Vayyy; gururum okşandıne mutlu bana Krizsavar, sen de biliyorsun ki, uzun zamandır sitede yoktum, daha doğrusu ilgimi çeken bir yazı yoktu ta ki dün nasıl daha doğal yaşarız topiğinden mail gelip de sey-ren'i okuyana kadar linki tıklayınca da üşenmedim, bütün yazıları okudum, çok hoşuma gitti. Bak, başka topikte aradığımız peynir tarifini de vermiş sağolsun...
Tarifleri güzel, ekonomik ve kolay... Sağolsun
sağol canım her işte bir hayır vardır.Yazılarımıda hiç üşenmeden okuduğun için ayrıca çoook mersii.
Bakracı yazmayı unuttum,pahalı olupta herhalde bir otobüs parası değildir(annemin pahalı anlayışı bu canım;birşeyin fiyatını sorunca böyle der,kadına pahalı olan bir otobüs parası ,hediyeleşmeyi çok sever banada öğretti sağolsun)hele bakracı bulalımda ondan sonrası kolay.
*5 litre süt (mutlaka çiğ olmalı)
*1 tatlı kaşığı peynir mayası(büyük market ve eczanelerde satılmaktadır)
*Salamura için rafine edilmemiş kaya tuzu(uzun süreli saklama için)
*Üzerinde mikrobiyel yazanını tercih etmeliyiz
PEYNİRİN YAPILIŞI
*5 litre taze çiğ sütü süzüp yoğurt mayalanacak ısıda olana kadar ısıtıyoruz.
*Sütü kaynatmıyoruz sadece ısıtıyoruz yoksa peynirin mayalanmasına vesile olan bakteriler ölüyor.
*Daha soğuk olursa mayalanma süresi uzuyor.
*1 tatlı kaşığı mayayı bir bardağın içinde 3 kaşık kadar sütle karıştırıp beklemeden süte dökün ve hızla karıştırın.
*Mayanın sütün her yerine karıştığından emin olun.
*Peynirin üzerini yoğurt mayalar gibi sıkıca kapatın.
*Yoğurt mayalama ısısındaki süt en fazla 2 saatte mayalanır.
*Peynirin üzerini açıp baktığınızda çok iyi tutmuş yoğurt kıvamında ve biraz peltemsi olması gerekir.Bu oluşuma teleme denir.
*Bu saat sonunda bir tahta kaşık veya oklava ile ile tencerenin içinde peynire dibinden itibaren enine ve boyuna çizikler atın. *Tekrar üzerini örtüp yarım saat daha bekletin.
*Yarım saat sonunda ocağın altını açıp dilediğiniz miktarda tuzunuda ilave edip yaklaşık 15 dk kadar pişirin.
*Bir süzgecin içine sıkı bir bez torba gerin.Kalın tülde olabilir.
*Süzgeci daha geniş bir kabin içine oturtun.Bir Kevgir yardımıyla peyniri bu torbanın içine alın.
*Ağzını bağladığınız torbayı bir yere suyu süzülene kadar yaklaşık 2 saat asın.
*Daha sonra suyunun iyice süzülmesini sağlamak için, torbanın ağzını kıvırarak toparlayıp süzgecin içine ters çevirin ve üzerine bir ağırlık koyun.1 saatte böyle beklesin.
*Bu süre sonunda ev yapımı peynirimiz hazır.
*Zor gelmesin ilk etapta yapacak olanlar için biraz uzun süre gibi dursada sütü ısıtıp mayalayıp,pişirme,suyunu süzdürme sonunda evde yaptığınız peynirin tadını hazır olanlarda bulamayacaksınız.
NOT:Eğer peyniri hemen tüketmeyecekseniz salamura su ile kavanozda dolapta saklayabilirsiniz.
SALAMURA SUYUN YAPILIŞI
*Öncelikle peynir ölçümüze uygun cam kavanoz tedarik etmemiz gerekir.
*Ve daha sonra da peyniri uygun büyüklükte bölüp, kavanoz içerisine yerleştirmeliyiz.
