Sizde Şuç Kimde Siz Bana Söyleyin...

Bu nerenin adetiymiş? :KK57:
Takı alınır tamam. Onun dışında erkek tarafı imkanı doğrultusunda çeyizlik alır. Hediyedir bu. Beraber de gidilip alınabilir veya erkek tarafı kendi kendine seçer, alır eve getirir.
Üst - baş.... Şahsi eşyalar ne alaka :KK47:

KK'da okuyup da anlamını bilmediğim ilk kelime de bu oldu: "Pırtı".

Maksat genel kültür olsun konu sahibesi hangi yörenin bohça adeti bu tam olarak, nerelisiniz yani?

Derdinize gelince bu evlenme sürecindeki alışveriş geleneklerinin; bohçaların, pırtıların özünde bi anlamı, her ne kadar ataerkil ve sinir bozucu olsa da kendi halinde iyi niyetli bi alt yapısı var.

Daha doğrusu var-mış ama o günler geride kalalı baya oldu. Günümüze uyarladığınızda çıkarcı, samimiyetsiz ve huzur kaçıran angaryalara dönüşmekten başka bi işe yaramıyorlar.

Anneannem anlatır; evlenene kadar onun tabiriyle 2 tane fistanı (çicekli elbisesi), bi kaç tane de yazması (iğne oyalı tülbentlerden bahsediyo) varmış.

İç çamaşırı, gecelik, pijama bunları geçiyorum zaten; büyük ihtimalle onun yaşadığı köyde bildiği tek iç çamaşırı şu dize kadar gelen beyaz içliğimsi çamaşırdı.

Zaten kimse de kızına ondan fazlasını almazmış onun döneminde, bütün yatırımlar erkek evladaymış.

Şu durumda anneanneme yapılan bohçayı, alınanları, yeni düzülen gardırobu, altınları anlayabiliyorum. Çünkü kendi kendine çalışıp para biriktirmesine izin verilmeyen, ailesinin el oğluna gidecek diye çöp dahi alınmayan bi kadının ihtiyaçlarını karşılamak için bulunan formül buymuş o dönem.

Ama yıl olmuş 2015, sizin dolabınız dolu annenizin vermemekle tehdit ettiği bi ton kıyafetle, erkek tarafına bi şeyler alabildiğinize göre maddi olarak size destek de oluyorlar. E sizin de bi mesleğiniz vardır büyük ihtimalle.

Şu durumda erkek tarafından size dolap düzmesini beklemek, pantolon, ceket, döpiyes peşinde koşmak, aman taşlı terlikten de geri kalmayayım demek yiyicilikten başka bi şey değil kusura bakmayın. Aynı şey müstakbel kocanız için de geçerli. Pijamasını, donunu, ceketini kendisi alsın bi zahmet.

Zaten kendi eşini kendi seçen, evlilik kararını kendi alan iki yetişkin ailelerine niye bel bağlar onu da anlamam. Yani görücü usulüyle kitlemediler ki sizi birbirinize. Bi yola çıkan insan o yolu hesap kitabını da kendisi yapmalı.

O takılan altınlar paralar size destek olma amaçlı zaten. Fazlası açgözlülük artık bana göre.

bence bu kadar sert çıkmaları saçma karşılıklı anlayış olsa herşey ne güzel olur ki beş karış suratla iki kurusun hesabının yapılması çirkinlik elbet. adetlerimiz var ve bunları uygularız elbet. damadın annesine babasına hizmet ederken hzmetci misin sen demek kadar sacma acgözlülük demek. ama madem düğününüz var uzatmamanız en güzeli olur , müstakbel eşiniz sizin yanınızda ve ara bulmaya calısıyorsa tabi.Unutmayın ailesi artık sizsiniz ve bunun bilincindeyse karsı taraf bence bir sorun olmaz. mutluluklar dilerim simdiden

Annenlzln "bunu millete nasil gostercem" lafindan sizi dgilde gosterisi dusundugunu cikardim ben. Evleniyosunuz siz yahu sadece baska biriyle hayatinizi birlestiriyosunuz. Evliligjn anlami budur alisveris bohca degildir. Bu kafayla giderseniz siz ve anneniz asla mutlu olamazsiniz. Anlamiyorum sizin gibi insanlari.

