikamiyorum yemek yap bulasiklari hallet cay kahve cocuga yemek yogurt mayala derken baya zaman harciyorum
Yemek olayini cozsem kolaylasacak sanirim durum
 
E babası böyle yaparsa çocuğu onu görüp yapar tabii. Gelişme çağında yumurta çok önemli ama. Kocanızın şımarıklığı yüzünden çocuğunuz sağlıklı protein kaynaklarından birinden mahrum.
Ciddi bir konuşma yapmanız lazım.
Resmen şımarıklık bu
 
Eşinizde çok yemek seçiyormuş bu da işinizi zorlaştırır tabi. Biraz o biraz siz ortak bir nokta bulacaksınız ama iş israf boyutuna gelip iki corba kaşıktan sonra bir yiyeceği yememek olunca bana gelirlerdi soldan soldan.
 
Beni yemek cok oyaliyor sanirim
Mutfaktan cikamiyorum yemek yap bulasiklari hallet cay kahve cocuga yemek yogurt mayala derken baya zaman harciyorum
Yemek olayini cozsem kolaylasacak sanirim durum
Merak etme zamanla işin kolaylaşacak. 1 yaş bence zor bi yaş, evi komple karıştırsa bile oyalanır ama soğuktan bir odada çocuk oda haklı. Siz yemek olayını hangilerini yiyorsanız kavanozlayarak 1 haftalık yemeği çıkartın. Böylece 3-4 gününüz boşa çıkıcak. Mesela iki çeşit çorba yap sevdiklerinizden kavanozla (menemenlik yapar gibi) tadı hiç bozulmuyor. Diğer tüm sulu yemeklerde yapabilirsin, buzluğa bol köfte koy, yuvarlak at birazını sulu köfte/patatesli/bezelyeli vs tencere yemeği olur pratik.
Temizliği hergün yapma, günlük ev topla bulaşık kaldır bu kadar. Çamaşır zaten bitmiyor evde eşin gelince koy önüne beraber katlayın.
Biraz bıkmış bunalmış bi havan var, işe gider gibi evdeyken gününü planla kendine zaman kalsın. Hergün 15-20dk süre belirle çocuk kapı önüne çıksın etrafa bakınsa bile yeter.
Derin temizlik içinde yardımcı al, ayda 1 bile iş görür.
Uyku saati konusunda bir şey diyemiyorum tam 21 ay saat başı bekçi gibi ayaktaydım (uyku eğitmenleri dahil bir sürü şey denendi sonuç olmadı). Bu yüzde planını uykuya bağlama, kendi kendine oynamayı oyalanmayı öğrenecek. 1 saat oyalansa kahve içersin
 
Evet bende yazi bekliyorum resmen birseylerin oturmasi icin
Hava buz burda, azcik ilisin cikaricam disariya hergun
Daglik alanda oldugumuz icin fena ruzgar esiyor sulu kar var resmen
Yemek abartma 2 çeşit yeter ben salata bile yapmam hiç. 3 çeşit yemek bile nadir. Tatlısı tuzlusu uğraşıyorsan zor. Dondurucu stoğu yap kavrulmuş kıyma köfte et haşlanmış tavuk. Etli bir çorba makarna sebze yemeği köfte patates pilav koy geçsin.
 
5 sayfayi okumadan yaziyorum.
Eski evim sizinkisi gibi disari cikmanin neredeyse imkansız oldugu bir yerdeydi, bende oyle durumlarda kar yagiyorsa mesela cocugu balkona koyuyordum bebek arabasiyla, ustunude sıkıca giydiriyordum, arabanin yagmurlugunu da üstüne geciriyordum yarim saat 1 saat disariyi izliyordu, boyle birsey yapabilirsiniz mesela. Gunduz o ayazi, temiz havayi yemezse cocuklar pek uyumuyor.

Uyku + mama + emzirme konusunda ciddi bir programa ihtiyaciniz var gibi duruyor. Sabah 6'da uyandirip, aksam 8'de yataga girecegi bir rutin oluşturun.

