• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yurtdışına taşınma ve uyum süreci

Biri 2 aylikmis ben 2 yas okumusum e siz lohusa sayilirsiniz cok normal cook..
Evet ya bir de zor bir doğum oldu ( kızım tontis çıktı ve çıkarken beni epey dağıttı) dikişlerimden dolayı 3 hafta hiç oturamadim zaten. Derken böyle bir adım atmak... vücudumdan yorgunluk yeni çıkıyor

Ben ilk geldiğim gün hüngür hüngür ağlamıştım :) her geçen gün daha zorlaştı 4-6 ay arası depresyona girmeme ramak kalmıştı. Sonrasında biraz alışmaya başlamıştım ama ben iyi bir örnek sayılmam o yüzden yurtdışında başarılı olan/ şansı yürüyen arkadaşlar yazarsa sizin için çok daha iyi olur. Şu an zaten hassassınız.

Bu arada ben de Avusturya'da tecrübe ettim bunu.
Yaaa.. geri mi döndünüz şu an burada mısınız hâlâ?
Ben de ilk akşam öyle oldum. Şimdi ev falan bakıyorum biraz, sonra çocuklarla uğraş falan derken uykum geliyor erkenden. Her yanım ağrıyor sürekli yatasim var ama sorumluluklarim var yatamıyorum 🥹

Yaaaa aşırı mutlu oldum 🥹 hep Almanya'ya gitmeyerek hata yapmış gibi hissediyordum..ama dedim orda Türk olsa ne yazar, kaç gurbetçiden kafa dengi bulacağım.. eşim doktora mezunu ben yüksek lisans. Dedim daha küçük, daha stabil ve huzurlu sakin bir yere gidelim. Gelince de bu sakinlik beni biraz gerdi 😅 gerçi 10. Viyana Türk mahallesi gibi, olmadı ayda bir gider döner yer kendime gelirim 😬

Bence gayet dogru bir karar, Almanya da bktanlaştı artık aşırı ve kontrolsüz göç var, bir de yeni bir issizlik dalgası çıktı, ev bulmak imkansız ... geçin yani. En iyisi ufak ülkeler başta da yazdım Avusturya, Isviçre , Liechtensteinın yanında Almanya Esenyurt kalıyor😁😁😁

Yani gurbetçi dediginiz anadili Almanca, Almanyada büyumüş insan demek kültürel hicbir noktanız olmaz. Arkadaş arıyorsanız göçmen Türk ve diğer yabancılar derim. Internations diye bir topluluk var hiç görmüş müydünüz, toplantıları oluyor. Bir de göçmen Türk whatsapp grubu bulun derim, ben bizim gibi sonradan gelenlerin olduğu bir gruba üyeyim mesela😊☺️Burda bile yazınca bulduk birbirimizi iste dünya küçük😄😄😄

Ztn normal olan aglamaniz aglamaktan korkmayin gun gelecek bugunleri de guzel yonleri ile anacaksiniz
Bu bayram olmaz bir sonraki olur saglik olsun gayet normal huznu yasamazsaniz gereksiz uzar
Ağladıkça kendimi çok güçsüz ve aldığı kararların arkasında duramayan biri gibi hissettiğim için kötü oluyordum. Neden bu kadar detaylı düşünüyorsam. Bu arada yaygın kaygı bozukluğum mevcut. Bebisten önce ilaç da alıyordum terapi de..şimdi de online bir terapi ayarlasam iyi olacak.

Çok haklısınız.. maalesef ülkemden gitmek zorunda kaldığım için de çok üzgünüm. En doğrusu bu geldi. Böyle olmasaydı keşke.. üzüntümün çoğu da buna.

