Tesettür ve ikilem , fikirlerinize ihtiyacım var

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hayat sizin, tercihler sizin. Bence hayatınızı ve tercihlerinizi yaşayın.
Amaa bu işin bir de aması var.
Evlilikte her zaman tek başına verilen kararlar olmuyor maalesef.
Sizde ki bu değişim eşinizi rahatsız ediyorsa ortada sorun var demektir.
Siz tesettür istiyorsunuz, eşiniz istemiyor, eee ne olacak bu işin sonu.
Sert bir giriş yapmak yerine alışma süreci verseniz birbirinize daha iyi olur bence.
Yani namaza başlamışsınız, içkiyi bırakmışsınız eşiniz buna saygı göstermiş siz de karşılık olarak onunla sohbet ortamlarına gidin bir süre.
Sonra yavaş yavaş bazı şeylere geçiş yapın. Eşinizde kabullensin böylece.
Yok eğer ben kabul edemiyorum diyorsa o zaman başka çareler düşünebilirsiniz.
Yani zor bir durum.
Empati yaptım da, eşim karşıma geçip böyle radikal kararlar verse ve sonuçta bu bizin hayatımız etkilese ve ben bundan hoşnut olmasam ne yaparım diye düşündüm yani zor bir durum.

Rabbim inşallah çıkış yolu göterir.

Gittiği ortamlara giriyorum zaten sadece içki almıyorum, bugüne dek bir sorun yaşamadık aslında, konu tesettüre gelince bana böyle tereddütlü bir yorum yaptı ve o yüzden kafam karıştı

Çok teşekkür ederim desteğiniz için
Aslında mesele deniz değil benim tesettür konusundaki araştırmalarım
Okuduklarıma göre ; tesettürlü denilen bir çok insanın yaptığı büyük yanlışlar var, eşim imam hatip mezunu olduğu için zaman zaman bu konuları konuşup fikir alış verişi yapıyoruz. Bir gün konuşurken bana iş yerimde çok şık tesettürlüler var dedi ama dedim tesettür şıklık değil, öncelikleri var, kaideleri var, doğru düşünüyorsun ama koyu düşünüyorsun dedi sanırım o biraz aklında kaldı.

2008 yılında girdim tesettüre ki gerçekten açık giyinen ojesini fönünü düzenli yaptıran biriydim.

evet tesettüre girdim ama sanırım tam anlamıyla yapamıyorum.. eşinizin iş yerinde çok şık tesettürlü hanımlar var dediği sınıfa giriyorum sanırım.

dipliner , göz altı kapatıcısı ve rimel kullanıyorum çünkü hem işim gereği bunu gerektiren bir mevkide çalışıyorum hem de kendimi daha iyi hissediyorum.

tesettür mağazalarındaki indirimleri takip ederek oluşturduğum bir gardolabım var

mesela pantolon üzeri uzun tunik , ya da kalem etek üzerine salaş gömlek , şık elbiseler ipek şallar ve kıyafetlerime kombinle oluşturduğum eşarplarım var . içimin gözükmemesine , hatların belli olmamasına dikkat ederim ama pardesü giymem mesela , feraceyi de sadece ümre ziyaretinde giymiştim. mükemmel olma gibi bir gayem yok çünkü biz kuluz ve herşeyi mükemmel yapamayabiliriz ki ahir zamanda bunu yapmak uygulamaya geçirmek o kadar zor ki... hepimiz nefis sahibiyiz ve çok dikkat dağıtıcı unsur var.

eleştiren insanlar oluyor tabiki onlara da söylüyorum siz islamı benim (sadece tesettürlü) üzerimden değerlendirmeyin kul kusurludur ben bu kadar yapabiliyorum.

bazen arkadaşlarımla sigara içmek istiyorum ama garip garip bakışlara mazur kalıyorum çünkü islamı tesettürlü hanımlar üzerinden değerlendiriyorlar.. ki çok dikkat ederim toplum içinde yanlış olacak bir şey yapmamaya..

mükemmel değiliz olmak zorunda da değiliz.. herkes kendi günahlarıyla muhattap olsun olsun ki herkes kendi hesabını kendi verecek..

çok ayrıntı düşünmeyin derim ben.