Suclu anneniz..gayette adabinda alinmis herseyin.
Annen birazcik insafli olsaydi seni bu duruma dusurup iki pantolanla gondericem seni diyip nisanlindan kiyafet dilendirtmezdi.
Ayiptir yahu.
Eskiden alim gucu yoktu..kiyafetler kumaslar alinip dikilirdi.bu yuzden evlenen kiza kiyafet alinirdi.

Simdi herkesin herseyi var.bu sacmalik neden.
Cunku herkese yapildi banada yapilacak.....

Banada bohca geldi..icindekilerle zerre ilgilenmedim..nisanlima odaklandim gelecegimize odaklandim.

Evliligin temeli zibin kiyafet ic camasiri uzerine kurulmuyor.bunu annenize bi zahmet anlatin..daha fazla kendinizi kucuk dusurmeyin

Oyle bi adetimiz var tabiki gorumcenizin oyle demesi biraz tuhaf olmus gerci benim gorumcemde demisti ama o sadece erkek yuzugunu kiz tarafi alir demi demisti baya birseyde almışsınız nisanliniz da canta ayakkabi alsin hem neden pantolon penye aldınız elbise alsaydiniz bence benim fikrim

Biz mi kötüyüz insanlar mı, biz mi abartıyoruz yoksa yapılanlar gerçekten haksızlkmı bilemedim siz yardım edin siz söyleyin.. Perşembe akşamı sözüm kesildi.. Pazar günu ise nişanım olacak evde.
Dün pırtıya cıktık Düğün pırtısı adı altında Çünkü nasipse arayı uzatmadan düğün yapmak istiyoruz bu sene eylül - ekim ayına.
Dün pırtıda görümcem kaynanam kayın babam annem ben vardımm babam hayatta değil belkide ondan böyle zayıfım :KK43: Sözlüm gelemedi çalıştığı için.
İlk önce kuyumca gittik alyanslarımızı beğendim.. küpe ve kolye alınacaktı kuyumcu takım olsun dedi.. zaten aynı ücrete denk geliyor dedi.. Tamam dedik kupe kolye takımı aldım birde saat alındı..
Neyse onlar ayarlannıyor hani bilirsiniz erkeğin alyansını kız tarafı alır.. oturuyruz görümcem onun alyasının parasını siz vereceksiniz herhalde demi diyerek sordu.. Evet dedim.. ''bence bunu sorması dengesizlik ( bilezik önceden hazır olduğu için almadık yapmış koymuşlar onları takacaklarmş )
Pırtıya gittik bizde pırtıda gelinin bütün ihtiyacı alınır normalde..
İç çamaşırı alıyorum elinden gelse birtane aldıracak sadece suratlar beş karış Şimdi aldıklarımı yazıyorum kızlar
3 tane iç çamaşırı
2 pijama
6lı saten gecelik sabahlık takımı
4 tane zıbın
2 pantolon
2 penye aldım..
Makyaj seti ( ben avon temsilciisiyim ordan getirtecem onu sözlümle konuşmştmm)
bi kaç bluz ceket begendim sagolsun bıraktırdılar aldırmadılar orda fısır fısır konuşurlar suratt 5 karış
Terlik ayakkabı canta vs alınmadı neymişde fırsat vakit yokmuş başka zaman cıkılır mış.
Ben bunları alırken görümcemin suratı 5 karış onlara göre gelinin genel ihtiyaçları alınırmiş diğer gündelik kıyafetler sunlar bunlarda daha sonra tamamlanırmış evlendikten sonra görüp begendikce
Eve geldim annem başladı böyle pırtımı olur ben bunu kime gösterecrm!! insanlara ne diyecez
2 pantolo 2 bluzla mı sen gelin olacaksin dedi ... Daha neler neler bizde bohça dolusu pırtı yapılır
giyecen eşortmanın yok el öpmeye takımın yok bu nasıl iş su bu birsürü tantana çıktı
Bende sözlümle konuştum onunda canı sıkıldı.. anlayacagınız ortaya tuzsuzluk çıktı yanii
Annemde inat gitti sen evlenirken bu evden hiç bir kıyafetin gitmeyecek vermiyecem sana dedi..
İki bluzla pantolonu asacam dolabına hadi bakalım napacaklar dedi :KK43: ağladı etti.
benim başımda ne ablam ne kardeşim hiç kimse yok.. babam yok yalnızım
Sözlümle konuştum zamanla cıkar alırız eksik gedik neyse dedi.. Ama iş işten geçtikden sonra diyor bunu
BEnim çevremde çok evlenen kişi oldu neler alındı neler edildi..
Ben orda pantolon begeniyorum pantolunu bıraktırıyor ceket begeniyorum el öpmeğe iyi olur diye yok surası söyle böyle bıraktırılıyor
Ben bu işten birşey anlamadım gündeliğie benim kıyafetim yok ben bekarım hep tşört tarzı kıyafetlerim var kot pantolonlarm var.bu insanlar neden böyle yaptı anlamadmm Yada olan mı bu biz mi abartıyoruz siz söyleyin
Sabaha kadar ağladım uyuyamadım ne arkadaşlarımın nede başklarının doldruşuna glemek istemedim.. size yazmak istedim..
Görümcem bizim adetlere göre gelinin genel ihtiyacı alınır eksiği gediği gündelik kıyafetleri vs zamanla evlennnce alınır demiş çıkmış. annemde öyle olmaz şimdi alınır dedi çıktı...
Bu saatten sonrada belki hiç birşey almayacaklar etmeyecekler zaten bana :KK43:
durumları yok da yapamıyorlar mı yoksa sadece sana mı özel bu durum?
benden sana tavsiye fazla beklentiye girme ne kadar beklersen olmayınca o kadar üzülüyosun çünkü:KK64:

Bence nisanlinizi zerre sevdiginizi sanmiyorum öyle görünüyor. Zaten yorumlarda da nisamlim yerine "damat" demissiniz hep. Bende evlendim ama bunları dahi almadilar çanta ayakkabı terlik bilezik set falan aldilar gecelik filan yoktu onu esimle aldim. Annem de beğenmedi ama ben ortayi yapmaya calistim hep Esim üzülmesin diye. Çul caputla evlilik mi olur sevgi saygi huzur önemli olan . O pantolonları badileri evlenincede alirsin zor mu yani .Kendini yıpratmaya değmez pili pirti için ..

Ay içim daraldı valla ne bu böyle ya. Ben bedavaya gittim ozaman. Herseyimi kendim aldım pantolon ceket ne ya onu almasan ne olacak. Evlenince alırsın. Sanki çırılçıplak sokakta kalmışsın gibi. Boşverin böyle adetleri artık ya. Bunlar yüzünden kaç kişi magdur. Karalar bağlayan annenizi de ikna edin.
Belki sizin âdetleriniz katı içinde bulunduğunuz durumu bilemiyorum ama sinirleniyorum böyle adetler yüzünden çıkan huzursuzluklara.

Hani pılımı pırtımı deriz ya kizlar, herhalde orada geçen kelime

Kimseye bir sey aldirmayi dogru bulmuyorum. Bu da konuya yorumum.
Cok sukur evlenirken hicbir sey istemedim. Ne ihtiyacim varsa eşimle hallederiz.
Ama ailesini ilgilendirmez...
Zaten cok itici geliyor birinden bir sey istemek. Allah muhtac etmesin kimseye...
Cocugum yok ama oglum da olsa kizim da olsa istemek veya istenmesi itici gelecek...