Ben de kreş çağına gelene kadar dili tamamen bitirip öğretmenlik için başvuru yapmak istiyorum. Öyle bir şansım da var b2den sonra ..
Siz 2 aylık bebekle ülke değiştrmssnz orda prof..bile olursnz 🧿🧿 ben oğlum 3 yaşına girip okula başlayana kadar İngiltere birlikten ayrilmsti haberim yoktu düşünün.
Sakın üzülmeyin zorunda kalmak değil Rabbim size orayı nasip etmis diye düşünün. Bakın benim eşimin ana dili İngilizce ben de İngiltere'de yaşadım dil okuluna gittim. Ama nasip olmadi gidebilmek.
Rabbim nasip etsin kendimi sakinlestrmeye calsyrm hayır olsa bizi de nasip ederdi diye ama kalbim anlamıyor çok üzülyrm Türkiye'de yaşamaktan bu şartlarda. Susyr içim bir süre bakalm ne olur ilerisi için 🤲🏼
Amiiin amiiin inşallah. Ben de üye olmadan konuları okurdum..aynı bu şekilde bir yurtdışı konusuna amin dediğimi hatırlıyorum..Rabbim size de en güzel ve kısa zamanda nasip etsin inşallah..buraya gelirseniz haberim olsun 🥰
Ben İngiltere istiyorum sadece 🤲🏼 ama dünya turu yaparken belli olmaz 🤭

Bence gayet dogru bir karar, Almanya da bktanlaştı artık aşırı ve kontrolsüz göç var, bir de yeni bir issizlik dalgası çıktı, ev bulmak imkansız ... geçin yani. En iyisi ufak ülkeler başta da yazdım Avusturya, Isviçre , Liechtensteinın yanında Almanya Esenyurt kalıyor😁😁😁

Yani gurbetçi dediginiz anadili Almanca, Almanyada büyumüş insan demek kültürel hicbir noktanız olmaz. Arkadaş arıyorsanız göçmen Türk ve diğer yabancılar derim. Internations diye bir topluluk var hiç görmüş müydünüz, toplantıları oluyor. Bir de göçmen Türk whatsapp grubu bulun derim, ben bizim gibi sonradan gelenlerin olduğu bir gruba üyeyim mesela😊☺️Burda bile yazınca bulduk birbirimizi iste dünya küçük😄😄😄
Ayy nasıl iyi geldi yazdıklarınız, bi bilseniz 🫶🏻 bilmiyordum bakayım. Kurs-ev -okul işini halledip kendime döneyim en iyisi. Bebisle evde olunca hayata karışamamis gibiyim ve bu hiç benlik değil çünkü sosyal bi kelebektim 🥹

Siz 2 aylık bebekle ülke değiştrmssnz orda prof..bile olursnz 🧿🧿 ben oğlum 3 yaşına girip okula başlayana kadar İngiltere birlikten ayrilmsti haberim yoktu düşünün.
Sakın üzülmeyin zorunda kalmak değil Rabbim size orayı nasip etmis diye düşünün. Bakın benim eşimin ana dili İngilizce ben de İngiltere'de yaşadım dil okuluna gittim. Ama nasip olmadi gidebilmek.
Rabbim nasip etsin kendimi sakinlestrmeye calsyrm hayır olsa bizi de nasip ederdi diye ama kalbim anlamıyor çok üzülyrm Türkiye'de yaşamaktan bu şartlarda. Susyr içim bir süre bakalm ne olur ilerisi için 🤲🏼

Ben İngiltere istiyorum sadece 🤲🏼 ama dünya turu yaparken belli olmaz 🤭
Yaa çok tatlısınız 🫶🏻
Evet çok doğru, nasip.. ama inanın çok zorladım şartları. Onun yükü de omuzlarımda. Hatta uçağa bindiğimizde bile eşim bana bakıyordu hadi desem inecekti.

Sizin için de üzüldüm. Gelemesem ben de üzülürdüm, geldim ayrı bir hüzün çöktü.. inşallah çok daha güzel bir vakitte gidersiniz siz de..

