- 19 Kasım 2013
- 18.659
- 33.645
-
- Konu Sahibi cemrealbayrak
Terzi de olmaz ki.Ürün zammı, iadeyi kabul etmeme vs. bunlar çözüm değil. Zam yapınca direkt olarak elli sayfa geriye gidiyor ürünümüz fiyattan dolayı. İadeyi kabul etmezsek kötü yorum yapılıyor satışımız düşüyor.
Biz bir yol arıyoruz. Nasıl teşvik ederiz, nasıl ikna ederiz yol. Veya başka ucuz bir alternatif nasıl yaratırız?
Karar veremedik, en son aklımıza terzi hizmeti geldi. En azından bir kısım ürünün iadesini engelleriz dedik. Ancak tabii bu yöntem bir kaç ürün alıp iade edenleri yine çözmüyor. İnsanlarımız çok anlayışsız. Hem aynı üründen çok fazla sayıda alıyor hem de parça parça geri gönderip birden fazla kargo ücreti yansıtıyor.
İyi de terzi fiyatları yine sizi zorlamaz mi ki?Arkadaşlar hepinize çok teşekkürler, çok güzel yorumlar yaptınız. Hepsini tek tek okuyup ne yaparız diye düşünüyoruz ekibimizle. Aynı zamanda belki siz de bu işlere girersiniz diye fikir vermesi açısından biraz yazmak istiyorum.
Pazaryerlerinden satış her ne kadar masraflı, zor ve sinir bozucu olsa da yüksek kazançlı. Belli bir seviyeye geldikten sonra sistem robota bağlıyor ve inanılmaz satışlar oluyor. İnstagram kolay gibi gözüküyor ama çok satışa uygun değil. Pazaryerleri kargo, barkod, müşteri bilgisi vb. aklınıza gelebilecek her şeyi ve hesapları yönetiyor, sipariş ekrana düştüğünde tek yapmanız gereken yazıdan çıkan fişi ürünün üstüne yapıştırmak. Akşam kargocu alıp gidiyor, yani tüm zahmet etiket yapıştırmaktan ibaret. Örneğin daha önceden kozmetik satıyorduk ve iade neredeyse 0 adetti. Pazartesi sabahı gelip kargocu hafta sonu birikmiş siparişleri bir küçük kamyona zor sığdırıyordu. Yani kazancımızı siz hesaplayın. Ve biz bu sektörde haftada 1-2 siparişten başlarak büyüdük. Ama üretici firma battı, hikaye bitti. Neden tekrar kozmetik yapmıyorum? Çünkü yeni fiyatlar kurtarmıyor.
Tekstile geçtik. Aslında tekstil kar oranı daha yüksek. Ancak bu iade işleri başlarda karşılanabiliyorken yüksek enflasyon ve maliyetler yüzünden tüm karımızı alıp götürmeye başladı. Gelen iadelerin çoğunu deforme olduğu için mecburen çöpe atıyoruz. Bunları kabul etmeyebiliriz ancak o zaman da pazaryerleri ile çatışıyoruz, düşük puanlar, kötü yorumlar vs. Biz bu işi profösyönel destekle yapıyoruz, sadece müşteri memnuniyetine ayırdığımız bütçe hayatımız boyunca tüm birikimimi aldı götürdü. Müşteri memnuniyeti olmadan pazaryerlerinde yaşayamazsınız. Pazaryerlerinde tüm hedef "ilk sıraya çıkmak". Tüm çaba bunun içindir. İlk sayfada çıkıyorsan taş ta koysan satarsın, domateste koysan satarsın.
Asla şu çözüm değil; (yani kendinizi düşünün kabul eder misiniz) İade almıyoruz, iade kargo ücretini siz ödersiniz, iade ederseniz ücret ödersiniz, aynı ürünün iki bedenini alamazsınız, farklı bedenler alırsanız ekstra ödersiniz... vs. vs.. müşteriler bunu gördüğü anda hemen yandaki ürünü tıklayıp bizi unutuyor bile. Yani müşteriye "şunu yap" dediğiniz anda o satış iptal artık. Yorumlarda yazan; "beden ölçülerini tam yazın" vs. yorumlara girmiyorum bile, yaptığımız açıklamalar o kadar detaylı ki; ipin hangi tarlada üretilen pamuktan üretildiğine kadar bilgi veriyoruz. Ölçünün her yönüyle, önlü arkalı anlatım ve resimlerle her açıdan bilgisi var.