*Sonra yapmamız gereken, bir su bardağına doldurduğumuz kaynamış soğumuş suyu peynirlerin üzerine dökmek.
*Peynirlerin üzerini kapatacak miktarda su salamura hazırlamamız için yeterlidir.
*Bu suyun içine 1 su bardağı kadarda iri kaya veya salamuralık tuz koyalım.(Rafine tuz peynirin yumuşamasını sağlar)
*Yine Bu suyun içine yıkanmış çiğ yumurtayı koyalım.Yumurta suyun yüzünde kalıyorsa içine attığınız tuz miktarı tamam demektir.
Gerçekten de 48 sayfayı okudum ve içlerinde beğendiğim tarifler çok çok fazlaBu arada mutfakta da halka tatlısı kızarıyor nefis oldular ama belimi de ağrıttılar
Senin 13 yaşında bir kızın varmış maşallah. İnşallah ömür boyu senin yoldaşın ve hayırlı bir evlat olur. Tabi ki bu dileklerim oğlun için de geçerli
Senden hala gözleme bekliyorum bilesin... Otobüs de çok iyiymiş bu arada
Beğenmene çok sevindim canım halka tatlının resmini paylaşlsaydın canım yaa nasıl oldu.Kıyamam yakın olsak ben yapardım sana canım.
Kızım 13 yaşında oğlumla anlaşamıyorlar ki.Oğlum çok fenaaa çokkkkk
Dularına yürekten amin.Allah cümlemize nasip etsin canım.
otobüsmütabi canım atla devemi otobüsmü yani annem için bunlar ufak şeyler.Kıyamam yaaa gönlü kocaman ve zengin anneciğimin.
merhaba seyren hanım.
bu süt kreması yerine kullanabileceğim alternatif bir ürün var mıdır, kremaya temkinli yaklaşıyorum zira.
ya da evde yapabilir miyiz bu kremayı?
çok sağolun, hakikaten enfes duruyor
Sey_ren konuna bastan sona baktim. Tariflerine bayıldım =) birçoğunu not aldım. Eşim şu an yurt dışında bende anne babamin yanindayim. Gelince kendi evime gecip yaparim inşallah. Cok heveslendim =)
Sizin kadar hamarat olamayiz belki de hiç yoktan ogrenirim zamanla. Cok tesekkurler tarifler için =)
Bir de sizden biliyorsaniz bir tarif soracam. Adana kozanda oturan bir arkadaşım vardi. Üniversitede ev arkadaşımdi. Annesi bize kuru incir reçeli gonderirdi. Bayılirdim bu reçele. Receli bal gibi cok hafif tadda harika birseydi. Tarifi arkadaşimdan sordum yillar sonra. Annesinden ogrenip anlatti ama ölçüyle yapmadiklari icin tutturamadim. Bir defa denedim. Anlattığı kadariyla serbet yapılıp icine kuru incir atiliyormus. Dinlenincr bal gibi oluyor receli. Fakat benim yaptigim olmadi tatsız birsey oldu attim. Siz biliyor musunuz bu tarifi. Biliyorsaniz yazarsaniz cok sevinirim.
MALZEMELER
Ölçüler Yarım Kg (500gr)için
*3,5 Su bardağı su
*3,5 Su bardağı şeker
*Yarım limon suyu
*500 gr kuru incir
*1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
*Su ve şeker derince bir tencereye konur kaynamaya bırakılır.
*İncirler hafifçe ılık suda yıkanır.(Çok fazla yıkamaya gerek yok)
*Şerbet kaynadıktan yaklaşık 10 dk sonra incirler içine atılır.
*15 dk kaynadıktan sonra bir incir çıkarıp hafifçe yumuşamış mı bakılır.
*Yumuşamışsa 1 yemek kaşığı limon suyu eklenip 2 dk daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır.
*Soğuduktan sonra reçelimiz hazır.Yiyeceğiniz kadarı alınıp kalan reçel cam kavanozda muhafaza edilir.
AFİYET OLSUN...