Bugünkü menümüz Kuru Patlıcan-Biber-Kabak Dolması Ve Yaprak Sarma
MALZEMELERİMİZ
*10 adet kuru patlıcan
*10 adet kurutulmuş kabak
*5 adet kurutulmuş antep biberi
*500 gr salamura yaprak
İÇ MALZEMESİ
*200 gr dana kıyma
*100 gr kuyruk yağı
*1 su bardağı köy bulguru veya market bulguru da olur
*2 su bardağı pirinç
*4 adet domates
*1 adet kuru soğan
*5-6 diş sarımsak
*Yarımşar demet nane ve maydanoz
*5-6 dal dereotu
*Karabiber,kimyon,tuz
*1 fincan zeytin yağı
*1 yemek kaşığı biber salçası
*Kuru sebzelerimizi sıcak suda 10-12 dakika kadar haşlayalım,yumuşayan (çok yumuşamasın dolduracak kadar olursa yeter) sebzelerimizin üzerine soğuk su akıtalım,süzülmeye bırakalım.
*Yaprağımızı bir gece önceden suda bekletmemiş isek iç malzemeyi hazırlamadan bir kaç kez sıcak suda alt üst yapabilir ve ekstradan tuz eklemeye bilirsiniz.
*Yaprağı bir iki taşımlık haşlayıp fazla tuzunu bu şekilde de alabilirsiniz.
*Pirinç ve bulgur yıkanır diğer bütün malzemeler ince ince doğranıp baharatlar eklenerek,zeytin yağı,kıyma ve salça ile harmanlanır.
*Kuru malzemelerin içleri harç ile doldurulur (çok doldurulmaz) ağzı bastırmak sureti ile kapatılarak ve tencereye dizilir.
*Yapraklarımız da ince ince sarılır.
*Üstüne ayrıca ben sos yapıp döküyorum çok daha lezzetli oluyor.
SOS MALZEMELERİ
*2 Diş sarımsak
* 1 tatlı kaşığı nane,bir fiske kimyon ve karabiber
*1 tatlşı kaşığı salça.
YAPILIŞI
*Sarımsaklar ezilir üzerine salça ve baharatlar eklenir sıcak su ile karıştırılıp dolmalarımızın üzerine dökülür.
*Dolmalarımız pişmeye bırakılır.Suyu kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp yarım saat pişirmeniz yeterli oluyor.
*Piştikten sonra dolmalarınızın içinin tane tane olmasını istiyorsanız suyunu hemen bir kaba süzün.Ağzını kapatıp öyle dinlendirin içi de tane tane olacaktır.
Veee dolmalarımızın dumanı üstünde piştiiii
*Yanında cacık güzel gider.
*Aldığınız fazla sostan üzerine gezdirip dumanı üstünde dolma ve yaprak sarmanızı afiyetle yemeye hazırlanabilirsiniz.
Afiyet olsun..
Eveeet dünkü otlarım dan bügün hem yemek yaptım hemde börek
MALZEMELER
*1 Demet iğnelik otu
*1 Demet kuş kuş ekmeği otu
*1 Demet kömeç
*10-12 dal dağ sarımsağı
*1 Yemek kaşığı domates salçası veya 2 domates rendesi
*2 Orta boy soğan
*1 Çay bardağı su
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*Tuz,karabiber,acı pul biber
YAPILIŞI
*Genişçe bir tencereye soğanları doğrayıp zeytinyağı ile salçayı veya domates rendesini ilave edip soteleyelim.Ben bu tür yemeklerimde hep aliminyum tencere kullanırım.Yemeği daha lezzetli oluyor.
*Dağ sarımsağını kömeci,kuş ekmeği otunu,iğnelik otunu da ince ince doğrayıp kavrulan soğanlara ilave edelim.
*Baharatlarını,tuzu ve 1 çay bardağı suyu da ilave edip tencerenin altını kısıp kısık ateşte yavaş yavaş pişmesini sağlayalım.
*Kısık ateşte pişen yemek hem lezzetli olur,hem yanmaz,hemde kapağını sürekli açmak zorunda olmadığınızdan buharın ile pişer.
*Yemeğimiz piştikten sonra dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile dilerseniz yanında bir kase yoğurt ile hem günü kurtarmış hemde diyet yapanlar için kilo yapmayacak yemek yemiş olacaksınız.
Bunlarda böreklerim.Oğluşum bayıldı
Kıyamam sana hemşocum benim.Ben sana buradan yollarım da sen Alamanyalardamısın:26:
Birde sağda solda bahçe tarla yokmu oralarda vardır sen tarla bağ bahçe gez bence canımcım.Keşke buralarda olsanızda ikram etsem
kız seyrenciğim evde yoğurt yapmaya karar verdim deneme yapacağım sen nsaıl yaparsın yoğurtu
annem tarif etti ama bakalım bir de sana sorayımdedim hani kimisi bir çimdik akdar tuz ve şeker koyuyormuş sanırım:26:
almandayim hemsom,kiz burda nerden bulcamki bag bahce yok sehirin göbegi
Canım en kısa zamanda anneme gideceğim orada resimlerim inşallah.
