- 27 Nisan 2015
- 6.978
- 34.075
Ben tesettür konusunda birşey diyemeyeceğim. Herkesin giyim şeklini kendisinin seçmesi taraftarıyım.
Ama tesettür sadece giyim şekli olmuyor işte, hayat tarzınız da değişiyor.
Ki siz de 2-3 yıldır değişime başlamışsınız.
Eşinizi de kendince haklı görüyorum.
Yani tanıdığım evlendiğim zaman beraber oturup içtiğim, dilediğimiz yerlere gittiğim eşim böyle bir değişim gösterseydi ben de hoşlanmazdım.
Belki de zamanla onu da değişime zorlayacağınızdan korkuyordur?
Mesela en basiti evde içki içme konusu, evde içki içilmesi zamanla sizi rahatsız edecek mi?
Belki bu tip soru işaretleri vardır.
Öncelikle dindarlığın bu kadar azaldığı ahir zamanda böyle tesettüre bile girmeye vesaret edecek olmuş olmanız büyük başarı gıptayla okudum yazdıklarınızı kendime de dersler cıkarmadım değil. Mesela tesettürlüyüm ama namaz kılmıyorum gibi.Allah yardımcınız olsun onun yolunda gitmek için yapılmaso gereken herşeyi size nasip etsin insallah :)
Dikkatimi çeken bir şeyi de söylemeden geçemeyeceğim.. Burda bazı kadınlar eşim kıyafetime karışıyor, dar giydirmiyor, mini giydirmiyor diye konu açıyor. Ve oraya eşiniz size karışamaz, siz bir bireysiniz vb yorumlar yapılıyor. Şimdi tam tersi bi olay var, hanımefendi kapanmak istiyor ama eşi istemiyor, normal şartlarda eşiniz size karışamaz diyenler şimdi de eşiniz haklı diyor.. Bu ne tezatlık ben anlam veremedim..
Bende tam aksine ucta yasayan biriyim carsafliyim gozlerim gozukuyor sadece.ama dediginiz gibi sosyal ortamda bir huzursuzlugumuz yok.gayette iyi anlasan bir ciftiz bu arada esimde benim kafadan.arkadas ortamimiz var kadinlar ayri erkekler ayri takiliyoruz cokda guzel vakit geciriyoruz.zannetiginiz gibi eve kapanip kalan insanlar degiliz yani.parkada gideriz tatilede yemek yemeyede hic bir sorun olmuyor.bu birazda esle alakali durum cunku.kocasi sokaga cikarmayanda var hic kisitlamayamda var.acik insanlardada goruyoruz bu tur durumlari esle alakali yani.esiyle hicbir aktivite yapamayan acik kadinda var yani.karar sizin ama bu karar tüm aileyi etkileyecek. siz kapanırsam herşeye son veririm kafasındasınız çünkü ve bu durumda ben eşinizin yerinde olsam bende bu konuya sıcak bakmazdım..
her konuda olduğu gibi dini konulardada uçta yaşayan çiftler sosyal anlamda huzurlu olamıyorlar..
ben kendi adıma deist diye tanımlanabilecek biriyim ve tesettüre de karşıyım ama etrafımda her telden eşim dostum var ama tesettürlü olan hanım arkadaşlarım eşleriyle birlikte çift olarak çok birşey paylaşmıyorlar bunu görebiliyorum. tatilde bile ayrı gayrı takılıyorlar ee o zaman ne anlamı kalıyor ki...
Tesettür , pardesü demektir.Çok teşekkür ederim desteğiniz için
Aslında mesele deniz değil benim tesettür konusundaki araştırmalarım
Okuduklarıma göre ; tesettürlü denilen bir çok insanın yaptığı büyük yanlışlar var, eşim imam hatip mezunu olduğu için zaman zaman bu konuları konuşup fikir alış verişi yapıyoruz. Bir gün konuşurken bana iş yerimde çok şık tesettürlüler var dedi ama dedim tesettür şıklık değil, öncelikleri var, kaideleri var, doğru düşünüyorsun ama koyu düşünüyorsun dedi sanırım o biraz aklında kaldı.
