• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sözlüm ve ailesi

Karısı razıysa benim için problem yok:) evdeki sorumlulukların paylaşımı o aile bireylerini ilgilendirir.
Erkeklerle haklarımız eşit ama yapılarımız değil. Bu fizyolojik ve psikolojik bir gerçek. Farklıyız. Farklı yapılara aynı sorumluluğu yüklemek de adil değil bence. Mesela 20 kiloluk bir damacanayı ben de taşıyabiliyorum ama bana çok ağır geliyor, zorlanıyorum. Eşim için daha kolaysa, ona zor gelmeyecekse o taşısın. Ona da söküğünü dikmek zor geliyor, benim elim yatkın ben dikiyorum. Ha erkek kuzenimin de eli yatkın kendi evinde de o dikiyor. Kızının bebeğine elbiseler dikiyor. Sanmıyorum ki erkekliğine zeval gelsin 😁 Bu tamamen kişisel yetenek ve kapasite ile ilgili bir mesele bence. Eşit olacağız diye zor kolay her işe dalmak mı yoksa hayat müşterek o zaman sorumluluklarımızı kendi becerilerimize göre paylaştıralım ki hepimiz rahat edelim mi?
Hayat müşterek diye hep aynı taşların altına sokmak zorunda değiliz elimizi. Hayatta taş çok. Herkesin alabileceği bir sorumluluk var.
Tek maaşla geçinme işi de maaşa bağlı. Geçinebiliyorlarsa yine aile bireyleri kendileri bilir çalışıp çalışmamayı.
Bakın kadınlar olarak ne güzel konuşuyoruz dimi? Ama yine biz kadınlar işimize geleni alıyoruz size söylemiyorum yanlış anlaşılmasın. Bir yere genel değineceğim. Hayat müşterek diyoruz ya burada ben eşi tek maaşla çalışıp birikim yapmak için adamın lokmalarını sayıp yediğine içtiğine karışanlar kadınlar görüyorum madem durum yok birikim istiyorsun çalış denince o yorumlara cevap gelmiyor. Çünkü anlaşılıyor ki çalışmak işine gelmiyor. Birde şu boyut var. Erkek özelde kız memur ise ailesi istemiyor ve ya kendisi konu açıyor benim maaşım daha yüksek benden çok para çıkacak aileside senin paranı yiyecek diyor. Aksi olunca kadın çalışmıyor okumamış diyelim. Erkek sosyo ekonomik olarak yüksekteyse ne olmuş olur bu iş direk deniliyor. Burada denilmiyor sen adamın parasını yiyorsun normal karşılanıyor. Bu işte çoğu kadında olduğu gibi işimize geleni almak oluyor. Konu sahibide maşallah hiçbir şey yapmayacak ama erkek tarafı ya yapsınlar işleri ne ev vermişler iş kurmuşlar gözü görür mü? Düğün eşya altında yapsınlar. Çünkü ailesinde kendi çevresinde bunları görmüş. Ben ilerde oğlumun kendine denk biriyle evlenmesini isterim. Sosyo kültürel denklik benim için önemli hayata bakışın kafa yapın sohbetlerin her şeyini etkiliyor. Bunun aksi olunca istisnalar oluyor ama kaideyi bozmayacağına göre sağlıklı bir evlilik olacağını düşünmüyorum. İki taraf çalışsın her şeylerini yapsınlar kimseye eyvallahları olmasın. Maaşın iyi olabilir ama zamanın ne gösterceği bilinmez helede günümüzde özel haller dışında ben kadınlarında kendileri için çalışması taraftarıyım helede durumun yoksa

Son düzenleme:
Aslında kişisel yetenek değil dikiş dikmek ya da yemek yapmak vs. Damacana taşımak öyle mesela çünkü o güçle alakalı. Ama diğerleri ince motor becerilerini küçükken nasıl çalıştırdıgimiz ile alakalı. Kız çocuklarına bu işleri verip erkek çocuklarına yüklemiyorlar ondan. Başka şeyle alakası yok. Dünyaca ünlü stilistlerin, aşçıların çoğu erkek yoksa. Şu moda programlarında yarısı erkek, yemek ile olan programların %90i erkek... yani sadece damacana örneğine katılıyorum çünkü o güçle ve fizyoloji ile ilgili.
Oto sanayide çalışan, taksicilik yapan, otobüs şöförlüğü yapan, berber, iş makineleri kullanan kadınlarıda sayalım kuzum işin bu kısmıda var artık kadın erkek iş kolu ayrımıda yavaş yavaş kalkıyor

