• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiye’de kalmak mı gitmek mi?

Konuyla doğrudan ilgisi yok ama yurtdışında yaşayanlar yazdığı için sormak istedim. Çok merak ediyorum. Özellikle Avrupa ülkelerinde Türklere 2.sınıf insan muamelesi yapılıyor mu? Örneğin Almanya’nın Suriyelisi biz miyiz? Yanlış anlaşılmasın, teşbihte hata olmaz. Yalnızca fikrinizi merak ettim. Belki konu sahibinin farklı bir açıdan bakmasına da yardımcı olur.
İsvecte doğmuş büyümüş ama ailesi benim memleketimden olan çocukluk arkadaşım var.
hala siz li biz li konusuyırlarmış
ben isceçliyim siz değilsiniz tarzı.

Anladığım kadarıyla burada gayet iyi bir yaşamınız var. Avrupa da bazı şeylerden mahrum kalabilirsiniz. Beklentilerinizi siz bilirsiniz. Almanya’ya gideceğinizi farzedersek her türlü türk ürünününe ulaşabilirsiniz. Kuaför işlerinizide rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Temizlikçide bulabilirsiniz. Buradaki gibi olmaz ama işinizi görür. Almanya’da dil kursları ücretsizdi benim gittiğim zaman. Sizde hemen kursa başlarsınız ve belki part time bir iş bulursunuz. 1000 euroluk bir kredi ödememiz var demişsiniz. Bu ödeme Türkiye’de herhalde. O halde maaşınızdan elinizi 3500 kalacak. 1000 euro kiraya gidebilir, nerede ve ne özellikte ev aradığınızla alakalı. Almanya’da soğuk ve sıcak kira vardı. Soğukta sadece ev kirası sıcakta elektirk, su, aidat, otopark ve bazılarında internet dahil oluyor. Buna göre ev bakmalısınız. Sıcak bir eve 1000 verirseni elinize 2500 kalacak. Bunun 1000 eurosu mutfak masrafı olsun, çok rahat yeter. Elinizde 1500 euro kalacak. Bu size yetecek mi? Alıştığınız lükslerden vazgeçebilecek misiniz?
Eşiniz standart mühendis maaşı alıyor. Genelde şirketler taşınma parası, ev bulana kadar kalacak yer, ev için depozito ve emlakçı parası verirler, eğer sizinde öyleyse cebinizden para çıkmayacak.
Tahminime göre 30 lu yaşlardasınız. Ben olsaydım giderdim. Ama buradaki düzenimi bozmazdım yani evimi falan satmazdım. Burası durur, ben orada yeni bir düzen kurardım. Çok büyük olmayan bir ev tutar, ona göre eşya götürür. Türkiye’ye geldiğimde de gene kendi evimde kalırdım. Yalnızlık korkutmasın mutlaka yeni birileriyle tanışırsınız. Eşinizin iş yerinde de mutlaka Türk vardır. Almanya için konuşuyorum genelde. Ama beklentilerinizi iyi düşünün.
40 lı yaşlarda arkadaşım olan bir çift Hollanda’ ya taşındı 2 sene önce ama yapamadılar. Çünkü burada durumları çok iyidi. Orada tek maaşa kaldılar, iki çocuk vardı. Bir çok şeyi kendileri yapmaları gerekti. Daha fazla dayanamayıp İstanbul’a geri döndüler.
Önceliklerinizi iyi düşünün ve nerede mutlu olacağınıza inanıyorsanız onu yapın. Güzel günleriniz olsun:)

Ne bakimdan iyisiniz

Cok detayli yazmayayim siyasete kayar, polemik cikar.

Manevi anlamda cok daha iyiyim burda, iklimi, hucre gibi olmayan evleri, yemekleri, cesitlilik... sokaklarin kokmamasi, yerlerin yapismamasi bile...
Adam 40 yıllık karısına siz diye hitap ediyor. Ben sicakkanli insan severim. Türkler 🖤 ben.