Burayı atlamayın 😇 ben de bu yaz bir iki civar ülkeyle küçük bir adım atmak istiyorum doğrusu ☺️

Bence de lohusalik duygusu bu. Cok iyi yapmissiniz giderek. En azindan denedim dersiniz.
Tatil gibi dusunun suan. Ya da deneme suresi verin kendinize. 1 sene mesela.
mecburi hizmet gibi dusunun. Akisina birakin.
Akışına bırakmayı hiç beceremedim. Inşallah artık değişir ve yapabilirim. Kısa vadeli hedefler çok mantıklı aslında 👌🏻

Yaa çok tatlısınız 🫶🏻
Evet çok doğru, nasip.. ama inanın çok zorladım şartları. Onun yükü de omuzlarımda. Hatta uçağa bindiğimizde bile eşim bana bakıyordu hadi desem inecekti.

Sizin için de üzüldüm. Gelemesem ben de üzülürdüm, geldim ayrı bir hüzün çöktü.. inşallah çok daha güzel bir vakitte gidersiniz siz de..

Burayı atlamayın 😇 ben de bu yaz bir iki civar ülkeyle küçük bir adım atmak istiyorum doğrusu ☺️
Hiç hüzün çökmesin bir aile hayalini başarmış biz de basarblrz umudu oluştu ❤️
Elinizdeki en Ufak fırsatı bile degerldirin gezmek için. Sakın pes etmeyin çocuklarınız size minnettar olacak emin olun 🍀

Hiç hüzün çökmesin bir aile hayalini başarmış biz de basarblrz umudu oluştu ❤️
Elinizdeki en Ufak fırsatı bile degerldirin gezmek için. Sakın pes etmeyin çocuklarınız size minnettar olacak emin olun 🍀
Henüz vakti gelmemiş demek ki, öyle düşünün. Inşallah iyi ki deriz 🤲🏻

Avusturya'dayız. Su an eşim başlayacak ben de görüştüm bebeğimin uyku saati ve eşimin evde olma durumuna göre kısa süreli gideceğim yalnızca..olmazsa bir müddet evden de devam edebileceğimi söylediler. Benim için zorunlu değil bu arada eşim çalışacak ilk etapta. Ben bu süreci kolay geçirmek için gitmek istedim. Siz hangi ulkedesiniz?
Tam zamanında gitmişsiniz, çocuklarınız aksansız konuşur ama 6 yaşındaki çocuğunuz Kindergarten süreci yaşamadığı için okula adapte olmakta zorlanabilir. Muki (Mutter-Kinder) yani anneli çocuklu dil kursları var her yerde. Siz 1 saat kurstayken yan odada çocuklarla ilgileniyorlar. Hatta sadece dil kursu değil, oyun grubu veya başka herhangi bir anneli çocuklu kurs da bulabilirsiniz. Bebeği nereye bırakacağm derdi olmuyor.

Ben 15 sene önce İsviçre'ye yerleştim, benim çocuklar 2,5 yaş ve 6 aylıktı. Gitmeden önce kreş vs ayarlamıştık ve 2,5 yaşındakini 1 hafta sonra kreşe başlattık. Ben de diğerini bebek arabasına koyup karış karış her gün gezmiştim. Boşuna ağlıyorsunuz. Çocuklar çok kolay uyum sağlıyor adapte oluyorlar. Lisan problemi yaşamıyorlar çabuk öğreniyorlar. Benim kıza kreşte 6 ay sonra yaşgünü yaptılar. Oradaki herhangi bir çocukla aynı şekilde konuşuyordu. Geç konuşur, konuşması geriler vs bakın böyle düşünüp çocuğu yabancılarla sosyalleşmekten geri tutmayın. Avrupa'da doğup tek dil konuşan çocuk göremezsiniz. Hele İsviçre sınırından geçin, bir saat içinde kaç lisan duyacaksınız. Göçmenler en başta iki dilli. Sadece Türk çocuklarıyla sosyalleşmesi iyi bir şey değil. Bırakın her dile her kültüre maruz kalsınlar. Her gün dışarı çıkın, bu havada çocuk çıkarılmaz demeyin. Kötü hava yoktur yanlış kıyafet vardır derler. Yanakları soğuktan rüzgardan çatlamasın diye yağlı krem sürer her gün çıkarırlar çocukları. Hatta kış kreşleri var, bildiğin 2 saat dışarıda karın içinde kalıyorlar.