Benim 2 kizim var, buyuk krese gidiyor, o yuzden 7.30'da kalkiyor, kucugu 6'da kaldirip emziriyorum 1 saat, o ablasi kalktiginda tekrar uykuya geciyor. Zaten her yas icin yaziyorum bunu kalkar kalkmaz yemek yemek hic dogru değil, insulin salgilanmasi acisindan hem fazla yemek yeriz hem de sekerimizin dengesizlesmesiyle sonuçlanır. (Kucuk 1.5 yasinda)


Ablasini 9'da servise bırakıyorum, evde ananeyle kucuk uyuyor. Onlar 9.30'da (bazen 10'a kadar musade ediyorum uyumasina) kalktiginda kahvalti sofrasi hazir oluyor. Genelde icinde illaki yumurta olan birsey hazirliyorum kucuk icin (omlet cesitler, haslanmis yumurtali salata, ya da cirpilmis yumurta vs) yaninda zeytin, peynir, kucuk bir dilim ev ekmegi (kibrit kutusu kadar, istemezse yemez asla zorlamam)

Asagi yukari 11'de kahvalti keyfimiz bitiyor, biraz yuruyuse cikiyoruz, (Bu benim gun icindeki 2.yuruyusum oluyor) sokak boyunca 3-4tur atıyoruz, sokagimiz tas catlasin 500 metredir. O arada kucuk biraz mayisiyor, eve gelip ananeye veriyorum onlar oyalaniyor, ben o sırada gunun oglen yemegi olan corbayi yapıyorum (karisik et sulu sebze corbasi, bakliyat corbasi gibi tek kasede bircok besini yiyecegi bir corba hazırlıyorum) bu sirada kizima sut ve kraker gibi atistirmaliklar veriyorum. Oglen 3 gibi corbasini icip uyuyor 1 saat. Bu sirada aksam yemegi icin sebze ya da et yemegi yanina bir pilav hazirliyorum. Aksam 6 gibi gidip buyuk kizimi aliyorum. 7'de herkes yemegini yiyor ve 2 kizimi birden yataklarina yatiriyorum. Asagi yukari 1 saat içinde ama en geç 9'da uyumus oluyorlar.

Temizligi hafta ici robota devrediyorum, cuma gunu butun evi ben temizliyorum. Cumartesi Pazar'da birgun bir kizimi, diger gun obur kizimi gezmeye götürüyorum (her hafta değil)

Bizim rutinimiz bu sekilde, bu rutini oturtana dek oldukca kotuydu hayatim sizi cok iyi anlıyorum.
 
bebeğim yok
tek yaşıyorum
%90 yemeklerimi bu şekilde yapıyorum

bolyapıyorum kavanozluyorum dolaba veya buzluğa koyuyorum.
bir de arkadaşlara filan veriyorum
başka zaman bol yapan da bana veriyor haftanın her günü yemek yapmıyorum, tavuk filan soslayıp fırına atarım vaktim olmasa mesela uğraşmam -ben airfryer'a atıyorum tabi tek olduğum için soslu tavuk buzluğa girmiyor iyi olmuyor. böyle şeyleri taze yaparım ama çoğu şeyi buzluğa atarım.

ki benim kronik bir hastalığım var, yemekle ilgili pek çok sıkıntısı olan bir hastalık yani aslında bebek bakmaktan çok farkı yok bana bakmanın uykum yok, yemek herşeyi yiyemem .ama mırın kırın etmem. doyarım bi şekilde diye stres yapmam hiç

ama mesela çok yorgunum yetişemiyorum vs. diyen bildiğim kişilerde şöyle sorunlar var
asla kalmış yemek yemiyor hergün yemek yapıyor mesela. zulüm gibi bence.
yemek yanında mutlaka pilav da oluyor (ben yapmam kilo aldırıcı bir şey ne gerek var?)
2 çeşit varken 3. de yapar. abi ne gerek var. davet sofrası mı kuruyorsun ? ha vaktim varken 5 çeşit de yaparım mutfağa girince 2-3 saat çok çeşit, bol bol yapıp çıkmayı daha çok seviyorum. ama yoğunsam vakit yoksa zorlamam. çorba yapıp içtiğim de olur sadece. ya da "bowl" diyorlar ya öyle ne varsa katıp bowl yapıp yerim. tencere yemeği yapmadan. gibi gibi alternatif basit ne varsa.

ben buzluğa börek yaparken 2-3 tepsi yaparım 1 tepsisini pişiririm o akşam çayın yanında börek yerim tekrar yemek yapmam. kalanı da dağıtırım. bitti gitti.
 
