- 5 Eylül 2015
- 1.150
- 3.481
-
- Konu Sahibi cemrealbayrak
Çok profesyonel olmasa da geçen yıla kadar internet üzerinden satış yaptım, kendi diktiğim ev tekstil ürünlerini satıyordum, özel siparişte alıyordum ancak o kadar saçma sebeplerle iadeler oldu ki baktım bu iş yaptığıma değmiyor. Kadın masasının iki kenarını ölçemeyip yanlış sipariş veriyor iade almayınca şikayet ediyor, iade alıyorsun ürün özel ölçü elinde kalıyor, bıraktım gitti, bu şartlarla gelecek e-ticarette falan değil, buna asla inanmıyorum. Bir dostumuz sirkülasyona güvenerek çiçekçi dükkanı açtı, bir yılda devretti çünkü iş var ama kar yok, pazar yerinin ağır yaptırımları var, komisyonları var,çok büyük olmadıkça yapılacak iş değilM
Merhaba. Bizim sattığımız ürünlerin kalitesi yada görüntüsü ile ilgili bir sorun yok. Öyle olsa zaten yorumlara ve puanlara yansır, şikayet alır ve anında orda çözeriz. Keşke böyle basit olsa.
Sorun tüketici kültürü. Bir ürünün bir kaç bedenini alıp deneme yapmak istiyorlar veya örneğin bir etek alıcaksa 10 farklı model etek alıp üstünde deneyip beğendiğini tutup diğerlerini iade ediyor. Sizin örnek anlattığınız deneyiminizde bugünkü masraf yaklasık 60 tl satıcı için. Bilmiyorum aldığınız ürün ne kadar.
Bu nedenle bu kültürün değişmesi gerekiyor. Bir yol arıyoruz, düşünüp taşınıyoruz. Ne olurda müşteri sırf üstünde deneyip görmek amacıyla birden fazla ürün almaz? Fiyatla falan olmuyor. Onu mutlu edecek bir yol olmalı. Ama ne, nasıl ? Mutlaka bulucaz bişey
Terzi işi olmaz zaten, herkesin yaşadığı yerde terzi olmayabilir de, örnek veriyorum Ege’de bir köyde yaşıyorsunuz, köyün etrafında 1 tane eczane bile yok ki terzi olsun, ürün elinize ulaştı terzi için taaa ilçeye gitmeniz lazım o da yaklaşık 1 saat yol gitmek demek, köyde falanca arkadaşınız dikiş dikiyordur ona yaptırsanız arkadaşınız ticari çalışmıyor ki size satıcı için fiş, fatura kessin, satıcı sizin 50 liraya yaptırdım sözünüze göre mi ödeme yapacak?Heh ben buna da takıldım, 10-20 lira terzi parası verip kurtulucam diyor ama 10-20 liraya terzi nerde var ve ne yapıyor? İstanbulda gayet düşük seviye sayılabilecek bir lokasyonda bir kot pantolonun paçalarını 35 liraya yaptırdık yakın zamanda.
Selamlar, tüm pazaryerlerinde aynı sorun var ve maalesef çözülemiyor. Fiyat politikanızı zarar etmeyecek şekilde revize edin. İade oranınızı hesaplayıp bu maliyeti parça başı maliyet kalemi olarak ekleyerek fiyat belirleyin. Sürüm yapıp zarara girmektense az satıp az da olsa kar edersiniz.M
Merhaba. Bizim sattığımız ürünlerin kalitesi yada görüntüsü ile ilgili bir sorun yok. Öyle olsa zaten yorumlara ve puanlara yansır, şikayet alır ve anında orda çözeriz. Keşke böyle basit olsa.
Sorun tüketici kültürü. Bir ürünün bir kaç bedenini alıp deneme yapmak istiyorlar veya örneğin bir etek alıcaksa 10 farklı model etek alıp üstünde deneyip beğendiğini tutup diğerlerini iade ediyor. Sizin örnek anlattığınız deneyiminizde bugünkü masraf yaklasık 60 tl satıcı için. Bilmiyorum aldığınız ürün ne kadar.
