Sizde Şuç Kimde Siz Bana Söyleyin...

Pardon ama bu neyin nesi evlencen diye erkek tarafı sana yeni baştan pardaropmu düzecek çok saçma. Ben olsam almaya kalksalar bile kabul etmem nekadar aşşağlayıcı bir adetmiş yahu Anlamadım. Benim bildiğim özel günlerde giyilecek ne bilim nişanlık, nikahlık, kınalık, gelinlik takılar kuaför masrafları en fazla Bunları üstlenir erkek tarafı.

Bohça alışverişinde o kadar sıkılmış ve sinirlenmistim ki kendimi "kezban paris' te" filmindeki ezik Hülya Koçyiğit gibi hissetmistim. Hatta alınan şeyleri secmedim bile. Bir ara üçüncü ic çamaşırını almaya meyleden eltime "ben kendime çamaşır alabiliyorum" diye cikistim ve akabinde bunların adet olduğu cevabını aldim.

Abartiyor muyum diye sormussunuz. 2015 yılında hayatina yeni giren insanlara kıyafet aldirmaya çabalayan, az aldıkları için ağlayan kadınların o filmdeki kezban'dan farklari yok nazarimda. Biraz gurur, bir nebze de olgunluk olsa bu konuyu acmaya lüzum gormezdiniz. Anneniz de sizden ayrılacağı için uzulsun bohcaya degil. Te allam ya.

KK'da okuyup da anlamını bilmediğim ilk kelime de bu oldu: "Pırtı".

Maksat genel kültür olsun konu sahibesi hangi yörenin bohça adeti bu tam olarak, nerelisiniz yani?

Derdinize gelince bu evlenme sürecindeki alışveriş geleneklerinin; bohçaların, pırtıların özünde bi anlamı, her ne kadar ataerkil ve sinir bozucu olsa da kendi halinde iyi niyetli bi alt yapısı var.

Daha doğrusu var-mış ama o günler geride kalalı baya oldu. Günümüze uyarladığınızda çıkarcı, samimiyetsiz ve huzur kaçıran angaryalara dönüşmekten başka bi işe yaramıyorlar.

Anneannem anlatır; evlenene kadar onun tabiriyle 2 tane fistanı (çicekli elbisesi), bi kaç tane de yazması (iğne oyalı tülbentlerden bahsediyo) varmış.

İç çamaşırı, gecelik, pijama bunları geçiyorum zaten; büyük ihtimalle onun yaşadığı köyde bildiği tek iç çamaşırı şu dize kadar gelen beyaz içliğimsi çamaşırdı.

Zaten kimse de kızına ondan fazlasını almazmış onun döneminde, bütün yatırımlar erkek evladaymış.

Şu durumda anneanneme yapılan bohçayı, alınanları, yeni düzülen gardırobu, altınları anlayabiliyorum. Çünkü kendi kendine çalışıp para biriktirmesine izin verilmeyen, ailesinin el oğluna gidecek diye çöp dahi alınmayan bi kadının ihtiyaçlarını karşılamak için bulunan formül buymuş o dönem.

Ama yıl olmuş 2015, sizin dolabınız dolu annenizin vermemekle tehdit ettiği bi ton kıyafetle, erkek tarafına bi şeyler alabildiğinize göre maddi olarak size destek de oluyorlar. E sizin de bi mesleğiniz vardır büyük ihtimalle.

Şu durumda erkek tarafından size dolap düzmesini beklemek, pantolon, ceket, döpiyes peşinde koşmak, aman taşlı terlikten de geri kalmayayım demek yiyicilikten başka bi şey değil kusura bakmayın. Aynı şey müstakbel kocanız için de geçerli. Pijamasını, donunu, ceketini kendisi alsın bi zahmet.

Zaten kendi eşini kendi seçen, evlilik kararını kendi alan iki yetişkin ailelerine niye bel bağlar onu da anlamam. Yani görücü usulüyle kitlemediler ki sizi birbirinize. Bi yola çıkan insan o yolu hesap kitabını da kendisi yapmalı.

O takılan altınlar paralar size destek olma amaçlı zaten. Fazlası açgözlülük artık bana göre.

