KK'da okuyup da anlamını bilmediğim ilk kelime de bu oldu: "Pırtı".
Maksat genel kültür olsun konu sahibesi hangi yörenin bohça adeti bu tam olarak, nerelisiniz yani?
Derdinize gelince bu evlenme sürecindeki alışveriş geleneklerinin; bohçaların, pırtıların özünde bi anlamı, her ne kadar ataerkil ve sinir bozucu olsa da kendi halinde iyi niyetli bi alt yapısı var.
Daha doğrusu var-mış ama o günler geride kalalı baya oldu. Günümüze uyarladığınızda çıkarcı, samimiyetsiz ve huzur kaçıran angaryalara dönüşmekten başka bi işe yaramıyorlar.
Anneannem anlatır; evlenene kadar onun tabiriyle 2 tane fistanı (çicekli elbisesi), bi kaç tane de yazması (iğne oyalı tülbentlerden bahsediyo) varmış.
İç çamaşırı, gecelik, pijama bunları geçiyorum zaten; büyük ihtimalle onun yaşadığı köyde bildiği tek iç çamaşırı şu dize kadar gelen beyaz içliğimsi çamaşırdı.
Zaten kimse de kızına ondan fazlasını almazmış onun döneminde, bütün yatırımlar erkek evladaymış.
Şu durumda anneanneme yapılan bohçayı, alınanları, yeni düzülen gardırobu, altınları anlayabiliyorum. Çünkü kendi kendine çalışıp para biriktirmesine izin verilmeyen, ailesinin el oğluna gidecek diye çöp dahi alınmayan bi kadının ihtiyaçlarını karşılamak için bulunan formül buymuş o dönem.
Ama yıl olmuş 2015, sizin dolabınız dolu annenizin vermemekle tehdit ettiği bi ton kıyafetle, erkek tarafına bi şeyler alabildiğinize göre maddi olarak size destek de oluyorlar. E sizin de bi mesleğiniz vardır büyük ihtimalle.
Şu durumda erkek tarafından size dolap düzmesini beklemek, pantolon, ceket, döpiyes peşinde koşmak, aman taşlı terlikten de geri kalmayayım demek yiyicilikten başka bi şey değil kusura bakmayın. Aynı şey müstakbel kocanız için de geçerli. Pijamasını, donunu, ceketini kendisi alsın bi zahmet.
Zaten kendi eşini kendi seçen, evlilik kararını kendi alan iki yetişkin ailelerine niye bel bağlar onu da anlamam. Yani görücü usulüyle kitlemediler ki sizi birbirinize. Bi yola çıkan insan o yolu hesap kitabını da kendisi yapmalı.
O takılan altınlar paralar size destek olma amaçlı zaten. Fazlası açgözlülük artık bana göre.