Popüler Konu Verimli Rutin

Merhabalar :)

Konunuza bayıldım. Baştan okumaya başladım ama çok fazla sayfa var 70 sayfa baştan 40 sayfa filan sondan okudum. Ara ara yine bakmayı planlıyorum vakit buldukça. Çok faydalı bilgiler vermişsiniz.

Benim de 2 kızım var ve 3. bir sürprizimiz oldu. Ayrıca bir de köpeğimiz var. Anlayacağınız 4 çocuk bakacağım. Sadeleşme ve rutin oluşturma çalışması yapmam lazım 3. bebek gelene kadar.

Kitap ve youtube videosu tavsiyelerine açığım. Atomik Alışkanlıkları okudum şimdi de Küçük alışkanlıkları okuyorum. Okumak güzel de uygulamaya koymak zor geliyor.

Selamlar Hanımlar,

Pazar gününden beri İpek hastaydı. Dün toparlandı. Dirençli ateş şeklindeydi ve oldukça yıpratıcı oldu bizim için.

Hafta sonu aktif olamıyorum ama Pazartesi'den itibaren düzenli yazabilirim diye düşünüyorum.

Sevgiler

Merhaba,

Öncelikle hoş geldiniz

Zor ama yönetilebilir bir süreç olacak sizin için. Tavsiye istediğiniz kitaplar minimalizm üzerine mi, alışkanlık yönetimi
üzerine mi?

Çok geçmiş olsun
Merhaba,

Öncelikle hoş geldiniz

Zor ama yönetilebilir bir süreç olacak sizin için. Tavsiye istediğiniz kitaplar minimalizm üzerine mi, alışkanlık yönetimi
üzerine mi?
Merhabalar hoş buldum

Alışkanlık takibi üzerine olursa harika olur.

Selamlar Hanımlar,

Geçen gün ig'da gezinirken Kobe Bryant'ın bir videosuna denk geldim. "Ben kendimle sözleşme imzalarım. İmzadan önce kendimle uzun pazarlıklar yapar, sonrasında bir plan oluştururum. Plan konusunda sözleşme imzaladıysam, benim için konu kapanmıştır. Kendimle asla pazarlık yapmam" dedi.

Aslında bütün mesele bu sanırım. Kendinle anlaşma yapmak ve ona uymak. Hepimiz bir karar aldığımızda ilk birkaç gün onu hevesle uygularız. Ancak ilk motivasyon hali geçip, işi yapmak zor gelmeye başladığında içimizdeki ses pazarlık yapmaya başlar. "Bugün yapmayayım, yarın yaparım." "Ayın ilk günü başlarım." "Pazartesi başlarım." gibi cümleler ile başlar, sonrasında işi belirsiz sürelere erteleyince de "Ben zaten böyle biriyim." e döner o içerideki ses. Özsaygı böyle böyle azalır ve insanın kendisi ile kavgası da böyle başlar.

Bu nedenle karar almadan önce çok iyi düşünmek gerekir. Önce kendimize verdiğimiz sözler konusunda dikkatli olmak ve verdiğimiz sözü de mutlaka tutmak gerekir.

Mesela sağlıklı beslenmeye karar verdik diyelim. İlk hedef günde 1 bardak yeşil çay içmek gibi, kolay uygulanabilen ve sürdürülebilir bir konu olmalıdır. Eğer ilk günden bütün öğünleri sağlıklı hale getirmeye çalışırsak, bir hafta içinde başarısızlığa uğramak kaçınılmaz olacaktır.

Aynı şekilde her gün 30 sayfa kitap okuyacağım yerine, her gün 1 sayfa okuyacağım kararı, kitap okuma alışkanlığı oluşturabilmek ve bunu sürdürülebilmek için çok daha doğru olacaktır.

Kalite sistemlerinde "Sürekli İyileştirme" diye bir kavram vardır. Kendimizde geliştirmek istediğimiz konuları belirleyip, küçük ve ölçülebilir hedefler koyarak süreci sürdürülebilir kılmak, istikrarlı bir iyileşme sağlar ve bu durum zaman içerisinde büyük farklar yaratır.

Çok geçmiş olsun

Merhabalar hoş buldum

Alışkanlık takibi üzerine olursa harika olur.
Öncelikle hangi alışkanlıkları edinmek istediğinizi listelemek faydalı olacaktır. Ardından ben alışkanlık takibi için "Productive" diye bir uygulama satın almıştım. 1 yıl kadar kullandım ve çok faydasını gördüm.