Maddi anlamda da cok buyuk fark yok.
Bu gidilecek ülkeyle, meslekle degisebilir tabi ki.
Benim sektörümde türkiyede de maaşlar gayet dolgun. Buna göre söylüyorum. Yoksa burdaki asgari ucreti övüyor falan degilim, hukumet yanlisi gibi algilanmayayim, türkiyede oy hakkim bile yok beni cok şeetmeyin :).

Cok detayli yazmayayim siyasete kayar, polemik cikar.

Manevi anlamda cok daha iyiyim burda, iklimi, hucre gibi olmayan evleri, yemekleri, cesitlilik... sokaklarin kokmamasi, yerlerin yapismamasi bile...
Adam 40 yıllık karısına siz diye hitap ediyor. Ben sicakkanli insan severim. Türkler 🖤 ben.

Maddi anlamda da cok buyuk fark yok.
Bu gidilecek ülkeyle, meslekle degisebilir tabi ki.
Benim sektörümde türkiyede de maaşlar gayet dolgun. Buna göre söylüyorum. Yoksa burdaki asgari ucreti övüyor falan degilim, hukumet yanlisi gibi algilanmayayim, türkiyede oy hakkim bile yok beni cok şeetmeyin :).
ben de ülkemi çok seviyorum. yahu cennet gibi aslında. ekersin biçersin,deniz ürünü yersin.. en basiti aç kalmazsın ya burada.
Mesela adamlar İzlanda da tarım yapamıyorlar diye domates çiftiliği kurmuşlar 3 kepçe domates çorbası üstelik sattıkları e fahiş euro fiyatıyla . Türkiyede kimse domates çorbası diye ölmüyor ama adamlar bunun için mesai harcıyor.
gel gelelim ki mevcut düzen mevcut yönetim .. biz bu güzellikleri değerlendiremeden ölüp gideceğiz.
AMACIM SİYASET YAPMAK DEĞİL; burada ben giderim diyenlerin çoğu aslında ülkesini sevmediğinden değil gelecek göremediğinden gitmek istiyor hak veryorum, benim de şartlarım olgunlaşınca ben de duurmayacağım.

bu çok güzel bir soru ben de bundan biraz çekiniyorum. Ne yazık ki geçmişte Türkler kötü bir şöhret bırakmış sanki. 😞Biz de oturacağımız semte bakarken, belki beni kınayacaksınız ama, Türk veya herhangi bir göçmen mahallesi olmasın, mümkün olduğunca oranın yerlilerinin olduğu semtler olsun diye düşünüyoruz. Hem güvenlik hem sosyal çevre hem de çocuk olduğunda gideceği kreş/okul anlamında. Böyle düşünmemiz acı ama ne yazık ki bu semt belirlerken önemli bir kriter olacak. Umarım toplum kötü şöhretli Türklerle aynı kefeye koymaz bizi 🙏🏻
Evet semt seçiminde doğru düşünüyorsunuz zaten bu sadece göçmenlerin kötü şöhret bırakmasından değil ama sizin de hızlıca ülkeye, diline ve insanlarına adapte olmanız için en iyisi zaten. Yabancı düşmanlığı veya ikinci sınıf insan muamelesine gelince bu tamamen sizin davranışlarınıza, gittiğiniz ülkeye entegrasyonunuza bağlı. Siz o ülkenin ekmeğini yiyip, her türlü yardımından faydalanıp, üstüne o ülkede olay çıkartıp, onları beğenmeyen tavırlar takınırsanız doğal olarak ikinci sınıf insan muamelesi görürsünüz. Ama sizin böyle bir sorununuz olacağını düşünmüyorum.