Kadın müşterilerimiz şöyle yapıyor; iki üç beden alıyım, ve aynı bedenden farklı desenlerden alıyım, uymayanı gönderirim. Tek sorun bu. Üstünde görmek istiyor. Giymek istiyor. Bedenine, tenine ve kendi üstündeki görüntüsüne bakmak istiyor. Onun için internette ne yazdığı önemli değil. Bizim nasıl battığımız, o iadenin nelere sebep olduğu önemli değil. Bize, çevreye, doğaya verilen zarar umrunda değil. İnanın kötülemek için yazmıyorum, serbest piyasa. Ben böyle alışveriş yapıyorum diyor. Yukardaki arkadaşımız da yazmış, iki beden alıyorum uymayanı gönderiyorum. Eleştirmiyorum, genel olarak böyle gidiyor çünkü.
O yüzden sizin verdiğiniz cevapların aksine bunu müşteriye nasıl ödetiriz, onu nasıl şartlandırırız konusunda değil, nasıl bir promosyon, teşvik, yardım vs. yapıp onun fazla ürün almaktan vazgeçiririz arayışındayız. Tutar olarak konuşursam bir iadenin masrafı bize yaklaşık 50-70 Tl. Biz buna katlanmaktansa 15-20 tl lik müşteriye mennun edici alternatif sunalım, onu sevindirelim, bizden alışveriş yaptığına mutlu olsun. Böyle arayışlardayız. Terzi o yüzden aklımıza geliyor. Sen bir tane ürününü bedenine göre seç, kolu uzun, paçası geniş, beli geniş vs. durumlar olursa sorun değil biz öderiz gibisinden bir alternatif. Yani müşteriye maliyet ve sorumluluk yüklemek yerine biz bir maliyete veya zahmete katlanalım, ama katlandığımız bu maliyet ve zahmet iade ile karşılaşacağımız maliyetten daha az olsun arayışındayız.
Bilmiyorum açık açık anlalatabildim mi? Bu konuda, e ticarette her şeyde bildiğimiz her şeyi soranlarla paylaşabiliriz. Her şeyi sorabilirsiniz. Biz de sizin yaratıcı düşüncelerinize talibiz ve bu belayı atlatmayı umuyoruz.
Ben internetten kıyafet vb ürünler alan biri değilim çünkü hemen hemen her kadın gibi alacağım kıyafetin üzerimde netteki mankenler üzerinde değil, benim üzerimde nasıl duracağını görmek isterim, nette istediği kadar ölçüler yazsın, kumaş dokusuna kadar fikir veriyor olsun, ürüne dokunacağım giyip aynada kendime bakacağım.Arkadaşlar hepinize çok teşekkürler, çok güzel yorumlar yaptınız. Hepsini tek tek okuyup ne yaparız diye düşünüyoruz ekibimizle. Aynı zamanda belki siz de bu işlere girersiniz diye fikir vermesi açısından biraz yazmak istiyorum.
Pazaryerlerinden satış her ne kadar masraflı, zor ve sinir bozucu olsa da yüksek kazançlı. Belli bir seviyeye geldikten sonra sistem robota bağlıyor ve inanılmaz satışlar oluyor. İnstagram kolay gibi gözüküyor ama çok satışa uygun değil. Pazaryerleri kargo, barkod, müşteri bilgisi vb. aklınıza gelebilecek her şeyi ve hesapları yönetiyor, sipariş ekrana düştüğünde tek yapmanız gereken yazıdan çıkan fişi ürünün üstüne yapıştırmak. Akşam kargocu alıp gidiyor, yani tüm zahmet etiket yapıştırmaktan ibaret. Örneğin daha önceden kozmetik satıyorduk ve iade neredeyse 0 adetti. Pazartesi sabahı gelip kargocu hafta sonu birikmiş siparişleri bir küçük kamyona zor sığdırıyordu. Yani kazancımızı siz hesaplayın. Ve biz bu sektörde haftada 1-2 siparişten başlarak büyüdük. Ama üretici firma battı, hikaye bitti. Neden tekrar kozmetik yapmıyorum? Çünkü yeni fiyatlar kurtarmıyor.