Bu nedenle bu kültürün değişmesi gerekiyor. Bir yol arıyoruz, düşünüp taşınıyoruz. Ne olurda müşteri sırf üstünde deneyip görmek amacıyla birden fazla ürün almaz? Fiyatla falan olmuyor. Onu mutlu edecek bir yol olmalı. Ama ne, nasıl ? Mutlaka bulucaz bişey
fiş kesecek terziyi bulabilmekde ayrı bir mesele bence.Terzi fikri çok kötü söylemeden geçemeyeceğim. Ben evden çıkıp dolaşacak olduktan sonra 10 dk araca biner gider mağazadan alırım kıyafeti, en azından terziyle uğraşıp orijinalini bozdurmam. Yok terziye gideceğim fiş kestirip size fotoğraflı olarak göndereceğim de 10 liralık terzi ücretim karşılansın... Anlatırken yoruldum. Olmaz o iş. Tüketicinin iade hakkını da elinden alamazsınız, yoksa neden online alışveriş yapsın? Bir kişinin 30 parça ürün alması çok ütopik, o kişi delirmiş olmalı. Ama biri öyle diye de iadeyi kaldıramazsınız.
boyle yapinca geri ona gore ucret kesilmiyor mu? yani totalde yine sizden cikan para urunun indirimsiz fiyati olmuyor mu yoksa indirimli fiyat uzerinden mi iade dusuluyor acaba?Ürünlerin altında kupon oluyor o limite ulaşmak için ekliyoruz iade edeceğim baştan belli çünkü iade de indirim oransal yansıyor bir miktar indirim almış oluyorsunuz. Ama bunu Milla da yapıyoruz.
Şöyle olabilir mi iade edilmeyen her ürün için puan kazanma, ikinci siparişte yuzdelik indirim gibi bişey ? Sistem mğsade etmeyebilir ama insiyatif olarak siz belki çözebilirsiniz. İade edilmeyen ürnlerden çekiliş yapma ne bileyim bu gibi seyler. O zaman bırakın iadeyi satıslar artar.Arkadaşlar hepinize çok teşekkürler, çok güzel yorumlar yaptınız. Hepsini tek tek okuyup ne yaparız diye düşünüyoruz ekibimizle. Aynı zamanda belki siz de bu işlere girersiniz diye fikir vermesi açısından biraz yazmak istiyorum.
Pazaryerlerinden satış her ne kadar masraflı, zor ve sinir bozucu olsa da yüksek kazançlı. Belli bir seviyeye geldikten sonra sistem robota bağlıyor ve inanılmaz satışlar oluyor. İnstagram kolay gibi gözüküyor ama çok satışa uygun değil. Pazaryerleri kargo, barkod, müşteri bilgisi vb. aklınıza gelebilecek her şeyi ve hesapları yönetiyor, sipariş ekrana düştüğünde tek yapmanız gereken yazıdan çıkan fişi ürünün üstüne yapıştırmak. Akşam kargocu alıp gidiyor, yani tüm zahmet etiket yapıştırmaktan ibaret. Örneğin daha önceden kozmetik satıyorduk ve iade neredeyse 0 adetti. Pazartesi sabahı gelip kargocu hafta sonu birikmiş siparişleri bir küçük kamyona zor sığdırıyordu. Yani kazancımızı siz hesaplayın. Ve biz bu sektörde haftada 1-2 siparişten başlarak büyüdük. Ama üretici firma battı, hikaye bitti. Neden tekrar kozmetik yapmıyorum? Çünkü yeni fiyatlar kurtarmıyor.
Tekstile geçtik. Aslında tekstil kar oranı daha yüksek. Ancak bu iade işleri başlarda karşılanabiliyorken yüksek enflasyon ve maliyetler yüzünden tüm karımızı alıp götürmeye başladı. Gelen iadelerin çoğunu deforme olduğu için mecburen çöpe atıyoruz. Bunları kabul etmeyebiliriz ancak o zaman da pazaryerleri ile çatışıyoruz, düşük puanlar, kötü yorumlar vs. Biz bu işi profösyönel destekle yapıyoruz, sadece müşteri memnuniyetine ayırdığımız bütçe hayatımız boyunca tüm birikimimi aldı götürdü. Müşteri memnuniyeti olmadan pazaryerlerinde yaşayamazsınız. Pazaryerlerinde tüm hedef "ilk sıraya çıkmak". Tüm çaba bunun içindir. İlk sayfada çıkıyorsan taş ta koysan satarsın, domateste koysan satarsın.