Şaka misiniz gerçekten? Yahu market falan da mi gezmiyorsunuz? Evine ekmek götüremeyen, herşeyden kısıp yoksulluk sınırının çok altında yaşam mucadelesi veren insanlar var. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı Nisan 2021 verilerine göre 2767 TL, yoksulluk sınırı 9013 TL!!! Kısaca bu ülkede asgari ücret alan milyonlar açlık sınırının bir tik üstünde yoksulluk sınırının çok altında yaşıyor. Siz gösterişten dem vuruyorsunuz.
İnanın asgari ücret alıp kirada oturup gecinmeye çalışan insanlara şaşıyorum zaten bilmiyorum benim düşüncem büyük şehirde sürüneceğine köyüme gidip kendi mahsülümü ekip bicer ikide büyük baş alıp geçinmeye çalışırdım okul demeyin her köyde okul servisleri var istenilen okula götürülüyor çoçuklar insan yeterki istesin kormadan cesaret edebilsin bazı şeyler için.

İnanın asgari ücret alıp kirada oturup gecinmeye çalışan insanlara şaşıyorum zaten bilmiyorum benim düşüncem büyük şehirde sürüneceğine köyüme gidip kendi mahsülümü ekip bicer ikide büyük baş alıp geçinmeye çalışırdım okul demeyin her köyde okul servisleri var istenilen okula götürülüyor çoçuklar insan yeterki istesin kormadan cesaret edebilsin bazı şeyler için.
Şehirde gelirimiz az diye köye taşınalım yani?😅pekiiiiiii

Önden eşiniz gitsin bence o orada düzen oturtunca siz de istifa eder yanına gidersiniz hem aniden tek maaşa düşmezsiniz. Bebek için de acele etmeyin. Bebeği şimdi dogurursaniz birden ülkenin yabancusi olarak kalitsiniz önce oranın dilini öğrenin
Benim bildigim eşi ile beraber gitmesi gerek şirket taşınma parası veriyor ilk başta birde eşi ile beraber konu sahibine de sponsor oluyor vize+oturum izni ve uçak bileti için.

Sonradan giderse şirket sponsor olmaz birde vize çıkmazsa gidemeyebilir.

Her şeyi geçtim, her insanin köyü de yok ki. Ben türkiyeli degilim, eski eşim egenin turistik bir ilcesindendi :) istanbuldan daha pahali bir yer.
Kendi memleketim yilin 10 ayı buz altında.
Hayat bu kadar güllük gülistanlik ve kolay degil.
Servis köyden ilkokula götürsün de lisede, en iyi ihtimalle universitede o cocuga buyuksehirde yasam imkani sunmamiz gerekecek. Keske sizin yazdiginiz gibi olsaydi :)

Siz köyde yaşamayı kolay sanıyorsunuz sanırım öncelikle sigortanız olmayacağı için onu siz ödeyeceksiniz o da 1000 lira üzeri tabi size kalsa ona da gerek yok!!!

Tarlanızı ekip bicmeniz icin traktore, alet edavata ihtiyacınız var. Mazot deseniz 7 lirayı gecti, gübre almış başını gitmiş.

Iki hayvan alır bakarım demissiniz muhtemelen saman fiyatlarından da haberiniz yok.

Köyde yasayan tanıdıklarım var çocuklarını ilcedeki okula kendi imkanlarıyla gönderiyorlar.Çocugun derslerinde desteklenmesi, dershane ihtiyacı köye gidince yok olmuyor.

Sizinki davulun sesinin uzaktan hoş gelmesine benziyor...

Özellikle yurtdışında yaşamış olan veya ülkemize dönen ya da gitme yolunda olan kadınlardan yardım istiyorum.

Kısa süre önce eşime Avrupada iş fırsatı çıktı. Uzun süredir hayal kurduğumuz bir konuydu ama iş bu kadar ciddiye binince korkmaya başladık. Gitmeyi isteme sebeplerimiz herkesin malumu, ülkenin gidişatı, saygısızlık, güven sorunu, eğitim sisteminin bitik hali, giderek artan kaotik ortam vs.

