• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yurtdışına taşınma ve uyum süreci

Merhaba hanımlar, 32 yaşındayım. Biri 6 yaşında biri 2 aylık iki çocuğum var.
Uzun zamandır düşündüğümüz bir şeyi sonunda gerçekleştirdik ve yurtdışına taşındık. Seçenekler arasında eşimin önden gidip ev bulma yerleşme işlerini halledip bizi de alması vardı ama ben iki çocukla onu beklemek istemedim. Evimiz kiraydı ve kapattık. Kendi ailemde ya da eşimin ailesinde belirsiz bir süreyle kalmak istemedim doğrusu. Bu sebeple bir hafta önce birer valizle geldik. Eşyalarımız ev bulunca gelecek.

Özelikle çocuklar için bu kararı aldık. Avrupa'nın nispeten küçük ve huzurlu bir ülkesindeyiz. Ev işi hallolana kadar bir ya da iki ay kalmak için eşyalı bir yere geçtik. Kalacak yer sorunumuz da yok. Dil kursumuz da haftaya başlıyor. Böyle bakınca hiç sorun yok gibi ama ben sürekli ağlamaklı oluyorum. Neden ülkemden ayrılmak zorunda kaldım diye. Maddi olarak sıkıntımız olmasa bile çocuklarım için gelecek göremedim. Neden böyle olmak zorunda oldu diye ülkem için ağlıyorum sonra burada yalnız hissediyorum ona ağlıyorum. Lohusalıktan mı çıkamadım bilmiyorum.
İlerisi için iyi olacağını düşünerek ve çok isteyerek en çok da benim isteğimle geldik. Şimdi kendimi de suçlu hissediyorum. Aileni de sürükledin diye. İçimi rahatlatacak şeyler duymak istiyorum sizlerden. Bu arada ülkemde de iki tarafın ailesine uzak bir yerde yaşıyorduk. Tatillerde görmek dışında aileler ve akrabalarla pek bağımız yoktu. Biraz da kendi kendimize yetebiliyoruza güvendim sanırım.

Bu süreci en sağlıklı şekilde atlatmak için önerilerinize açığım.
Lohusalıktan bence hiç takılmayın kendinizi de üzmeyin. Çocuklarınıza yapabileceğiniz en büyük iyiliği yapmışsınız tam zamanında gelmişsiniz.
Avusturyada emlak piyasası Almanya’daki kadar kötü mü bilmiyorum ama size bol şans diliyorum. Çocuklarınızı keyifle büyüteceğiniz bir ev bulursunuz umarım. Kaldı ki bence bunlar tatlı heyecanlar eşinizle beraber yaşamanız daha keyifli olabilir.
Bence Avrupa çocuk büyütmek açısından da çok rahat. Büyüğü vakit kaybetmeden okula ya da kindergarten’a başlatın küçüğü de alın kanguruya bebek arabasına şehrin ya da doğanın tadını çıkartın. Eş dost arkadaş bir şekilde burda da bulunuyor hiç korkmayın.

Bu arada ben de arkadaş arıyorum😂 Berlin yakınlarında olan varsa beni bulsun😂

Lohusalıktan bence hiç takılmayın kendinizi de üzmeyin. Çocuklarınıza yapabileceğiniz en büyük iyiliği yapmışsınız tam zamanında gelmişsiniz.
Avusturyada emlak piyasası Almanya’daki kadar kötü mü bilmiyorum ama size bol şans diliyorum. Çocuklarınızı keyifle büyüteceğiniz bir ev bulursunuz umarım. Kaldı ki bence bunlar tatlı heyecanlar eşinizle beraber yaşamanız daha keyifli olabilir.
Bence Avrupa çocuk büyütmek açısından da çok rahat. Büyüğü vakit kaybetmeden okula ya da kindergarten’a başlatın küçüğü de alın kanguruya bebek arabasına şehrin ya da doğanın tadını çıkartın. Eş dost arkadaş bir şekilde burda da bulunuyor hiç korkmayın.

Çok teşekkür ederim 🥰 umarım konuyu birkaç ay sonra güzel bir ruh halinde güncellerim. Henüz hastalığımız geçmedi maalesef. Hava değişimi bizi fena çarptı. Ege kıyısından geliyoruz 😁

Büyüğü vakit kaybetmeden okula ya da kindergarten’a başlatın
Okula başlama yaşı zaten 6. Kindergarten 4-6 yaş arası, 2 sene geriden gelirse çok zorlanır. Benim kızın okulunda lisan problemi yaşayan göçmen bir çocuk için özel öğretmen geliyordu. Sınııfta ders varken bu çocuğa da koridorda Almanca öğretiyorlardı. Belki Avusturya'da da vardır.

