Merhabalar,
Önce sizin cümleleriniz üzerinden yorum yapayım istiyorum. Ardından sorularınızı yanıtlayacağım.
Yanlış Cümle-1 '
'Tamam, yarın sabah kalktığımda artık verimli rutinler oluşturuyorum'' Çünkü yarın bugünden başlar. Siz bugün için yarının planını oluşturmazsanız, yarın öylece akıp gider. Günün getirdikleri günününüz belirler. Verimli rutin oluşturmak için öncelikle gün içinde yapmak istediklerinizi listelemeniz, her birini neden yapmak istediğiniz üzerine düşünüp kendinizi ikna etmeniz ve ardından her biri için bir zaman dilimi belirlemeniz gerekir.
Yanlış Cümle-2 "Ama bir türlü yapamıyorum" Niyet etmediğiniz, planlamadığınız bir işi yapmamanız çok normal. Ancak buradaki kritik nokta "yapamıyorum" değil "yapmayı tercih etmiyorum" olmalı. Çünkü hayatımızı tercihlerimiz belirler ve yapmamak ta bir tercihtir.
Yanlış Cümle-3 "Çok verimsiz bir hayatım var gibi hissediyorum" Niye böyle hissediyorsunuz, ne yapsaydınız hayatınız verimli olurdu? Sosyal medyadaki hep sağlıklı yaşayan, hep spor yapan, evi hep düzenli olan veya çocuklarına hep gülücükler saçan hesaplar bu hissi tetikliyor olabilir mi? Eğer öyleyse takipten çıkın zira hiç biri gerçek hayatın tamamını yansıtmıyor.
Yanlış Cümle-4 "Hiçbir zaman çok düzenli organize biri olamadım" Etiketleme cümlesi bu. Kendinize bu etiketi yapıştırdığınızda beyin sizi onaylamak için bu etikete uygun davranmaya yönlendirecektir. Bunu kendinize yapmayın.
Sorularınız
1) Verimli rutinler herkes tarafından oluşturabilir mi? Evet oluşturulabilir. Ancak burada önemli olan kendimiz için verimli rutinler oluşturmaktır. Yani değerlerimizle örtüşen, bizi gitmek istediğiniz noktaya taşıyacak olan rutinler hepimiz için farklıdır. Önemli olan niyet-planlama ve takip döngüsünü kurabilmektir.
2) Bu yoğunlukta rutinleri devam ettirecek motivasyonu nasıl bulabiliyorsun, hep mi böyleydin? Aslında bu yoğunluğu yönetebilmek için verimli rutinlere ihtiyacım var. Mesela benimle yaşıt bir arkadaşım var. Hayatı boyunca hiç çalışmamış, varlıklı bir aileden geliyor. Çocuğu yok, eşi şehir dışında çalışıyor ve annesi ile komşu. Yemeklerini annesinde yiyor. Haftada bir de eve temizliğe yardımcı geliyor. Şimdi böyle yaşayan bir insanın benim kadar çok rutine ihtiyacı yok.
Yine benim çocuklarım yokken, ev hep temiz ve düzenli kalıyordu, sadece hafta sonu çamaşır yıkıyorduk. Haftada 2-3 gün dışarıda yiyorduk. Bu şartlar ile şimdiki şartlarım arasında dağlar var. Dolayısıyla ben yeni hayat şartlarıma uyum sağlayacak şekilde rutinlerimi düzenlemek durumundayım. Mesela her sabah çamaşır makinesini çalıştırmazsam, iki gün sonra çamaşır işi kaosa dönüyor.
3) Bu yoğunlukta rutinleri devam ettirecek motivasyonu nasıl bulabiliyorsun, hep mi böyleydin? Motivasyon konusunda neler önerebilirsin? Bir davranışı gerçekleştirebilmek için 3 şeye ihtiyaç var.
- İşaret / tetikleyici: Zil çalınca kapıyı açmak gibi
- Güç
- Motivasyon
Kişisel gelişim kitaplarının önemli bir kısmı motivasyon odaklıdır. Ancak motivasyon öngörülebilir değildir, sürekli değişir. Bu nedenle diğer parametrelere odaklanmak, daha başarılı sonuç getirir. Yani yapmak istediğin davranışı, hali hazırda yaptığın bir alışkanlığın önüne veya arkasına eklemek veya o davranış için bir zaman dilimi belirlemek "İşaret / tetikleyici" maddesini çözer. O işi yapılabilecek en kolay hale sokabilirsen de güç kısmını halletmiş olursun. Mesela kendine günlük 1 saat spor hedefi koymak fazla güç gerektirdiği için zordur ve stresli olduğun günler motivasyon da yerlerde olacağı için bu hedef başarısızlığa uğramaya mahkumdur. Ancak hedefini günlük 5 dakika spor yapacağım olarak değiştirirsen işi kolaylatmış olursun ve yüksek motivasyona ihtiyacın kalmaz.
Instagram'da bir ara dönen bir post vardır. "Motive değilim, sadece istikrarlıyım" diye. Bu çok doğru. Her gün senin için önemli olan şeyleri az az ama istikrarla yapmak, büyük sonuçlar getirir.
Umarım faydalı olmuştur.
Sevgiler