Oto sanayide çalışan, taksicilik yapan, otobüs şöförlüğü yapan, berber, iş makineleri kullanan kadınlarıda sayalım kuzum işin bu kısmıda var artık kadın erkek iş kolu ayrımıda yavaş yavaş kalkıyor
fiziksel olarak erkeklerden daha güçlü kadınlar var .bir de şuna kızıyorum sadece üniversite okuyan kadınlar çalışmalı okumayanlar çalışmamalı diye düşünülüyor.her tür iş kolu iş ihtiyacı var halbuki.okuyup çalışmayan hemen ayıplanıyorrr aaa boşa okumuş yazık oldu diye.edindiği bilgi vizyon önemsiz mi oluyor para kazanmayınca?az eğitimliysen eşin sana bakabilir ama eğitimliysen çalışmak zorundasın dayatması da var bizzat deneyimledim kendim :rolleyes:

Ne zor Erkek ailesi olmak ya; doğur, büyüt, besle ,dersanelere gönder, şehir dışında okusun para gönder, donunce iş bulamasın harçlık ver, kaç yaşına gelip hala dikiş tutturamiyorsa sıfırdan iş kursun diye para ver, eşek kadar adam ama evlenecek diye düğün salonu parasını ver,sanki senle evlenecek gibi kızın takacgi yüzüğün parasını ver, evin mobilyalarını al, elin kızına takı al gelinlik al, doğsun sabah 6- akşam 8 çocuklarına bak.
Yine de adın 'kaynana' olsun, her yaptığın batsin...
Bende de iki oğlan var. Çok seviyorum çocuklarımı ama açıkçası evlenecekler diye hayatımın son deminden çok fazla ödün vermek istemiyorum. Çünkü onlar büyürken akıttığım paranın haddi hesabı yok. Birinin özel okulu, özel dersi, servisi, ihtiyaçları; diğerinin bakıcısının sigortası, maaşı, temel ihtiyaçları, ayrıca onlara harcadığım emek, zaman derken ben zaten kendi ihtiyaçlarımı hep öteliyorum. Bu kadar harcamayla öyle aman aman birikim olmuyor ki birde onlar evlenirken para akıtayım. Valla çocuklarım ve eşleri kusura bakmasın; ebeveyn olarak tabiki işin ucundan tutarım ama ağır yükün altına girerek hayatımın sonbaharını da borç harçla ipotek altına alamam. Ben ailemden de böyle gördüm. Abilerim de bende böyle evlendik. Ailelerimiz mümkün olduğu kadar maddi destek oldu tabiki ama temelde herkes kendi evini kendi kurdu. Ki ben 18 yıllık evliyim. Abilerimin evliliği çok daha eski. Şimdikilerin ailelerinden beklentileri ne kadar yüksek. Ha birde torunda bakamam valla. Hayatımı çocuk bakarak mı geçireceğim ay aman öf :) Hayallerim var benim. Çocuk bakmaktan, onlara para harcamaktan ötelediğim hayallerim var. Hayatımın ikinci baharında onları yapmayı planlıyorum. Eğer kendimi beslemezsem o zaman iç dünyam, ruhum, benliğim, kendilik değerim, herşeyim fakirleşir. Elimdeki tek servet çocuklarım kalır. O zaman can havliyle onların hayatlarına tutunmaya çalışırım. Sonra gelinim burada konu açar " kaynanam çok fena, hep hayatıma karışıyor" diye :) Ben böyle bir gelecek istemiyorum.

Sebep çalışmaması mı yoksa konfor alanını terk edememesi mi? Çalıştığı halde boşan(a)mayan çok sayıda kadın da var. Bence kadın erkek farketmeksizin konfor alanından çıkamamak birçok kötü ilişkinin devam etme sebebi. Kadın istese, işe girip sonra boşanabilir yada boşandıktan sonra iş bulabilir ama bu büyük gayret gerektiren bir durum ki çoğu kişi için zor. Hiç eğitimi ve mesleği olmadığı halde her şeyi göze alıp boşanan ve kendi başının çaresine bakabilen kadınları bizzat yakın çevremden tanıyorum. Aynı şekilde, meslek sahibi olduğu halde kötü evliliğine çeşitli sebeplerle katlanmak zorunda kalan çok kadın da gördüm bizzat. Hayat bu kadar basit bir denklem değil. Ben bu kadar keskin yargılara karşıyım.
Tabii ki ekonomik güç her insan için önemli ama buna bir insanın tüm değerini biçen bir faktör olarak bakmak da bana doğru gelmiyor.