Çok teşekkür ederim 🥰 umarım konuyu birkaç ay sonra güzel bir ruh halinde güncellerim. Henüz hastalığımız geçmedi maalesef. Hava değişimi bizi fena çarptı. Ege kıyısından geliyoruz 😁
Çocuklarınız niye yalnız kalsın? Zaten orada büyüyecekler, okulları işleri çevreleri orada olacak. Bir süre sonra Türkiye'de yabancı hissedecekler asıl. Adaptasyon sorunu denen şey sadece sizin için var, çocuklarınız asla böyle bir şey hissetmeyecektir.

Ben de daha önce kısa bir süre yurtdışında yaşadım. Hiç de adaptasyon zorluğu çekmedim. Bazı sebeplerden geri gelmem gerekti. Şimdi bu yılın sonuna doğru nasipse tekrar gideceğim. Bu sefer temelli. Daha işim, evim hiçbir şey kesin belli değil ama şimdiden heyecanlıyım. Üstelik yerleşeceğim ülke Amerika. 14 saat uçak yolculuğuyla varılıyor hop deyince gelemiyorsunuz. Motivasyonunuz güçlüyse kolay adapte olursunuz. Benim tek artım dil sorunumun olmaması.

Avusturya'da olduğunuza göre Almanca öğreneceksiniz. Duolingo gibi uygulamalar işe yarıyor tavsiye ederim. Evdeyken günde en azından 1-2 saat çalışsanız o bile fark ettirir. Bir de hali hazırda İngilizce biliyorsanız Almanca öğrenmek çok daha kolay olur.
Çok haklısınız..ben biraz duygusal olarak zorlandığım bir anda açtım konuyu.. kararımdan şüphe duymuyorum da süreci nasıl rahat atlatırım onun peşindeyim biraz. Aynı heyecanlarla geldim inanın.. bebiş biraz büyüsün dediler beklemek istemedim..

İngilizcem var biraz evet..su an güncel seviyemi bilmiyorum.. Almanca'ya da bugün tam olarak başlıyorum inşallah 🥰

Hiçbir değişim sancısız olmuyor kendinize de vücudunuza da zaman tanıyın. Her şey çok güzel olsun sizin için☺️

Okula başlama yaşı zaten 6. Kindergarten 4-6 yaş arası, 2 sene geriden gelirse çok zorlanır. Benim kızın okulunda lisan problemi yaşayan göçmen bir çocuk için özel öğretmen geliyordu. Sınııfta ders varken bu çocuğa da koridorda Almanca öğretiyorlardı. Belki Avusturya'da da vardır.
Doğrudur ben okul sistemini çok iyi bilmiyorum açıkçası. Onun için ikisini birden yazdım. Önemli olan çocuğun bir şekilde sisteme dahil olup adapte olması zaten.

Ne güzel sizin adınıza sevindim. Çok bilinçli bir ailesiniz belli ki. Böyle hissetmeniz çok normal. Rabbim yardımcınız olsun. 1 yıl sonra iyi ki diye yazarsınız eminim. Tutun ki olmadı denedik dersiniz sanmıyorum ama. Bence şuan ki hisleriniz çok normal. Kendinizi hırpalamayın ağlamk istiyorsanız ağlayın. Yazmak istiyorsanız yazın. Çok güzel yollar kapılar açılsın önünüze inşallah💐❤️.

Ben ilk geldiğim gün hüngür hüngür ağlamıştım :) her geçen gün daha zorlaştı 4-6 ay arası depresyona girmeme ramak kalmıştı. Sonrasında biraz alışmaya başlamıştım ama ben iyi bir örnek sayılmam o yüzden yurtdışında başarılı olan/ şansı yürüyen arkadaşlar yazarsa sizin için çok daha iyi olur. Şu an zaten hassassınız.

Bu arada ben de Avusturya'da tecrübe ettim bunu.
Ben dil bilmeme ragmen 1.5 sene depresyonda yasadim🤣daha yeni yeni 6 aydir kendime geliyorum

Sizin durumunuzu yaşayan veya yaşamak isteyen bir çok insan var.
Geleceğiniz ve çocuklarınızın geleceği için bir adım atmışsınız, umarım adımlarınız sağlam ve sağlıklı olur.
Ağlamaklı olmanız normal, insan üzülür tabii ki neden üzülmesin ama alışıyor insan zamanla herşeye.
Siz de oraya ve oranın düzenine alışacaksınız.
Çocuklarınız için yaptığınız bu iyi adımdan motive olun derim, inşallah güzel ve hayırlı bir geleceğiniz olur oralarda.
Allah yardımcınız olsun diyorum.

Back
X