bunu annemde cok yapar ufakken bayila bayila yerdimellerine saglik hemsom
Malzemeler
1 adet kuzu veya keçi bağırsağı
1 çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
5-6 dal maydanoz
Karabiber
1 yemek kaşığı kuru reyhan (nane veya kekik de olabilir)
Toz kırmızı biber, tuz
Temizlemek için limon ve sirke
Bumbar dolması nasıl Yapılır?
Öncelikle bağırsakları ters çevirip, bir kaç kez yıkayın. İçine bir yemek kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı tuz atıp ovalayın. 2-3 saat sonra yıkayın ve yeniden sirke ve tuz atın. Bu işlemi 3 kez tekrar edin. 4. turda yarım limon suyu ve kabuklarını ekleyip ovalayın. 2 saat kadar da bu şekilde kalsın. Son olarak durulayın. Bağırsaklar artık doldurulmaya hazır.
Soğanı yemeklik doğrayıp, 2 yemek kaşığı zeytin yağında çevirin.
Salçayı ekleyin. Bulgur ve pirinci ekleyip 1.5 çay bardağı su ilave edin. Suyunu çekince ince doğranmış maydanoz tuz, karabiber ve reyhanı katın.
Bağırsakların yağlı kısmı, doldurulduğunda içte kalacak şekilde doldurulmalı. Bağırsağın ucunu baş parmağınızla, işaret parmağınızın ortasına sıkıştırın ve diğer elinizle ucu içe doğru ittirin.
İç pilavdan elinizle alıp parmak uçlarınızla bağırsakları bir yandan doldurup, bir yandan içe doğru iteleyin. Aslında çok kolay bir iştir. Bir kez görmek, yapabilmeniz için yeterlidir.
Bumbar dolmasını düdüklü tencereye koyup, üzerine sıcak su ekleyin. Düdük ötmeye başladıktan sonra 45 dakika pişirin.
Pişen bumbar dolmasını, çok az zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Kırmızı biber serpip, bir iki daha çevirin.
Dilimleyerek servis edin.
Tarif Cahideden.
Resimler harbi lezzetten :)
Geçenlerde teyzemde bana yollamıştı.Ama ben pazardan kuru incir alıp yapmıştım.Kısmetli geldim bu hafta
Anneciğine selamlar hemşocummm
Çok teşekkür ederim seyren =) evet, bu reçel. beyaz siyah farketmez ben hepsine baylıyorumsabah sabah geldim gördüm iyice canım çekti =D inşallah ilk fırsatta yapacam. çok tatlı reçelleri sevmiyorum ama bu reçel çok hafif oluyor, bal gibi. kaşık kaşık yerdik ama kesmezdi. hiç ağır gelmezdi =) çok makbule geçti gerçekten mutlu oldum =)
bu arada mumbar dolmasını çok güzel anlatmışsın =) kayınvalideme geçen kurban bayramına gittiğimde yapmışlardı. doldurma işine yardım edecem dedim ama elime yüzüme bulaştırdımo içten itip arkadan çıkarma durumunu bir türlü beceremedim. bu konularda el yeteneği gerek sanırım. yine de kısmet olursa ilerde yine denemek isterim. eşim bu yemeği seviyor çünkü =) o sevdiği içinde öğrenmek isterim..
tariflerin devamını bekliyoruz. takipteyiz =)
Malzemeler
1 adet kuzu veya keçi bağırsağı
1 çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
5-6 dal maydanoz
Karabiber
1 yemek kaşığı kuru reyhan (nane veya kekik de olabilir)
Toz kırmızı biber, tuz
Temizlemek için limon ve sirke
Bumbar dolması nasıl Yapılır?
Öncelikle bağırsakları ters çevirip, bir kaç kez yıkayın. İçine bir yemek kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı tuz atıp ovalayın. 2-3 saat sonra yıkayın ve yeniden sirke ve tuz atın. Bu işlemi 3 kez tekrar edin. 4. turda yarım limon suyu ve kabuklarını ekleyip ovalayın. 2 saat kadar da bu şekilde kalsın. Son olarak durulayın. Bağırsaklar artık doldurulmaya hazır.
Soğanı yemeklik doğrayıp, 2 yemek kaşığı zeytin yağında çevirin.
Salçayı ekleyin. Bulgur ve pirinci ekleyip 1.5 çay bardağı su ilave edin. Suyunu çekince ince doğranmış maydanoz tuz, karabiber ve reyhanı katın.
Bağırsakların yağlı kısmı, doldurulduğunda içte kalacak şekilde doldurulmalı. Bağırsağın ucunu baş parmağınızla, işaret parmağınızın ortasına sıkıştırın ve diğer elinizle ucu içe doğru ittirin.