Biz mi kötüyüz insanlar mı, biz mi abartıyoruz yoksa yapılanlar gerçekten haksızlkmı bilemedim siz yardım edin siz söyleyin.. Perşembe akşamı sözüm kesildi.. Pazar günu ise nişanım olacak evde.
Dün pırtıya cıktık Düğün pırtısı adı altında Çünkü nasipse arayı uzatmadan düğün yapmak istiyoruz bu sene eylül - ekim ayına.
Dün pırtıda görümcem kaynanam kayın babam annem ben vardımm babam hayatta değil belkide ondan böyle zayıfım :KK43: Sözlüm gelemedi çalıştığı için.
İlk önce kuyumca gittik alyanslarımızı beğendim.. küpe ve kolye alınacaktı kuyumcu takım olsun dedi.. zaten aynı ücrete denk geliyor dedi.. Tamam dedik kupe kolye takımı aldım birde saat alındı..
Neyse onlar ayarlannıyor hani bilirsiniz erkeğin alyansını kız tarafı alır.. oturuyruz görümcem onun alyasının parasını siz vereceksiniz herhalde demi diyerek sordu.. Evet dedim.. ''bence bunu sorması dengesizlik ( bilezik önceden hazır olduğu için almadık yapmış koymuşlar onları takacaklarmş )
Pırtıya gittik bizde pırtıda gelinin bütün ihtiyacı alınır normalde..
İç çamaşırı alıyorum elinden gelse birtane aldıracak sadece suratlar beş karış Şimdi aldıklarımı yazıyorum kızlar
3 tane iç çamaşırı
2 pijama
6lı saten gecelik sabahlık takımı
4 tane zıbın
2 pantolon
2 penye aldım..
Makyaj seti ( ben avon temsilciisiyim ordan getirtecem onu sözlümle konuşmştmm)
bi kaç bluz ceket begendim sagolsun bıraktırdılar aldırmadılar orda fısır fısır konuşurlar suratt 5 karış
Terlik ayakkabı canta vs alınmadı neymişde fırsat vakit yokmuş başka zaman cıkılır mış.
Ben bunları alırken görümcemin suratı 5 karış onlara göre gelinin genel ihtiyaçları alınırmiş diğer gündelik kıyafetler sunlar bunlarda daha sonra tamamlanırmış evlendikten sonra görüp begendikce
Eve geldim annem başladı böyle pırtımı olur ben bunu kime gösterecrm!! insanlara ne diyecez
2 pantolo 2 bluzla mı sen gelin olacaksin dedi ... Daha neler neler bizde bohça dolusu pırtı yapılır
giyecen eşortmanın yok el öpmeye takımın yok bu nasıl iş su bu birsürü tantana çıktı
Bende sözlümle konuştum onunda canı sıkıldı.. anlayacagınız ortaya tuzsuzluk çıktı yanii
Annemde inat gitti sen evlenirken bu evden hiç bir kıyafetin gitmeyecek vermiyecem sana dedi..
İki bluzla pantolonu asacam dolabına hadi bakalım napacaklar dedi :KK43: ağladı etti.
benim başımda ne ablam ne kardeşim hiç kimse yok.. babam yok yalnızım
Sözlümle konuştum zamanla cıkar alırız eksik gedik neyse dedi.. Ama iş işten geçtikden sonra diyor bunu
BEnim çevremde çok evlenen kişi oldu neler alındı neler edildi..
Ben orda pantolon begeniyorum pantolunu bıraktırıyor ceket begeniyorum el öpmeğe iyi olur diye yok surası söyle böyle bıraktırılıyor
Ben bu işten birşey anlamadım gündeliğie benim kıyafetim yok ben bekarım hep tşört tarzı kıyafetlerim var kot pantolonlarm var.bu insanlar neden böyle yaptı anlamadmm Yada olan mı bu biz mi abartıyoruz siz söyleyin
Sabaha kadar ağladım uyuyamadım ne arkadaşlarımın nede başklarının doldruşuna glemek istemedim.. size yazmak istedim..
Görümcem bizim adetlere göre gelinin genel ihtiyacı alınır eksiği gediği gündelik kıyafetleri vs zamanla evlennnce alınır demiş çıkmış. annemde öyle olmaz şimdi alınır dedi çıktı...
Bu saatten sonrada belki hiç birşey almayacaklar etmeyecekler zaten bana :KK43:
canım bence o kadar üzülecegin birşey yok ....annenle sözlünün ailesi arasında kaldıgın icin üzülüyosun aslında sen ...o yuzden annenle sakince konuşmayı dene.yada sözlünle konuş ne bileyim bence görümcen dogru söylemiş gündelik kıyafetleri zaten nişanlın nişanlılıkı döneminde alıcaktır ....millete göstermek icin ceyizmi dizilir hem....annenin fikrini degiştirmen lazım....bide ben kendimden örnek vereyim.hicbişey istemedik annem burun kıvırdıgı olmuştur ama anne ne gerek var bilmemne diye diye sonuncda onuda kabullendirdim.yavaş yavaş iççamaşırı gecelik terlik falan aldık ama öyle illa eksiksiz olacak diye cıkarsan o zaman karşı taraf seni yanlış algılar.hem sözlünle yap bu alışverişleri ya şartmı kaynananla gitmen.biz öyle yaptık her hafta ufak ufak aldık.koyduk kenara.neyse canım görücü usulumu ?