Benim en beğendiğim alışkanlık kitapları şu şekilde:

- Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı
- Alışkanlıkların Gücü
- İyileştiren Alışkanlıklar
- Küçük Alışkanlıklar
- Atomik Alışkanlıklar

Çok teşekkür ederim son 2sini okudum. Diğer kitaplara da bakacağım en yakın zamanda. Yukarıdaki mesajınız ilham verdi gerçekten insan kendi ile önce bir masaya oturmalı

Selamlar Hanımlar,

Sabah kitap okurken "hayatın akışında organize olabilmek" ifadesine denk geldim. Tam olarak yapmaya çalıştığım bu benim. Sabah gün başlarken o gün yapmayı planladıklarımı yazıyorum ve bunları gerçekleştirmeye niyet ediyorum. Ardından gün bazen düşündüğüm gibi gidiyor bazen gitmiyor. Hayatın getirdiklerini kabul ederek ve hayata uyumlanarak devam etmeye çalışıyorum.

Hayat öngörülebilir değildir, rasyonel ilerlemez. Bir kere ölüm diye bir şey varken ve hepimize bir adım uzaktayken, hayatı kontrol edebileceğini sanmak oldukça anlamsız. Yapmamız gereken tek şey hayatın akışına göre şekil almak.

Her sabah 10 konu başlığında o gün yapmak istediklerimi defterime yazıyorum. Akşam yatmadan önce de her bir maddeyi değerlendiriyorum. Yapabildiklerim için kendimi tebrik ediyor, yapamadıklarımı ise kendimi yargılamadan analiz ediyorum. Neden yapamadım? Benden mi kaynaklandı yoksa, hayatın getirdiği günlük sıkıntılardan kaynaklı mı aksadı diye. Yapamadıklarım içinden süzülüyor aslında ertesi gün yapmayı istediğim işler.

Bütün bu değerlendirmenin eğer dürüstçe yapılırsa insanı çok iyileştiren bir yanı olduğunu düşünüyorum. Ama değerlendirme işine başlamadan önce ilk yapılması gereken değerlendirme kriterlerini belirlemek olmalı. Bu kriterler de kim olduğunuz ve kim olmak istediğinize göre şekilleniyor. Bu üzerine düşünülmesi gereken en önemli konu olabilir.

Yine kalite sistemlerinden devam edecek olursak S.W.O.T analizi diye bir şey vardır. Bir konu 4X4 matriste Güçlü Yanlar (S), Zayıf Yanlar (W), Fırsatlar (O) ve Tehditler (T) olarak analiz edilir. Bu yöntemi kişilik analizinde, yani kim olduğumuzu belirleme adımında kullanmanın çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Yalnız kaldığınız bir zaman diliminde, kendinize bir çay, kahve ısmarlayarak, kendinizi bu matriste dürüstçe değerlendirecek olursanız, güçlü yanlarınızın getirdiği fırsatları ve zayıf taraflarınızın getirdiği gelişim fırsatlarını görebilirsiniz. Aynı şekilde karakteristik özelliklerinizin getirdiği riskleri de görürsünüz. "Her risk içerisinde fırsat barındırır" der kalite sistemi. Bu gözle de bakabilirseniz hazırladığınız tabloya, riskleri fırsata dönüştürebilirsiniz.

Kim olduğumuzu belirlediğimize göre sonraki adım, kim olmak istediğimizi belirlemek olmalı. Burada önerim "Kişisel Misyon Bildirgesi" hazırlamak olacaktır. Bu bildirge sizin için önemli olan değerlerin hangileri olduğunu belirlemenize olanak sağlar.

Sonuç olarak, öncelikle "SWOT analizi" yaparak kim olduğumuzu tüm yönleriyle tespit ediyor, ardından "Kişisel Misyon Bildirgesi" ile kim olmak istediğimizi belirliyoruz. SWOT Analizi A noktası ise, Kişisel Misyon Bildirgeniz B noktası olsun ve matematik problemlerindeki araçlar gibi A noktasından B noktasına gitmeye çalıştığınızı düşünelim.

Matematik problemlerinde A noktasından B noktasına ne zaman varacağınızı hesaplamak kolaydır ama gerçek hayatta bu iki nokta arasında yokuşlar, çıkmaz sokaklar, yolu kapatan taşlar ve dönemeçler vardır. Ama niyet ve gayret varsa o noktaya er geç varılır.

