Merhaba arkadaslar araniza katildigim icin uzgunum. 35 yasindayim 2 gun once hpv oldugunu ogrendim. Hicbir belirti sigil yok bu durumda 16-18 olmasi yuksek ve buda kanser riski yuksek demek. Nasil bir yol izlemeliyim tedavisi ilaci yokmudur? Sadece bagisiklik sistemini kuvvetlendirmek yeter mi. Pazartesi jinekologa gidicem ama ben yurt disinda yasiyorum. Burda ki doktorlarada guvenemiyorum ne yapmaliyim bilmiyorum ve cok uzgunum.
Yurtdısında derken eğer Avrupa veya Amerikadaysan sevin :) . Çünkü hpvyi bitirdiler neredeyse birçok alternatifi çıktı.Nasıl bir yol izlicegini anlatıyorum:
1.Smear alınan çubuğun rahim ağzına giren ucundan Hpv Dna Tiplendirilmesi İstiyorum Diceksin yani TİPİNİ ÖĞREN .Ayrıca 35 yaşındaysan bu yaşına kadar hpvyi yakalatıp belki de defalarca atlatıp tekrar yakalanmışsındır.
2.Smear sana sadece hücresek değişiklik başlayıp başlamadıgını gösterir sana tipi hakkında bilgi vermez bu yüzden senin hpv dna tiplendirilmesi bak tiplendirilmesi kısmının altını çiziyorum hpv var mı yok mu değil TİPini öğreniceğini söylüceksin.
3.Burda üniversitesi hastaneleri tipine ücretsiz bakıyor.Ya da KETEM dedigimiz merkezler var 30 yaş üstü kadınlara 1 kereye mahsus ücretsiz Hpv Dna Tiplendirilmesi yapıp riskli tiplere bakıyolar.Veya ücretli olarak yapan doktorlar var genelde özel muayeneleri oluyor onlar yapıyor veyahut smear alınan çubuğu kendin bakan özel labaratuvarlara yolluyosun fiyatı 400-500 tl tutuyor.
4.Tipini öğrenmen önemli ;çünkü düşük riskli tiplerde bazen hücresel değişilik yapabiliyor ama onlar en fazla cin1e ilerleyip vücudun bagısıklık sistemi tarafından durduruluyor.(Hücresel değişiklik ASCUSla başlar ascus seviyesi bazen içeri de enfeskyşon oldugunda da çıkar mantar gibi-Cin1-Cin2-Cin3 diye ilerler cin1lerin gerileme olasılıgı yüksektir ,o yüzden cin1 cıkarsa doktor bekleyelim der gerileyip gerilemediğine bakar işte burda tipi devreye giriyo cünkü tip16 gibi inatcıysa kolay kolay gerilemedigi için doktorun seni daha sık kontrole cagırıyor ve duruma göre daha erken müdahale edebiliyor rahin ağzından o bölge koterle veya lazerle yakılarak o minicik bölge törpüleniyor ,(LEEP) önemli olan cerrahi sınırlar dedigimiz riskli bölgelere gelmemesi cerrahi sınırlar cıkartılıp temizleme yapılıyor zaten.Ve tipi önemli)
5.Tipini öğrendin diyelim ki yüksek riskli bir tip ilerleme yapmış smearde gözüktü.Hemen smearin daha ayrıntılısı olan kolkoskopik muayene de biyopsi alarak o bölgeye daha ayrıntılı bakmak zorundalar .Smearde oradaki hücrelere dayanılarak bilgi veriliyor.Ama kolkoskopide o bölgeyi mikroskopla yüz kez büyütüp parça alıyolar değişikligin oldugu yerden iyice her noktasına didik didik bakıyolar .Yani cin1 cıktı diyelim ki bunu da çok riskli bir tip yaptıgı bulundu mesela smear değil artık kolkoskopik biyopsiyle muayenenin devreye girmesi lazım.
6.Tip 16 veya 18 dahi olsa ilerleme yapmamışsa henüz sana Gardasil 4lü veya yurtdısındaysan 9lu Gardasil aşısını tavsiye ederim.
7.Bağısıklıgını güclü tutucaksın; Multivitaminin,Beta glukanın,Folik Asit,D vitamini,C vitamini,Çinkon eksik olmayacak dışarıdan takviye alıcaksın gerekirse
8.Hpv tedavisi için yurtdısında Coriolus Mrl ve AHCC yi geliştirdiler ikisinden birini seçip 6 ay buunca günde 6 kez kullanmanı öneriyorlar
9.Evliysen partnerinde de Hpv oldugu anlamnıa geliyot virüs yükünün daha hızlı vücuttan atılması için mutlaka latex kondom kullanmanı mesela Durex Ekstra koruma gibi yani kondım latex maddesini içericek kondom kullanmanı kesinlike öneririm.İlişki veya derin öpüşme sonrası hemen ağzını gargara yap.Kondom dısında kalan bçlgeleri de ilişki sonrası hemen sıcak suyla 15 dk duşa girip genital yıkama jeliyle yıka.
10.ana atılmasının asıl yolu bir o ilerledikce sen onu yaktırmak iki Bağısıklıgı güclü tutmak coolus ve ahcc + gardasil aşı+temizlik jilet ağda yerine lazer eplilasyonla kılları aldırmak