Taşınmalı mıyım?

lattesizkitapsiz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Ocak 2023
2.545
7.850
32
Merhabalar sevgili kadın arkadaşlarım,
karar veremediğim bir konuda buradan destek almak istedim.
Olabildiğince kısa tutacağım.
Bir süredir çalışmadığım için maalesef bir miktar borç biriktirdim (Total borcum ortalama iki maaşım kadar şu anda)
Bu borcu daha rahat ödeyebilmek adına ailemin evine döndüm ve kısa bir süre önce işe başladım.
Devlet memuru olduğum için işe başlayacağım şehri kısmende olsa kendim tercih ettim diyebiliriz.
Tercihim ailemin evine yakın (evden işyerine tam 1,5 saatte gidiyorum) bir şehirde.
ayda 7 gün işe gidecegim ortalama ,24 Luk nöbetler halinde gerisi off.
Baştaki fikrim bu şekilde çok rahat borç ödeyip, birazda para biriktirip 6 aya çalıştığım şehre tasinmakti.
Ama açıkçası hislerim biraz değişti.
Hemen taşınmak için yanıp tutusmaya başladım.
Taşınmak istememin nedenleri
1) 30 yaşındayım ve 10 senedir yalnız yaşıyorum aile evinde kendimi yeteri kadar yetişkin hissedemiyorum. Ailem bana karışan insanlar değiller hiç ama sanki hala çocukları gibi hissediyorum bu evde.Bu benim için çok çok zorlayıcı.
2) konulara da yaptığım yorumlarda belli olacağı gibi ben, para kazandıktan sonra aile ile maddi bağın tamamen koparılması taraftarıyım, hastalık vs durumlarını es geçiyorum.
Bu yüzden tekrar onların evine döneceğim için bir miktar kira şeklinde para vermem gerekiyor, ailemin paraya ihtiyacı yok.Eve fena olmayan bir para giriyor ,
Kardeşimi özel okulda okutuyorlar ama okutabiliyorlar birikimleri var vs
ben ailemin evini baz alarak bu parayı 4 bin olarak düşündüm, her şey dahil olduğu için az bir miktar olarak görüyorum bunu çünkü ailemin evi fazlasıyla büyük ve lüks.
ekstra olarak elbette markete gittiğimde eve de bir şeyler alırım vs vs
taşınmak istememin sebebi ise, bu 4 bin ve ayda vereceğim benzin parasının (ortalama 2 bin ) neredeyse orada tutacağım ev masrafı ile aynı kapıya çıkmasi
çalıştığım şehirde beğendiğim evler 3,5 civarı.Giyinme odası olan güzel bir evde yaşamak istiyorum daha ucuzda bulunabilir elbette.
3) ayda 7 günde olsa git gel bana yorucu gelmeye başladı.Bundan önce çalıştığım yer ile evim arasi araba ile tam olarak 3 dakikaydi
vs vs

şimdi taşınmama nedenlerim ise
1) sıfırdan bir ev kuracağım, ben fazlasıyla minimalist biriyim ve güzel olduğu sürece Zaten çoğunu ikinci el alacağım ama borçlara bu masraflarda eklenecek ,ekstra olarak ailemin evi tahmin edersiniz ki her şeyin olduğu oturmuş bir ev,yeni evde sürekli eksiklikler olacak ...
2) çalıştığım yerde hiç arkadaşım yok tamamen sıfır.Genelde evde vakit geçirmeyi seven biriyim ama bu kısım zorlar mı emin olamıyorum.
3) çalıştığım yerde 18 ay civarı çalışıp kalıcı olarak Ankara'ya yerlesme planım var , 18 ay fazla değil idare et ve tam yerleşince güzel bir ev kur diyenler oldu arkadaşlarımdan.
Tabi hayat ne getirir bilinmez ama planlar böyle en azından.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, fikrinizi yazarsanız sevinirim.

unuttuğum bir ekleme olarak ; çalıştığım şehirdeki eşyalı evlere de baktım ama ben 1+1 bir evde yaşamak istemiyorum, boğuluyorum resmen.
ekstra olarak hem eşyaları güzel değil hemde kiralar 5,5 civarı.
bana çok karlı görünmedi o yüzden.Yasamak istemediğim bir evde yasayacaksam bari çok karlı olsun diye düşünüyorum