tabi ki hiçbir şeyin basit denklemlerle açıklaması yok hayatta. herkesin kendi koşullarına göre parametreleri var kararları ile ilgili.
burada zaten bahsedilen hiç çalışmamış, emek verip para kazanmanın ne demek olduğunu bilmeyen insanlar eleştiriliyor.
konu sahibi kendisinin çalışıp destek olması ile ilgili yorumlara da hiç yanıt vermedi (ben kaçırdıysam bilemem). dolayısıyla kendisi yardımcı olmadan sadece maddi destek beklentisi içinde gibi algılandı. ki ne yazık ki bu tip kadınların sayısı da hiç az değil.
benim kendi adıma eleştirdiğim, elini taşın altına sokmadan herşeyi dışarıdan bekleyen kadınlar.

O zaman çalışmayan erkekleri niye burada yeriyoruz? Çalışmayan erkekte çalışan erkekten değersiz olmamalı bu mantığa göre dimi. Bir erkekte çalışmak istemeyip evde ev erkeği olabilir ev işi yemek çocuk bakımı vs yapmak isteyebilir. Ama bunu hoş görmüyoruz niye erkek çünkü erkek çalışır erkek tarafı evlenirken ev alır evi dizer düğün yapar. Mesela çok nadirdir kız tarafının ev aldığı düğün yaptığı ev eşyasını vs aldığı. Sözde eşit olmak istiyoruz ama biz kadınlarda kusura bakmayalım işimize geleni alıyoruz işimize gelmeyeni almıyoruz. Bu devirde kusura bakmayın arkadaş gibi ilerde kızım olsun oğlum olsun çalışan insanla evlenmesini isterim. Niye? Bu devirde tek maaşla geçinilmiyor. Hayat müşterek iki tarafta taşın altına elini koyacak. Ha geliri vardır kendi bilir o ayrı ama onun dışı geçinebilmek ütopik

bizim ortaokulda -ki yaşımı düşünürsek bu 90lı yıllar oluyor, yani o yıllar için büyük olay- bir arkadaşımızın annesi çalışıyordu ve babası evde çocuklarla, ev işleriyle ilgileniyordu.
kadının kazancı çok daha iyiymiş, adam da bir süre işsiz kalınca sonrasında bu düzene dönmüşler. tabi bize garip gelirdi. yani benim annemde çalışıyordu ama babamda çalışıyordu sonuçta :)

O yaşlarda normal çalışmayan çokmuş. Okuyan azmış o zamanlar. Neyse ki şimdi değişiyor. ama değişirken de kadınlara kariyer geliyor ama ev yükü kadınındır, evi dişi kuş yapar imajı tam gitmiyor hala. Bir de onu üzerimizden atarsak ohh çok iyi olacak. En azından çocuklarımız için.

benim anneannemler evlendiklerinde dedem ist. üni kantininde çalışıyormuş. büfe açmak istedikleri için anneannem terzi yanında çalışıp para biriktirmiş. sonra cağaloğlu'nda büfe açmışlar. orda da gene beraber çalışmışlar. oradaki bütün eski matbaalar ikisinin el yapımı sandviç ve meyvesularını ezbere bilir. 50li yıllardan bahsediyorum.
o zaman okuyan ve çalışan kadın azmış ama isteyen gene bir yolunu bulmuş işte.
olay tamamen beraber ilerlemeyi istemekle alakalı bence.

