Vejeteryan olmaktan vazgeçilir mi?

Ben sadece hayvanlar gibi acı çekmediklerinin altını çizmek istedim.

Hayvanlar ya da bizim gibi acı çekmemeleri reaksiyon göstermedikleri anlamına mı gelir? Bizim acı hakkında bilgimiz sadece kendi ırkımıza ait olabilir. Sinir sistemi olmayan canlıların acı çekmemesi diye bir şey olmayabilir. Elektriksel iletim diye bir şey var. Her canlı evrimsel olarak yaşamını sürdürmeye çalışır. Buna karşı tehlikelere de reaksiyon gösterir.
 

Reaksiyon gösterdiklerini ve gaz salgıladıklarını okumuştum daha önce. Ancak benim için mühim olan şey acı çekip çekmemeleri. Henüz bununla ilgili net bir bilgi okumadım. Eğer okuduğunuz bir makale varsa lütfen linkini yollayın ben de bilgileneyim.
 
Şu an için bir eksikliği yok şükür.Bizde saygı göstermeye çabalıyoruz.
 
Haklısın canım öyle yapayım.
 
Ben de hayvanlara zarar vermeyi doğru bulmuyorum ama sebze yemeği de sevmiyorum. Aslında bu açıdan bakılırsa bitkiler de canlı. Aç mı kalalım
Bitki tohumu yiyormuşlar bitkilerin de canlı olduğunu düşünenler.Çok değişik şeyler var gerçekten.
 
Korkudan bütün kan tahlillerini yaptırdım amacım bak şu eksik annecim demek ti.Ama bütün vitaminleri şuan için yerinde.2 ay oldu henüz eti bırakalı.

B12 vücutta 5 yıl gibi tutulma süresi var ama demir düşüşü daha hızlı olur .
Ispanakla demir alımı çok ütopik çiğ ve kilolarca yemek gerek kesme pişme işlemiyle içinde bişey kalmıyo.
Hayvansal gıdaların tümünü mü kesti ? Süt yumurtada mı yok yoksa sadece et mi yemiyo?
 

Acı nın kelime anlamını insanlık bulmuş neye acı deriz? Bizim dışımızdaki varlıkların acısını nasıl ölçeriz? Gaz salgılamakla ilgili makaleyi okumuşsunuz. Bir sürü makale sunsam da bunun gerçekten acı olup olmadığına nasıl karar verebiliriz? Ki azıcık araştırmayla da bir çok makaleye ulaşabilirsiniz. Hayvanların acı çektiğini nasıl anlıyorsunuz? Bağırıp kaçmaya çalışmasından değil mi? Gaz salınımı da haliyle koşup kaçamayan bitkinin tepkisi olabilir. Bilim 2 kere 2 dört eder katılığında çalışmaz malesef.
 

Bitkilerin acısının nasıl ölçüleceğini bilecek kadar bilimle içli dışlı değilim maalesef.
Sadece izlediğim mezbaha videolarından sonra hayvan yemek yerine bitki yemenin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum, o kadar. Tabi ki bilim belli bir katılıkla işlemez ancak bir bilim adamı kanıtlayana kadar ben bitkilerin acı çekmediğini varsayacağım, fikirleriniz için teşekkür ederim.
 

Rica ederim.Ben teşekkür ederim. Fikir paylaşıyoruz. Sizin fikrinizi de değiştirmeye çalışmıyorum, ya da kendi fikrim doğrudur demiyorum. Ben acı çeken şeylerin yenmemesi fikrinin doğal olmadığını , romantizm olduğunu düşünüyorum. Bence bu insanın kibiri. İnsan doğadan kopuk bir canlı değil. Bir şeyler yemesi gerekiyor. Evrimine uygun şekilde. Haliyle bitkiyle hayvan da aynıdır benim için . Ama mezbaha endüstriyel üretim bunlar çok ayrı konular. Kapitalizme kadar, tarım devrimine , nüfus politikalarına kadar gider. Bu şekilde yaşamak isteyene de saygı duyarım, isteyen istediğini dayatmadığı sürece yesin tabi ki.
 
Valla bana bayağı yeniyor gibi gelmişti. Biz ailecek çok yiyoruz çevremdeki herkes yiyor diye galiba. Listelerde 121. sırada kalmışız.
İnsanın hem kendinin hem de çevresinin tamamının üst gelir grubunda olması güzel tabi :)
Ben kurban kestirdiğimde kime dağıtacağımı şaşırıyorum. Bayağı fakirmiş yaw çevrem
Annem kestirdiğinde hiç kalmıyor zaten
 
Vejetaryen insanların fikirlerine saygı duymak lazım bana göre size göre doğrusu bu olmayabilir ama o insanlar da bunun doğru olduğuna inanıyor ki yaşamlarını buna göre şekillendiriyolar herkes et sevmek yemek zorunda değil
 
Sayfaların tamamını okumadım fakat siz et yemesine karşı mısınız?
Dengeli beslensin evde pişen herşey den yesin istiyorum.Gelişme çağında henüz 18-19 yaşında olsa bu kadar üzülmezdim sanırım.
 
Bizde saygı gösteriyoruz canım ,ama içten içe de biran evvel eskisi gibi beslensin istiyoruz.
 