KK'da okuyup da anlamını bilmediğim ilk kelime de bu oldu: "Pırtı".

Maksat genel kültür olsun konu sahibesi hangi yörenin bohça adeti bu tam olarak, nerelisiniz yani?

Derdinize gelince bu evlenme sürecindeki alışveriş geleneklerinin; bohçaların, pırtıların özünde bi anlamı, her ne kadar ataerkil ve sinir bozucu olsa da kendi halinde iyi niyetli bi alt yapısı var.

Daha doğrusu var-mış ama o günler geride kalalı baya oldu. Günümüze uyarladığınızda çıkarcı, samimiyetsiz ve huzur kaçıran angaryalara dönüşmekten başka bi işe yaramıyorlar.

Anneannem anlatır; evlenene kadar onun tabiriyle 2 tane fistanı (çicekli elbisesi), bi kaç tane de yazması (iğne oyalı tülbentlerden bahsediyo) varmış.

İç çamaşırı, gecelik, pijama bunları geçiyorum zaten; büyük ihtimalle onun yaşadığı köyde bildiği tek iç çamaşırı şu dize kadar gelen beyaz içliğimsi çamaşırdı.

Zaten kimse de kızına ondan fazlasını almazmış onun döneminde, bütün yatırımlar erkek evladaymış.

Şu durumda anneanneme yapılan bohçayı, alınanları, yeni düzülen gardırobu, altınları anlayabiliyorum. Çünkü kendi kendine çalışıp para biriktirmesine izin verilmeyen, ailesinin el oğluna gidecek diye çöp dahi alınmayan bi kadının ihtiyaçlarını karşılamak için bulunan formül buymuş o dönem.

Ama yıl olmuş 2015, sizin dolabınız dolu annenizin vermemekle tehdit ettiği bi ton kıyafetle, erkek tarafına bi şeyler alabildiğinize göre maddi olarak size destek de oluyorlar. E sizin de bi mesleğiniz vardır büyük ihtimalle.

Şu durumda erkek tarafından size dolap düzmesini beklemek, pantolon, ceket, döpiyes peşinde koşmak, aman taşlı terlikten de geri kalmayayım demek yiyicilikten başka bi şey değil kusura bakmayın. Aynı şey müstakbel kocanız için de geçerli. Pijamasını, donunu, ceketini kendisi alsın bi zahmet.

Zaten kendi eşini kendi seçen, evlilik kararını kendi alan iki yetişkin ailelerine niye bel bağlar onu da anlamam. Yani görücü usulüyle kitlemediler ki sizi birbirinize. Bi yola çıkan insan o yolu hesap kitabını da kendisi yapmalı.

O takılan altınlar paralar size destek olma amaçlı zaten. Fazlası açgözlülük artık bana göre.

Iste tam benim düsüncem! Ve ilginc olan ne biliyormusun? Gelinden kv'nin evini temizlenmesini bekleyen kv'ye, beraber yasamak istiyen kv'deye "siz hangi devirde yasiyorsunuz" derler.

