ne kadar araştırma yaparsanız yapın sonuçta ben bunu yaşadım. tip 16 çıktı ve siğiller de gayet gözle görülebilen ve düz olmayan siğillerdi. chbrs canım, 16 olması dünyanın sonu değil. bunu vücudun atabilir, yenebilirsin. tip 6yı yener ama 16yı yenemezsin die bişi yok. git öğren ve kurtul bu meraktan. için içini yemesin.inan daha rahat olacaksın. bi de 16 olması kanser gelişeceği anlamına gelmiyor. lütfen üzülme. iyi ve bilgili bir doktor seni rahatlatacaktır. internetten abuk sabuk şeyleri de okuma. ben de okuyordum ama doktorum kızdı bana. artık merak ettiğim herşeyi ona soruyorum.
Chica arkadaşım dediğin gibi tip 16 çıksa bile bunun çok düşük bir kısmı tedavi edilmezse kansere dönüşüyormuş, çünkü amerika başta olmak üzere dünyanın heryerinde tip 16 ve tip18 oldukça fazla bunların hepsi kanser olsa dünyada insan kalmaz. Ancak benim doktorumda eğer belirgin bir siğil var ise tipleme yapmaya gerek yok dedi bu yüzden araştırma yapmaya ihtiyaç duydum. sadece türkiye kaynaklı değil yabancı kaynaklı bir çok site de Exhotypc condyloma yani dışa doğru gelişen siğil varsa bunun riski artırmayacağını bunların düşük riskli tiplerden kaynaklanacağını yazıyor hatta bu konuda bulduğum bir araştırmayı yazayım buraya;
Subclinical infection All types
Exophytic condyloma - any site HPV 6 , 11 Flat condyloma - especially cervix HPV 6, 11,16, 18, 31, others Bowenoid papulosis HPV 16
Giant condyloma HPV 6, 11
Cervical cancer
Strong association
HPV16, 18, 31, 45
Moderate association
HPV 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59, 68
Weak or no association
HPV 6, 11, 26, 42, 43, 44, 53, 54, 55, 62
Vulvar cancer HPV 16
Penile cancer HPV 16
RESPIRATORY PAPILLOMAS HPV 6, 11
CONJUNCTIVAL PAPILLOMAS HPV 6, 11
ORAL CAVITY
Focal epithelial hyperplasia HPV 13, 32
Infection with genital tract HPVs HPV 6, 11, 16
Lesions on Lip HPV 2
Yukarıda, özellikle rahim ağzındaki düz siğillerden Tip16-18-31-33 gibi yüksek riskli tiplerin de neden olacağı yazıyor. Adres:
http://web.uct.ac.za/depts/mmi/jmoodie/hpv.html Yine bir başka araştırma da hpv pozitif 40 hastadan 25 tanesinde exhotypc condyloma bulunmuş bunların da tamamında 6 ve 11 bulunmuş.(Adres:
http://www.pubmedcentral.nih.gov/picrender.fcgi?artid=265969&blobtype=pdf)
Türkiyede de Hayriye Eren diye bir doktorun yaptığı araştırma da Göztepe hastenesine 3ay içerisinde başvuran 61 bayan hastayı incelemiş, bunların 28 inde hpv pozitif bulunmuş, bu 28 kişiden 24 ü riskli ve orta riskli hpv ye sahip, sadece dört tanesinde 6-11 bulunmuş ve bu 61 kişiden sadece birinde genital siğil varmış, yani bu araştırma da genelde siğil varsa yüksek riskli tipler yok anlamına geliyor.Adres:
http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/enfeksiyon/dr_hayriye_eren.pdf Arkadaşlar ben bulduğum şeyleri size adresleri ile verdim sizlerde inceleyin, ben bir şeyi iddia etmeye çalışmıyorum, sadece genital siğile sahip olan bende dahil bu sitedeki diğer arkadaşlarımızı biraz rahatlatmaya çalışıyorum.
Sonuçta hpv nin riskli tipleri de türkiye dahil bir çok ülkede inanılmaz boyutlara ulaşmış ve türkiye başta olmak üzere bir çok kişi belirti vermediği için bunu bilmiyor. Bizler bunu artık biliyoruz ve inşallah gereken önlemleri alarak riski minimize edeceğiz. Bizim yapacağımız sadece düzenli smear takibi ve gereken tedavilerimizi yaptırmamız.
Ben doktoruma güvenmediğim için biraz araştırma yaptım, chica arkadaşım senin doktorunu yazabilirmisin bana özelden rica etsem, maalesef ben doktorumun bilgisine güvenemiyorum.