Son düzenleme:
ya ben bir türlü böyle düşünemiyorum hani bebekken çocukken yok ama 30 yaşında nasıl olmaz adamlar bana yıllardır bakmış , zorunda degillerdi 18 den sonra.
Zorunda değillerdi yani sokağa mı atarlardı. Sen evin en büyüğüsün galiba. Bi onlar yediğini içtiğini zarardan sayar. Sürekli fedakarlık yapar

kiralar sabit kalmayacak onlar da artacaktır zamanla ki 1 ayda bile oynama oluyor. benzin o bu derken şimdi 3 olan kirayı 3-4 ay sonra 5 bulabilirsiniz. çok büyük bir borç gelmedi gözüme maaş promosyonu alacak mısınız bilmiyorum ama onunla borcunuzu kapatıp ihtiyaç kredisi çekip mobilya alabilirsiniz

bende bunu düşünüyorum erken istememin bir nedeni de bu.
Şubat'ta almam gerekiyor sorun olmazsa , bide beyaz eşya mobilya vs hızla artacak ama benim maaşım temmuza kadar sabit kalacak .
zaten 7 tane kredim var halı hazırda.
toplam aylık ödemem 2,5 bin.
maaş promosyonu 27 civarı sanırım o da çok yüksek değil ama en azından yatak , ikinci el buzdolabı ve çamaşır makinesi üçlüsünü alabilirim diye düşündüm.

Acaba bu konuda destek mi alsaniz? Eger aileniz size yuk gibi hissettirecek bisey yapmiyolarsa boyle dusunmekte yaniliyorsunuz.

taksitle de alabilirsin onları en azından kendi düzenin olur ve artık aldığımız sweatshirt bile değerleniyor. yol olmasa yakın olsa gerek yok derdim ama 7 gün haricî off anne baba emekli mi bilmiyorum ama sürekli dipdibe yaşamak insanı çok yıpratıyor hele ki ayrı düzene alışmışsan

Acaba bu konuda destek mi alsaniz? Eger aileniz size yuk gibi hissettirecek bisey yapmiyolarsa boyle dusunmekte yaniliyorsunuz.
üniversite hayatımda hissettirdikleri oldu ama ben aşırı hassasım.
aynısı başkasına söylense alinmayabilir.
birde dürüst olmak gerekirse sadece 4 bin ile kalacağını sanmıyorum burada kalırsam , babam kardeşine de para gönder hoşuna gider diyo mesela şimdiden
kedilerin mamasını alacağım ( bahçede düzenli baktığımız 6 kedi var , başkaları da gelip yiyor , bir kedi götürdüler veterinere muhtemelen onun masrafı da bana kalacak )
açıkçası bunlar artarsa da strese gireceğim duygusal olarak

Anliyorum sizi. Maddi beklentileride yaraliyor sanirim. Kendi isteğinizle destek olmaniz ayri, onlarin beklemesi ayri. Ama bu normal degil mi? Ben annemle beraber kalirken maasimi evin giderlerine harcardim. Gelirken alisveris yapardim, fatura oderdim vs. Birsure sonra eve katkida bulunmak lazim bence

yok ikiside çalışıyor hatta gün içinde evde tek olan benim diyebilirim çünkü ben ayda sadece 7 gün işe gidiyorum.
kredi kartı limitim 13 bin onunda maalesef 7 bini borç şuan da
yoksa taksitle alınsaydı muhteşem olurdu

kesinlikle katılıyorum ama zaten 4 bin vereceğim birde kardeşine para gönder filan ne bileyim evde kalmamin nedeni borçlarım zaten
ayda min 3 bin benzin masrafım olacaktır ayrıca işte böyle kediler vs vs ben her şeyde kendimi öne atacağım ben alayım ben yapayım onlarda hayır demeyecek.
evde kalmanın maddi olarak çok faydalı olmayacağını düşünmeye başladım.
yoksa elbette asla bedava yaşamayı düşünmem

Bu 4bin mevzusuda bana tuhaf geldi. Belliki ayri evlerde olmak size daha iyi gelecek

18 ay bence uzun bir süre, sanırım acilde çalışıyorsunuz, 24 saat çalıştıktan sonra bir de yol gitmek sizi iyice yorar diye düşündüm (tabi yolun ne kadar sürdüğü de önemli). Sizinle hemfikirim, gelir kazanabilecek yetişkin insanın ailesi ile sıkı maddi bağları olmamalı (gönüllü yardımlar ve hastalık vb. ayrı) ve sınırlara dikkat edilmeli. Ama ne yazık ki aileler ne kadar sınırlara saygılı olsa da yetişkin olmuşken aile ile yaşamak zor. İki eş arasında daha eşit bir ilişki oluyor ama yetişkin çocuk ve ebeveynin yaşadığı evdeki düzenlemelerin iki gruba uygun yapılması daha zor, üstelik sizin çalışma saatleriniz de düzeninizi etkileyecek. Kendi evinizde maddi-manevi planlarınızı uygulamak daha kolay olabilir.
Çalıştığınız yerde yaşarsanız arkadaş edinmeniz de kolaylaşabilir, genelde hastane ortamında daha kolay arkadaşlık kurulduğunu gözlemliyorum.
Eşya kısmına olumlu yorum yapamadım, eşyaları halletmek cidden uğraştırıcı ve masraflı olabilir. Yine de (haddimi aşmazsam) tahminimce sizin meslek alanınız için bahsettiğiniz kira ile de birleştirince karşılanabilir bir miktar olur gibi geldi. Kendi evinizde borç ödeme planı yapmak da daha kolay olabilir. 6-7 ay kadar bir süre ailenizle yaşamanız gerekse ev tutmak için uğraştığınıza değmez derdim ama 18 ay için ev tutmayı tercih ederdim yerinizde olsam. Burada öncelikler işin içine giriyor, zaten artı ve eksileri güzelce listelemişsiniz. Umarım gönlünüzce olur :)