Ben evde yoğurdumu kendim yapıyorum.Bizim buralara köy sütü gelir hep.
Sen hangi sütten yapıcan bazıları hazır sütle yapıyor ondan değilmi.
Normal süt ile yapacaksan önce sütünü güzelce kaynat.Kabarmaya başlayınca yaklaşık 5-7 dakika arası kaynasın.
Sonra yoğurdu mayalayacağın kabına sütünü sıcakken dök.Nerede mayalandıracaksan (Çok sıcak ortam olmasın sulanır ve ekşiyebilir)sütünü oraya koy.Ve hiç karıştırma.Yüzü kaymak tutsun.
Kaymak sevmiyorsan bile sütün üstünden kaymağını alma.Öyle mayala ki yoğurdun kaşık kaşık olsun.Kaymak yoğurdun cıvık olmasını engeller yani bir nevi toparlar.
Sütün ılımaya başlayınca havalar soğuk malum (serçe parmağını süte bir köşesinden batır.Süt parmağını hafifçe yakıyorsa,
*Bir kasede 3 kaşık yoğurdu kabınınn kenarından 2 kaşık süt al ve cıvıklaştır,bir iki kaşıkla çırp ve sütünün bir köşesinden yoğurt mayanı süte dök.
ÖNEMLİ OLAN
*Kesinlikle sütünün tamamını karıştırma mayayı döktüğün yerden kaşıkla kaymağını bozmadan kabın altından altından şööyle bir iki kaşığınla karıştır.Merak etme yoğurt olmaz tutmaz diye içindeki aktif bileşenler yoğurdunu çok güzel tutturacaktır.
Neyse canımcım mayanı kattın karıştırdın.Kabının kapağını güzelce kapat ve üzerine onun mayalanmasını sağlamak için bir sofra veya örtü kapat.Yaklaşık 3-4 saat öyle kalsın.
3-4 Saatten sonra örtüyü aç kapağınıda aç bir 15 dk da öyle kalsın sonra at dolabına canım.ertesi gün yoğurdunu yiyebilirsin.Üzerindeki kaymağı yemek istemezsen zaten kalıp gibi olur alırsın işte tamam.
Umarım anlatabildim benim oğlan izin vermediki iki cümleyi toplayıp yazım.Mucks canıma.
Şehrin göbeği ise sende o göbeğe ek yeşilliklerini canım.Adanalıyık biliyon olmadık yerde olmadık işler yapabilirzzzz.
Tam Adanalı gibi konuştum ha
hmm ben mutfakta çok meraklıyımdır da bir de yoğurt deneyeyim dedim biz hep hazır tüketiyoruz ama ben merak ettim yapıcam evdekiler sevmez ama olsun banane çok mereak ediyorum ev yoğurdu yapasım var ayy ne hamarat kızım ben yahuu
bebekim bişi sorucam peki mesela hazır yoğurt kapları varya mesela içim falan kova şeklinde kalın plastik şeklinde onlara yapabilir miyim bu yoğurdu
bu arada canım hazır sütle yapacağım
ypurt yaparsan ekle buraya mutlaka bende yaparsam resimleyip göstericem sana beybi
umarım sert olur ya hazır yoğurtlar gibi
kiz burda istedigin yere birsey ekemessinyasak yersin cezayi aninda
Adaniliyik kouscaksin tabiki
Gülüşüm hazır sütle yapacaksan muhtemelen hazır yoğurda yakın olacaktır.Çünkü onlarında içinde katkı maddesi oluyor.
Maşşallah benim şekerime hamaratlaştı coştu kim tutacak seni bilmem ki.
Merak her zaman mutfakta yeni kapı açar insana denemek lazım tabiki.
Arkadaşımın babası gıda labaratuarında çalışıyor ve şu an en kaliteli ve içinde bakteri olmayan sütün bim de satılan süt olduğunu söyledi.Gerçekten mecbur kalırsam ben alıyorum çokta memnunum.Öyle sütaş danoneye vereceğin paraya bimden 2 kilo süt alırsın tavsiye ederim.
Kapları sormuşsun evet canım benim annemde hem süt hem yoğurt satıyor onlarda yapıyor.OLlur neden olmasın tabiki.Ama annem hani millet kabını vermeyince mecburen onlara yapıyor sen evde yapacaksan sana önerim al bir tane züccaciyeden çingil veya alüminyum bir tencere yoğurdu harika oluyor.10-15 tl arası.Veya evinde çelik bir tencereye yapabilirsin.
Haa unuttum sütü bir başka tencereda kaynatıp emayelerde mayalarsan onunda yoğurdu harikkkaaa oluyor.