Tekstile geçtik. Aslında tekstil kar oranı daha yüksek. Ancak bu iade işleri başlarda karşılanabiliyorken yüksek enflasyon ve maliyetler yüzünden tüm karımızı alıp götürmeye başladı. Gelen iadelerin çoğunu deforme olduğu için mecburen çöpe atıyoruz. Bunları kabul etmeyebiliriz ancak o zaman da pazaryerleri ile çatışıyoruz, düşük puanlar, kötü yorumlar vs. Biz bu işi profösyönel destekle yapıyoruz, sadece müşteri memnuniyetine ayırdığımız bütçe hayatımız boyunca tüm birikimimi aldı götürdü. Müşteri memnuniyeti olmadan pazaryerlerinde yaşayamazsınız. Pazaryerlerinde tüm hedef "ilk sıraya çıkmak". Tüm çaba bunun içindir. İlk sayfada çıkıyorsan taş ta koysan satarsın, domateste koysan satarsın.
Asla şu çözüm değil; (yani kendinizi düşünün kabul eder misiniz) İade almıyoruz, iade kargo ücretini siz ödersiniz, iade ederseniz ücret ödersiniz, aynı ürünün iki bedenini alamazsınız, farklı bedenler alırsanız ekstra ödersiniz... vs. vs.. müşteriler bunu gördüğü anda hemen yandaki ürünü tıklayıp bizi unutuyor bile. Yani müşteriye "şunu yap" dediğiniz anda o satış iptal artık. Yorumlarda yazan; "beden ölçülerini tam yazın" vs. yorumlara girmiyorum bile, yaptığımız açıklamalar o kadar detaylı ki; ipin hangi tarlada üretilen pamuktan üretildiğine kadar bilgi veriyoruz. Ölçünün her yönüyle, önlü arkalı anlatım ve resimlerle her açıdan bilgisi var.
Kadın müşterilerimiz şöyle yapıyor; iki üç beden alıyım, ve aynı bedenden farklı desenlerden alıyım, uymayanı gönderirim. Tek sorun bu. Üstünde görmek istiyor. Giymek istiyor. Bedenine, tenine ve kendi üstündeki görüntüsüne bakmak istiyor. Onun için internette ne yazdığı önemli değil. Bizim nasıl battığımız, o iadenin nelere sebep olduğu önemli değil. Bize, çevreye, doğaya verilen zarar umrunda değil. İnanın kötülemek için yazmıyorum, serbest piyasa. Ben böyle alışveriş yapıyorum diyor. Yukardaki arkadaşımız da yazmış, iki beden alıyorum uymayanı gönderiyorum. Eleştirmiyorum, genel olarak böyle gidiyor çünkü.
O yüzden sizin verdiğiniz cevapların aksine bunu müşteriye nasıl ödetiriz, onu nasıl şartlandırırız konusunda değil, nasıl bir promosyon, teşvik, yardım vs. yapıp onun fazla ürün almaktan vazgeçiririz arayışındayız. Tutar olarak konuşursam bir iadenin masrafı bize yaklaşık 50-70 Tl. Biz buna katlanmaktansa 15-20 tl lik müşteriye mennun edici alternatif sunalım, onu sevindirelim, bizden alışveriş yaptığına mutlu olsun. Böyle arayışlardayız. Terzi o yüzden aklımıza geliyor. Sen bir tane ürününü bedenine göre seç, kolu uzun, paçası geniş, beli geniş vs. durumlar olursa sorun değil biz öderiz gibisinden bir alternatif. Yani müşteriye maliyet ve sorumluluk yüklemek yerine biz bir maliyete veya zahmete katlanalım, ama katlandığımız bu maliyet ve zahmet iade ile karşılaşacağımız maliyetten daha az olsun arayışındayız.
Bilmiyorum açık açık anlalatabildim mi? Bu konuda, e ticarette her şeyde bildiğimiz her şeyi soranlarla paylaşabiliriz. Her şeyi sorabilirsiniz. Biz de sizin yaratıcı düşüncelerinize talibiz ve bu belayı atlatmayı umuyoruz.
Memleketin her il ve ilçesinden 1 terziyle parça başı anlaşması yapması lazım o da mümkün değil, atıyorum Sinop’ta bir terzi paçaya 100 lira alacak, İstanbul’daki terzi 200 lira, il/ilçeye göre bile değişkenlik gösterir fiyatlar, ki bir kıyafeti çoook severek aldıysanız ve muadili yoksa şurasını burasını düzelttireyim deyip terziye verirsiniz, onun haricinde direkt değişim yapmak daha mantıklı gelir, terzi fikri çözüm değil çözümsüzlük, kim uğraşacak terziyle, uğraşmak istese netten alacağına gider çevresindeki bir butikten alırdı.İyi de terzi fiyatları yine sizi zorlamaz mi ki?