Birçok mesajınızı favori listesine ekliyorum Elecda.İyi ki varsınız.

Selamlar Hanımlar,

Geçen gün bir arkadaşım ile konuşurken, akşam yatmadan önce kitap okuma alışkanlığı kazanmaya çalıştığını ancak ne zaman kitap okumaya başlasa çok uykusunun geldiğini ve devam edemediğini söyledi. "Demek ki bu alışkanlığın ya zamanı ya da kendisi sana uygun değil" dediğimde çok şaşırdı. Çocukluğundan beri kitap okuduğunu ve keyif aldığını söyledi. Bu nedenle zaman hakkında konuşmaya başladık ve arkadaşımın sabah insanı olduğu fark ettik.

Sabah ya da gece insanı olmak, bir çeşit yaradılış özelliği olup; bilim dünyasında "kronotip" olarak geçer. Kronotip sizin biyolojik saatinizin, hangi zaman aralığı ile uyumlu olduğunu tanımlar. Fiziksel ve genetik faktörlerden etkilendiği için değiştirilebilir değildir. Sizin kronotipinize uyumlu hareket etmeniz gerekir.

Yeni bir alışkanlık kazanma aşamasında kronotip bütün süreci etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Arkadaşımdaki gibi sabah insanıysanız ve akşam yatmadan öncesi için bir alışkanlık oluşturmaya çalışıyorsanız, bu alışkanlık çok kısa sürede ve çok kolay bir şekilde yapılamıyorsa, başarısızlık kaçınılmazdır. Bu nedenle hayatımıza dahil etmek istediğimiz alışkanlıkları, günün en verimli olduğumuz saatlerine dahil etmek gerekir.

Ben bir sabah insanı olarak, gün içerisinde yapmak istediğim işlerin büyük bir bölümünü öğlene kadar olan sürece planlarım. Akşam yatmadan önce çok kısa ve kolay uygulanabilir bir rutine sahibim, zira diğer türlü sürdürmem ve kalıcı hale getirmem mümkün olmaz. Mesela ben akşam yemeğinden sonra spor yapma alışkanlığı kazanmak için kendimi zorlarsam, bir süre sonra başarısız olur ve kendimi beceriksiz hissederim, spor motivasyonumu da tamamen kaybederim. Ama aslında spor yapmak konusunda değil, fıtratıma aykırı davranmaya çalıştığım için başarısız olmuşumdur.

Bu nedenle alışkanlık kazanmaya çalışmadan önce "Hangi alışkanlığı kazanmak istiyorum. "Neden bu alışkanlığı hayatıma dahil etmeliyim, bana katacağı fayda nedir?" ve "Günlük rutinimin hangi bölümüne dahil edersem, bu alışkanlığı sürdürebilirim" sorularını yanıtlamak gerekir. Böylece kendimize uygun olmayan bir alışkanlığı sürdürmek ya da yanlış zamanda uygulamamaya çalışmaktan kaynaklanan zaman ve enerji israfının da önüne geçmiş oluruz. Zira zaman da enerji de son derece kısıtlı kaynaklardır ve geri alınamaz.

günaydınn,
utanç duygusuyla ilgili dün bir kitapta okuduğum bir paragrafı ve kendi deneyimimi paylaşmak istiyorum:
yazar ilk araba sürmeye başladığında otoparkta yer bulamayıp 5-6 tur attığı oluyormuş. Bu durum onun kabul-saygı görülme ihtiyacını karşılanmıyor gibi hissettirmiş kendini, utanç duymuş. Ben de benzer şekilde araba sürmeye başladığım aylarda ben ana yol bile olsam gelen-giden tüm arabalara yol veriyordum, sanki en son benm geçmem gerekiyor gibi hissediyordum, bu durum benim değersizlik duygularımı tetikliyordu, ben ana yoldayken ara sokaktan gelen araba beni beklediğinde falan gururum okşanıyordu.

Ben de bu konuyla ilgili kendimden örnek vereyim.

Güzellik merkezi ya da kuaförde bana işlem yaptıkları zaman fazlasıyla özen gösterilince çekiniyorum, o insanlar bana hizmet ettikleri için ben kimim ki bu kdar özen gösteriyorlar bana gibi bir düşünce oluşuyor. Saçma biliyorum ama benim de değersizlik duygum böyle durumlarda tetikleniyor. Halbuki onlar orada işlerini yapıyorlar.