Haşema konusunu çok araştırdım, tesettürü derin kitaplardan çokça okudum ve ben tesettüre karar verdiğim an o kurallara uymalıyım, kadının başka bir kadının mahremini görmesi de haram, vücut hatlarını belli eden haşemada haram deniliyor, bu konuda kafam çok karışık inanın

hasemaya bende soguktum ama su an iyi bir markanın hasemasını aldim. icinde kendi kumasindan büstiyeri ve slipi var ve islaninca vucuda yapismiyor ve cabuk kuruyor. ayrica dikkat cekici bir rengi susu yok lacivert düz.

tabi yinede icim cok rahat degil. bu yaz esimle alkolsuz bir otelden rezervasyon yaptik plaji cok yogun olmuyormus ozellikle sabah saatleri neredeyse kimse olmuyormus. erken kalkip kimsenin olmadigi vakit yüzmeyi düsünüyorum. zaten gunu birlik gittiğimiz zamanlarda da hep sakin plajların sakin saatlerini secer gözlerden uzak yerlerde gireriz esimle denize.

Ayrıca tebrik ediyorum. kocamın zoruyla kapandım açılmak istiyorum konularından sonra konunuz beni mutlu etti. Özellikle bilinçli olmanız arastırarak bu yola girmek istemeniz taktire şayan.

Eşinize gelince icinde hic inanc olmayan biri olsaydı daha zor olabilirdi ama özel günlerde de olsa kur'an okuyan oruç tutan insanın zamanla alışacağını düşünüyorum.

Hakkınızdan hayırlısı olsun.

Merhaba ben de kapalı bir insanım... benim de sürecim sizinki gibi olmuştu namaz zamanla kıyafetlere gittiğim yerlere dikkat etmek vs gibi... İlk olarak eşinizin sizin kapanmanıza karışmaması gerekir bu ona da vebal olur.. ikincisi bence sizin doğru hamleniz eşinizin de bu düsturda yaşanmasına vesile olacaktır çünkü doğruyu yanlışı bilip Cuma namazına gitmesi bir avantaj bekli de şimdiye kadar çevresi vs destek veren olmadı ama zamanla size ayak uyduracağını düşünüyorum amaa eşinize tam olarak tesettür şöyle böyle yapmam lazım işte kaidesi böyle gibi şeyleri anlatmayın çok büyük sınırlara götürmeyi düşünmesini sağlamayın.. ya zaten biraz kıyafetim biraz da gittiğim ortamlar değişecek bu koca hayat içinde benim sana olan sevgimi birlikte vakit geçirmelerimizi nasıl etkilesin sen benim canımsın vs vs işte.. şimdiden ben denize giremem derseniz eşinize işiniz zorlaşır... eşinize de size de vesvese nefis çok ağır gelir şu an siz dirayetli olun ama belli etmeyin zamanla düzene girer zaten ALLAH ın izniyle ... eşinizden de sorumlu olduğunuzu unutmayın ben iyi olacağına inanıyorum :KK200:

Allah razı olsun, inş öyle olur
İki yıldır pek bir mesafe kat etmedi eşim, yani ben en azından namaza heveslenir diye bekledim ama iki gün sürdü :))
Şimdi gayet demokratik bir şekilde ben namaza gidiyorum o birasını alıp tv izliyor, içki içtim seni şimdi öpmeyeyim, sen getirme namaz kılıyorsun gibi hassaiyetleri var ama bu kadar , Rabbim yardımcımız olsun

Tesettür derken ölçüsü ne ? Maalesef ki tesettür anlayışı da değişti . Çarşaf da tesettür tunik de, pantolon da pardesü de. Hepsinin adı tesettür ama Allah katında hangisi ne kadar tesettür . Beni eşim tunik pantolonla tanıdı bugün çarşaf giyeyim desem sanırım istemez. Ama istemiyor diye ben vazgeçmem çünkü eğer bir günah-sevap düzenine inanıyorsam ve herkes kendi günahının bedelini çekecekse benim yerime o çekmeyeceğine göre kendi tercihimde ilerlerim. Bunu da dünyalık bir mutlulukla, onunla yapmaktan geri kalacağım bir takım etkinliklerden alacağım hazla mukayese edemem.
Akıllı bir kadınsın , biz burada kocalar sahibimiz değil eşimiz derken heralde insanın iki dünyasını ilgilendiren böylesi önemli bir konuda onların çok değerli görüşlerine göre hayatımızı şekillendirecek değiliz. Dilerlerse EŞlik edebilirler.

Dikkatimi çeken bir şeyi de söylemeden geçemeyeceğim.. Burda bazı kadınlar eşim kıyafetime karışıyor, dar giydirmiyor, mini giydirmiyor diye konu açıyor. Ve oraya eşiniz size karışamaz, siz bir bireysiniz vb yorumlar yapılıyor. Şimdi tam tersi bi olay var, hanımefendi kapanmak istiyor ama eşi istemiyor, normal şartlarda eşiniz size karışamaz diyenler şimdi de eşiniz haklı diyor.. Bu ne tezatlık ben anlam veremedim..