Alıntıda gördüm, özellikle arayıp beğendim. Gerçekten harika bir yorum.:KK9:

Eşimle evlendiğimizde iki gün sonra ailesinin yanına gitmiştik sizin deyiminizle el öpmeye.. Kumaş lacivert pantolonum ve beyaz tshortum polarım spor ayakkabılarım vardı hepsini evimden getirmiştim özel bir hazırlığada girmedim. Hatta düğünde hediye edilen set mi ne o takılıyormuş onu bile takmadım. Hiç eksikliğinide hissetmedim.

Ayrıca iç çamaşırı gecelik bilmem ne onlarıda kendim aldım. Ben iç çamaşırında geceliğide eşim için giyiyorum eltim kayınvalidem için değil.

Adetse adet ama bunun da bir Sınırı var yani gösteriş Meraklılığından öte değil bazı adetler

Bence nisanlinizi zerre sevdiginizi sanmiyorum öyle görünüyor. Zaten yorumlarda da nisamlim yerine "damat" demissiniz hep. Bende evlendim ama bunları dahi almadilar çanta ayakkabı terlik bilezik set falan aldilar gecelik filan yoktu onu esimle aldim. Annem de beğenmedi ama ben ortayi yapmaya calistim hep Esim üzülmesin diye. Çul caputla evlilik mi olur sevgi saygi huzur önemli olan . O pantolonları badileri evlenincede alirsin zor mu yani .Kendini yıpratmaya değmez pili pirti için ..

Bir de konu sahibi kaynanam evlenince alınır dedi ama almazlar diyor

Yani yıllarca aynı kıyafetlerle gezecek hali yok ya

Bir de bu adetlerin ilk çıktığı yılarda değil de günümüze yakın dönemlerde bile kv ler az alın, zaten evlenince hamile kalır,doğurunca kilo alır giyemezsin, boşa gitmesin dermiş.

Konu sahibi cevap vermese de tekrar soracağım; evlenince kot tişört giyilmiyor mu neden benim eskilerim artık giyilmez; gündelik bir şeyler bile almadılar diyorsunuz?

ben evlenirken karşı tarafa her türlü ihtiyacı aldırma konusuna biraz takığım. kayınvalide kayınpederle bana iç çamaşırı makyaj malzemesi gibi şeylerin alışverişine çıkmak çok ters geliyor. ihtiyaçlarını eşinle konuşursun, çalışmadığı bir gün onunla gidersin. evlenmeden de her türlü ihtiyacını aldırmana gerek yok. eğer çalışmıyorsan ihtiyaçlarını eşin mecbur alacak evlenince. hani evlenmeden ne aldırırsam yanıma kar mantığı bu çarşı olayı. bana hoş gelmiyor. ben kaynana olsam gelin alışverişe çıkmak istese 'bana ne gelinin donundan' derim. çamaşırını kendi alamıyor mu derim. alışveriş şartsa bütçemi veririm nişanlı çift kendi alır, bütçeyi önceliklerine göre kullanarak. kendimce hediye alırım takı saat parfüm çanta olabilir. gönüllülüğe dayanmalı bence kayınvalidenin alacağı. ama kişisel şeyler bence kendin halledemiyorsan nişanlı ile halledilmeli. böyle şeyler için kayınlarla içiçe girmemeli yani.

Yenidogan bebek gibi zibinindan gunluk kiyafetine gunlugunden el opmede giyilecege kadar hazir etmesi lazimmis demek damat tarafinin.
Anneniz kiyafetlerini vermeden gondericem derken o zaman kocaniz sizi "aldiginda" senede bir goruseceksiniz dese ses etmesin. Adet boyledir ana evinden koca evine gidiyorsunuz sonucta artik aileniz onlar olacak!

KK'da okuyup da anlamını bilmediğim ilk kelime de bu oldu: "Pırtı".

Maksat genel kültür olsun konu sahibesi hangi yörenin bohça adeti bu tam olarak, nerelisiniz yani?

Derdinize gelince bu evlenme sürecindeki alışveriş geleneklerinin; bohçaların, pırtıların özünde bi anlamı, her ne kadar ataerkil ve sinir bozucu olsa da kendi halinde iyi niyetli bi alt yapısı var.

Daha doğrusu var-mış ama o günler geride kalalı baya oldu. Günümüze uyarladığınızda çıkarcı, samimiyetsiz ve huzur kaçıran angaryalara dönüşmekten başka bi işe yaramıyorlar.