Bakın kadınlar olarak ne güzel konuşuyoruz dimi? Ama yine biz kadınlar işimize geleni alıyoruz size söylemiyorum yanlış anlaşılmasın. Bir yere genel değineceğim. Hayat müşterek diyoruz ya burada ben eşi tek maaşla çalışıp birikim yapmak için adamın lokmalarını sayıp yediğine içtiğine karışanlar kadınlar görüyorum madem durum yok birikim istiyorsun çalış denince o yorumlara cevap gelmiyor. Çünkü anlaşılıyor ki çalışmak işine gelmiyor. Birde şu boyut var. Erkek özelde kız memur ise ailesi istemiyor ve ya kendisi konu açıyor benim maaşım daha yüksek benden çok para çıkacak aileside senin paranı yiyecek diyor. Aksi olunca kadın çalışmıyor okumamış diyelim. Erkek sosyo ekonomik olarak yüksekteyse ne olmuş olur bu iş direk deniliyor. Burada denilmiyor sen adamın parasını yiyorsun normal karşılanıyor. Bu işte çoğu kadında olduğu gibi işimize geleni almak oluyor. Konu sahibide maşallah hiçbir şey yapmayacak ama erkek tarafı ya yapsınlar işleri ne ev vermişler iş kurmuşlar gözü görür mü? Düğün eşya altında yapsınlar. Çünkü ailesinde kendi çevresinde bunları görmüş. Ben ilerde oğlumun kendine denk biriyle evlenmesini isterim. Sosyo kültürel denklik benim için önemli hayata bakışın kafa yapın sohbetlerin her şeyini etkiliyor. Bunun aksi olunca istisnalar oluyor ama kaideyi bozmayacağına göre sağlıklı bir evlilik olacağını düşünmüyorum. İki taraf çalışsın her şeylerini yapsınlar kimseye eyvallahları olmasın. Maaşın iyi olabilir ama zamanın ne gösterceği bilinmez helede günümüzde özel haller dışında ben kadınlarında kendileri için çalışması taraftarıyım helede durumun yoksa

bak bu çok doğru canım, adamın imkanları daha iyiyse harika. ama kadın daha çok kazanıyorsa adam hemen para yiyici oluyor. neden illa erkek fazla kazansın ?
herkesin nasibi ayrıdır. eğer sana iyi davranan, değer veren, saygı duyan bir erkekse kim ne kazanmış önemli mi ?
yoksa ne erkekler var kadının boynuna pırlantaları dolayan ama her akşam o boynu boğazlayan..

Merhaba. Biz sevgilimle çok yakında sözleneceğiz. Daha yeni iş yeri açtı ve ailesi de kendide oraya maddi olarak elinden geleni yaptılar. Sevgilimle konuştuğum zaman ailen sana düğünde destek olacakmı diye sordum. Çoğu şeyi ben karşılıcam onlarda dükkana veriyor şuan bütün parasını o şekilde yardım ediyolar dedi. Bana garip geliyor daha doğrusu nasıl düşünmem gerektiğini bilmiyorum. Sonuçta düğün ayrı iş ayrı diye düşünüyorum. Ne kadar doğru sizce
Ben nişanlıyım herşeyi tek başına nişanlım yapıyor sorumluluk alabilmesi bence daha güzel 🤗

bak bu çok doğru canım, adamın imkanları daha iyiyse harika. ama kadın daha çok kazanıyorsa adam hemen para yiyici oluyor. neden illa erkek fazla kazansın ?
herkesin nasibi ayrıdır. eğer sana iyi davranan, değer veren, saygı duyan bir erkekse kim ne kazanmış önemli mi ?
yoksa ne erkekler var kadının boynuna pırlantaları dolayan ama her akşam o boynu boğazlayan..
Çünkü devreye iki yüzlülük giriyor

o zaman herkes gücünün yettiği eşyayı alsın :) hem dört dörtlük evim olsun hem herşeyi yapayım olmuyor.
sizinle tartışmaya girilecek birşey yok zaten belli. ben beni üniversite bitene dek 16 sene okutmuş aileme hadi bi de tüm ev eşyalarımı düzün diyemem. onların emeklerini düşünürüm.
kendime de yakıştıramam artık emekli olmuş insanlara bi de beni 4 4 lük evlendirin demeyi, kendi gelirim varken.
ha ödeme yapmayı gözü yemeyen insan zaten evlenmesin. yok öyle herşeyi anam babam yapsın ben de yayılıp avrupa gezeyim :) vicdanı olan yapmaz bunu.
yaaa ben herseyi aile alsın demiyorum demir basları alsın yeter yani kız kendi ceyiz gördügünü alsın ama beyaz esya yada yatak odası mutfak vs neyse zaten birbirine denk insanlar birnirini bulmalı parasız hayat dönmez kimse burda kusura bakmasın ben kız tarafıda aynı seviyede yardım etsin diyorum erkek aileside bu zamanda 2 kisi calıssa bile memur yada ögretmen 2 kisi 10 bin diyelim eee bunlar ne yapucak ne kadar kredi cekicek te hangi birini yapıcak bi dügün salonu artık 15 bin nisan kına dügün sırf unlar 60 bin herkezin dostu düsmanı var aileler denk olursa zaten cocuklara yapıcak bisey kalmaz

söz bohvası gibi aptal seylerden bahsetmiyorum yada nisan elbisemi kim aldı onlar kız cocuk arasında kim ne yapar eder ama buyuk esyaları aileler almalı