Ben kızimın mont fermuarını yaptırdim 50 lira verdim,kendi montumun dikişleri sökülmüstü sırt cantama takılip(sadece sokülen 20 cm yeri dikti) yine 50 lira verdim geçen kış.
Şimdi kol,paça,etek vs daha bir işcilik istiyor diye düşünüyorum, daha fazla ücret alacak terzi zaten sizin dediğiniz meblağdan. Ki zaten bu da iade yok demenin farklı bir yolu,şayet sizin dediginiz tarzda bir profil varsa buna da yanaşmaz,terziyle mi uğraşacağım diye.
Ya tabi hangi terziye götürecek,standart bir fiyat belirlemeli,her semte 1 terzi ayarlamali ki olsun o iş. Ki bu da imkansız.Memleketin her il ve ilçesinden 1 terziyle parça başı anlaşması yapması lazım o da mümkün değil, atıyorum Sinop’ta bir terzi paçaya 100 lira alacak, İstanbul’daki terzi 200 lira, il/ilçeye göre bile değişkenlik gösterir fiyatlar, ki bir kıyafeti çoook severek aldıysanız ve muadili yoksa şurasını burasını düzelttireyim deyip terziye verirsiniz, onun haricinde direkt değişim yapmak daha mantıklı gelir, terzi fikri çözüm değil çözümsüzlük, kim uğraşacak terziyle, uğraşmak istese netten alacağına gider çevresindeki bir butikten alırdı.
Arkadaşlar hepinize çok teşekkürler, çok güzel yorumlar yaptınız. Hepsini tek tek okuyup ne yaparız diye düşünüyoruz ekibimizle. Aynı zamanda belki siz de bu işlere girersiniz diye fikir vermesi açısından biraz yazmak istiyorum.
E tabii, belki kadın tanıdık terzi arkadaşına götürdü elbisenin boyunu kısaltmak için, arada eşinin pantolon paçasını da kestirdi, hepsi 100 lira tutarken arkadaşı olduğu için 200 lira fatura kestiler nereden takip edeceksiniz bunu?Ya tabi hangi terziye götürecek,standart bir fiyat belirlemeli,her semte 1 terzi ayarlamali ki olsun o iş. Ki bu da imkansız.
Müşteri kendi götürse nasıl ispat edecek ne yaptırdi ne tuttu,belki kendi bir parca giysisini de aradan cıkardi ,hazır ödüyorlar diye ne bileceksin.
O kadar saçma ki bu.
Terzi dikecek onu da beğenmeyecek belki bu kez ne olacak?
Tabi ki öyle. Eşimin gömleklerini alırken hep kendi terzilerine bırakıyoruz,takım elbiselerinin pacası,kolları vs. Görevli ölçü alip gonderiyor,terziye de sorup gün veriyor o gün gidip alıyoruz.E tabii, belki kadın tanıdık terzi arkadaşına götürdü elbisenin boyunu kısaltmak için, arada eşinin pantolon paçasını da kestirdi, hepsi 100 lira tutarken arkadaşı olduğu için 200 lira fatura kestiler nereden takip edeceksiniz bunu?
Hadi iyi niyetli olalım siz satıcı olarak x ilinde bir terziyle anlaştınız bende ona götürdüm kıyafeti, terzi elbiseyi mahvetti, ki yani terzi var terzi var bazıları da kötü dikiyor, ki narin kumaşlarda dikiş hataları kıyafeti berbat ediyor.
Terzi hizmeti netten satışlar için mantıklı bir çözüm değil, sizin elle tutulur gözle görülür somut bir dükkanınız olur, ben gelirim elbise alırım ama belinin işlemden geçmesi gerekiyordur, sizin de anlaşmalı terziniz vardır, dersiniz ki ben terziye gönderiyorum 1 saat sonra gelin elbisenizi alın, sorumlulukta terzi seçimi de size aittir o zaman tamam, zira siz ürün mahvolmasın diye doğru dürüst bir terzi seçersiniz deneme yanılmayla, müşteri de memnun olur siz de iade vs sorunlar yaşamazsınız böylelikle.
Şu an çarşıya gitsem tüm terzilerden en basit işlem olan paça için fiyat alsam yanyana olan terziler bile farklı fiyat verir.
20 liraya makineye pedal basmaz terzi hele de bu zamanda, dükkan kirası, vergisi, faturaları, iğne-iplik vs masrafları derken maliyeti kurtarmaz.Tabi ki öyle. Eşimin gömleklerini alırken hep kendi terzilerine bırakıyoruz,takım elbiselerinin pacası,kolları vs. Görevli ölçü alip gonderiyor,terziye de sorup gün veriyor o gün gidip alıyoruz.