Selamlar Hanımlar,

Bu hafta izinliyim. Bayramda arada kalan iki günü de izin aldım. Böylece iki hafta evde olacağım. Bayramda eşim yalnız gidecek. Ben kızlarla evde kalacağım.

Bu haftayı Ela ile anne-kız haftası ilan ettik. Her gün beraber birşeyler yapacağız. İpek kreşte olacak.

Ela uyumayı seviyor. Tatilde olması nedeniyle ben de uyandırmak istemiyorum. Bu nedenle sabah Ela uyanana kadar olan vakitte, evi oda oda gözden geçirerek, fazlalıkları ayırmaya karar verdim.

Bu sabah İpek’in odası ile başladım. Bütün kutuları indirdim ve gözden geçirerek tekrar düzenledim.İyi durumda olan küçükenlerini bir akrabamızın kızına vermek üzere ayırdım. Lekeli veya yırtık olanları başka bir poşete koydum. H&M’e vereceğim.

Kitap ve oyuncaklardan da ayıklama yaptım. Onları da bir derneğe ve akrabaya olacak şekilde ayırdım.

Kırılan oyuncakları ve parçalarını da geri dönüşüm için ayırdım.

Sonuç görsellerini ekliyorum. Çıkan eşya miktarına bakınca çocuk eşyalarının kesinlikle bölünerek çoğaldığına karar verdim

Eklentiler

• 5291FD14-41E6-4DA5-8D93-ED057A977832.jpeg
    134,3 KB · Görüntüleme: 274
  • D7DFA9E5-AAB2-4218-88C5-FADFC2216C13.jpeg
    96,3 KB · Görüntüleme: 257
  • 2372E8E7-3DCC-4451-A527-F0E10319D09D.jpeg
    126,6 KB · Görüntüleme: 252
  • F853A130-6D2E-4D4B-A550-FCED3EEB6A42.jpeg
    104,4 KB · Görüntüleme: 249
  • C4C5DAF6-26C0-4BC1-A2C9-1D526BCFA1D6.jpeg
    196,9 KB · Görüntüleme: 278
Ela için günlük bir rutin oluşturduk beraber.

Sabah uyanınca diş, üst değiştirme ve yatak toplama adımından sonra 1 saat ders çalışacak.Ben bu sırada kitap okuyacağım. Sonrasında kahvaltısını yapacak ve dışarı çıkacağız. Uyanır uyanmaz yemek yemekten hoşlanmıyor. Bu nedenle bu şekilde programladık.

Öğlen beraber sinemaya gideceğiz. Beli açık üstlerden istiyormuş, kıyafet bakacağız. İpek’e de toka ve oje alacağım.

Akşama doğru siteye gelince parkta oynayacak ben de yürüyüş yapacağım. Akşam yemeğini dün yaptım. Dolayısıyla yürüyüşten sonra İpek gelene kadar dinlenirim.
Eşimle ayda bir buzluk için köfte ve dolmalık harç yapıyoruz. Dolma harcını pişirip, saklama kaplarına ayırıyorum. Bir ay kadar yetiyor ikisi de. Dün hallettik, iyi oldu. Hazır harç pişirmişken bugün için biber dolması yaptım. Yanına erişte yaparım yeter.

Herkese merhaba,

Yoğun, oldukça yorucu günlerin ardından biraz olsun rahatladım gibi: )

Okulda ilk yılımı bitirdim, daha çok gözlemleyerek, kendimdeki bilgi açlığını doldurarak, iyi not almayı hedefleyerek, gençlerle genç gibi takılarak geçirdim bu eğitim yılını. Oldukça keyif aldım. Her gün iyi ki kendim için bunu yapmışım dedim. Şimdi yan dal yada çap için bölüm düşünüyorum. Aklım hep felfese bölümüne kaysa da sanat tarihi ve edebiyat bölümleri de göz kırpıyor bana.

Başka bir üniversitedeki hocanın okuma grubuna kayıt oldum. Düzenli okumalarım, kitap hakkındaki düşüncelerimizin yazılıması ve en sonunda video çekimi yaparak kendime yatırımıma devam ediyorum. Bu benim için çok iyi oldu. Şu andaki kitabın ismi; checklist manifesto.

Biraz ileride bir podcast yapma planım var, sanat, tarih, kitaplar hakkında, zamanını bekliyor sanırım.