Ailenizden onay alarak hareket ettiğiniz sürece ailenizi kullanmış gibi olmazsınız, bilgilendirilmiş onam almak gibi düşünün, gönüllü olarak yapmak istiyorlarsa onları kullanacağınız bir durum olmaz. Evlerinde bir süre kalmayı evlerine yerleşip hiçbir şeye yardım etmemekle aynı kefeye koymayalım, zaten oldukça düşünceli hareket ediyorsunuz. Hepimizin sosyal desteğe, ilişkilere ve yardıma ihtiyacı var, yük olmak demek değil ki insan olmak bu. Üstelik yardım etmek de iyi gelen bir şey yardım almak da. Hayatınızda daha da rahat hissedeceğiniz günler diliyorum.

iki yorumunuz içinde teşekkür ediyorum, acilde çalışmıyorum daha rahat bir yerdeyim
ailemin düşüncesi 4/5 ay bizimle kal maddi durumunu toparla sonra ev tut şeklinde ama
seçimde yaklaşıyor şuan 3 olan x eşyası Mart'ta 10 olabilir açıkçası bundan da çekiniyorum.
öte yandan şuan tamamen sıfırım (maaşım daha yatmadı ama sorun değil en fazla 15 Şubat'ta yatar 65 günlük olarak)
o yüzden bir risk alıp 15 şubat civarı ev tutsam mi diyorum promosyon vs de alacağım.
evet 18 ay kalacağım şuan çalıştığım şehirde ama minimum 18 ay , sonrasında tayin alabilirim ama istediğim spesifik bir şehir oldugu süreç iki yıl 3 yil bile olabilir

Daha rahat bir yerde olmanıza sevindim. Sizin durumunuza dolaylı olarak relate edebildiğimden anlayabildiğimi düşünüyorum. Aileme 1,5 saat mesafede bir yerde işe başladığımda bir noktada evsiz hissetmiştim, yol da yorucu oluyordu, bu nedenle 2 ayda ev tuttum. Benzer şekilde eşim ailesine yakın bir yerde çalışmaya başladığında uzmanlık eğitimi için ankaraya gelirim diye ev tutmamayı düşünmüştü, sonrasında hem pandemi hem bağımsızlık nedeniyle ev tuttu ve sandığı kadar kısa sürede yer değiştiremediğinden ev tutmak onun için çok büyük rahatlık olmuştu. Bu nedenlerle bakış açım biraz yanlı :) 18 ayda birçok şey olabilir, böyle değişken bir zamanda kendi evinizin olması sizi daha stabil ve güvende hissettirebilir gibi geldi. Kolay gelsin şimdiden.

Bütün borçlarımı bitirip biraz da birikim yapana kadar aile evinde para da vermeden geçinirdim

Sonra gönlüme yatan 2+1 evi satın alır, ufak ufak istediğim gibi evi yerleştirirdim.

Kira vermektense biraz daha zorlardım kendimi ev kredisi öderdim.

Birikmişiniz var mı? Aileniz de destek olur maddi olarak diyeceğim ama siz kabul etmezsiniz bence.

hayır birikmisim yok maalesef,
ayrıca ahaha benim o dediğiniz yöntemle alacağım tek ev Patnos toki olabilir o da belki
ev fiyatları deli gibi uçtu.
evde para vermeden oturma imkanım yok bu konu konuşuldu annemler başta hatir dediler ama çokta sıkıntı etmediler ver tamam dediler
en temel sorun bence maaşımın yüksek olması ve bunu bilmeleri ,
hislerim bana bunun 4 bin ile sınırli kalmayacağını söylüyor,
büyük ihtiyaçlarda kendimi öne atacağım onlarda kabul edecek gibi.Babam şimdiden kardeşine para gönder hoşuna gider diyor , e ben 4 bin size veriyorum şehirler arası git gel yapıyorum min 2 bin benzin parası veriyorum kardeşime 1/2 göndersem birazda market masrafı kafadan 10 bin harcadım eve.
kardan çok zarar getirir imajı oluştu bende

Aile evinde yaşayıp, hiç ihtiyaçları da yokken kira vermeyi düşünmenize çok şaşırdım. Ev arkadaşı değil onlar ya, anneniz babanız,aileniz... İçiniz rahat etmiyorsa, arada bir marketten eksikleri alırsınız , en fazla bu yani.
Taşınma, şehir değiştirme mevzularınızı tam okuyamadım bir yorum yapamayacağım, ailemin evinde kira vereceğimde kaldım ben :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…