Et yememenin nesi mantıklı ? b12 muhabbeti dönüyo çünkü sadece hayvansal gıdalardan alabiliyoruz. uzun süreli b12 eksikliği demek geri dönüşsüz kansızlık demektir.
Kendinize değil vücudunuzun ihtiyacını göre yaşamslısınız.
İşlenmiş sosis salam sucuk nuget tarzı şeylere karşı olabilirsiniz ki sağlıklıda değiller ama kırmızı et beyaz etin kendisi sağlık demek.
Proteini kesip bakliyatla proteşni ihtiyacınızıda karşılayamazsınız emilim farklı demiride

Oturup bir hayvan belgeseli izleseniz hayvanların bile hayatta kalmak için birbirlerini yediklerini görürsünüz. Neden ot değilde birbirleri ?
 
Kiziniz sadece et mi yemiyor? Diger hayvansal katki maddesi olan yiyecekleri yiyor? Sut, peynir, yumurta gibi? Insallah gecici bir durumdur ben gecici olacagini hissediyorum. Kiziniz tam da ergenlik caginda, o besinlere ihtiyaci var. Ben de cok et aramam. Ama demir eksikligi var, o kadar ki cok dusebiliyor serum yiyorum yilda bir iki kez. Doktor bana ne kadar disardan demir eksikligimi gidersem de adet donemim siddetli gectigi icin vucudumun demir oranini bir ayarda tutamadigini soyledi. Migrenim cok sık tutuyor mesela, yorgunluk. Kiziniz ergenlik caginda, regl oldu mu? Siddetli ise, bu demir kaybini iyi doldurmasi gerekiyor. Baska besinlerden de alinir ama et kadar olmuyor galiba. Ben de hatta her hafta kirmizi et yesem bile demir dusuk yani ki baya iyi besleniyorum. Surekli kansizlik var maalesef.

Demirini olcturdunuz mu? Bir bakin bakalim. Belki endise edilecek kadar dusuk degildir. Doktor bir yol gosterir bir alternatif ya da.
 
Dengeli beslensin evde pişen herşey den yesin istiyorum.Gelişme çağında henüz 18-19 yaşında olsa bu kadar üzülmezdim sanırım.
Sanırım ben mevzuyu yanlış anladim.
Kızınız et yememe kararı aldı öyle değil mi?
Ben tam tersi anlamıştım. Bu yaşlarda biraz özenti davranabiliyor çocuklar. Belki çevresinde et yemeyen arkadaşları vardır. Biraz kendi haline bırakın. Veya eskiden çok sevdiği hayır diyemeyecegi şeyleri pişirin. Zamanla vazgeçeceğini düşünüyorum. Etten nefret edip de gelişimi gayet yolunda giden insanlar da var.
 

Anladım. Eğer süt ve süt ürünleriyle bi problemi yoksa lakto vejetaryen denilen gruba giriyor bu durumda.

Size gelince, kaygılarınızı anlıyorum. Vegan beslenme türleri çoğumuzun çok da bilgi sahibi olduğu bi konu değil, hayvansal gıdalar üzerine kurulu köklü bi mutfağımız var ve çocuğunu beslemek bi annenin en temel güdülerinden.

Ama bence kızınız çok güzel bi şey yapıyor. Dünya hepimize farklı yönleriyle adaletsiz görünür ama çoğumuz bu konuda sadece söylenmekle yetiniriz; rahatımızı bozup, fedakarlık edip dünyayı bizce daha iyi bi yer yapmaya uğraşmayız.

Kızınızın doğru ya da yanlış bu yönde bi görüşü var ve görüşünü hayatına yansıtıyor. Fikirlerini eyleme geçiriyo, irade, sabır ve fedakarlık gösteriyo. Düşündüğü gibi davranabilmesiyle gurur duyardım yerinizde olsam.

Ki inatlaşmamakla, kaygılarınızı anlatıp kararı ona bırakmakla çok iyi etmişsiniz, kutlarım sizi.

Beslenme düzeni ve sağlık durumuna gelince. Bu süreci sağlığına ve fiziksel gelişimine zarar vermeden yönetebilmek icin size ihtiyacı var.

Öncelikle yaş grubunun günlük ihtiyaçları belirlenmeli, sonra da alternatif besinlerle söz konusu ihtiyaçlar karşılanmalı. Düzenli tahlillerle de her seyin yolunda oldugundan emin olunmalı.

Bu noktada belki bi beslenme uzmanı ya da diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Ya da geniş bi google araştırmasına girişirsiniz. Her vitamin ve mineral için alternatif pek çok bitkisel kaynak var. Besin degerlerini incelediginizde hayvansal gıdalardan geri kalmadıklarını göreceksiniz.

Tabi tüm işi üstlenip işleri onun için kolaylaştırmayın. Siz durumu gizliden kontrol altında tutarken bi yandan da bu kararı verebilecek kadar olgun oldugunu düsünüyorsa size sağlam bi beslenme planıyla gelmesi gerektigini söyleyin, yani yukarıda belirttigim google arastırmasını o yapsın. Sağlığını geri plana atmadıgını size kanıtlasın. Sorumluluk duygusu da gelişmiş olur.

Nacizane fikrim budur. Bu şekilde geçici bi dönem ise inada bindirmeden atlatmasını sağlamış olursunuz. Ve eger ortada kalıcı bi durum varsa da bunu sağlıklı bi şekilde yürütmüs olur.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…