Eşim bir anda böyle keskin kararlar verse, birlikte yapmaktan mutlu olduğum aktivitelerden tek tek vazgeçse üzülürüm açıkcası. Evlenirken fikirlerimizin, yaşam tarzımızın uyumuna göre karar veriyoruz ama insan hep değişim halinde. Düşüncelerimiz aynı kalmıyor. Bu durum çiftlerin arasını açmasın diye iki tarafın da müthiş hoşgörülü ve fedakar olması gerek. Çok zor.
Sevgilim bir anda namaz kılsa, oruç tutsa saygı duyarım. Ama birlikte denize gitmeyi, yüzmeyi çok seviyorum mesela. Bir anda artık bunu yapamayız dese o zaman dindar biri olması gözüme batmaya başlar. Sevdiğimiz şeyleri yapamıyoruz ben bu adamla devam edebilir miyim diye aklıma şüphe düşer. O yüzden birdenbire “artık denize girmemeye karar verdim” ya da “tesettüre girersem bir daha seninle şunu şunu yapmayacağız” gibi keskin kararlar açıklamak yerine küçük adımlar atın. Şimdi tesettüre girip bunu hakkıyla yapmak istediğinizi düşünüyorum o yüzden acele etmeyin. Hem kendinizi hem eşinizi yavaş yavaş alıştırın.
Evde içki içiyor bunu sorun etmedim hiç
Mesela dün akşam o birasını içip maç izledi ben namazımı kıldım, iki yıldır bu konuda sorun yaşamadık, ona hiç sende yap demedim çünkü yapısı inatçıdır yap desem inadına uzaklaşır, üzerinde böyle bir etki yaratmamak için her zaman dikkat ettim
dini altyapın varsa biliyorsundur, menopoza girmiş kadınlara, başını açma hakkı verilmiştir...doğru olanı, genç ve güzelken kendini gizlemekti...önemli olan bakışları kendi üzerinde toplamayacak kadar giyinmektir..artık taytlı, şortlu daha kapalı mayolar var...belkide,eski yaptığın hataları telafi etmek için kapanıyorsun...kapandığın zaman eşinle sorunlar yaşayıp, günaha öylede girebilirsin...herkese saygım var ama, benim için iyi bir dindar demek, ahlaklı insan demektir...Herkese merhaba ,
Öncelikle tesettür sözcüğüne bakarak konum dini algılanmasın isterim, site kurallarını ihlal etmek değil niyetim ancak bu konuda gerçekten fikre ihtiyacım var ...
42 yaşındayım, 25 yıllık iş hayatımı 5 ay önce sonlandırdım , bu kararı eşimle bir yıl düşünerek ortaklaşa aldık. 6 yıldır çok mutlu giden bir evliliğim var, her konuda konuşarak anlaşırız, eşim beni inciten, üzen, yoran bir adam değildir, isteklerime saygılıdır.
2 yılı aşkın bir süredir namaza başladım, dini alt yapım ve bilgim epeyce var ancak bu yaşıma dek gerek işim gerek nefsim sebebiyle inandığım dinin gereklerini yerine getirmekte yetersiz kaldım. İşi bıraktığımdan beri namazları vaktinde kılmaya, daha derin araştırma yapmaya zamanım oldu, şimdi tesettüre çok sıcak bakıyorum. Yıllardır çok gıptayla bakmışımdır tesettürlü kadınlara, kendim çok frapan bir kadın değilim, makyaj yapmam, pantalon bluzdur kombinlerim genelde.