İç pilavdan elinizle alıp parmak uçlarınızla bağırsakları bir yandan doldurup, bir yandan içe doğru iteleyin. Aslında çok kolay bir iştir. Bir kez görmek, yapabilmeniz için yeterlidir.
Bumbar dolmasını düdüklü tencereye koyup, üzerine sıcak su ekleyin. Düdük ötmeye başladıktan sonra 45 dakika pişirin.
Pişen bumbar dolmasını, çok az zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Kırmızı biber serpip, bir iki daha çevirin.
Dilimleyerek servis edin.
Tarif Cahideden.
Resimler harbi lezzetten :)
Off offffffff canımı çektirttin etten tiksinmeme rağmen canım çektiÇocukluğumdan beri bayılırım,hatta bunu yerken çok boğulma tehlikesi atlamışım..Eline sağlık canım
Bu arada biz bulgur koymadan yapıyoruz sadece pirinçle:))
merhabalar geçen akşam üşenmedim tüm tariflerinizi okudum
öncelikle elinie sağlık maşallah çok beceriklisiniz ayrıca sunum yaptığız bahçenizde çok güzel çok şanslısınız
bugun not almak için tekrar açtım yalnız birşeyi anlamadım dondurmaya karbonatmı kabartma tozumu koyacağız?
birde kremayla süt reçelini karıştırırken reçel sıcak mı olmalı?
ellerine sağlık
sadece ilk ve son sayfaya bakabildim
geniş bir zamanda tariflerine bakıcam İnş.
Mutfağıma hoşgeldin canım.Üşenmeyip zamanını harcadığın içinde ayrıca teşekkür ederim :)
Bahçemi seviyorum bana ayrı bir huzur veriyor
Sorularına gelecek olursak,
*Karbonatı dondurmaya değil kaynattığımız sütün içine ekliyoruz.Yalnız kaynayan süte eklediğinde karıştırmayı ihmal etme yoksa en ufak dalgınlığında taşıyor :)
*Karbonat yoksa aynı ölçüde kabartma tozu da ekleyebilirsin.
*Karışımını yapacağın tüm malzemeler soğuk olmalı.
Canım yaa boğulma tehlikesi mi kız sen bumbarları tüm mü yutmaya çalışıyordun yoksa
Biz köy bulguru koyuyoruz canım çok daha lezzetli oluyor.Hem pirinçlerin dağılıp hamurlaşmasını önlüyor.Biliyorsun bulgur pirinçten daha çok su çeker.
Sırada BOEASımın gözleme yada sac böreği isteği var.Aslında gözleme demişti ama gözlemeyi hamurun 4 yanını kapatarak yapıyoruz.Resmide paylaştım bende en kısa zamanda yapacağım evden yoğun istek geliyor.
Bu ölçüler 12-13 adet iri börek içindir.
Malzemeler : 2 su bardağı beyaz un
2 su bardağı kepekli un
1/3 paket yaş maya
Tuz,su
Sıvıyağ
İç malzemesi
1/2 kg.ıspanak(kıyma,patates,lor,peynir,pazı arzuya göre dilediğiniz iç malzemeyi koyabilirsiniz)
1 adet iri kuru soğan
1 yemek kaşığı silme biber salçası
Tuz,karabiber,pulbiber
Zeytinyağı
Bir su bardağı ılık suda mayayı eritelim.
Hamur yoğurma kabına unları alalım,tuz ekleyelim,ortasını havuz gibi açıp suda erittiğimiz mayayı dökelim.
Elimizle karıştıralım,yavaş yavaş su ilave ederek,çok yumuşak olmayan ele de yapışmayan bir hamur hazırlayalım.
Hamuru iyice yoğuralım,üzerini nemli bezle örtüp en az yarım saat ılık ortamda dinlendirelim.
İç malzemesi için ıspanakları yıkayıp iri doğrayalım.
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp biraz zeytinyağında sarartalım.
Biber salçasını ekleyip karıştıralım.
Bu karışım soğuduktan sonra ıspanakların üzerine ekleyip karıştıralım.
Tuz,karabiber ve pulbiberi de ilave edelim.
Hamurumuzdan yumurtadan iri parçalar koparıp unladığımız zeminde oklava ile servis tabağı genişliğinde açalım.
Açtığımız hamurun bir yarısına iç malzemesini yayalım,diğer yarısını için üzerine kapatalım.
Böreğin kenarlarını kesme aparatı veya bir tabakla düzeltelim ve pişerken açılmaması için parmaklarımızla hafifçe bastıralım.
Yapışmaz tavayı ısıtalım,böreklerin bir yüzünü fırça ile yağlayıp kızarana kadar pişirelim.
Diğer yüzünü de yağlayıp pişirelim ve tavadan alalım.
Tavayı yağlamadan da bu pişirme işini yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
En Baştaki Gözleme diğerleri D Börek yapımımız..