Bebeğim on aylık benim eşim hiç destek ollmaz yardımı yok zaten çok çalışıyor genelde evde yok üç kedim var bebeğimle sabah 9 buçuk gibi uyanıyoruz yatakta yuvarlanıyoz on buçuk gibi kalkıp üst baş alt değiştirme sonra yürütece koyup odayı topluyorum mutfağa geçip mama sandalyesine alıyorum kahvaltı ediyoruz yumurta yemiyor yaban mersini labne peynir zeytin tahin pekmez salatalık içi falan yiyoruz yumurta yapıyorum genelde çok az yiyor sonra salonda oynuyoruz yürütece koyuyorum evi süpürüyorum peşimden geliyor genelde yerde oynuyoruz bir gibi mama sandalyesine koyup kuru kayısı üzüm falan veriyorum önüne çamaşır hallediyorum sonra meme uyku emerken üstümde uyuyor malesef indirince uyanıyor bir saat kadar uyuyor üç gibi mutfağa giriyorum mama sandalyesine koyuyorum camın önüne konuşan kitabını açıyorum portakal muz meyve koyuyorum yiyor ben yemeği yapıyorum oyunlsr falan derken altu gibi teker uyku yedi gibi uyanıyor sekiz gibi akşam yemeği yiyor sonra dışarı çıkıyoruz bebeği kanguruyla kendime bağlıyorum bebek arabasıni elime alıp beş kat iniyorum her gün sokaklarda yürüyoruz dokuz on gibi eve geliyoruz çorba yoğurt falan verip yıkıyorum sonra uyutuyorum her gün bu döngüde geçiyor bazen günde iki kere dışarı çıkıyorum boş boş sokaklarda gezmek kedilere bakmak bile iyi geliyor
 
sizin ev kaloriferli muhtemelen
bu kadın mutfağa alamıyor bebeği yanına
çünkü doğalgaz olmayan klimayla ısınan yerler öyle, mutfak buz.
ancak şunu yapabilir. ne pişirecekse odada ayıklayıp doğrayabilir, atıyorum köfte yapacaksa çocuğn yanında salonda yoğurup yuvarlayacak. salata yapacaksa odada masada doğrayacak, şeklinde.
çocuğunu onun yanında iş yapmaya biraz alıştırabilir. yanında kaşını bile alamıyormuş. gündüz uyumayan çocuğun yanında da hiçbir iş yapmazsan tabii ki sonra hiç bir iş yetişmez...yani bu kadar geç vakte kadar da uyumayan ve gündüz de uyumayan çocukla iş de yapmazsa normaldir ki bir saatten sonra pili de biter ve enerji bulamaz.

ben de tatil bölgesinde yaşıyorum. bende doğalgaz var ama diğer ilçelerde yok.
burada çocuk büyüten aileler ya soba kuruyor
ya da aynı konu sahibi gibi tek odada hayatını idame ettiriyor.

ben bunu sağlıklı bulmuyorum aynı odada hem TV çalışıyor (beyler maç, haber izliyor!) hem büyükler oturuyor, bir kardeş top oynuyor öbürü ders çalışmaya çalışıyor, bir gürültü bir kargaşa. bu şekilde yaşayıp da bunalmayan ben bilmiyorum.

yani bilemiyorum bari daha bebek küçükken mutfağa soba kursalardı (şimdi yürürken zor çünkü) eşi işe giderken yaksaydı en azından kahvaltı yapıp toplayıp yemeği de yapıp çıkabilirdi mutfaktan öğlene kadar mutfakta idare edip sonra klimaları odaya geçebilirlerdi, mesela bir opsiyon.
hamileyken veya öncesinde olduğu gibi olmayacak buna bi baştan OK olmanız lazım

ama diğer yandan illa markete ya da parka gitmek zorunda değilsiniz ki
çıkın sadece yürüyün en azından rüzgar yokken.
çocuk akşama kadar 1 odanın içinde, ona da yazık size de.

biliyorum yazlık yerlerde kışın kimse yok asosyallik membası özellikle de kışın
ama evden çıkıp çocuğu yürütmezseniz enerjisini atamaz
hele artık yürüme çağında o çocuk akşama kadar ne yapsın?
şurada kalmış 1 ay daha sonra bahar gelir bu hava sıkıntısı biter en azından 1 ay kendinizi zorlayın alın çocuğu, sıkı giydirin yürüsün. insan görmese de kedi köpek kuş görür.
 