Zor bi durumdasin canim ictenlikle en mutlu olacagij ne ise onu yapmani dilerim . Soyle de birsey var bu dunya gelip gecici ahirette esini dinledigin icin pisman olabilirsin ve icinden geleni yapman senin ic huzurun icin cok onemli .

hasemaya bende soguktum ama su an iyi bir markanın hasemasını aldim. icinde kendi kumasindan büstiyeri ve slipi var ve islaninca vucuda yapismiyor ve cabuk kuruyor. ayrica dikkat cekici bir rengi susu yok lacivert düz.

tabi yinede icim cok rahat degil. bu yaz esimle alkolsuz bir otelden rezervasyon yaptik plaji cok yogun olmuyormus ozellikle sabah saatleri neredeyse kimse olmuyormus. erken kalkip kimsenin olmadigi vakit yüzmeyi düsünüyorum. zaten gunu birlik gittiğimiz zamanlarda da hep sakin plajların sakin saatlerini secer gözlerden uzak yerlerde gireriz esimle denize.

Ayrıca tebrik ediyorum. kocamın zoruyla kapandım açılmak istiyorum konularından sonra konunuz beni mutlu etti. Özellikle bilinçli olmanız arastırarak bu yola girmek istemeniz taktire şayan.

Eşinize gelince icinde hic inanc olmayan biri olsaydı daha zor olabilirdi ama özel günlerde de olsa kur'an okuyan oruç tutan insanın zamanla alışacağını düşünüyorum.

Hakkınızdan hayırlısı olsun.

Allah razı olsun

Icinizden kapanmak geliyorsa kapaniniz esiniz aileniz komsular akrabalar.... herkes bissyler soyler. Onemli olan ic sesiniz ne diyor.esinizle kendinize gore olan helal dairesinde farkli aktiviteler yapin ki o da bu degisimin iliskiye zarar vermeyecgeni anlasin. Kolayliklar diliyorum

Dikkatimi çeken bir şeyi de söylemeden geçemeyeceğim.. Burda bazı kadınlar eşim kıyafetime karışıyor, dar giydirmiyor, mini giydirmiyor diye konu açıyor. Ve oraya eşiniz size karışamaz, siz bir bireysiniz vb yorumlar yapılıyor. Şimdi tam tersi bi olay var, hanımefendi kapanmak istiyor ama eşi istemiyor, normal şartlarda eşiniz size karışamaz diyenler şimdi de eşiniz haklı diyor.. Bu ne tezatlık ben anlam veremedim..
10 numara 5 yildiz arkadasm okdr dpgru yazmissinki

karar sizin ama bu karar tüm aileyi etkileyecek. siz kapanırsam herşeye son veririm kafasındasınız çünkü ve bu durumda ben eşinizin yerinde olsam bende bu konuya sıcak bakmazdım..
her konuda olduğu gibi dini konulardada uçta yaşayan çiftler sosyal anlamda huzurlu olamıyorlar..
ben kendi adıma deist diye tanımlanabilecek biriyim ve tesettüre de karşıyım ama etrafımda her telden eşim dostum var ama tesettürlü olan hanım arkadaşlarım eşleriyle birlikte çift olarak çok birşey paylaşmıyorlar bunu görebiliyorum. tatilde bile ayrı gayrı takılıyorlar ee o zaman ne anlamı kalıyor ki...

Herkese merhaba ,

Öncelikle tesettür sözcüğüne bakarak konum dini algılanmasın isterim, site kurallarını ihlal etmek değil niyetim ancak bu konuda gerçekten fikre ihtiyacım var ...

42 yaşındayım, 25 yıllık iş hayatımı 5 ay önce sonlandırdım , bu kararı eşimle bir yıl düşünerek ortaklaşa aldık. 6 yıldır çok mutlu giden bir evliliğim var, her konuda konuşarak anlaşırız, eşim beni inciten, üzen, yoran bir adam değildir, isteklerime saygılıdır.