Ben ortaokul-lise-üniversite döneminde Almanca eğitim aldığım için sudan çıkmış balık gibi olmadım ama konuşma pratiği için bir emekli öğretmenden ders aldım. Malesef lisanı öğrenmek zorundasınız. Öğretmeniyle doktoruyla veya arkadaşının annesiyle kendinizi ifade edecek kadar bilmelisiniz. Siz çabalarsanız yardım ediyorlar, hayata katılmanıza destek oluyorlar.

Ben de bebek arabası ve sadece 3 bavulla gittim. Eşya vs yavaş yavaş aldık. Zaten her evde beyaz eşya gömme dolaplar var. Genelde pencerede store oluyor, istemiyorsanız perde almazsınız. Veya ben hep yerden ısıtmalı evlerde kaldım hiç halı ihtiyacı olmadı. Az eşyayla yaşarlar zaten, en fazla 2 saat içinde taşınır insanlar. Eşiniz ne iş yapıyor, Almanca biliyor mu? Yani uzaktan da çalışabileceği bir işse bazı günler evden çalışır siz de daha rahat hareket edersiniz.

Son düzenleme:
göç etmek zor bir sey.
ben o kadar fazla arkadasimi uzak ulkelere gönderdim ki, benim gozlemim genelde gidende önce bocalama süreci olur, sonra biraz cevre edinince herseye bayildigi, herseyi cok sevdigi bir balayi sureci olur, sonra o sevdigi şeylere aslinda o kadar da bayılmadigini farkeder, gecmisteki hayatini özler, onsuz kutlanan özel günlerde, ailesinin hastalik suresinde yanlarinda yokken "neden buradayim ki?" diye düşünür falan - ulkeden soguma evresi olur.
yani benim cevremde - sık telefonla konustugum - mesajlastigim arkadaslarimda durum bu. duz bir grafikte gitmiyor göçmenlik. inişlerle cikislarla dolu bir sey. iyi günlerin de oluyor, kötü gunlerin de. "iyi ki gelmisim" de diyorsun "napiyorum burada" da.
benim de kendi göçmenim var:) sevgilim avrupa'dan buraya göç etti. o simdi balayi evresinde - herseyi sevdigi- mutlu oldugu bir dönemde. Ama ben bunca yillik göçmen dostluklardan biliyorum ki bu evre bir süre sonra bitecek - sorunlari görüp kendi düzenini özleyecek. o yuzden onu sevecegi- sosyallesecegi seylere yonlendiriyorum, benden bagimsiz bir cevresi - arasira davet edeni, cikip iki kadeh içeceği birileri olsun ki turkiyedeki balayi dönemi bitince en azindan sıkıntılarını paylasacak insanlar olsun derdindeyim. ama zor ya.
ben hic arkadas edinme problemi yasayan biri degilim, o da degil normalde. ama ister istemez dil problemi oluyor. insanlarin ya uzun uzun konusmaya ingilizceleri yetmiyor ya da Türkçesi o kadar yavaş ki sabirla konuşmasını dinleyemiyorlar , sıkılıyorlar - benden başkasıyla pratik yapamiyor falan,
bastan sona zor bir dönem.
onun tek avantaji ben her an yanindayim, sizin tek avantajiniz esiniz ve aileniz yaninizda.
biraz daha alismaya calisin, yukarıda demisler anne cocuklu etkinlikler var diye onlara katilin, bebisiniz biraz daha buyudukten sonra cok yokuslu bir yer degilse arkasina vagon takilan bisikletlerden alin, vagonda cocuklar - büyüğü okula birakip küçükle doga gezintisine çıkın ya da bir parka gidin, kahve için... hayatinizi guzellestirecek seyler bulmaya çalışın.
dedigim gibi göçmenlik inisli cikisli uzun bir yol. "nihayet cok emek verdigim, istedigim yere geldim. her sey cok guzel olacak, cok mutlu olacagiz" dusunceniz varsa icinizde bir yerde ondan da siyrilin:) mutluluğun ulke sınırlarıyla cok da bir alakasi yok. Ayni turkiyedeki gibi iyi gunleriniz de olur kötü günleriniz de. ama bence zamanla alisir, sevmeye başlarsiniz, balayi doneminiz başlar