En geç sekizde yatırın. Uyansa da tekrar uyuyun kaldırmayın. Sabah da yedi gibi kendi kalkar. Gündüz de öyle olunca uykusu gelir iki kez uyutun. Buna zorla uyun yani yoksa gece yemek yapma falan korkunç
 
Çocuğunuz geç yattığı için ve de yorulmadığı için siz kendinize vakit ayıramıyorsunuz. Kreşe başlayınca düzelir. Her çocuk farklıdır,benimki hep erken yatar erken kalkardı,9,5 yaşına geldi hala aynı. Birazdan uyuyacak. Sabah da 6da ayakta. Ben de çok geç yatıp erkenden kalkarak kendime vakit ayırıyorum. Hem de evin işleriyle ilgilenecek zaman buluyorum. 5 yıldır çalışıyorum,öncesinde evdeydim ve günlük rutinimi hiç değiştirmedim. Siz az uyuyup kendinize zaman ayıracaksınız,yapanlar öyle yapıyor.


Bu arada tek odada bebek büyütülmez. Soba kurun,ekstra ısıtıcı alın ama o tek odada yaşamaktan bir şekilde kurtulun. Çocuk için sağlıklı bir durum değil.
 
Evet kombi yanıyor ama 18 derece 22 derece arası oluyor ve mutfağım soğuk oraya elektrikli soba taşıyorum durmadiginda buzdolabınin üzerine hayvanlı magnetler aldım onların yanına çekiyorum mama sandalyesini bir sekilde duruyor hiç olmadı kanguruyla kendime bağlıyorum ama dışarı çıkmak çok iyi geliyor bende nefes alıyorum
 
Bazı yorumlara inanamıyorum. En iyi anne benim tarzını lütfen bir anneye yapmayalım. Hiç birimiz en iyi anne değiliz sadece kendi yavrumuzun en iyisiyiz. Zaten konu sahibi yetememe , yetişememe duygusuyla konu açmış. Hangimiz bu duyguyu yaşamadık ?

Bunu da eleştirip ben şöyleyim böyleyim demeye gerek var mı? Kimse de dört dörtlük değil bu arada.
 
Evinizin kosullari isinizi biraz zorlastirmis. Ben de izole yasiyor sayilirim. Ormana yakin fakat merkez on dk uzagimda otobusle. Evimin etrafinda yalnizca orman yuruyusu markete gtme parka gtme vs yapabiliyorum. Fakat bana hep avantaj gb geldi bu. Tek sikinti dediginiz gibi yokuslar. İnerken kolay cikarken dil disari ckiyor heleki bebek arabasi varsa. Ben o yaslardayken oglunla beraber is yapardim. Onu uyutana kadar oyuna cevirip oglumla birlikte bitirirdin ev islerini ve uyudugunda yalnizca kendime zaman ayirirdim. Burd sizin dezavantajiniz her odanin sicak olmamasi ve bir odaya bagimli kalmaniz. Kimi cocuk uyku sevmez ama sizin aksam uykusuna gecis saatiniz cok gec. Ben en gec 9 da uyutrdum oglumu smdi geldi 5 yasina. Oyle bi alistiki 9 dedi mi kafasi duser ve 12 de yattigimi varsayarsak arkasindan 3 saat benim olur. Kisin disarda aktivite zor heleki bulundugunuz gb bi yerde fakat yine de bence cocugunuzu sario sarmalayip alin oyuncaklarini da gunde bir saatte olsa kapi onune bi yere cikin. Cocuk evde enerjisini atamiyor. Soguktan zarar gelmez. Aksam daha rahat uyumasina yardimci olur. Benim de yardimcim yoktu ilk 2 ay haricinde. Esim sabah gdip aksam geliyor. İlk bi bocaladim fakat sonra bi sekilde duzenimi oturttum. Oglum 1 yasini gectiginde yani yurumeye baslafiginda biraz rahatladim. Sonra 2 yasinda emzirme olayi bitip de kendi uyumaya basladiginda kesintisiz uyudugu icin iyice bi oh dedim. Sonrasi cok kolay oldu. İnanin 1 yasindan oncesi zordu fakat sonrasi kendime de zaman ayirdim keyfimi de yaptim ev isi de yaptim rahatlikla. Gunduz uykusu olmayinca zor oluyor evet ama sunu da soyliyim. İlk zamanlar ben de uyku sirasinda evin icinde cit cikmasin diye ugrasirdim. Hatta bi keresinde oglum uyurken merdivenden dusup ses cikardi diye esimle kavga etmistim nasil dusersin uyurken diye fakat sonralari farkettimki onu uyandricak kadar guclu bir ses olmadikca cocuk mirl miril gurultude daha guzel uyuyor. Bir gun salonda uyuyakalmisti ve odasina cikartmadim. Uyudugu yerde kaldi. O gun mutfakta is yaptim etrafi toparlafim. Catal kasik sesle vs. İnanin daha fazla uyudu. Sonra da hc dikkat etmemeye basladim. Sanirim o seslerle kendini daha guvende hissederk uyudu. Dezavantajlariniz var fakat eminim kendinize zaman ayirmanin bir yolunu bulursunuz. Biraz daha buyuyunce hersey daha kolay olucak. Buyudukce dertler de buyuyor hersey daha da zorlasoyor derlerdi bana. Hayir kesinlikle katilmiyorum. Hersey cok daha kolaylasti emin olun.
 