2 yılı aşkın bir süredir namaza başladım, dini alt yapım ve bilgim epeyce var ancak bu yaşıma dek gerek işim gerek nefsim sebebiyle inandığım dinin gereklerini yerine getirmekte yetersiz kaldım. İşi bıraktığımdan beri namazları vaktinde kılmaya, daha derin araştırma yapmaya zamanım oldu, şimdi tesettüre çok sıcak bakıyorum. Yıllardır çok gıptayla bakmışımdır tesettürlü kadınlara, kendim çok frapan bir kadın değilim, makyaj yapmam, pantalon bluzdur kombinlerim genelde.

Gelelim kafamı karıştıran duruma ; eşimle bu konuyu konuştum , tesettür istediğimi ama bunun hayatımıza bazı değişiklikler getireceğini, bunların onun için sorun teşkil edip etmeyeceğini sordum, ilk önce ben karışmam sen nasıl mutlu oluyorsan öyle yap dedi ama konu ilerledikçe, önce içki içmeyi bıraktın son üç yıldır, şimdi tesettürle denize girmekten, açık olarak yaptığın bir sürü şeyden vazgeçeceksin ve bu benim alanımı daraltıyor dedi. Bu yaştan sonra sadece seninle mutlu olduğum bir hayat istiyorum ama sen sürekli yeni kararlar alıyorsun, seninle denize giremeyeceksem, içtiğim bir ortama gidemeyeceksem nasıl olacak dedi. Sonra nasıl mutlu oluyorsan öyle yap dedi. Eşim imam hatip mezunu, dini bilgisi benden daha sağlam biri ancak o düsturda yaşamıyor, Cuma namazı ve özel günlerde Yasin okumak ve oruç tutmak dışında dini bir aktivitesi yok, haftada bir alkol alır, yeri gelir dışarıda takılır, gece gezmelerine bazen bende eşlik ederim ama arada hep ihsaz eder seninle ne güzel içerdik diye... Şimdi ben bu kararı alarak onu fazla mı zorlamış olurum kararsız kaldım. Beni sever ve incitmez ama inatçı biridir, bazı konularda sabit fikirlidir ama birbirimize hep anlayışla yaklaşmışızdır, şimdi ben bu kararı aldım diye onu incitmekte istemiyorum

Tesettürü başarıp başarmayacağımı kendim de bilmiyorum, deneyeceğim ama eşimin desteği bu konuda benim çok önemli ; yani sen nasıl mutlu oluyorsan deyip sonra da hayatında ki bazı alanlardan çekildiğim için aramıza bir soğukluk girer mi, bu evliliği nasıl etkiler, özellikle tesettür deneyimi olanlardan fikir rica ediyorum, bunu nasıl yaptınız kendinizi ve eşinizi nasıl adapte ettiniz
Açıkçası insanların dini açıdan kendi kararlarını kendileri vermesi gerektiği kanaatindeyimdir. amaaa; insanlar evlenirken ve kendine uygun eşi seçerken yaşam biçimleri, fikirleri paralel olan birini seçer ki mutlu olabilsin, uyumlu olabilsin. Şimdi benim eşim birdenbire benimle iki kadeh parlatmayacak olsa, ya da artık denize gidemeyiz inancıma ters dese bilemiyorum yani bu bir kopma noktası olabilir ilişkide. Çünkü ortak alanı daraltmış oluyorsunuz. Belki siz dini sohbetler etmek isterken o vodkanın alkol oranının rakınınkinden düşük olduğundan konuşmak isteyebilir.. Evlilik bir ortaklıktır, din ne kadar kişisel olursa olsun yaşam tarzına dokunduğunda kişisellikten çıkar..

Okuyorum, araştırıyorum bilmek başka nefisle mücadele başka şey
Kaş yaparken göz çıkarmaktan da korkuyorum açıkçası
Kendim bu konuda kusursuz değilim, bu aşamaya gelene kadar epey zaman geçti şu an düşündüğün şey çok büyük bir değişiklik, eşimi çok seviyorum ve bunu sarsmak istemiyorum, bir yandan nefsimle mücadele ediyorum bir yandan ona olan sevgimle

Yani tam tesettür olacağı için illa ki normal bir kapalılıktan çok daha fazla emek ve özveri istiyor.
Allah yardımcınız olsun. :KK200: :dua:

Bence tesettürle başlamayın. Sadece saçınızı örtmekle başlayın.. Resimdeki kiz gibi.

Sonra eğer isterseniz tesettür boyutuna gecerseniz. (Pantolon giymemek.bol giymek. Uzun giymek vb) istemezseniz gecmezsiniz.

Ayrıca eşiniz içmek isterse icebilir. Bu sizi baglamaz bence.

Ben resimdeki kızı çok beğeniyorum. Yakıştırıyor da kendine.