Bu yıl LGS sürecinden de geçtik, şimdi seçim zamanı. Bu zaman daha zormuş sanki. Umarım hayırlısı ile gönlündeki yere yerleşebilir oğlum.

Her sabah 5 de uyanma kısmı sık sık sekteye uğruyor, sanırım gün içerisinde çok yorulunca sabah zorlanıyorum. Bunu tekrar düzene koymam gerekiyor.

Şirketten istifa etmemin üzerinden 4-5ay geçmesine rağmen halen işi devralacak birini bulamadılar. Gelen çok karışıkmış diyerek gidiyor. Sanırım daha etkin birini almalılar ama onlar da çok fazla ücret istediğinden bizimkiler yanaşmıyor. Bakalım sonu nereye evrilecek sürecin.

Bu bayram tatili ailecek bize iyi gelecek gibi gözüküyor. Eşimle, çocuklarımla gezmeyi, vakit geçirmeyi çok özledim. Niyetim bu yaz evde çocuklarla olmaktı, ama olmadı, hala işteyim: (

Benden haberler bu kadar: )

Umarım hepiniz iyisinizdir.
Sevgiler, şimdiden iyi bayramlar dilerim hepinize.

Selamlar Hanımlar

İpek’in odasından sonra Ela ile birlikte Ela’nın odasını hallettik. Kıyafetlerden başladık, tek tek denedi. Küçülenler ve kimseye verilemeyecek durumda olanlar diye iki kategori yaptık.

Kitapları ve oyuncakları da aynı mantıkla ayırdık. Okul kıyafetlerinin tamamı küçülmüştü. Hepsini bir poşete koyup komşumuza verdim. Oğlu Ela’dan 1 yaş küçük.

Bu işleri yapmamız yarım gün sürdü. Bitirdikten sonra ayırdığı tüm eşyaları bir vakfa götürdük. Eşyalarını kendi bağışladı. Sonra da H&M’ye gidip giyilemeyecek durumda olan tekstilleri verdik. Verilen hediye çeki ile kendisine bir tişört aldı.

Benim 30 yaşında öğrendiğim minimalizm ve 5S sistemini 9 yaşında kızımın hayatına dahil etmeye çalışıyorum.

İnsan çocuğuna cebinde ne varsa onu verebiliyor. Muhakkak benden alamayacağı ve başkalarından karşılamak zorunda kalacağı şeyler olacaktır. Ancak eşyaları ayırma, kalanı organize etme ve ayırdıklarını paylaşma kısmı benim cebimde olan konular. Kendisine bu konuları yaşatarak öğrettiğimi umut ediyorum.

Eklentiler

• 69CFD69A-7617-4975-BEB4-AF7FD900E3B7.jpeg
    243,9 KB · Görüntüleme: 201
  • E6E817AF-60E4-4189-A37C-271803B27669.jpeg
    140,9 KB · Görüntüleme: 200
  • 59199FD3-0594-4D58-B1E7-19124714371E.jpeg
    146,9 KB · Görüntüleme: 194
  • A7B069FC-1FC4-4871-8C88-AB1AC6BBFBFC.jpeg
    110,2 KB · Görüntüleme: 192
  • A41121E9-D100-490F-B13C-2C9E82607E2A.jpeg
    127,5 KB · Görüntüleme: 201
Çok güzel konunuz takipteyim.. Rutin oluşturmaya çalışıyorum. Gece insanıyım ve erken uyuma savaşı veriyorum. Bir mesajınızda bu konudan bahsetmişsiniz bilmiyordum o araştırmayı. Gece uyumak zorundayım çünkü 23-03 arası en verimli uyku düşüncesi bilinçaltimda ve gece uyanık olmak son zamanlarda beni çok üzüyor. Zamanım verimli gelmiyor bana . Bir rutin gerekiyor. Not almak ve yazmak beni motive eder. Bir gidişat belirleyecegim bir an önce..

Merhabalar,
Kendinize bunu yapmayın. O saat aralığı belki de sizin en verimli saatleriniz ve o saatleri uyumaya çalışarak harcıyorsunuz.

Günlük Ritüeller diye bir kitap var. Oldukça önemli insanların günlük rutinlerini anlatıyor. Bu kitapta yer alan çoğu insan aslında gece insanı ve en verimli dönemleri gece çalışıp gündüz uyudukları yani kendi kronotiplerine uygun hareket ettikleri dönem. Konuya bakış açınızda değişiklik yaratabilir. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…