Bir iki noktayı çözseniz daha rahat edersiniz. Öncelikle evde bulaşık makinesi yok gibi anladım, çok fazla bulaşık lafı geçirdiniz. Bir de yemek yapma süreniz uzun geldi. Maddi sıkıntınız yoksa eğer, 1 fissler düdüklü tencere (hatta elektrikli tencere de alabilirsiniz ki o daha da pratik diyorlar), 1 airfryer ( 170 derece üstüne çıkmadan kullanıyorum), 1 kurutma makinesi alabilirsiniz. Bir de mümkünse evi taşıyın. Uzun sürede bu şekilde yaşamak çok zor olacaktır. Tabi bunlar hep maddiyata bakan şeyler. Maddi olmayan kısım yemek yapma düzeniniz. Kendi evimde kendi yiyeceğim yemek için sürekli tadım kaşığı değiştirmem, elim temizdir zaten durup durup yıkamam vs vs.
 
Bir cocukla cok fazla kaos var bu cocuk hicmi kendi kendine oyalanmiyor oyuncaklarla oynamiyor ne bileyim muzik acin dinlesin illaki oyalancagi ilgisini ceken biseyler vardir o oyalanirken birseyleri halledin aksama kalmasin cocuk uyuyuncada esinizle vakit gecirin yada kendinize bakin ayrica aksam erken yatirin yokusta olsa cocugu disari cikin sokakta yuryus yapin yani
 
Geçen kış ömrümün en zor kışıydı o geldi aklıma biri 2 yaşını biraz geçmiş diğeri 7 8 aylık bebekle nefes bile almadan yaşıyordum. Annem yarım saat uzağımda kv 20 dk uzağımda kapımı çalıp arada bir yoklayıp üzerimden yük alan olmamıştı hala kırgınım kendi içimde Bu kış daha rahatım geçiyor her şey ama geçerkende tabi bizden götürüyor benim size verebileceğim bir kaç tavsiye var içlerinden bazıları yazılmış zaten
Gece beslenmesini kesin (uykusunu ve ek gıdasını düzene sokar)
Sabah erken kaldırın 7:30 en geç. kaçta kalkıyor yazdınız mı göremedim. 1 yaş günde 2 uyku yapabilir 1 saat ve diğeri 40 dk bile olsa yeter ikinci uykudan en geç 16 da uyancak şekilde ayarlayın. Akşam 8 yatağa girin ilk başta 2 saatte uyur sonra alışır. Bu düzeni hiç pes etmeden uygulayın ilk günler direnir ama alışır.
Bizim evimizde klimalı birde elektrikli petek var ikiside sürekli çalışıyor suanki soğuklarda. hava 15 17 derece olunca peteği gece açıyorum bitek tabi elektrik 4-5 geliyor ama yapcak bişey yok tek odada takılmak gelişimine ters bebeklerin.
Dışarıya bi şekilde cıkın kanguruya takın. En kötü apartman önünde salın bu soğukta her gün olmasada çıkarın. Ben hala neyi nasıl yapıyorum bilmiyorum ama uyku düzeni yemek düzeni en kritik nokta.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…