Seni bulmuşken sorayım o zaman. Spor öncesi kaç dk önce ne yemeliyim? spordan sonra ne yemeliyim ne kadar zaman sonra?
Spor sonrası açlık hissediyorum. Akşam spor yaptığım için önceside sonrası da hafif seyler yemeyi planladıkca beceremedim. Bu konudada bana yol gösterir misin?
(Sporu saglıklı etkileri yanı sıra sıkılaşıp zayıflamak için yapıyorum)
Spor saatimi mi değiştirmem faydalı olur?
Tek alternatifim sabah erken kalkıp yapmak çalışıyorum. Bundada devamlılık ne kadar saglarım emın degılım.
Öncelikle spor öncesi vücudumuzun yeterince sıvı aldığından emin olmalıyız, 1-2 saat önce yaklaşık 500 -700 ml su içmeyi unutmamalı.
Sabah aç karnına spor yapmanın performası düşürdüğü söylenir, ben de buna katılıyorum. Ben eğer 7-7:30 gibi spor yapıyorsam sadece midemdeki kazınmayı bastıracak bir şey yiyorum. Azıcık yiyip spor yapmak hem krampları azaltıyor, hem de insanı ağırlaştırmıyor. Çünkü zaten 1-2 saatlik şiddetli egzersiz yapacak ve 3-4 saatlik de yavaş şiddette aktivite yapacak kadar glikojen vücut depolarımızda mevcut. Egzersiz yapmaya ne kadar az vaktiniz varsa, o kadar az yemelisiniz. Eğer kan şekeriniz çabuk düşüyorsa veya aç karnına spor yapmak size iyi gelmiyorsa ve spordan önce 30 dk ile 1 saat arası vaktiniz varsa, şu besinleri yemeniz öneriliyor.
- Muz, ananas,mango, kavun gibi glisemik endeksi yüksek meyveler
- Kavrulmamış tuzsuz kuruyemiş (badem, fındık,ceviz ) veya kuru meyve ( Yaklaşık yarım avuç)
- Küçük meyveli smoothie (Yağsız süt veya yoğurt ( Laktoz toleransınız varsa veya süt ürünleri
yemiyorsanız su da kullanabilirsiniz ) ve dondurulmuş veya taze meyve ve buz)
- Elma
Bunlardan biri ile açlığınızı bastırıp tamamen doymadan spora başlayın.Ardından güzel ve doyurucu bir kahvaltı edin.
Spor sonrası gün boyunca ise seçeceğiniz besinlerin vücudunuzun kasları onarmaya yardım edecek ve glikojen depolarını tekrar doldurmasını sağlayacak olmasına önem gösterin. Doğru seçimler yaparsanız bu yiyecekler yağ olarak depolanmaz, aksine kilo vermeye yardımcı olur. Bu cümlenin ışığında, ideal spor sonrası öğünü şu elementlerden oluşmalıdır:
- Yağsız, sindirimi kolay, aminoasitleri kaslara ulaştıracak, onları onaracak ve sakatlanma riskini azaltacak protein,
-Vücudunuzun kaybettiği vitaminleri geri kazandıracak ve kas onarımını hızlandıracak sebze ve/veya meyve
- Kas karbonhidratlarını yeniden depolayacak "iyi" karbonhidratlar ,
- Kasları ve eklemleri onaracak, enflamasyonu önleyecek bitki bazlı yağlar.
Spor sonrası sebzeli omlet, çikolatalı süt, ızgara tavuk, yoğurt yulaf ve meyveler gibi seçeneklerden birini tüketmek bizi bir sonraki spor seansına hazır kılar. Dediğim gibi Shaun'un çalışmalarını yapıyorsanız günde 2000 kalori almanız gerekiyor, çünkü ihtiyacımız olan kalori yaklaşık 2500'e çıkıyor.