Aynen canım gençler o genç yaşlarında kredi altına giremeyecek kadar naif ve paşalar ama aileler öyle mi tam çocukları evlenip rahata erecekleri ve kendilerine maddi manevi vakit ayıracaklafı dönemde varını yoğunu çocuğunun düğünü için dökmeliler. Oldu valla, aileler ev versin araba versin evlenince rahatsız etmesin aman gelip gitmesin ölünce de bütün mirasa çocuklar konsun. Bu çocuklar hep hazır yesin hiç kendi düğünleri için çabalamasın. Yok öyle, 2 kişi evlenmeye karar veriyorsa herşeyim pek ala kendisi yapabilir evlenmek isteyen kendi düğününü kendi yapsın gidip kan emici gibi aileyi zorlamasın.
oooo bu kafayla cocukların sana bayramda bile gelmez yaa ana baba bu gunler icindir arsan varsada satıcan oglun kızın icin evinde varsa satıcan alıcan bu kadar basit

demek sizin cevreniz cocukları yetimhanedekilr gibi tek basına bırakıyolar

Ablacım adamlar ev veriyor zaten, iş kuruyor. Canlarını mı çıkarıp versinler daha? Ev veren birine onu da ver bunu da ver dersen sonunda ittir git seninle mi ugrasicam der yani.
hayır deseki cocuk ta is yok bu sene dükkan kuruyoruz seneye evlensek falan gene tamam dicen yada dese dükandan su kadar gelir benim aileler le birlikle sanırm dükkan ortak isten cocuk sessizse o parayı alamaz

Ablacım sen niye düz mantık yapmıyorsun bi zahmet 5 senelik kadar düğün borcu yapmazsın her şeyden geri kalmamak adına pahalı eşya düğün yapmazsın asgari düzeyde harcama yaparsın dimi? Bilmem anlar mısın? Sanmıyorum. Sen çalışmıyordun dimi ilerde çocuğunu hangi parayla evlendircen bakalım :işsiz:
öncelikle hem anne hem baba tarafımdam dedemlere bin kere sükür anneminde babasındna dairesi var 2 tane babamında 2 tane istanbulda 4+ 1 dairelerin fiyatlarını yazmama gerek yok

bu arada simdilik hala evliyim kocamında babasının evinde oturuyoruz bizde aileler düzen kurar her gelen aldıgını devreder gecer gider

öncelikle hem anne hem baba tarafımdam dedemlere bin kere sükür anneminde babasındna dairesi var 2 tane babamında 2 tane istanbulda 4+ 1 dairelerin fiyatlarını yazmama gerek yok

bu arada simdilik hala evliyim kocamında babasının evinde oturuyoruz bizde aileler düzen kurar her gelen aldıgını devreder gecer gider
O ne ya sanki adamlar ölmüşte devreder geçer gider diyor🤦‍♀️

Hala evliyim derken ? Malları üzerinize geçirmeyi mi bekliyorsunuz boşanmak için

O ne ya sanki adamlar ölmüşte devreder geçer gider diyor🤦‍♀️
yooo iste ilerden bahsettim hatta sırf biz degil b balkon göcmenlerin hepsinin daireleri kendi apartmanlarıdır zaten bizde tek daire esktra parayla alınır anne tarafımında apartmanı var baba tarafımında

trakta selanik göcmenlerini cevrede görmüssünüzdür balayına kadar aileler veriri parasını esimin ailesi bi daire parasını 2010 da evin icine harcamıstı evin bi tek duvarları kalmıstı herseyide 0 yaparlar yani kendi tarafımdada böyle olmustur kız kacsın kacmasın evi 0 dösenir herkez borcsuz evlendirilir

simdi bisey daha yazsam millet hulooooo yapıcak

ama yazıcam ilk sene faturaları bile aileler öder kız gelin calıssın calısmasın oglu memur muhendis ne olursa olsun yani maddi gücü yok diye degil her sekilde gelenek gibi bisey bu

Back