Kızı beğenmeyen ya da elestirmeye niyeti olan arkadaşlar lütfen alıntı yapmasin. Kimsenin fikrini merak etmiyorum.

Eklentiler

• Screenshot_20190808-130134_Instagram.jpg
    Screenshot_20190808-130134_Instagram.jpg
    119,8 KB · Görüntüleme: 94
  • Screenshot_20190808-130211_Instagram.jpg
    Screenshot_20190808-130211_Instagram.jpg
    95 KB · Görüntüleme: 109
karar sizin ama bu karar tüm aileyi etkileyecek. siz kapanırsam herşeye son veririm kafasındasınız çünkü ve bu durumda ben eşinizin yerinde olsam bende bu konuya sıcak bakmazdım..
her konuda olduğu gibi dini konulardada uçta yaşayan çiftler sosyal anlamda huzurlu olamıyorlar..
ben kendi adıma deist diye tanımlanabilecek biriyim ve tesettüre de karşıyım ama etrafımda her telden eşim dostum var ama tesettürlü olan hanım arkadaşlarım eşleriyle birlikte çift olarak çok birşey paylaşmıyorlar bunu görebiliyorum. tatilde bile ayrı gayrı takılıyorlar ee o zaman ne anlamı kalıyor ki...

İşte beni anladınız ; çok zorlu uzun bir hayat tecrubesinden sonra eşim benim huzurum oldu, sağolsun çok mutlu etti beni ve ben şimdi bu kararı versem hayır demeyeceğini biliyorum ama zaman içinde bu evliliğin yara almasından ürküyorum

6 yıllık evliymişsiniz.Evliliginiz yeni sayılmasada eski de diyemeyiz.Esiniz sizinle olan paylasimlarinin azalmasindan veya etkilenmesinden tedirgin olmus hakli olarak.Belki daha zamani var diyordur icinden.Belliki duygusal ve paylasimci biri.Ayrica ben de imam hatip okudum tesettürlü de degilim o nedenle esinizin imam hatipli olmasi ile sizin tesetturunuzu desteklememesini ayni kefede degerlendiren,elestiren arkadaslar var burda.Acikcasi bu elestirilere cok da kulak vermeyin etkilenmeyin derim.Ben olsam biraz daha zaman verirdim.Sevgiler

Okuyorum, araştırıyorum bilmek başka nefisle mücadele başka şey
Kaş yaparken göz çıkarmaktan da korkuyorum açıkçası
Kendim bu konuda kusursuz değilim, bu aşamaya gelene kadar epey zaman geçti şu an düşündüğün şey çok büyük bir değişiklik, eşimi çok seviyorum ve bunu sarsmak istemiyorum, bir yandan nefsimle mücadele ediyorum bir yandan ona olan sevgimle
Şu yazdığınızdan sonra bu da sizin icin bir imtihana dönüşmüş adeta.. ben öyle hissettim. Konuya gelince de ben bu durumda içimden geldiği gibi davranırım aksini yapamam mesela durum ne olursa olsun..

Bu kendinizin karar verecegi bir durum. Sonucta Allah'in emri oldugu icin isteyen buna riayet ediyor, zor gelen etmiyor. (Mesela ben, cok isterdim keske yapabilsem.) Tamamen kisisel bir durum. Beraber yapabileceginiz bir suru sey var su hayatta. Yalnizca denize girmek vs.. degil. Sizin adiniza sevinmesi lazim, ne guzel bu gecici dunya icin sonsuz ahiretini satmamak...

6 yıllık evliymişsiniz.Evliliginiz yeni sayılmasada eski de diyemeyiz.Esiniz sizinle olan paylasimlarinin azalmasindan veya etkilenmesinden tedirgin olmus hakli olarak.Belki daha zamani var diyordur icinden.Belliki duygusal ve paylasimci biri.Ayrica ben de imam hatip okudum tesettürlü de degilim o nedenle esinizin imam hatipli olmasi ile sizin tesetturunuzu desteklememesini ayni kefede degerlendiren,elestiren arkadaslar var burda.Acikcasi bu elestirilere cok da kulak vermeyin etkilenmeyin derim.Ben olsam biraz daha zaman verirdim.Sevgiler

Ben eşimi anlayabiliyorum, evet eğitimi var bu konuda ama insanlar tercihlerini yaşıyorlar bu konuda onu hiç eleştirmedim, zorlamadım. Zaman verme konusunda haklısınız bence belki de bu değişimi yavaş yavaş yapmak gerek

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X