Gelelim kafamı karıştıran duruma ; eşimle bu konuyu konuştum , tesettür istediğimi ama bunun hayatımıza bazı değişiklikler getireceğini, bunların onun için sorun teşkil edip etmeyeceğini sordum, ilk önce ben karışmam sen nasıl mutlu oluyorsan öyle yap dedi ama konu ilerledikçe, önce içki içmeyi bıraktın son üç yıldır, şimdi tesettürle denize girmekten, açık olarak yaptığın bir sürü şeyden vazgeçeceksin ve bu benim alanımı daraltıyor dedi. Bu yaştan sonra sadece seninle mutlu olduğum bir hayat istiyorum ama sen sürekli yeni kararlar alıyorsun, seninle denize giremeyeceksem, içtiğim bir ortama gidemeyeceksem nasıl olacak dedi. Sonra nasıl mutlu oluyorsan öyle yap dedi. Eşim imam hatip mezunu, dini bilgisi benden daha sağlam biri ancak o düsturda yaşamıyor, Cuma namazı ve özel günlerde Yasin okumak ve oruç tutmak dışında dini bir aktivitesi yok, haftada bir alkol alır, yeri gelir dışarıda takılır, gece gezmelerine bazen bende eşlik ederim ama arada hep ihsaz eder seninle ne güzel içerdik diye... Şimdi ben bu kararı alarak onu fazla mı zorlamış olurum kararsız kaldım. Beni sever ve incitmez ama inatçı biridir, bazı konularda sabit fikirlidir ama birbirimize hep anlayışla yaklaşmışızdır, şimdi ben bu kararı aldım diye onu incitmekte istemiyorum
Tesettürü başarıp başarmayacağımı kendim de bilmiyorum, deneyeceğim ama eşimin desteği bu konuda benim çok önemli ; yani sen nasıl mutlu oluyorsan deyip sonra da hayatında ki bazı alanlardan çekildiğim için aramıza bir soğukluk girer mi, bu evliliği nasıl etkiler, özellikle tesettür deneyimi olanlardan fikir rica ediyorum, bunu nasıl yaptınız kendinizi ve eşinizi nasıl adapte ettiniz
Valla bal gibi aynı şey. Her insan bekarken olduğu gibi mi kalıyor sanki. Bu sadece giyiniş için geçerli değil üstelik. Yaş alıyoruz, olgunlaşıyoruz, elbet kararlarımız da değişiyor, değişmeli de. Nasıl ki evlendikten sonra mini etek giymeye karar veren kadınlar varsa, kapanmaya karar veren kadınlar da olacak, ve bu da en doğal hakları. Dini açıdan zaten böyle.Aynı şey değil , eşiniz sizi mini etekli görüp evlenme kararı verip değiştirmesi insanların eleştirdikleri,
Evlenirken yaşam tarzı, hayat görüşü
Belki inancı hepsi bir etken karar vermekte,
Ortak bir hayata başlamakta..
konu sahibi inancı gereği tesettüre girmek
Elbet hakkı , ama maalesef eşi de etkilenecek
Bu karardan ve bu durumu aşamama ihtimelleri var buradaki insanların savunduğu şey bu ..
Size katılıyorum.. Haşema vücut hatlarını belli eden bir şey örtündügümüzde sadece her yerin kapalı olması degil mühim olan vücut hatlarının da belli olmaması..Yazlıkta haşema kullanan komşularım var, yakından gördüm ve pek benim yapabileceğim bir şey değil haşema o yüzden denize girmemek tercihim olacak ve eşim buna epey bozuldu
Tesettür , pardesü demektir.
Yani başını örten bir insana tesettürlu diyemeyiz. Değildir çünkü. Pantolon ile kısa tunik tesettür olmaz. Bir etek bir bluzla tesettür olmaz. Benim annem etek bluz giyer. Ona tesettürlu diyemeyiz.
Çoğu sadece basını örter. Tesettüre girmez
Süslenir. Makyajini yapar. Pantolonunu giyer. Takısını takar. Ve bence çok da hoş olur. Ben öyleyaparım.
O sebeple ayrımi yapın. Ve kendinize ona göre bir yol çizin bence.