Gelelim korkumuza. Bilindik aileyi özleme, ülkemi özlemeye değinmeyeceğim onları tahmin ediyorsunuzdur. Dilini bilmediğimiz bir ülke, elbette en kısa sürede öğreneceğiz ama ben bu sürede muhtemelen çalışamayacağım . Yani tek maaş olacağız. Bebek düşünüyoruz hele hamilelik doğum olursa en az 3 yıl boyu tek maaş olacağız. Bebeği bilmediğim bir ülkede aile desteği olmadan büyütmek nasıl olacak bilmiyorum 🤷‍♀️ (İlk çocuğum olacak) ayrıca yanlış anlaşılmadan kendimi açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum: burdaki durumumuz fena değil. Oturduğumuz güzel bir evimiz, arabamız, kira gelirimiz, kötü olmayan maaşlarımız, bireysel emeklilik hesaplarımız ve kenarda 3-5 birikmişimiz var. Yani Allah korusun extra bir durum kaza bela iş kaybı vs olmazsa rahat yaşamamız kuvvetle muhtemel. (Gerçi hepimiz ne yazık ki enflasyonla günden güne fakirleşiyoruz)
Şimdi yurtdışına gidersek biraz da herşeye sıfırdan başlamış olacağız. Buradaki evleri satsak bile elimize geçen paranın Euro karşılığı ne yazık ki anlamsız olacak. Buradaki gibi bir evde şu an orda oturabilmek hayal 😞 arabayı satacağız ama muhtemelen onun da bir kısmı yerleşme ev depozitosu vs olacak elimize az birşey kalacak. Bu arada kazancımız sanırım 4500 Euro civarı (belki azıcık üstü) olacak. Bir süre Aylık yaklaşık 1000 € kredi ödememiz olacak. Kaldı elimize 3500 € Öğrenci olsak sıfırdan başlasak tamam da şimdi sanki ekonomik rahatımı kaybedeceğim gibi görünüyor (en azından ben işe girene kadar) tabii bu arada buradaki çalışılmış yıllarımı tazminatımı da yakıyorum.

Herseye rağmen gidip geleceğimizi (belki de çocuğumuzun geleceğini) kurtarmak mı yoksa konfor alanımızda kalmak mı?
Yaşadığım ikilemi ben de yaşıyorum. Üstelik hamileyim. Eşim İngiliz İstanbul’da tanıştık burada yaşıyoruz. Ben ailemi bırakıp gitmek istemiyorum. Sizinkine benzer bir ekonomik durumumuz var İstanbul’da da. Ama eşimin ailesinin Londra’da ciddi mal varlığı ve birikimleri var. Doğal olarak orada yaşamamızı istiyorlar. Türkiye’nin durumu da malum, bazen kara kara düşünüyorum. Allahtan eşim İstanbul’u ve Türk insanını çok seviyor. Yine de uzun vadede ne yapacağımı ben de kestiremiyorum. Hakkımızda hayırlısı olsun.

Okumadan giderim dedim ama aslında böyle bir fırsatım olduğu halde ben gitmedim. Hep atıp tutuyorum gidicem falan diye ama cesaret edemiyorum. Lafa gelince herkes giderim diyor benim gibi. Aslında çok da zor değil gitmek, hepimizin fırsatı var ama gitmiyoruz. Hangi ülke davetiye gönderiyor ülkemize gelin diye. İnsanlar iş başvurusu yapiyor, eğitim için bursla vs bir şekilde gidiyor. Zamanında beraber gitmediğim arkadaslarim kendilerini çok daha iyi geliştirdiler ben onların yanında ilk okul öğrencisi gibi kalıyorum. Ozguvenleri tavan. Ben İngilizce metin yazdığımda kaç kişiye teyit ettiriyorum doğru mu diye. Cesaretiniz varsa gidin. Ben giderdim diye sallayıp gitmeyenlerdenim