Bir buçuk yıl önce oğlumun sağlık sorunları nedeniyle almanya'ya taşındım. Attığım ilk adımla birlikte pişmanlık duygusu, eyvah ailemden çok uzakta ben ne yapıcam korkusu, kimseyi tanımıyo olmanın verdiği korkular heryerimi sardı. Hala zaman zaman pişmanlık beni yokluyor. Şuanda türkiyedeyim ve almanyaya dönmeyi hiç istemiyorum. Ama istemiyor olmamın tek nedeni annemden uzak olmak. O yanımda olsa Almanya bana cennet gelir. Dil kursuna kadar hiç arkadaşım yoktu şimdi arkadaşlarım var oğlumla geziyoruz tozuyoruz çok güzel zamanlar geçiriyoruz. Zamanla herşey yoluna girecek. Bana almanca kursu bir yıl sonra çıktı bir yıl boyunca evde kendim çalıştım bu yüzden kursta hiç zorlanmadım. Kursta sıfırdan başlasaydım çocukla zorlanırdım diye düşünüyorum. İnternette çok güzel ders veren ücretsiz sayfalar var. Boş kaldıkça dinlemenizi öneririm.

Bence lohusalık hormonlarıyla karar vermeyin, bir bakın. İsviçre, Liechtenstein türü bir yerse zaten alışınca vazgeçemeyeceksiniz :halay: Avrupada yaşamak çok yönden avantajlıdır hele küçük ülkeyse , hava temizdir, su temizdir, hayat düzenlidir ... şöyle ki tam kayak mevsimindeyiz bu mevsimde çocuklu aileler mutlaka Alplere vınlar. Bunaldıysanız durmayıp gezin derim.Oraya çocuklar içind e gittiyseniz çocuklar da ne güzel kayak öğrenir, siz de öğrenirsiniz değişik bir aktiviteniz olur. :KK200:Booking.com bu sıra indirimlerle dolu, aracınız da varsa durmayın hoplayın. Bende 30dan sonra taşındım, 30dan sonra kayak öğrendim inanılmaz keyif alarak kayıyorum.
sen dönmeyi düsünüyordun? Vaz mi gectin?

Yaaa.. geri mi döndünüz şu an burada mısınız hâlâ?
Ben de ilk akşam öyle oldum. Şimdi ev falan bakıyorum biraz, sonra çocuklarla uğraş falan derken uykum geliyor erkenden. Her yanım ağrıyor sürekli yatasim var ama sorumluluklarim var yatamıyorum 🥹
Oturum hakkımı yakmadım ama iki ülke arasında sıkışmış durumdayım... neyse Viyana’daysanız eğer facebookta grup var ona katılmanızı öneririm.

İngilizcem var biraz, anlama konusunda daha iyiyim de konuşma pratiğim az. Yine de günlük işlerimi vs hallediyorum mevcut dilimle. Hastaneye gittik mesela orda çok detaylı ve hızlı konuşamadım yine de translate olmadan tedavi olup cikabildim 😅 şimdi Almanca ve İngilizcemi geliştirmek için bebişin küçük olmasını değerlendirmem lazım. Ben hedef insanıyım ya.. buraya gelmek hedefti olduktan sonra boşluğa düştüm. Dil hedefi koyarsam o bitince iş, böylece daha kolaylaşır süreç. Kafam biraz netleşti, iyi ki buraya yazmışım ya.

Olabilir ben geldigimden beri calisiyorum o yuzden hedef kalmadi boşluk düşme gibi durum olmadi belki de ondan.
Şu aralar postaci olasim var mesela. 😄😄😄

Back