Ben müsteri olarak risk almıyorum,risk magazanın ki hic hatalı gelmedi terziye bu şekilde gidenler. Ne şekilde ölçü alındıysa yapıldı geldi.
20 lira diyor konu sahibi ama 20 liraya dikişi atmış hazır paçayı dikmiyorlar kaldı ki etek beli daraltacak boydan kesicek vs ki bunlar her terzinin yapacağı işler de değil,işçilik istiyor,beli daraltmak vs.
Çok daha maliyetli olur ve riskte fazla yani,ürünü bozsa terzi satılamayacak hale gelir.
En makulu yüzyüze satış,terzinde olur daraltırsın,iade ücretin olmaz süresi dahilinde getirir değiştirir vs.
ya annemin mahallesinde 10 liraya yapıyorlar hala paçayıTabi ki öyle. Eşimin gömleklerini alırken hep kendi terzilerine bırakıyoruz,takım elbiselerinin pacası,kolları vs. Görevli ölçü alip gonderiyor,terziye de sorup gün veriyor o gün gidip alıyoruz.
Ben müsteri olarak risk almıyorum,risk magazanın ki hic hatalı gelmedi terziye bu şekilde gidenler. Ne şekilde ölçü alındıysa yapıldı geldi.
20 lira diyor konu sahibi ama 20 liraya dikişi atmış hazır paçayı dikmiyorlar kaldı ki etek beli daraltacak boydan kesicek vs ki bunlar her terzinin yapacağı işler de değil,işçilik istiyor,beli daraltmak vs.
Çok daha maliyetli olur ve riskte fazla yani,ürünü bozsa terzi satılamayacak hale gelir.
En makulu yüzyüze satış,terzinde olur daraltırsın,iade ücretin olmaz süresi dahilinde getirir değiştirir vs.
Birde abla ilk 1-2-3 sayfada yazdım ben uzun uzun.20 liraya makineye pedal basmaz terzi hele de bu zamanda, dükkan kirası, vergisi, faturaları, iğne-iplik vs masrafları derken maliyeti kurtarmaz.
Konu sahibesi e-ticaret yapıyor ama çarşıda dükkanı olan esnaf çözümü arıyor, kusura bakmasın eleştiri getiriyorum ama yazdıklarından çıkardığım sonuç bu.
Müşteri düz mantık bakar, siz sattığınız malı en ince ayrıntısına kadar belirtseniz de bir de kıyafetin her müşteri üzerinde duruşu başka, kadın müşteri için bu önemli bir detaydır mesela.
slim kesim ince kumaş bir pantolon fit birinin üzerinde muhteşem görünür, selülitli birinin veya basenleri kalın birinin üzerinde başka görünür, siz görünüşe bakar alırsınız evde denediğinizde görüntü hoşunuza gitmez, kenara kaldırıp atacağınıza iade yaparsınız.
Terzi iadelere çözüm değil.
Mahalle arasında bir paça tamiri 50 TL'den başlıyor şuan.ya annemin mahallesinde 10 liraya yapıyorlar hala paçayı
hatta anneme incecik bir gömlek aldım gecen (annem tesettürlü) normal yakalıydı hakim yakaya çevirtti, başörtüsünü anadolu style bağlıyor, yaka takılıyormuş. pantolonu da bacakları hem daralttırdı hem kısalttı, -bol olunca yerleri süpürüyormuş...
bunları 20şer liraya yapıyor terzisi.
benim de terzilik bir işim olsa bu adama getiriyorum. güzel de iş yapıyor. mazlum da bir adam.
yer ankara.
ama ben de terzi masrafını nasıl karşılamyabilir bireysel bir satıcı bilemiyorum...kurumsal yer olsa hadi her şehirde bir iki terziyle anlaşır, mağazalar gibi. bireysel satıcıda imkansız geldi bana.
Daha geldiği hafta eğri büğrü olan t-shirt ler var.Ya bir de batmaya inanmıyorum
Konu sahibi de yazmış zatne çok satış vardı diye
Trendıylda hb de üst sırada çıkan firmalar parayı kırıyor
Bana göre müşteri daima haklı bana hediye filan gelirse anca iade etmem
Yoksa iade devam
Çünkü zaten aldığım kıyafetler artık o kadar kalitesiz ve pahalı ki kusura bakmayın 1 sezon anca giyiyoruz
Çok lüks markalar uzun süre gidiyor