Ama bohca icin öyle demezler niyese. Bohca adet oluyormus. Baskasina donunu, sütyenini aldirmak evet, harika ve üstün olan Türk kültürünü gösteriyor canim. Elbette bunun gibi adetleri unutmayalim, yoksa "gavurlar" gibi kendi donumuzu alamayiz ya aaa, ayip olur, kültürümüzü korumamiz lazim :KK14:

ya bu ne cehalet yok adet miş yok gelenekmiş sen kıyafetlerle mi evlenecek sin görümcenle mi .... sen buna karar ver önce
o nasıl bir annedir ya allah düşman başına vermesin ben eşim in ailesinden tek bir şey bile istemedim biz herşeyimizi kendimiz yaptık
elalem ne der diye yaşayamam öyle insanlar benden çoook uzak dursun
pırtı nedir ya burada sana yorum yapanlar türkiyenin değişik yerlerinden kadınlar sadece senin memlekettekiler okumuyor işin doğrusunu yaz önce
baştan sona haksız ve görgüsüz sünüz

eşimin tarafından kimse bana 1 çöp bile almadı ne bohça yaptılar ne takı taktılar eşimin aldgı 1 alyansla evlendim bekarken giydiğim kıyafetlerimi dizdim doalbıma iç çamaşırı vs kendim aldım eşimin verdiği harçlıklarla aldıgımda oldu

bende ailemin gözdesiydim bende ana kuzusuydum ama ailem sen mutlu ol gerisi önemli değil deyip çıktı işin içinden hiç sorun etmediler dediğinz adetler buralardada var ama herkesin bütçesi bir değil ki benm kv durumu yoktu ondan yapamadı kadıncağız
kardeşleride durumları vardı ama yapmadılar çok şükür muhtaç değilim onların 2 pijamasına gerekirse 1 tanesini yıkar yıkar giyerim yinede minnet etmem

eşimede yazık ailesi bişey yapmadı diye ona yüklenemem ya

elalem ne der diye kendinizide nişanlınızıda yıpratmayın bence anneniz kendince haklı olabilir ama fazla abartmış

tabi şuda var eğer nişanlınınzn ailesinin durumu varda yapmıyorsa o da onların ayıbı keşke nişanlınızla başbaşa gitseydiniz kafanıza göre yapardınız herşeyi

buarada pırtı nedir bilmiyordum googleden arattım bu çıktı

pırtı Değersiz şey, eşya.

küçük ve değersiz şeyler için sorun çıkartmayın

hayır canım günlük kıyafet felan almadım ben el öpmeege orraua buraaya giderken kıyaferim yktu onları almak istemiştim ama sagolsnlar böyle oldu
el öpmek nedir ya hala var mı
yani eğer zorunluysa normal gündelik kıyafet olmuyor mu illa döpiyes, abiye yada özel tasarım kıyafet mi olmalı giy kotunu git arkadaş sanki iş görüşmesine mi gidiyorsun

bizim buralarda pusat derler bu alışverişe ve kız tarafı damada erkek tarafı da geline, kılık kıyafet gelinlik damatlık falan alır. bence cümbür cemaat alışverişe gitmek yanlış. nişanlınızla ve yakın bir arkadaşınızla beraber alışverişinizi abartmadan yapabilirdiniz. nişanlınızın ailesiyle alışverişe gittiyseniz onların surat asmasına, söylenmelerine de katlanmalısınız. bana saçma geliyor böyle alışverişler. ailelerle gitmek ve a'dan z'ye her şey aldırmak falan.

Bunlar neymis ya bence alyansa takıya bileziğe dua et sen.bana bunların hiç birini bile almadılar.öp başına koy kıyafet falan hiç görmedim ki bence iç çamaşırı makyaj malzemesi insan kendisi alır yani bana bukadarıda gereksiz geliyor ne kurtarsam kar gibi altını esyayı anlarımda küçük eşyalar insan kendisi almalı yada evlen eşinle al yoksa.

Tamam geline bir şeyler alınır da siz resmen dolabınızı yeniletmeyi düşünüyorsunuz galiba.
Annenin tavrı da hiç hoş değil ne demek kıyafetlerini vermeyeceğim böyle saçmalık ilk defa duydum.

X