Anneannem anlatır; evlenene kadar onun tabiriyle 2 tane fistanı (çicekli elbisesi), bi kaç tane de yazması (iğne oyalı tülbentlerden bahsediyo) varmış.

İç çamaşırı, gecelik, pijama bunları geçiyorum zaten; büyük ihtimalle onun yaşadığı köyde bildiği tek iç çamaşırı şu dize kadar gelen beyaz içliğimsi çamaşırdı.

Zaten kimse de kızına ondan fazlasını almazmış onun döneminde, bütün yatırımlar erkek evladaymış.

Şu durumda anneanneme yapılan bohçayı, alınanları, yeni düzülen gardırobu, altınları anlayabiliyorum. Çünkü kendi kendine çalışıp para biriktirmesine izin verilmeyen, ailesinin el oğluna gidecek diye çöp dahi alınmayan bi kadının ihtiyaçlarını karşılamak için bulunan formül buymuş o dönem.

Ama yıl olmuş 2015, sizin dolabınız dolu annenizin vermemekle tehdit ettiği bi ton kıyafetle, erkek tarafına bi şeyler alabildiğinize göre maddi olarak size destek de oluyorlar. E sizin de bi mesleğiniz vardır büyük ihtimalle.

Şu durumda erkek tarafından size dolap düzmesini beklemek, pantolon, ceket, döpiyes peşinde koşmak, aman taşlı terlikten de geri kalmayayım demek yiyicilikten başka bi şey değil kusura bakmayın. Aynı şey müstakbel kocanız için de geçerli. Pijamasını, donunu, ceketini kendisi alsın bi zahmet.

Zaten kendi eşini kendi seçen, evlilik kararını kendi alan iki yetişkin ailelerine niye bel bağlar onu da anlamam. Yani görücü usulüyle kitlemediler ki sizi birbirinize. Bi yola çıkan insan o yolu hesap kitabını da kendisi yapmalı.

O takılan altınlar paralar size destek olma amaçlı zaten. Fazlası açgözlülük artık bana göre.

elinize sağlık çok güzel yazmışsınız
ben genelde bu tarz konularda kız tarafı tutarım ama burada erkek ailesine hak verdim
ve benim de aklıma geldi bu yazdıklarınız
bir de eskiden kıyafetler çok pahalı olurmuş kumaşlar vs. seneden seneye bayramdan bayrama alınırmış ve kullanımlıkları ömürlük olurmuş o yüzden kızlara bu nişanda falan kıyafet alınması
ama şimdi öyle değil giyim ucuzladı polyester kullanılıyor çoğu kumaşta pamuklular saf ipek kumaşlar geride kaldı dolayısıyla ucuzladı birde fabrikasyon olması var tabii

Iste tam benim düsüncem! Ve ilginc olan ne biliyormusun? Gelinden kv'nin evini temizlenmesini bekleyen kv'ye, beraber yasamak istiyen kv'deye "siz hangi devirde yasiyorsunuz" derler.

Ama bohca icin öyle demezler niyese. Bohca adet oluyormus. Baskasina donunu, sütyenini aldirmak evet, harika ve üstün olan Türk kültürünü gösteriyor canim. Elbette bunun gibi adetleri unutmayalim, yoksa "gavurlar" gibi kendi donumuzu alamayiz ya aaa, ayip olur, kültürümüzü korumamiz lazim :KK14:

Alıntıda gördüm, özellikle arayıp beğendim. Gerçekten harika bir yorum.:KK9:
Teşekkür ederim, sizin de içinizden geçeni yazabildiysem çok sevindim:KK19:

K kararsiz_2013 Dediğin çok doğru, doğu-batı sentezi yapalım derken bi kültür şoku geçiriyoruz kadınıyla erkeğiyle.

Hiçbi kültür sadece nimetlerinden faydalanarak yaşanmaz ki. Sen aileleri daha evlenmeden giyeceğin iç çamaşırına kadar evliliğine dahil edersen ondan sonra bi daha mesafeni ayarlayamazsın.

Gelenek görenek adı altında 2 kişinin kurması gereken bi düzeni 2 aileye kurdurmaya kalkarsan, sürekli ailelerden fedakarlık beklersen o aileler de madem biz kurduk biz yönetelim şu evliliği diye bi girerler konunun içine sonra tutabilene aşk olsun. Bi bakmışsın eltinin, görümcenin sözü senden daha çok geçiyo senin hayatında.