Asla şu çözüm değil; (yani kendinizi düşünün kabul eder misiniz) İade almıyoruz, iade kargo ücretini siz ödersiniz, iade ederseniz ücret ödersiniz, aynı ürünün iki bedenini alamazsınız, farklı bedenler alırsanız ekstra ödersiniz... vs. vs.. müşteriler bunu gördüğü anda hemen yandaki ürünü tıklayıp bizi unutuyor bile. Yani müşteriye "şunu yap" dediğiniz anda o satış iptal artık. Yorumlarda yazan; "beden ölçülerini tam yazın" vs. yorumlara girmiyorum bile, yaptığımız açıklamalar o kadar detaylı ki; ipin hangi tarlada üretilen pamuktan üretildiğine kadar bilgi veriyoruz. Ölçünün her yönüyle, önlü arkalı anlatım ve resimlerle her açıdan bilgisi var.
Kadın müşterilerimiz şöyle yapıyor; iki üç beden alıyım, ve aynı bedenden farklı desenlerden alıyım, uymayanı gönderirim. Tek sorun bu. Üstünde görmek istiyor. Giymek istiyor. Bedenine, tenine ve kendi üstündeki görüntüsüne bakmak istiyor. Onun için internette ne yazdığı önemli değil. Bizim nasıl battığımız, o iadenin nelere sebep olduğu önemli değil. Bize, çevreye, doğaya verilen zarar umrunda değil. İnanın kötülemek için yazmıyorum, serbest piyasa. Ben böyle alışveriş yapıyorum diyor. Yukardaki arkadaşımız da yazmış, iki beden alıyorum uymayanı gönderiyorum. Eleştirmiyorum, genel olarak böyle gidiyor çünkü.
O yüzden sizin verdiğiniz cevapların aksine bunu müşteriye nasıl ödetiriz, onu nasıl şartlandırırız konusunda değil, nasıl bir promosyon, teşvik, yardım vs. yapıp onun fazla ürün almaktan vazgeçiririz arayışındayız. Tutar olarak konuşursam bir iadenin masrafı bize yaklaşık 50-70 Tl. Biz buna katlanmaktansa 15-20 tl lik müşteriye mennun edici alternatif sunalım, onu sevindirelim, bizden alışveriş yaptığına mutlu olsun. Böyle arayışlardayız. Terzi o yüzden aklımıza geliyor. Sen bir tane ürününü bedenine göre seç, kolu uzun, paçası geniş, beli geniş vs. durumlar olursa sorun değil biz öderiz gibisinden bir alternatif. Yani müşteriye maliyet ve sorumluluk yüklemek yerine biz bir maliyete veya zahmete katlanalım, ama katlandığımız bu maliyet ve zahmet iade ile karşılaşacağımız maliyetten daha az olsun arayışındayız.
Bilmiyorum açık açık anlalatabildim mi? Bu konuda, e ticarette her şeyde bildiğimiz her şeyi soranlarla paylaşabiliriz. Her şeyi sorabilirsiniz. Biz de sizin yaratıcı düşüncelerinize talibiz ve bu belayı atlatmayı umuyoruz.
Şöyle anlatayım misal ürün 100 TL 3 adet aldım kupon indirimi için 300 TL oldu atıyorum kupon 75 TL indirdi 225 ödedim yani tek parça 75 e geldi diğer 2 ürünü iade ettim bana 150 iade yatıyor elimdeki ürün de75 e gelmiş oluyor. 100 TL yerine 75 ödüyoruz. Ama bunu Milla da yapıyoruz çünkü kupon indirimi orda yüksek zaten Trendyol un umrumda değil fenomenlere yedirirken iyi zaten kargoyu asla düşmüyor her durumda alıyor kargo bedava yapmıyor millayaboyle yapinca geri ona gore ucret kesilmiyor mu? yani totalde yine sizden cikan para urunun indirimsiz fiyati olmuyor mu yoksa indirimli fiyat uzerinden mi iade dusuluyor acaba?
Bunu yazmissiniz olculer detaylı veriliyormus. Açıkcası ben bedenime göre almak isterim terziler daraltmada basarili olamiyor. Paca boy vs zaten iade sebebi olmaz. Durusu iade sebebi olur ondada terzi isi zor benceBeden konusunda cok daha detaylı bilgi verilebilir belkim. Çünkü 40 bendende elbisem var mesela 46 bedende kesime kumasa kaliba markaya göre değisiyor. Iadeyle ugrasmak zor oldugu icin ben x markada 42 tam olmus mesela daha cok o markayi tercih ediyorum. Müsterinin sıkıntısı bedeni bilememesi yani 40 giyiyosa her marka modelde 40 olsa sorun olmaz. Deilse iadede zor paketle kargoya git oda kulfet. Ben iadeye usenip hediye ediyorum uygun ürünse. Ama bedenler arasi uçurum var. Olculer yazilsa cozum olabilir belki.