Direkt uzun tunikler. Bol pantolonlarla başlamayın bence
Her şeyi kusursuz yapamazsiniz ve sizin elinizden gelen budur.2008 yılında girdim tesettüre ki gerçekten açık giyinen ojesini fönünü düzenli yaptıran biriydim.
evet tesettüre girdim ama sanırım tam anlamıyla yapamıyorum.. eşinizin iş yerinde çok şık tesettürlü hanımlar var dediği sınıfa giriyorum sanırım.
dipliner , göz altı kapatıcısı ve rimel kullanıyorum çünkü hem işim gereği bunu gerektiren bir mevkide çalışıyorum hem de kendimi daha iyi hissediyorum.
tesettür mağazalarındaki indirimleri takip ederek oluşturduğum bir gardolabım var
mesela pantolon üzeri uzun tunik , ya da kalem etek üzerine salaş gömlek , şık elbiseler ipek şallar ve kıyafetlerime kombinle oluşturduğum eşarplarım var . içimin gözükmemesine , hatların belli olmamasına dikkat ederim ama pardesü giymem mesela , feraceyi de sadece ümre ziyaretinde giymiştim. mükemmel olma gibi bir gayem yok çünkü biz kuluz ve herşeyi mükemmel yapamayabiliriz ki ahir zamanda bunu yapmak uygulamaya geçirmek o kadar zor ki... hepimiz nefis sahibiyiz ve çok dikkat dağıtıcı unsur var.
eleştiren insanlar oluyor tabiki onlara da söylüyorum siz islamı benim (sadece tesettürlü) üzerimden değerlendirmeyin kul kusurludur ben bu kadar yapabiliyorum.
bazen arkadaşlarımla sigara içmek istiyorum ama garip garip bakışlara mazur kalıyorum çünkü islamı tesettürlü hanımlar üzerinden değerlendiriyorlar.. ki çok dikkat ederim toplum içinde yanlış olacak bir şey yapmamaya..
mükemmel değiliz olmak zorunda da değiliz.. herkes kendi günahlarıyla muhattap olsun olsun ki herkes kendi hesabını kendi verecek..
çok ayrıntı düşünmeyin derim ben.
Ben de tam tersini düşünüyorum mesela tesettürlü biri ben acılmak istiyorum dese burda demedikleri kalmazdı birçok kişinin yok kocanın lafını dinle yok çok günah kocanda senden sorumlu vs gibi.Dikkatimi çeken bir şeyi de söylemeden geçemeyeceğim.. Burda bazı kadınlar eşim kıyafetime karışıyor, dar giydirmiyor, mini giydirmiyor diye konu açıyor. Ve oraya eşiniz size karışamaz, siz bir bireysiniz vb yorumlar yapılıyor. Şimdi tam tersi bi olay var, hanımefendi kapanmak istiyor ama eşi istemiyor, normal şartlarda eşiniz size karışamaz diyenler şimdi de eşiniz haklı diyor.. Bu ne tezatlık ben anlam veremedim..
dini altyapın varsa biliyorsundur, menopoza girmiş kadınlara, başını açma hakkı verilmiştir...doğru olanı, genç ve güzelken kendini gizlemekti...önemli olan bakışları kendi üzerinde toplamayacak kadar giyinmektir..artık taytlı, şortlu daha kapalı mayolar var...belkide,eski yaptığın hataları telafi etmek için kapanıyorsun...kapandığın zaman eşinle sorunlar yaşayıp, günaha öylede girebilirsin...herkese saygım var ama, benim için iyi bir dindar demek, ahlaklı insan demektir...
Burda öyle konular da çok açıldı, ben çok denk geldim. Açılmak isteyenlere de hayat senin hayatın, canın ne istiyorsa öyle yap deniliyordu yorumların büyük kısmında. Şimdi kapanmak isteyene eşin haklı bilmem ne diyenleri önyargılı buldum.Ben de tam tersini düşünüyorum mesela tesettürlü biri ben acılmak istiyorum dese burda demedikleri kalmazdı birçok kişinin yok kocanın lafını dinle yok çok günah kocanda senden sorumlu vs gibi.
Ama konu kapanmaya gelince sana kimse karışamaz oluyor tamam da adam tesettürlü birini isteseydi öyle biriyle evlenirdi
Ayrıca o mini etek giydirmiyor diyenlerde kocasını zaten biliyordu ve öyle evlendi o onların sorunu labul etmicekti evlenmicekti mesela bende bikini giyemem aşırı mini giyinemem çünkü eşim asla istemez başindan beri biliyorum ve bilerek kabul ettim