O düğünde takılan altınlar kimin ailesinde kalacak faciaları mesela tam da buradan çıkıyo. Onun el öpme döpiyesi, bunun pufidik terliği derken iki aile de zorla yaptırılan her masrafta kendini yolunmuş kaz gibi hissettiği için hınçlarını böyle çıkarmaya çalışıyolar.

Aile olmak isteyen 2 insanım çevrelerinden destek beklemeleri, yol göstermelerini istemeleri tabi ki doğal ama neyin ne kadar isteneceğinin de haddi hududu olmayınca böyle durumlar çıkıyo ortaya.

haklısınız ben zaten buraya size danışmak için yazdım.. kimsenin dolduruşuna gelmeden
annemn öyle ağlamasına dayanamadm sadece
keşke ben abartıyor oluyum keşke bu beni daha cok mutlu eder..
aksamdan beri stres skntı beni öldürecek
Bohça hazırlığı nı anlarım ama. Bu insanlar seni baştan aşağı giydirmek zorunda mı. tabi oturduğunuz yerde adet böyleyse bilemem. Bohça alışverişinde makyaj seti gecelik iç çamaşırı vs olur. Erkek tarafı içine başörtüsü seccade patik falan koyar. Ben kendime elbise aldırtmazdım şahsen. Utanır dım. Ama oturduğunuz yerde adet bu herkese yapılıyor size yapılmıyor sa sizi anlarım çünkü böyle yerlerde aylarca dedikodu yapılıyor

Bohça alışverişinde o kadar sıkılmış ve sinirlenmistim ki kendimi "kezban paris' te" filmindeki ezik Hülya Koçyiğit gibi hissetmistim. Hatta alınan şeyleri secmedim bile. Bir ara üçüncü ic çamaşırını almaya meyleden eltime "ben kendime çamaşır alabiliyorum" diye cikistim ve akabinde bunların adet olduğu cevabını aldim.

Abartiyor muyum diye sormussunuz. 2015 yılında hayatina yeni giren insanlara kıyafet aldirmaya çabalayan, az aldıkları için ağlayan kadınların o filmdeki kezban'dan farklari yok nazarimda. Biraz gurur, bir nebze de olgunluk olsa bu konuyu acmaya lüzum gormezdiniz. Anneniz de sizden ayrılacağı için uzulsun bohcaya degil. Te allam ya.
yok canım bunlar eller nasıl gelin gitti ben nasıl göndercem kızımı derdinde çula çaputa tamah eden insanlar

Ben nisanlaninca kuyumcuyaa gittigimiz an esimin kuzeni aradi bizimde damat olur...ay dayimj fazla masrafa sokma yaziktir gunahtir...yurt disina gelin geliyordum...birgun esimin aikesine bana bunu alin demedim kendileri ne aldiysa...ne makyaj alindi ne ic camasiri...aldiklari 3 5 kiyafet dugun alisverisini vize islemlerinden sonra istanbulda yapariz dediler igne alinmadi...kendi yol paralarina kadar esimden istediler 1 yuzuk hediyeleri yoktu dugunumde...ne ben ne ailem birgun tenezzul etmedik...esim o sirada yurt disinda oldugu icin hicbirseyden haberi yoktu bende soylemedim...esim para gondermek istediginde bile kabul etmedim senin evine gelince ozaman verirsin dedim...Yıllardır evliyim esim halende taktir eder ozellikle yeni gelinin harcamalarindan sonra....benim yerimde baska bir gelin olsa amann nisanlim nede olsa gonderiyor der herseye ac gozluluk yapardi....ben ozellikle nisanlimi dusundugum icin ayagimi uzun atmadim yoksa evlenince faturası bize cikip borc odeyecektik...sukur simdi herseyimin fazlasi var varsin ozaman 3 5 parca eksik olsun....en azindan konu acildiginda 2 kelime edecek cevabim var kimsede citini cikartamaz...

Annenizin ve sizinki tam bir aç gözlülük, görgüsüzlük örneği. Hangi devirdeyiz yahu?