Bu KV adayları da bir hoş, eve para getiriyorsun çok bulup kaçıyorlar, getirmiyorsun kezban diyorlar hor görüyorlar :deli:İkili ilişkiler konusunda kadın olsun erkek olsun bir kafakarışıklığı var sankim:bicak:
Kadin dedigin para kazanir ama kocasindan az ya da onun kadar kazanir, onu da gelip aybasinda kocasinin eline tikir tikir sayar, koca kisisi de yuksek gonullu oldugu icin karisina 2 cimcik harclik verir, lutfeder. Ne o oyle 5k euro kazanan kadin, kontrol edemezsin onu. Agzina edemezsin, yola getiremezsin, istedigini yaptiramazsin.

İsvecte doğmuş büyümüş ama ailesi benim memleketimden olan çocukluk arkadaşım var.
hala siz li biz li konusuyırlarmış
ben isceçliyim siz değilsiniz tarzı.
İşte bu durum beni çok yıpratırdı. Ben yetişkinim, iyi kötü bir eğitimim var, belki baş edebilirdim. Ama bir çocuğum var. Onun okuduğu okulda bu muameleye maruz kalması beni yaralardı. Zülfü Livaneli’nin Arafat’ta Bir Çocuk isimli öyküsü geldi aklıma.

Benim bildigim eşi ile beraber gitmesi gerek şirket taşınma parası veriyor ilk başta birde eşi ile beraber konu sahibine de sponsor oluyor vize+oturum izni ve uçak bileti için.

Sonradan giderse şirket sponsor olmaz birde vize çıkmazsa gidemeyebilir.
Anladım bilmiyordum ☺️

Siz köyde yaşamayı kolay sanıyorsunuz sanırım öncelikle sigortanız olmayacağı için onu siz ödeyeceksiniz o da 1000 lira üzeri tabi size kalsa ona da gerek yok!!!

Tarlanızı ekip bicmeniz icin traktore, alet edavata ihtiyacınız var. Mazot deseniz 7 lirayı gecti, gübre almış başını gitmiş.

Iki hayvan alır bakarım demissiniz muhtemelen saman fiyatlarından da haberiniz yok.

Köyde yasayan tanıdıklarım var çocuklarını ilcedeki okula kendi imkanlarıyla gönderiyorlar.Çocugun derslerinde desteklenmesi, dershane ihtiyacı köye gidince yok olmuyor.

Sizinki davulun sesinin uzaktan hoş gelmesine benziyor...
Benim yazdıklarımı algılıyamadınız herhalde. Ben çiftçilik yaparım demedim ben kendime göre yeterince ekerim, traktörden bahsetmiyorum yani küçük bir bahçe yetiyor. Sanki hiç köy hayatı bilmiyoruz. Benim köyde tanıdıklarımın çocuklarını da servis okula götürüyor. Devlet servis imkanı sunuyor. Sizin köyde neresiyse.

Turist olarak almanyaya gittim bir kaç kere bana göre değil ben gitmem sizin imkanınız zaten iyi sizin gibi durumu olsa dışardakilerin inanın türkiyeye dönmeyi bile düşünen çok bence buranın parasına çarparsan yuroyu hüzel para ama yuro alıp yuro harcıcanız için sıkıntı çekersiniz insan şehir bile değiştirirken adapde olamıyor ülkeyi düşünemiyorum.
Euro’yu yuro diye değiştirmediğimiz icin hangi ülkeye gidersek gidelim hemen adapte alıyoruz . Biraz international düşünün bence . İnsanın memleketi genelde ekmek dediği yerdir. Türkiye’de aç yaşayıp , bir tarafımı kapatayım derken diğer tarafını açıkta kalan bir yerde sürünerek yaşamaktansa yabancıların içinde ferah bir şekilde yasamayı tercih ederim . Ayrıca politikaya girmiyorum bile ... nedense Avrupa mevzusu çıkınca bazılarının kibirleneceği tutuyor ...

Back