Selamlar Hanımlar,
Sabah kitap okurken "hayatın akışında organize olabilmek" ifadesine denk geldim. Tam olarak yapmaya çalıştığım bu benim. Sabah gün başlarken o gün yapmayı planladıklarımı yazıyorum ve bunları gerçekleştirmeye niyet ediyorum. Ardından gün bazen düşündüğüm gibi gidiyor bazen gitmiyor. Hayatın getirdiklerini kabul ederek ve hayata uyumlanarak devam etmeye çalışıyorum.
Hayat öngörülebilir değildir, rasyonel ilerlemez. Bir kere ölüm diye bir şey varken ve hepimize bir adım uzaktayken, hayatı kontrol edebileceğini sanmak oldukça anlamsız. Yapmamız gereken tek şey hayatın akışına göre şekil almak.
Her sabah 10 konu başlığında o gün yapmak istediklerimi defterime yazıyorum. Akşam yatmadan önce de her bir maddeyi değerlendiriyorum. Yapabildiklerim için kendimi tebrik ediyor, yapamadıklarımı ise kendimi yargılamadan analiz ediyorum. Neden yapamadım? Benden mi kaynaklandı yoksa, hayatın getirdiği günlük sıkıntılardan kaynaklı mı aksadı diye. Yapamadıklarım içinden süzülüyor aslında ertesi gün yapmayı istediğim işler.
Bütün bu değerlendirmenin eğer dürüstçe yapılırsa insanı çok iyileştiren bir yanı olduğunu düşünüyorum. Ama değerlendirme işine başlamadan önce ilk yapılması gereken değerlendirme kriterlerini belirlemek olmalı. Bu kriterler de kim olduğunuz ve kim olmak istediğinize göre şekilleniyor. Bu üzerine düşünülmesi gereken en önemli konu olabilir.
Yine kalite sistemlerinden devam edecek olursak S.W.O.T analizi diye bir şey vardır. Bir konu 4X4 matriste Güçlü Yanlar (S), Zayıf Yanlar (W), Fırsatlar (O) ve Tehditler (T) olarak analiz edilir. Bu yöntemi kişilik analizinde, yani kim olduğumuzu belirleme adımında kullanmanın çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Yalnız kaldığınız bir zaman diliminde, kendinize bir çay, kahve ısmarlayarak, kendinizi bu matriste dürüstçe değerlendirecek olursanız, güçlü yanlarınızın getirdiği fırsatları ve zayıf taraflarınızın getirdiği gelişim fırsatlarını görebilirsiniz. Aynı şekilde karakteristik özelliklerinizin getirdiği riskleri de görürsünüz. "Her risk içerisinde fırsat barındırır" der kalite sistemi. Bu gözle de bakabilirseniz hazırladığınız tabloya, riskleri fırsata dönüştürebilirsiniz.
Kim olduğumuzu belirlediğimize göre sonraki adım, kim olmak istediğimizi belirlemek olmalı. Burada önerim "Kişisel Misyon Bildirgesi" hazırlamak olacaktır. Bu bildirge sizin için önemli olan değerlerin hangileri olduğunu belirlemenize olanak sağlar.
Sonuç olarak, öncelikle "SWOT analizi" yaparak kim olduğumuzu tüm yönleriyle tespit ediyor, ardından "Kişisel Misyon Bildirgesi" ile kim olmak istediğimizi belirliyoruz. SWOT Analizi A noktası ise, Kişisel Misyon Bildirgeniz B noktası olsun ve matematik problemlerindeki araçlar gibi A noktasından B noktasına gitmeye çalıştığınızı düşünelim.
Matematik problemlerinde A noktasından B noktasına ne zaman varacağınızı hesaplamak kolaydır ama gerçek hayatta bu iki nokta arasında yokuşlar, çıkmaz sokaklar, yolu kapatan taşlar ve dönemeçler vardır. Ama niyet ve gayret varsa o noktaya er geç varılır.