Siteye yeni gelenler ve hamile kalmayı bekleyenler yeni hayatımıza beraber başlayalım


PROLAKTİN ("SÜT HORMONU") YÜKSEKLİĞİ (HİPERPROLAKTİNEMİ) ve
GALAKTORE (GÖĞÜSLERDEN SÜT GELMESİ)
Pro-lactin= "süt üretici"
Hiperprolaktinemi= kanda prolaktin hormonu yüksekliği
Galactorrhea (galaktore)= "süt şeklinde akıntı"

Özellikle gecikmeler şeklinde adet düzensizliği olan kadınlarda kan prolaktin (PRL olarak kısaltılır) ölçümlerine sıklıkla başvurulur.

Kan prolaktini yüksek olan kadınlarda adet düzensizliği sıklıkla saptanırken, beraberinde göğüslerden süt gelmesi yakınması olabilir veya olmayabilir. Bunun belirleyicisi bir yandan yükselmenin ne kadar zamandan beri var olduğu öte yandan kadının meme dokusunun prolaktin hormonuna duyarlılığıdır. Gebelik döneminden uzak bir kadının meme dokusunun kan prolaktin yüksekliğine süt üretimiyle cevap vermesi gebelik ve emzirme döneminde olduğu kadar kolay değildir.

Öte yandan göğüslerinden bariz süt gelme şikayeti olan kadınlarda bazen prolaktin hormonu ölçümleri normal bulunabilmektedir. Bunun muhtemel nedeni günümüz laboratuvar yöntemleriyle ölçülemeyen (veya rutin olarak ölçülmeyen) ancak güçlü süt yapıcı özellikleri olan bazı prolaktin hormonu alt türlerinin bulunmasıdır.

Prolaktin hormonunun işlevleri

Beyinde bulunan ve birçok hormonun salgılandığı hipofiz salgı bezinde üretilerek salgılanan ve lohusalık ve emzirme döneminde süt üretiminden, yumurtlamanın ve böylece adetlerin durmasından sorumlu olan, böylece emzirme döneminde kadını yeniden gebe kalmaktan (belli bir süre) koruyan prolaktin hormonu çeşitli nedenlere bağlı olarak uygunsuz salgılandığında adet döngüsünün düzeninin bozulmasına ve beraberinde göğüslerden süt veya süt benzeri bir sıvının salgılanmasına neden olabilir.

Prolaktin hormonu hipofiz bezi dışında rahim dokusundan da salgılanan ve muhtemelen adet döngüsü üzerinde henüz tam olarak aydınlatılamamış olan başka işlevleri de bulunan bir hormondur.

Prolaktin hormonu gebeliğin 8. haftasından itibaren kanda artmaya başlar. Bu artışın amacı kadını bebek doğar doğmaz emzirebilir duruma getirmektir. Prolaktin hormonu bu amaçla gebelikte meme dokusunun büyümesini uyarır ve memelerde halk arasında ağız (veya ağız sütü) olarak bilinen kolostrum adı verilen ilk sütün üretimini sağlar. Bazı kadınlarda kolostrum memelerden henüz gebelik döneminde salgılanabilir ve bunun normal olduğu kabul edilir.

Prolaktin hormonu neden yükselir?

Prolaktin hormonunun emzirme dönemi dışında kendiliğinden uygunsuz bir şekilde salınımına neden olan durumlar net olarak belirlenmiş değildir ve çoğu durumda araştırmalar sonuçsuz kalır.

Bunun yanında göğüs bölgesine rastlayan şiddetli darbeler, bu bölgeye uygulanan büyük ameliyatlar, uzun süreli ruhsal stres, meme uçlarının sürekli olarak uyarılması (kadının sürekli olarak memelerinden süt gelip gelmediğini kontrol etmek için sıkması belli bir süre sonunda gerçekten süt akışının başlamasına neden olabilir!), bazı karaciğer ve böbrek hastalıkları, prolaktin hormonunun yükselmesine neden olabilmektedir.

Yine depresyon için kullanılan ilaçların bazıları, hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların bazıları, östrojen, doğum kontrol hapları ve diğer bazı ilaçlar yan etki olarak prolaktin yükselmesine neden olabilmektedirler.

Hormonal dengesizlikler de prolaktin yükselmesine neden olabilmektedir. Bunlar arasından özellikle tiroid bezinden salgılanan hormonların yetersiz olması (hipotiroidi) prolaktin yükselmesine neden olan ve nispeten sık görülen bir durumdur. Bu nedenle kan prolaktin hormonu ölçümüne sık görülen bu hastalığın ortaya çıkarılabilmesi için TSH adı verilen hormon ölçümü eklenir.

Prolaktin hormonu hipofiz bezinden salgılanan ve buradaki salgısı da hipofizin hemen üstünde yer alan hipotalamus bölgesi tarafından kontrol edilen bir hormondur. Bu nedenle hipofiz veya hipotalamusun tüm hastalıklarında kan prolaktin hormonu yükselebilir.

Hipofizde kitleye (hipofiz adenomu) bağlı olarak prolaktin yükselmesi

Hipofiz bezinden prolaktin hormonu salgısı yapan hücreler bazı durumlarda kontrolsüz bir şekilde çoğalabilmekte ve bu çoğalan hücrelerden vücudun ihtiyacından daha fazla prolaktin hormonu salgılanmaktadır. Çoğalan bu hücreler bazı durumlarda ufak kitlesel oluşumlara dönüşebilmektedir. Adenom adı verilen bu kitleler çoğu durumda hipofizin ve beynin diğer bölgelerini olumsuz yönde etkilememekte, çok ender bazı durumlarda ise büyüyerek çevre dokulara (özellikle görme sinirine) etki ederek çeşitli sorunlara neden olabilmektedir.