Hem insanlar sizi evlatlık mı alıyorlar kardeşim, niye baştan aşağı giydirsinler? Koskoca kadın olmuşsunuz, ortada çırılçıplak kalmış, aciz kimsesiz bir çocuk gibi davranmanın alemi ne? Ayıp artık. Giyecek bir şeyi yokmuş, çıplak mi geziyordun bu güne kadar? Şurada kaç gün olmuş hayatlarına gireli, bir muhtaç hallere giriyorsunuz, anneniz evde demagoji yapıyor kıyafet konusunda filan. Kıyafet göndermezmiş. Tribi kime? Ne kadar küçültüyorsunuz kendinizi, böyle basitleştiriyorsunuz insanların karşısında. Millet tabii ki hoşlanmayacak bu işten. "Yüz verdik, bütün dolabini bize yeniletiyor" demişlerdir, sömürüldüklerini düşünmüşlerdir, haklılar tabii. Bu itici davranışlarınıza herkes bayılsın, ağzı kulaklarında bir güzel sizin kuklanız olsun istiyorsunuz dimi? Yok öyle dünya canım. İnsanların da bir sabrı var. Kimse de salak değil, sömürülmeyi sevmez. Bi yere kadar çekerler, sonra karşılığını verirler böyle.
Biraz gururlu olun ya. Tok gözlü olun. Zorla millete adet adı altında eşya aldırıyorsunuz. Zıbınmış, ceketmiş. Elaleme ne bunlardan. Sonra da "vay kaynana beni sevmiyor, kızı yerine koymuyor, görümce sevmiyor". Sevmezler tabii.
El öpme kıyafeti de ayrı bir fiyasko :) sanki el öpmeye bayılıyorsunuz da, bir de ona özel kıyafet. Yapmayın Allah aşkına, insanlar sandiğiniz kadar salak değil. Bunlara kanmaz yani.

Siz tr nin neresindesiniz?
bi suru sey almislar ya, daha ne alsinlar.
Size kizmiyorum lutfen beni yanlis anlamayin.Bu adetleri kim belirliyor.Alinanlari millet birnirine mi gosteriyor.Ne ayip sey!Benim bildigim erkek tarafi kiza alabildikleri olcude taki alir.Kiyafetini afedersiniz donuna kadar erkek tarafina aldirmak cok cirkin.

Bizde de böyledir. İndirimden gelin alma yoktur. Herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır.
Hey maşallah nerden alınıyor pahalı gelinler? Kilosu kaça acaba? Şimdi siz alınıyorsunuz ya sizi alanın malı oluyorsunuz haliyle değil mi? Ne berbat adetler bunlar iyiki böyle bir ortamda yetişmemişim ailemden çevremden utanırdım.

Bizim oralarda da var bu damat gelin bohçasi köylerde var şehirlerde pek kalmadi.eskiden hersey a dan z ye alinirmis.sizinki gibi kiyafet günlük el opmelik annem zamannda varmış makyaj mslz vardi ceyizinden ben mahfetmistim hepsini küçükken.Kv bana da al dedi gecelik falan annem gerek yok dedi.kv bohcaya ben ne koycam deyince biz nisanlimla cikinca aldık.ben eşime bikac parca sey aldim o da bana. Her yörenin kendine ozgu adetleri var anliyorum.ama çok abartmamak gerek bence.nisanlinizla çıkıp alın kv kp görümceyle böyle moraliniz bozulur.nişan bu hafta degil hafta oluverir.

Pılını pırtını niye millete gösterme ihtiyacı duyuyorsun bacim?:110:

Cok bile almışsın. Günlük kiyafetlerini almak zorunda degiller zaten.:KK51:

Geline sadece bir tane ic çamaşırı takımı alınır, nisan icin elbise, bir çanta bir de ayakkabı bitti gitti.

Yok 3 adet ic çamaşırı yok 2 adet pijama yok bilmem kac adet zibin. Ne garip seyler.
Siz evlenmiyorsunuz daha yeni nisanlaniyorsunuz. Evlenirken alinir o pijamalar neler simdi nerde giycen? Evde giyecegin şeyleri millete ne diye aldiriyon. :KK47:

hayır öyle değil .. elbetteki olmasada olur zaten..
ama bizde damat tarafına herşeyini aldık a dan z ye .. herşeyini adetler gereği ee şimdi durum böyleyken erkek tarafının bu yaptı haksızlık olmaz mı sizcede.
Hep ayni cumleyi kurmussun.. siz adetinize gore bohca yapmissiniz,onlar adetine gore hareket ediyor. Kiyaslamak anlamsiz..

X