Ahahahah memleketim benim ya nerde anormallik var TR
Nerde yasak delinebilir TR
Nerde kabadayılık Allahına kadar TR
Nerde banamı yan baktın denir TR
Nerde olmadık yerlere olmadık şeyler yazılır.ekilir TR
evet kız kim tutacak beni vallahi süper mario gibi coştum ileride kocama ve evlatlarıma ev yoğurdu yapmaya karar verdim çünkü hazır yoğurt çok sağlıksızmış öğrendim
ama canım şu sütçülerin sattığı sütler bana kokuyor o yüzden hazır sütle yapacağım ,aa bimden alayım o vakit
sağol canım ne bilgiler alıyorum senden yaa süpersin hamaratım ebnim
anneciğininde ellerinden öperim öp benim yerima selamımı söyle teyzeciğime
çingil ne kızilk kez duyuyorum çok şaşırdım
emaye tenceremiz var onda mı yapsam acaba
2 kilo süte kaç kaşık yoğurtla mayalayacağım yavrimu
bende 101 diye okudum kız acaba benimde adanalı bir bağım mı var ki hiç tanıdığımda yok orada ama
aslen ben tatarım
Canımcım oğlumu uyuttum gidiyorum geleceğim bile diyemedim.Kusura bakma çıkmışsın sende.
Aklıma geldikçe bildiklerimi paylaşırım kuzum ne demek.Yeterki gönüller bir olsun.
Çingil bu canımcım.Adanada meşhurdur köylü kadınlar ve bizim gibi köyden gelmiş yetişmişler genelde bilirler.Zaten bir çok şehir de bulunmuyor sanırım.Neyse sana söz eşim işe girsin alıp yollıcam bir tane olurmu
Süperim benim boynuz kulağa geçecek gör bak sen yakında sende mutfak açarsan ben çatlarım senin yaptıklarını görünce eminim.
İleride inşallah Rabbim sana hayırlı eş hayırlı evlatlar nasip etsin canım.Hayırsızı ile uğraşmak zor okuyorsun BDV deki yazarları.
Hazır yoğurtlar ve bilimum hazır gıdalar gerçekten sağlıklı değil.Ben peynirimide kendim yapıyorum desem inanırmısın
Onuda annem yaparken ilerleyen zamanlarda çekip paylaşırım inşallah.Bazen evde 3-5 kilo sütten yapıveriyorum.Hazır ve içinde katkı maddesi bulunmayan bir peynir mayası var ondan yapıyorum.Ama annem onun mayasınıda kendi yapıyor canımcım.
Anneme hafta sonu gidersem özel selamını ileteceğim tatlım.Teşekkür ederim.Bende senin anneciğinin ö güzel ellerinden öperim,
Valla canım Bimde yarım yağlı süt 1.30
Tam yağlı 1 lt süt 1.60 tl
Diğer markalara baktınmı 2.75 yazık değilmi o paraya Bimin gerçekten ürünleri güzel.Birde sır verem sana bim bünyesindeki bir çok ürünü tanınmış ve bilinen markalara kendi belirledikleri markalar adı altında daha uygun fiyata yaptırıyorlarmış.Yani Bimin buonu badem şekeri ve çikolatasını şölen fabrikası üretiyormuş.Ahahaha aramızda kalsın arkadaşım orda çalışıyor ondan biliyom.
Haklısın canım sütçülerden aldığın sütler daha öncesinde içmediğinden sana kokar.Ama alışsan market sütünü içesin gelmez.
Vay be beni bu saatte çocukluğuma götürdün bitanem.Çocukluğumuzda tavuklarımız keçilerimiz bahçemizde yetişen envai çeşit sebze ve meyvelerimiz vardı.
İnciri dalından yumurtayı kümesten toplar,keçilerimiz kendimiz sağar öyle içerdik.Bahçemizde havuçtan patatese,mısırdan kabağa kadar ne varsa kendimiz yetiştirirdik.Özledim o günleri.ne vardı dönebilsek keşke.
Emaye tenceren varsa bebekim ve hazır süt kullanacaksan pişmiş olduğundan sadece ısıtıp mayalaman yeterli olacaktır.
Sen önce 1 kg sütü al,haifçe parmağını yakar yakmaz ısıt.Mayalayacağın yere güzelce koy.1 yemek Kaşığı yoğurdu tencedeki sütle yumuşat ve tencerene mayanı dök.Hazır sütün kaymağı olmayacağından yemek karıştırır gibi 1-2 karıştırıp kapağını kapat.Önceden dediğim üstünü kapat gibi dinlensin.Zaten açtığında mayalandığını görürsün.20 dk da üzerine örttüklerini kaldır kapaını aç 20 dk sonunda da dolabına kaldır.Olmuştur.Bir dahaki sefere daha çok yaparsın bebişim.