Prolaktin hormonu yükselmesi ne gibi belirtiler yapar?

Hiperprolaktinemi sorunu olan bir kadında en sık görülen belirti memelerden kendiliğinden süt gelmesi (galaktore) ve özellikle gecikmeler şeklinde adet düzensizliğidir. Ancak hiperprolaktinemi ara kanamaları, sık adet görme, adet kanamasının azalması ve diğer tüm adet düzensizliklerine de neden olabilir. Adet düzensizliğinin en muhtemel nedeni adet döngüsünde yumurtlamanın olmamasıdır.

Yumurtlamanın olmaması kadında gebe kalamama sorunu ortaya çıkarabilir. Gebe kalamama nedeniyle başvuran kadınlarda yapılan araştırmalarda %5-10 oranında prolaktin hormonu yüksekliği saptanabilmektedir.

Prolaktin hormonu yüksekliği bir hipofiz adenomuna bağlı olduğunda yukarıdaki belirtilere ek olarak baş ağrıları ve görme bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bu iki belirti hiperprolaktinemi sorunu olan kadınlarda oldukça ender görülür.

Tanı

Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden herhangi biri veya birkaçı ile başvuran kadınlara doktorlar tarafından kanda prolaktin hormonu istenir.

Hiperprolaktinemi tanısı alan bir kadında hormon düzeyi belli bir seviyenin üzerinde (bu seviye doktordan doktora ve hastanın durumuna göre değişebilir) bulunduğunda genellikle hipotalamus ve hipofizi görüntüleyen bir yöntemle bu bölgede bir sorun olup olmadığı araştırılır. Bu incelemenin amacı kadında hipofiz adenomu bulunup bulunmadığının ortaya konması ve bölgede hiperprolaktinemi sorununa neden olabilecek diğer ender durumların araştırılmasıdır.

Görüntüleme yöntemi olarak basit bir sella tursika ("sella turcica") (kafa içinde hipofizin bulunduğu anatomik bölge) röntgeni istenebileceği gibi, adenom şüphesinin yüksek olduğu durumlarda daha hassas, ancak maliyeti daha yüksek olan BT (tomografi) veya MR (manyetik rezonans) incelemeleri gerekebilir.
 
canım büyüklüğüne göre önce 2 ye kes( orta boysa 4e böl yeter)sonra onları 3e böl yani toplamda 6 parça olucak canım yağı sen ayarla çok yapacaksan göz kararı yap yani ölçme ilk sefer biraz fazla olusa olsun zamanla ayarlarsın tatlım
 
canım değerin yüksek değerlendir bugünleri hiç boş geçirme kaydirigubbakcemile3 ben çalışmalara çoktaaaaannn başladım ama benim çok düşük değerim yumurtlamadım ben daha yaaaa

canım sen çalışmalara devam et yinede heran olurda haberin olmaz sonra


canım benim prolaktin hakkında bi bilgim yok ama kan testinde BHCG yüksek çıkarsa hamilelik vardır onun değeride hamile olmayanda 1ile
hamile olanda 5 ten yüksek
 
canım yaaa boşver keyfini çıkart valla neden öbnce idrar testi yapmıon belkide silikte olsa çıkar[/QUOTE]

aslında haklısın ama pazar günü çok heveslendim yaptım ikinci çizgiden eser bile yoktu bebiş yoksa üzülürüm çok o yüzden hemen kaptırmıyorum kendimi
 

tamam canım sağol ayarlarım o halde ben
 
canım yaaa boşver keyfini çıkart valla neden öbnce idrar testi yapmıon belkide silikte olsa çıkar

aslında haklısın ama pazar günü çok heveslendim yaptım ikinci çizgiden eser bile yoktu bebiş yoksa üzülürüm çok o yüzden hemen kaptırmıyorum kendimi[/QUOTE]

anladım canım o halde bekle bakalım kan testini kantestide olumsuz çıkarsa üzülme Allahın günü bitmiyoya devam edersin valla keyfini çıkar bu günlerinin bu heyecanının bak ben o heyecanı bile yaşayamıyom şuan
 
canım yazdım ya ben sayfaları bi ileri bir geri yap oku ben tüm detaylarıyla yazdım adet gecikmelerinde olabiliyoruş yani sanırım değilsin sen iyice bi oku bakalım
 
ben önce eczaneden gebelik testi aldım negatif cıktı sonra kan testi yaptırdım sadece prolaktin hormonum yüksek cıktı ama ben hamilelikle ilgili bir şey bilmiyorum çok korkuyorum ayrıca Beta HCG 0.100 bilmiyorum bir sey ifade eder mi
 

yok değilsin canım 5.00 olması gerekiyor hamilelik için
 

hamile değilsin canım eğer olsaydın bhcg 5 in üstünde olması gerekirdi
 
bene ilk kan testini yaptırdığım ne ne demek bilmiyordum bakıyorum tüm değerler normal bitek bhcg yüksek ne demk anlamadık tabii eşimde yanımda
sonra sıra geldi doktorun yanına girdik doktor hamilesin dedi valla bi şaşırdım eşimin gözüne baktım dudaklarını ısırıyo kaşlar yukarı kalkmış adam uçucaktı neredeyse
ahhhh ne güzeldi yaaa Rabbim yine yaşatsın bu duyguyu çok mutlu oluyo insan
Allah hepimize yaşatsın kızlar tez zamanda inşallah
 

inşşş canım
 
kızlar yaa kimileri bulamaz kimileri bilemez hamileliğin kıymetini evladın kıymetini
inşallah biz hemen buluruz kıymetinide biliriz inşallah
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…